Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2021
Articole Arhivă 2020
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Evolutie de la entuziasm la cinism; 1969-Aselenizarea, 2021-Primul Zbor Turistic in Spatiu

In mod traditional fiecare secol ramane in memoria lumii prin evenimente unice. Secolul 20 a fost marcat de adanci framantari sociale si mari distrugeri, dar si de realizari tehnice de neegalat: Revolutia bolsevica din 1917; Explozia primei bombe atomice in 1945; Prabusirea comunismului in 1989. Si totusi, cel mai important eveniment al secolului 20 a fost Aselenizarea, primul om ajuns pe luna in iulie 1969…

Am sosit in Statele Unite in martie 1969 la scurt timp dupa ce obtinusem azil politic in Austria.
America m-a shocat si mi-a rasturnat valorile, dar treptat am revenit la realitate, recunosc insa, m-am trezit intr-o lume cu alte valori.
Si evenimentul care m-a impresionat cel mai mult in primele luni a fost aselenizarea.
Primii astronauti Americani au ajuns pe luna.
Evenimentul a avut loc in cursul noptii si a fost transmis la televiune.

Imi amintesc ca am stat lipit de televizor toata noaptea si nu-mi venea sa cred ca Presedintele Nixon, aflat la Casa Alba, vorbea la telefon cu primul astronaut care ajunsese deja pe luna.
Evenimentul fusese anticipat, dar privindu-l pe viu parea de necrezut…

Ziarele si revistele din toata lumea au comentat pe larg evenimentul, dar putini oameni au constientizat ca de fapt se intra intr-o noua era; era spatiala.
De altfel, s-a constatat ca in zilele noastre daca o descoperire tehnologica a ajuns sa fie cunoscuta de public, este deacuma depasita.
Oamenii de stiiinta lucreaza deja la noi inventii la care omul obisnuit nici nu viseaza. In 1969 tehnologia depasise capacitate de intelegere a omului de rand si aselenizarea a produs un shoc. Si aici vreau sa fac o legatura cu prezentul.

Zilele acestea, pe 11 iulie, a avut loc primul zbor ‘turistic’ in cosmos.
Compania particulara Virgin Galactic a transportat in spatiul extra-terestru primii turisti. Datele tehnice ale evenimentului sunt bine cunoscute si desi zborul in sine reprezinta un alt pas important al evolutiei umane, el a declansat mult mai putin entuziasm sau publicitate decat cel din 1969.

Dece aceasta diferenta de reactie?
Raspunsul il gasim in noile cunostinte acumulate intre timp si in schimbarea mentalitatii.
Noile generatii de azi au alte idei, ganduri si preocupari.
Din punct de vedere strict tehnic, racheta Unity, cu care omul de afaceri miliardar Richard Branson si colegii sai a ajuns la limita spatiului cosmic nu a stabilit vreun record nou si nici nu a adus ceva nou tehnologiei spatiale.
Racheta /avion numita Unity a depasitdoar pentru scurt timp centura Karman, situata la 62 de mile altitude (circa 100 de km.) de unde teoretic incepe spatiul cosmic.
Aceasta linie de centura e insa oarecum arbitrara si nu este recunoscuta oficial de Statele Unite ca limita legitima a spatiului terestru.

Pe de alta parte, dupa un interval de peste 50 de ani, generatia de azi este cu totul diferita de generatia anilor 60 a secolului trecut. America acelor ani era optimista si entuziasta.
Oamenii aveau incredere in viitor si isi faceau planuri.
Tinerii aveau vise si multi dintre ei aspirau sa devina astronauti si sa cucereasca spatiul.
Azi, dupa aproape doua generatii de la aselenizare, lumea e pesimista. Societata Americana s-a polarizat si isi cauta nesigura locul si rostul in lume.
Intre timp, tehnologia a facut salturi uriase si a atins cote de neconceput in urma cu cateva decenii. Intre marile avansuri ale tehnologiei si mentalitatea oamenilor s-a produs un adanc decalaj.

Daca acum o suta de ani un profesionist bine platit castiga de 20 de ori mai mult decat un muncitor, in prezent un businessman poate castiga de sute de ori mai mult decat un salariat obisnuit.
Pe de alta parte, pe vremuri, un tinar trebuia sa studieze sau sa munceasca din greu ca sa prospere. Azi, prin diferite speculatii de bursa ori prin inventii si inovatii neasteptate, s-a format o clasa de milardari care prin atitudinea lor au distrus echilibrul clasic al societatii si au bulversat tineretul.

Tinerii de azi sunt mult mai bine informati decat cei din trecut, dar dupa rasturnarea valorilor traditionale multi dintre ei si-au schimbat mentalitatea si au devenit cinici.
Ei par ca traesc numai in prezent fiind adsorbiti de telefoane mobile, de texting si de ultimele inovatii electronice.
In ce priveste spatiul cosmic, acesta nu mai reprezinta un vis.
Daca esti miliardar faci orice si ajungi oriunde, chiar si pe luna.
Branson si-a facut propria lui companie spatiala si s-a grabit sa ajunga in cosmos inaintea altora.

Jeff Bezos, proprietarul cunoscutei firme Amazon si fondatorul companiei aero-spatiale Blue Origin, a ajuns si el dincolo de spatiul terestru pe 20 iulie.
Acum se pregateste probabil Elon Musk, proprietarul companiei Space Exploration.
Atat Branson cat si Bezos vor sa inaugureze o era de turism cosmic, un nou business care le-ar putea aduce ale sute de milioane de dolari dela persoane extravagante care isi permit sa cheltueasca cate zeci de milioane pentru a-si etala statutul social.
In ce priveste tineretul, acesta vrea sa evadeze dintr-o lume cinica si sa-si crieze o lume proprie. O va creia oare prin munca si efort or prin speculatii?
Ramane de vazut.


pentru Observatorul /
Nicholas Dima, USA, Iulie 2021.

Nicholas Dima    7/20/2021


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian