Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Identitatea Canadiană este legitimă

Canadienii împart opinii conflictuale despre sărbătorirea Canadei. Unii consideră că trecutul țării, departe de a fi demn de glorie, este condamnat la judecată veșnică prin crimele trecutului asupra populațiilor indigene. Altii reclama faptul ca orice istorie are capitole întunecate dar, in esenta, Canada are un profil democratic remarcabil. Disputa de idei merge atat de departe incat unele municipalității au decis sa elimine complet sărbătorirea zilei Canadei. Exista chiar un grup de opinie format după sărbătorirea celor 150 de la fondarea dominionului canadian în 2017 care reclama orice sărbătorire legată de fondarea Canadei drept un nou act agresiv colonizator.

Nu împart aceste opinii extreme pe care le consider în mod egal falimentare și ipocrite. Sunt paguboase pentru ca nu slujesc nici măcar celor care acuza trecutul și ipocrite pentru ca nu prezinta factual actul istoric complet. Cred pe deplin în continuarea actului reparator de conciliere cu trecutul populațiilor indigene și mai cred ca numai un stat în care armonia democratică exista poate oferi soluții la problemele trecutului.

În acest context, celor care demonizeaza unilateral Canada as dori sa le explic ce înseamnă aceasta tara pentru foarte mulți dintre noi. Iubesc aceasta tara și sunt alte cateva milioane de canadieni care împărtășesc aceleași sentimente. Devotamentul meu este potentat de înțelegerea profundă a ceea ce are de oferit pentru noi toți. Am deschis ochii într-un regim opresiv dictatorial brutal și, ca enorm de mulți români sau locuitori ai fostului bloc comunist, am respirat dorința de libertate cu ochii fixați spre Vest.

Ca tara adoptiva, Canada are de oferit un pământ al făgăduinței în care poți spera la demnitate civică și o prosperitate pe care o poți construi prin efort propriu. Fără a fi perfectă, democrația canadiană este funcțională iar societatea în diversitatea ei reflecta un contract social bazat pe respectul fata de drepturi și liberati.

Greșelile trecutului nu pot fi validate or invalidate prin negarea istoriei iar ziua Canadei nu poate fi decat un motiv de unitate. Cei care se opun acestei sărbătoririi propun un act arbitrar. Paradoxal, acești zeloti adesea nu sunt guvernati întotdeauna de logica. Reprezentanți ai populațiilor indigene s-au declarat profund insultati cand decizia de a anula sărbătorirea Canadei s-a luat în numele lor fără ca măcar sa fie consultati. Într-un material trimis pentru National Post (25 iunie, 2021) Melissa Mbarki din Victoria B.C scria “în orasu-n care am crescut, ziua Canadei a fost mereu o festivitate iubită de noi toti...în ciuda tuturor celor care s-au intamplat in trecut mă consider canadianca și-n același timp am identitate Cree, Metis, franceza si sunt profund mandra de toate”.

Orașul Victoria a fost printre primele municipalitati care în semn de respect pentru tragedia de la Kamloops (descoperirea ramasitelor a 215 de copiii din școlile rezidentiale ingropati in gropi comune) ziua Canadei a fost anulata. Aceasta decizie a fost luată fără consultarea Rosannei Casimir (chief Tk’emlúps te Secwépemc în Kamloops) și a liderilor populațiilor indigene din regiune.
Canadienii pot decide la nivel personal în ce mod vor sa sarbatoreasca sau nu o zi de o asemenea importanță dar politicienii au o alta răspundere. Este remarcabil mesajul împărtășit de Melissa Mbarki care condamnă actul absurd de a anula ziua Canadei: “Anularea unei sărbători naționale nu este calea cea buna. Fie ca esti emigrant sau ești aici de generații ai dreptul sa sarbatoresti.

Ziua asta ne unește pe toți canadienii și nu accept sa o vad distrusă prin decizie politică. Desigur, avem multe de schimbat dar asta nu înseamnă sa ne abandonăm identitatea canadiana.” Identitatea noastra canadiana nu poate fi eliminta sau distrusa arbitrar si este fara indoiala forta care ne uneste in aceste vremuri tulburi.


Luiza Mureseanu







Luiza Mureseanu     7/13/2021


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian