Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2021
Articole Arhivă 2020
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Chapters, Indigo - Edward Rutherfurd: ”China”

Pe numele lui adevarat, Francis Edward Wintle, Rutherfurd s-a nascut in Anglia, langa Salisbury, a studiat la University of Cambridge si Stanford Business School in SUA. A publicat mai multe “romane-mamut”, incepand cu Sarum in 1987, care acopera istoria a mai multor familii din orasul sau natal, Salisbury, roman care ne poarta in pre-istorie, dinainte de Stonehenge. Publicatia a fost evidentiata pe New York Times Bestseller list.

A continuat pe acelasi ton, cu London, The Forest, Ireland: Awakening, New York, Paris, toate fiind romane de fictiune istorica, traduse in 20 de limbi, si vandute in milioane de copii. In 2009, i s-a acordat autorului The Langum Prize for American Historical Fiction.

In materie de tehnica literara, stilul lui se mentine acelasi in fiecare roman: construieste complotul si naratiunea centrate pe 4 sau 6 familii, al caror destin il urmareste pe mai multe generatii, si a caror existenta reflecta evenimentele social-politice ale vremii. Descrie cu lux de amanunte obiceiurile locale, imbracamintea, alimentatia epocii, modul de a vorbi si saluta, ierarhia sociala, arhitectura, etc.
In China, povestea incepe in 1839, cand se purta Primul Razboi al Opiului, si continua pina la Revolutia Culturala a lui Mao. Razboiul Opiului intre Marea Britanie, si ceea ce se numea “Middle Kingdom” pe vremea aceea, a permis negotul intre europeni si China imperialista, foarte opusa deschiderii catre lume. Il intalnim pe Jiang Shi-Rong care va deveni secretarul lui Lin Zexu, Guvernator General, numit de imparatul insusi, sa elimine comertul cu opiu. Sosit de la Beijing (Peking) la Guangzhou in Canton, acesta va incerca prin toate mijloacele sa impiedice populatia locala sa se degradeze si sa moara din cauza adictiei la opiu.

Ce s-a intamplat mai departe stim deja, britanicii care aveau o flota si tehnologie militara mult mai avansata, au castigat cele doua razboaie ale “opiului”, si China a fost nevoita sa cedeze insula Hong Kong, sa permita deschiderea comertului, si chiar sa plateasca despagubiri de razboi. In zilele noastre, China denumeste acel fragment de istorie ca The Century of Humilliation!

John Trader, este un tanar britanic dornic sa se imbogateasca repede si usor, care are ceva dubii si remuscari legate de comerul cu opiu, si al carui destin il urmarim pina la casatoria cu Agnes Lomond, fiica unui general britanic stationat in India Britanica, in Calcutta. Asa cum filozofic spune Gen. Lomond:” rolul armatei britanice este sa apere comertul”. Trader are si o scurta incursiune pe insula Macao, (portugheza la vremea aceea), si multe alte aventuri, toate cu sfarsit fericit. Averea castigata ii permite cumparea unui castel in Scotia, unde se va retrage cu Agnes. Varul lui Trader, Cecil Whiteparish este misionarul crestin, care nu doar doreste sa converteasca populatia locala, dar vrea sa ajute britanicii “sa inteleaga mai bine China si cultura ei”.

Aflam ca grupul etnic Hakka, nu tocmai simpatizat de populatia majoritara Han, va fii la baza Revolutiei Taipei, denumita si The Boxer Rebellion. Tanarul Nyo, si frumoasa Mei-Ling din etnia Hakka, joaca un rol preponderent in roman, si nu intamplator, povestea lor se impleteste cu a lui Jiang Shi-Rong si a lui Guanji, un ofiter din etnia Manchu. La vremea respectiva, casa imperiala a Chinei era de etnie Manchu, dinastia Qing, iar ultimul imparat, se numea Puyi, inainte de Revolutia lui Mao.

A doua parte a romanului, se concentreaza pe evenimentele de la curtea imperiala din Beijing, atunci cand incepe decaderea a ceea ce se numea the “Celestial Kingdom”, iar Fiul Cerului, este inlocuit de imparateasa-regenta Cixi. Personajul-vector, care ne introduce in Palatul Interzis este asa-numitul Lacquer Nail, un om sarac care devine eunuc, de buna voie, pentru ca doar asa putea sa-si asigure o slujba in palat. Existenta lui este desigur fictiva, el se infiltreaza in cercul lui Cixi, si devine in roman vocea naratorului.

Cu multa eleganta ne prezinta Rutherfurd opulenta Palatului de Vara, si a Orasului Interzis, unde eunuci, servitori, concubine, artisti, luptatori si imparatese duc o lupta dramatica cu viata. Un eveniment in particular nu este fictiv: trupele britanice si franceze au golit de bogatii tot ce s-a putut si au dat foc Palatului de Vara, in Octombrie 18,1860 catre sfarsitul razboiului. Lordul Elgin, Inaltul Comisar Britanic, a condus acest jaf, ca o razbunare pentru uciderea detinutilor britanici de catre chinezi. Numeroase obiecte de arta din portelan, jad, aur, matase, bronz, enamel, fildes, vaze, bijuterii, mobila, etc. se gasesc actualmente in numeroase muzee din lume, including British Museum.
Ce denumiri poetice aveau unele sali din palat: Holul Norilor Razleti, Templul Gratitudinii si Longevitatii, Oceanul Intelepciunii, si altele…

China se considera o civilizatie superioara, si denumeau europenii invadatori, “barbari”, care nu cunosteau filozofia lui Confucius. Au inteles lectia de istorie, si de atunci China a devenit una dintre marile puteri mondiale, de temut si admirat in acelasi timp...
Cum spune Rutherfurd despre acest roman:” I have tried to tell the tale of this mighty clash of world views, of mutual misunderstanding, of fortunes gained, of battles fought and love lost…from both sides of the divide.”
In carte, ca si in realitate, Vestul s-a intalnit cu Estul, iar restul este istorie…

Dr. Diana Laza, Toronto

Dr. Diana Laza, Toronto    9/28/2021


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian