Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2021
Articole Arhivă 2020
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Justin Trudeau si alegerile

Rezultatul sondajelor de opinie in Canada este ca la Bursa de Valori. Orice stire, pozitiva sau negativa, poate sa influenteze opinia omanilor. Cu toate acestea, nucleul dur isi pastreaza opinia, chiar daca in piata exusta stiri intruna, positive sau negative. Cei care isi schimba, de regula opinia, fac parte din rindul celor neutri, a nehotaritilor, si a celor care incerca sa-si lamureasca opiniile in functie de ce se intmpla, etcetera. Ei sunt foarte importanti, pentru ca ei pot sa decida niste alegeri.
Nucleiele dure de alegatari ale partidelor au o importanta covarsitoare. Ei exista ca potential de vot inca din start. Fiecare partid are acest nucleu dur si fiecare partid ar trebuie sa inteleaga exact cit de voluminous este acest nucleu.

Prin excelenta, Pardiul Liberal, care a guvernat mult Canada, are un nucleu dur foarte puternic. Cind a declansat alegerile, Justin Trudeau, cu siguranta, a tinut sema de acest nucleu. Trudeau a mai tinut seama de faptul ca in sondaje ajunsese la 28% din intentiile de vot, o cifra apropiata de cea cu care a cistigat primele alegeri.
Trudeau a mai tiinut seama de faptul ca 82% din popualtie era vaccinata si ca, in vara, numarul de cazuri scazuse simtitor. Alegerile, in asemenea conditii, puteau sa-i aduca o majoritate sau o minoritate. Asa ca, a facut alegeri. In timpul guvernqarii de doi ani, echipa sa si-a facut bine treaba. Principala problema, cea a gestionarii crizei determinate de Covid, a fost gestionata correct.

Ceea ce a ignorat, cu buna stiinta, a fost faptul ca peste 50% dintre Canadieni nu au vrut alegeri. Aceste fapt era sa-l coste foroliul de prim-ministru. Asa cum se stie, declansarea anticipatelor a dus la pierderea a 4% din intentiile de vot inca din start. Apoi, in conditii de campanie, caderile in sondaje au continuat.
La inceputul campaniei electorale, opozitia a mers zilnic pe stiri negative. Spoturile lor publicitare au finctionat zilnic, uneori de zeci de ori, cu stirea ca a facut alegeri intr-un moment depotrivit, al patrulea val de Covid. Acest al patrulea val, asa cum se stie, a fost un val determinat de lipsa de vaccinare a celor 15 - 16% dintre canadieni si nu un val adinc pentru toata populatia, asa cum fusesera valurile anterioare.
Acest al patrulea val de Coronavirus nu a fost un val mare. Atita timp cit numarul de cazuri s-au inmultit, Trudeau a scazut in sondaje. Dar, la mijlocul cursei, ca prin minune, In Ontario, cea mai populate dintre provinccii, numarul de cazuri s-a stabilizat, apoi a inceput sa scada. Dintr-o data presa a avut stiri positive, si sondajele au aratat ca singerarea liberalilor s-a oprit la 31%.
Un alt factor care a oprit scaderea liberalilor in sondaje a fost lansarea programului de guvernare. Potentialii voatanti ai liberalilor existau, dar ca ei aveau nevoie de stiri positive pentru a-si intari pozitia, sau pentru a avea argumente pentru vot.

Dezbaterile televizate, i-au adus lui Trudeau o crestere semnificativa in intentiile de vot, semn ca votantii au perceput bine mesajele lui si ca planul de guvernare a fost bine si atent intocmit.
Ceea ce era sa-l coste pe Trudeau scump in alegerei a fost un caz observant de toata lumea. In British Columbia, unde se dadea batalia pentru citeva zeci de locuri in parlament, un nemultumit nevaccinat l-a atacat extremist pe Trudeau cu lucruri legate de familie. Pentru ca a raspuns, el a scazut cu 2% in sondaje in doua zile.

Si totusi Justin Trudeau a cistigat alegerile. Cum a reusit aceasta performanta? La cistigarea alegerilor au fost mai multi factori. Unii tin de buna guvernare si de buna prezentare a acestei realizari, alti factori tin de conjuctura. Acolo, Justin Trudeau a fost norocos.
Norocul lui Trudeau l-a constituit lipsa unui candidat pe masura sa din partea conservatorilor. Asa cum se stie, Conservatorii inca isi cauta un lider care sa poata sa faca fata unui prim-ministru bun.
Un alt factor norocos l-a constituit si il constituie dorinta acestui domn Singh de a completa esichierul politic cu un partid prietenos. Atunci cind dezamagitii conjuncturali nu mai vroiau sa il aleaga pe Trudeau, mergeau frumos la NDP si lasau practic peocentele in interior intr-o viitoare guvernare liberala, completatata de noii democrati.

Si totusi, toate aceste lucruri nu au fost suficiente in cistigarea alegerilor. Ele au fost completate de doi factori importanti, Max Bernier si prestatia lui Trudeau.
Max Bernier a parut in aceste alegeri ca fiind predestinat sa contribuie la cistigarea alegerilor de catre liberali. El a preluat o mare parte a alegatorilor nevaccinati nemultumiti si galagiosi, in conditiile in care Trudeau a anuntat pasapoarte care sa ateste vaccinarea si obligativitatea angajatilor la stat din pasturi care tin de relatiile cu oamenii sa se vaccineze. Cum si Conservatorii au tintit acest segment de nemultumiti, prezenta lui Benier in campanie s-a dovedit a fi salvatoare pentru Trudeau.

Ca a vrut sau nu alegeri, pina la urma, sociateatea canadiana educata a trebuit sa voteze. Prestatia lui Trudeau ca prim-ministru s-a dovedit in cele din urma determinanta. Pentru ca a avut o guvernare fara sincope, cu o atitudine pozitiva, fara sa incerca vreodata sa minta, Trudeau a cistigat, ce-i drept norocos, alegerile. Obtinerea celui de-al teilea mandat, chiar daca nu cu o majoittae absoluta, este pentru Justin Trudeau o mare victorie, o victorie ce ii confera potential de a guverna in contiunare Canada mai mult timp.Ambrozie Lucaci    10/6/2021


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian