Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2021
Articole Arhivă 2020
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Opera Brașov deschide Stagiunea cu cea mai cântată lucrare din lume: „Carmen” de G. Bizet

Sâmbătă, 18 septembrie 2021 Opera Brașov deschide Stagiunea cu cea mai cântată operă din lume: „Carmen” de G. Bizet. Va fi prezentată această capodoperă a genului și nu “Traviata”, care a inaugurat ani de-a rândul acest eveniment. S-a dorit de data aceasta o schimbare, așa că s-a optat pentru o altă bijuterie muzicală, o lucrare genială, de mare popularitate şi dramatism, ce se regăseşte în repertoriul oricărui teatru liric din lume.
Scrisă pe un libret de Henri Meilhac și Ludovic Halévy, după nuvela omonimă a lui Prosper Mérimée, lucrarea a avut premiera la „Opéra Comique” din Paris, pe 3 martie 1875. Producția ultimei opere scrise de Georges Bizet, „Carmen”, a fost întârziată din cauza temerilor compozitorului că temele trădării și crimei vor aduce ofense societății acelor vremuri. Între cei prezenți la premieră, s-au aflat și Jules Massenet și Camille de Saint-Saëns, care, pur și simplu, au adorat-o. Charles Gounod l-a acuzat pe Bizet de plagiat și multe dintre criticile presei au fost negative. Bizet a fost convins că opera este un eșec! El moare la 36 de ani, la numai trei luni de la premiera operei, fără să realizeze că lucrarea sa va deveni una spectaculoasă și va fi una cu un succes incredibil. Nici o operă nu a atins performanța popularității așa cum a făcut-o „Carmen”, precizează Cecilia Maria Toma, PR al Operei brașovene.
Acțiunea se petrece în sudul Spaniei, la Sevilla, iar opera spune povestea naivului soldat Don José, care cade în mrejele focoasei țigănci Carmen. José își abandonează iubita din copilărie, pe Micaela, și dezertează, dar își pierde iubirea lui Carmen în fața fermecătorului toreador, Escamillo. José o va ucide pe Carmen într-o criză de gelozie. Zugrăvirea vieții proletare, imoralitatea și fărădelegile descrise, precum și moartea tragică a personajului principal pe scenă, au deschis un teren nou în opera franceză, însă la vremea lor, au fost extrem de controversate. „Carmen” este o poveste plină de pasiune, seducție și trădare, în care partitura strălucitoare a lui Bizet evocă atmosfera încărcată a Spaniei, în melodii devenite celebre, de la seducătoarea „Habanera” până la Aria Toreadorului. Muzica din această operă este aclamată pentru strălucirea melodiei, armonia, atmosfera pe care o creează, orchestrația, precum și pentru abilitatea cu care Bizet a reprezentat muzical emoțiile și suferința personajelor sale. În distribuție: Carmen - Carmen Topciu, Don José – Hector Lopez (invitat Opera Națională Română Cluj-Napoca), Escamillo - Adrian Mărcan, Micaela - Silvia Micu (invitată), Frasquita - Corina Klein, Mercédès - Cristina Roșu, Dancaïre - Lorand Cristian, Remendado – Dan Ionescu, Zuniga - Dan Popescu, Morales - Marian Rește (debut). Soliști balet: Raluca Gherman Șut, Dorin Mirea, Melania Condoiu, Claudiu Dane. Își dau concursul Orchestra, Corul și Baletul Operei Brașov. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Traian Ichim. Regia artistică poartă semnătura lui Cristian Mihăilescu. Coordonator spectacol: Anda Tabacaru. Scenografia: Rodica Garștea. Dirijor cor: Dragoș-Mihai Cohal. Coregrafia: Nermina Damian. Asistent coregrafie: Iulia Coșeriu. Mișcare scenică: Ramona Mezei. Regie scenă: Silvia Papadopoulos.

Un sezon estival de mare succes

Revenind la Stagiune estivală 2021 susținută împreună cu Filarmonica din localitate să spunem că a reprezentat un real succes de public, toate incintele și spațiile neconvenționale devenind neîncăpătoare. Artiștii Operei brașovene au susținut nu mai puțin de 17 întâmplări artistice, atât în Piața Sf. Ioan, Galeriile KronArt, cât și la Cetatea Rupea ori la Festivalul ”Virginia Zeani” de la Târgu Mureș. Să amintim doar Gala Doga, concertul ,,Opereta, dragostea mea”,.show-ul ”Femeia, eterna poveste”. Cu prilejul Forumului Orașelor Verzi, manifestare de anvergură europeană ce s-a desfășurat în municipiul de la poalele Tâmpei în perioada 6-12 septembrie 2021, Opera Brașov a prezintat două spectacole foarte bine primite, anume „Fantezie în pași de dans” și „Amore all'Opera”.
Cel puțin Gala de Închidere a Stagiunii estivale „Amore all'Opera” ce a avut loc în Piața Sf. Ioan sâmbătă, 11 septembrie 2021 a cuprins un program muzical de excepție, alcătuit din pagini din marea literatură lirică universală, semnate de Mozart, Puccini, Verdi, Rossini, Bizet etc.. Asistența a putut audia arii memorabile din operele „Răpirea din serai”, „Nunta lui Figaro”, „La Bohème”, „La Rondine”, „Il Trovatore”, „Rigoletto”, „Lʼitaliana in Algeri”, „Pescuitorii de perle”, „Carmen” ș.a.m.d. Au primit calde aplauze vedetele Anda Pop, Valentina Mărgăraș, Carmen Topciu, Adrian Mărcan, Mihai Irimia, Alexandru Aghenie, Liviu Iftene, Asineta Răducan, Nicoleta Chirilă, Valentin Marele, Marian Rește, Mădălina Bourceanu, Sonia Hazarian, Dan Popescu, Maria Catrina, Corina Klein, Cristina Roșu. A dirijat Mircea Holiartoc. Comperajul - Lorand Cristian. Dirijor cor - Dragoș Mihai Cohal. Regie scenă - Dan Antipa.

Prima ”Operă Verde” din România este la...Brașov!

Înainte de Deschiderea Stagiunii a avut loc obișnuita Conferință de presă la care au luat parte Marilena Aldea - manager interimar, Dan Antipa - directorul general adjunct, Mihai Irimia - director artistic. Au fost prezenți și scenografa Rodica Garștea, maestrul coregraf Alex. Fotescu și Cecilia Maria Toma, P.R. al instituției.
Din capul locului am aflat că Opera Brașov s-a alăturat celui mai important eveniment dedicat sustenabilității de mediu din țara noastră, ”Forumul Orașelor Verzi”, care a avut de curând loc în premieră în municipiul de sub Tâmpa.
Cu acest prilej, în zilele de 10 și 11 septembrie 2021, colectivul brașovean a prezentat două spectacole de mare audiență, Seara de balet „Fantezie în pași de dans”, respectiv Gala „Amore all'Opera”, despre care am relatat mai înainte.
În cadrul Conferinței s-a vorbit pe larg despre noua Stagiune, care se vrea un nou restart în activitatea Operei. Impetuosul tenor Mihai Irimia, în calitate de director artistic, a prezentat o parte dintre numeroasele proiecte ce se vor derula. Am reținut două de mare interes: organizarea în luna octombrie a Galei Verdi (dorință mai veche a spectatorilor) și o nouă ediție a Festivalului de Operă, Operetă și Balet în noiembrie, subiecte asupra cărora vom reveni la momentul potrivit.
Și acum despre o noutate absolută despre care ne-au vorbit cu entuziasm Dan Antipa, director general adjunct, și scenografa Rodica Garștea. Ea vizează devenirea instituției pe care o reprezintă în Prima ”Operă Verde” din România! Acest concept novator se realizează prin colaborarea cu prestigiosul Institut pentru Cercetări în Economie Circulară şi Mediu “Ernest Lupan” (IRCEM) din Cluj-Napoca. . Este o premieră ambițioasă care conectează și promovează principiile circularității pentru prima dată pe teritoriul României. Acest demers se dorește a fi începutul unei noi mișcări culturale, punându-se bazele unei colaborări între domeniul artistic și cel al economiei circulare. Pilonii acestei colaborări sunt reprezentați de scenografie plus anumite domenii tehnice și de consum ce țin montarea unui spectacol liric. Conducerea Operei din Brașov dorește prin acest parteneriat explorarea unor noi căi conceptuale, economice și artistice.
Economia circulară susține nesfârșite bucle și modele de regenerare naturală, iar arta spectacolului este, fără îndoială, cea mai puternică expresie a vieții și a condiției umane sub toate fațetele sale. Prin urmare, ambele inspiră o înțelegere a vieții și căutarea unui viitor mai bun prin speranță și reînnoire. În practică, această asociere va dezvolta și susține sinergii prin crearea unor metode sustenabile de producție a spectacolelor, prin care să se încurajeze implementarea la scară largă a practicilor competitive, sănătoase din punct de vedere ecologic şi responsabile social, pornind de la nivelul unei instituții de cultură. De asemenea, se vor realiza proiecte aplicativ-practice de protejare a mediului.
Va beneficia în primul rând publicul larg prin educarea sa în aprecierea metodelor sustenabile de folosire a resurselor reciclate în scopuri artistice. Apoi se vor îmbunătăți strategiile zonale de dezvoltare prin integrarea unor cantități considerabile de materiale reciclate în abordarea inedită și aplicabilitatea acestora în sectorul cultural etc. Acest demers a fost expus în cadrul ”Forumului Orașelor Verzi” și va avea următoarele rezultate: ”Spectacole verzi” de Operă cu decor și costume din materiale reciclate; Crearea unei alternative ecologice de producere a scenografiei; Sustenabilitatea proiectului și replicabilitatea lui.
De la organizatori am mai aflat și alte noutăți. Referindu-ne la partea de logistică trebuie spus că după zeci de ani s-a reușit renovarea scenei, devenind la ora actuală cea mai modernă din țară! Artizanul și supervizorul operațiunii a fost chiar directorul general-adjunct Dan Antipa, prezent în ultimele două veri fără a-și lua concediu în Operă, ca un veritabil ”diriginte de șantier” :”Am de recuperat 46 de zile, dar le voi lua, probabil, la...Calendele grecești”, ne spunea cu umor. Pe lângă alte lucrări de reparații și zugrăveli ale scenei s-a înlocuit complet podeaua veche de zeci de ani - ce devenise pe alocuri ”vălurită” și chiar...înclinată (!?) - folosindu-se un lemn special (pin nordic), spre mare satisfacție, în special, a... corpului de balet.
Să mai adăugăm că au fost completate unele posturi vacante din Orchestră, Cor și Ansamblul de balet. La acest ultim capitol se stă din ce în ce mai bine, după cum ne-a asigurat maestrul coregraf Alexandru Fotescu, sosind patru balerini tineri. Ca un element pitoresc am notat venirea a două balerine taman din...Japonia, care timp de un an vor evolua pe scena Operei din Brașov, beneficiind de o bursă de perfecționare alocată de statul nipon!!!
S-a realizat și un nou Site al Operei (https://www.opera-brasov.ro/) performant, lizibil, ușor de accesat. Totodată s-a soluționat o dorință mai recentă a unor spectatori, anume achiziționarea biletelor la casă și prin plata cu cardul, nu doar cash, și s-a permanentizat sistemul de rezervare online al tichetelor. La evenimentele Operei Brașov accesul spectatorilor va fi permis numai după ce va fi efectuată măsurarea temperaturii. Purtarea măștii este obligatorie! Va fi respectată distanțarea între scaune.
Iubitorii spectacolelor de calitate din inima României așteaptă cu interes noua Stagiune, care se anunță promițătoare. Mult succes!

pt Observatorul
Horia C. Deliu
Horia C. Deliu    9/13/2021


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian