Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2021
Articole Arhivă 2020
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Roman Vlad - un italian celebru de origine romana

Compozitor,pianist,profesor,director – presedinte al multor Institutii italiene.

Pentru ca am specificat in titlu ca este roman trebuie sa adaog ca Vlad Roman s-a nascut in 1919 la Cernauti-Bucovina, care va apartine intotdeauna Romaniei si nu Ucrainei cum se intampla acum.La Cernauti si-a facut studiile liceale pana in 1937 cand familia sa s-a mutat la Bucuresti.Vlad Roman nu s-a acomodat cu Bucurestiul si a plecat in Italia ,la Roma.
Aici si-a terminat studiile universitare la Academia Santa Cecilia sectiile :compozitie,muzicologie si pian.Profesorul cu care a lucrat cel mai mult a fost Alfredo Casella.
Era student in 1941 cand l-a cunoscut pe Dinu Lipatti venit in turneu impreuna cu orchestra Filarmonica din Bucuresti si dirijorul George Georgescu.In timpul scurt petrecut impreuna s-au imprietenit impartasindu-si pasiunea pentru muzica.
La despartire Lipatti s-a oferit sa-i duca, partitura simfoniei pe care Roman abia o terminase,la concursul anual de creatie “George Enescu” , concurs la care a primit marele premiu.Banii ce reprezentau premiul i-au fost transferati prin Vatican.Vlad Roman n-a uitat niciodata amabilitatea lui Lipatti care l-a ajutat sa-si termine studiile.

Incepand din 1942 a realizat mai multe concerte ca pianist si activitati pedagogice.Acestor activitati li s-a adaugat cea de compozitor de muzica simfonica, camera si de film.
In 1951 a capatat cetatenia italiana ceea ce i-a permis sa calatoreasca in mai multe tari europene si in America in calitate de muzician.S-a impus prin talent si profesionalism in viata culturala a Italiei si in cea Internationala.A fost remarcat de catre toata lumea ca avea pe langa talent de creator muzical si inteligenta de a conduce Institutii.
La 36 de ani a fost numit Director al Filarmonicii din Roma,functie detinuta in anii 1955-58 si 1966 – 1969. Au ramas celebre creatiile sale muzicale pentru filmele: “Frumusetea Diavolului” (la care a colaborat cu Rene’ Claire) si “Romeo si Julieta”.
Dupa 1955 a fost co-director al Sectiei muzicale a Institutului Enciclopedica si a colaborat cu Canalul al III-lea al Radiodifuziunii Italiene.

Incepand din 1964 a fost director al Festivalului anual “Maggio Fiorentina” iar intre anii 1968-1972 a fost director la Teatrul comunal din Florenta.Gloria sa a continuat fiind numit Presedinte al Societatilor de concerte din Aquilana ,Ravena si Ravello. Dupa 1973 pana in l992 a fost director al Teatrului de Opera din Roma si apoi la celebrul Teatru Scala din Milano. In 1980 a fost ales Presedinte al Confederatiei Internationale de autori si compozitori,functie detinuta in anii 1980-1982 si 1990-1994.

L-am cunoscut pe acest celebru Italian-roman la al II-lea Festival international “G.Enescu”Am vrut sa-i iau un interview si pentru a stabili data l-am asteptat la aeroportul Baneasa (pe vremea aceea nu era aeroportul “Otopeni”) Vazusem celebrele filme pentru care scrisese muzica,fapt ce m-a entuziasmat in ideia de a-l cunoaste. Atunci i-am intalnit mama si sora care locuiau in Bucuresti si-l asteptau cu nerabdare pentruca nu-l vazusera de 23 de ani. Am realizat filmul care sper sa mai existe in arhiva TVR. L-am revazut apoi la Festivalul de la Ravello in 1975 unde eram impreuna cu draga mea colega Carmen Dobrescu pentru a realiza filmul “Succesele romanilor in Italia” Este vorba de turneul intreprins de Orchestra simfonica Radio la Sorrento,Ravello si Taormina-Sicilia.
Cea mai importanta intalnire am avut-o insa la Scala din Milano cand i-am solicitat marturii legate de Dinu Lipatti.Era in 1995 si Vlad Roman era directorul celebrului teatru.A fost atat de bucuros incat a amanat o repetitie a dirijorului Ricardo Mutti pentru ca sala sa fie libera pentru filmare.Am fost foarte emotionata de aceasta decizie pentru ca stiam ca Lipatti cantase Concertul de Chopin in acea sala in 1946.Cat respect a manifestat pentru memoria prietenului sau Lipatti .
L-am anuntat cand am strans toate marturiile despre Lipatti pentru cartea ce am realizat-o impreuna cu Olguta Grigorescu si din nou m-a impresionat bucuria sa.

Acest muzician roman care a devenit Italian nu are egal..Meritele sale au fost recunoscute de multe State europene primind decoratii,titluri de onoare din partea mai multor Academii. La Bucuresti si Iasi i s-a acordat titlul de “Doctor Honoris Causa”.A fost deseori invitat la Festivalurile “G.Enescu” numit chiar Presedinte de Onoare. Eu ii urez multa sanatate si puterea de a reprezenta cultura muzicala in toata lumea.Mult noroc,Maestre !Florica Gheorghescu - Toronto


Florica Gheorghescu - Toronto    10/1/2021


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian