Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Despre Cuvânt

“Și Cuvântul S-a făcut trup și s-a salasuit între noi și am văzut slava Lui,slavă ca a Unuia-Născut din Tatăl,plin de har și de adevăr.”(Ioan 1;14)
În acest text ni se artă adevăruri esențiale.
În primul rând că Fiul lui Dumnezeu,”Cuvântul”, s-a întrupat și s-a salasuit între oameni.Ni se mai spune că oamenii au văzut “slava Lui”,Mărirea Lui.Iar a vedea “Slava” înseamnă,implicit, a cinsti, a respecta, a da ascultare.
Este cuprinsă aici,în câteva vorbe,învățătura cutremurătoare despre Cuvânt,cel prin care s-au făcut toate cele văzute și toate cele nevăzute.Rostirea de către Dumnezeu,”Cuvântul” Lui,Fiul Lui ,a adus în ființă întreaga creație,iar pentru a mântui această creație, căzută prin păcatul omenesc,același Cuvânt s-a făcut trup.
Dar dincolo de aceste adevăruri existențiale acest text evanghelic ar trebui să ne îndemne,pe toți și pe fiecare,să folosim cu toată grijă și toată responsabilitatea propriile noastre cuvinte.
Prin “cuvinte” ne putem mântui și prin “cuvinte” ne osandim.Folosirea fără grijă,la întâmplare a “cuvintelor” dovedește gol existențial,lipsă de grijă,sărăcie de gândire.
“Cuvintele” sunt cele care ne apropie unul de altul și tot ele exprimă adâncul,sau vidul,din inima noastră,din centrul nostru existențial.”Cuvintele” sunt cele care așează stările în memoria personală și colectivă.”Cuvintele” exprimă frumosul și urâtul,ierarhizează și,într-o perspective mai largă,”cuvintele” reanfatiseaza lumea.Prin cuvinte lumea în care trăim este tălmăcită și împărtășită celor care vor veni.
Fiecare generație trăiește o experiență istorică unică,nerepetabila.Cuvintele care înfățișează acea realitate sunt cele care vor justifica,sau osândi ,acea experiență unică.Mai mult chiar, forma acelor cuvinte transmite duhul unei anume epoci,starea sănătății ei morale.Pentru a fi mai clar.
Frumusețea cuvintelor folosite,eleganța exprimării ,din capul locului înseamnă bună cuviință și responsabilitate.Respectul pentru limba vorbită înseamnă și respectul pentru cele din jur și pentru Cel care le-a adus în ființă.Iar aici trebuie să fim foarte lămuriți. Aceea este “limba vechiilor Cazanii/care-o plâng și care-o cântă/pe la vatra lor Țăranii”,este limba în care gândim în taina inimii noastre ,este limba în care visăm.O limba care,coborâtă în adâncul nostru esențial,acolo unde nu putem minți și nu putem amăgi, se purifică și de fapt se sfințește.
Marele învățat Sextil Pușcariu arăta;”Limba (deci “cuvântul”)nu e..numai un servitor al gândirii,ci și un stăpân al ei.Dacă este adevărat omul vorbește așa cum cugetă,nu e mai puțin adevărat că omul cugetă după cum s-au deprins să vorbească înaintașii lui.În limba tradiționala căutăm expresiile cele mai potrivite pentru a îmbrăca gândurile,dar această limba moștenită,cu anumite clișee și asociații constante,îndreaptă gandurile noastre pe căile pe care s-au mișcat și cugetele înaintașilor nostri,stabilind o legătură trainică între fiii aceluiași neam, forma mentis națională.

În dureros contrast cu vorba,cuvântul,pomenit mai înainte ,se află larma vocală auzită pe stradă și mai exact la colțuri de stradă.O limba fără urmă de respect pentru cuvinte,rostită în tonuri și intonații cu totul străine de duhul limbii române.O limba care a fost masacrată pe stradă dar și în spațiul tipărit ,prin introducerea a nenumărate “barbarisme”,cuvinte străine incluse fără rost.Includerea lor dovedind lipsă de identitate,lipsa de respect pentru “loc”,lene de a gândi,slugărnicie.Este sinistrul “jargon” al zilei,fioroasa limba “manelizata”.
Vorbirea brutală,la întâmplare ,vulgară,”murdară”,nu dovedește doar grosolănie personală și colectivă,penibilă urăciune,reprezintă ceva mult mai grav și mai primejdios.O asemenea comportare dovedește boală sufletească și dovedește împărtășire cu duhurile răului.
Căci în acest fel de vorbire se arată manifestarea dușmăniei, a urii slabatice a “răului”, a negativității pure,împotriva “Cuvântului”,împotriva Dumnezeului în Treime mărit.
Spurcaciunea etalată ,cu voluptate și cu obrăznicie în vorbirea stradală,este,cum spuneam, simptom de boală sufletesca și de neputință de a sta pentru bine și frumos.Într-o asemenea vorbire,cu asemenea cuvinte, nu se pot exprima decât trăiri deșarte și fără rost.Fiecare avem obligația morală de a nu folosi astfel de mizerie rostită.Iar grija pentru cuvintele folosite poate deveni cale de mântuire.

Atenția și efortul de a folosi cuvinte potrivite și cuvincioase lucrează profund în centrul nostru existențial,în inima noastră, a fiecăruia,produce o schimbare,o "intoarcere",o metanoia..Cuvintele frumoase și cuvincioase ,folosite cu stăruință,încet,cu grijă, se apropie de înțelegerea “Cuvântului” care ne-a adus în ființă.Este un proces de anamneză,de reamintire a ceeace din început am fost,de ceeace din început am fost meniți să fim,de reamintire a “Raiului în care ne-a vrut Dumnezeu”.Este cale de descoperire a marelui adevăr ,”dacă nu M-ai fi știut,nici nu M-ai fi căutat”.Este calea de a ne apropia de “ușa” Mântuirii,de Biserica Drept Măritoare care ne așteaptă pururea pe toți și pe fiecare.

Alexandru Nemoianu
Istoric / Michigan
USA





Alexandru Nemoianu    10/3/2021


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian