Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2021
Articole Arhivă 2020
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Happy Birthday America ! La multi ani America !

Astazi se implinesc 245 de la aparatia pe harta lumii a Statelor Unite ale Americii ca stat independent.

In 1776, cele 13 colonii si-au declarat independenta fata de Marea Britanie.
Documentul, considerat actul de nastere al Statelor Unite ale Americii si a fost semnat la 4 iulie 1776 la Philadelphia, in cadrul Congresului reprezentantilor celor 13 colonii britanice.
Autorul acestei declaratii a fost Thomas Jefferson.
Drept urmare, ziua de 4 iulie va deveni apoi sarbatoarea nationala a SUA.
Conflictul dintre colonistii englezi si metropola lor, Anglia, a izbucnit pe fondul unor vechi nemultumiri legate de politica britanica fata de colonii, in 1774, prin "Partida de ceai de la Boston" in urma careia un grup de colonisti deghizati in indieni au aruncat in mare incarcatura de ceai a vaselor britanice ancorate in portul american.Prin Declaratia de independenta, colonistii isi afirmau propria individualitate fata de Anglia si respingeau pretentiile de dominatie ale acesteia.

Document politic cu o influenta covarsitoare atat asupra evolutiei ulterioare a SUA, cat si asupra miscarii politice europene, Declaratia afirma principiile egalitatii dintre state, al egalitatii dintre oameni, al dreptului de rezistenta la opresiune, dar si ideea dreptului oamenilor la libertate si la cautarea fericirii, modelul fiind adoptat dupa Magna Charta si Bill of Rights, amandoua de sorginte britanica.

Declaratia marca, practic, aparitia unui nou stat independent pe harta lumii, stat a carui structura si organizare vor fi definitivate dupa ce, in 1783, Anglia va recunoaste prin tratatul de la Versailles independenta celor 13 colonii americane.
Declaratia de independenta din 1776 va reprezenta baza pe care va fi conceputa Constitutia Statelor Unite ale Americii din 1787, act ce va crea un sistem politic centralizat.

Traditional, ziua de 4 iulie s-a dovedit, de-a lungul timpului, cea mai ploioasa din luna iulie, potrivit Serviciului National de Meteorologie din SUA. De asta data, este o zi cu mult soare dar cu o serie de probleme cu care se confrunta intreaga omenirre - printre care cel mai important este iradicarea acestui virus naucitor care a a dus multe pierderi umane.

Ziua Independentei celebreaza adoptarea oficiala, la 4 iulie 1776, de catre Congresul Continental de la Philadelphia, a Declaratiei de Independenta fata de Marea Britanie, actul de nastere al SUA.
In mod obisnuit,era o sarbatoare asociata cu artificii, parade, gratare in aer liber, picnicuri si jocuri de baseball. Prima oara in istorie au fost lansate focuri de artificii pe 4 iulie in 1777.
De peste 50 de ani, la New York, magazinele Macy’s organizeaza un impresionant foc de artificii la care asista milioane de persoane.
Anul acesta, manifestarile suntmai limitate.

Sa nu uitam istoria Americii, o tara noua, conceputa de oameni curajosi si tenace care au poposit pe aceste meleaguri , au defrisat si construit, au intemeiat comunitati si au creeat in vreme o democratia care lucreaza. Dovada o gasim poate si in cartile si filmele de care este bine sa ne amintim..

Rolul Americii in progresul stiintei, tehnicii , a drepturilor omului, sacrifici sau interese politice este la indemana fiecaruia dar mai ales a celor care vor cu adevarat sa cugete obiectiv asupra rolului Americii in lumea universala in descursul atator si atator framantari.

Datele statistice ale recensamintelor din SUA arata ca aproape 800.000 de cetateni americani se declara de origine romana, plasind comunitatea romana pe locul al 20-lea, ca marime, in rindul celor 71 de grupuri etnice recunoscute oficial.
Numarul romanilor din SUA, ca de altfle si cei din Canada, este insa mult mai mare decat existent in evidentele oficiale, deoarece multi dintre ei nu isi declara originea, iar altii nu au dobindit inca cetatenia americana.

Canada si SUA doua tari prietene , legate in vreme de bune relatii si sperante de a construi si exista in buna vecinatate. Romania o tara apreciata atat in Canada si SUA.
Cele trei steaguri care flutura pe site -ul Observatorului , este un indemn la prietenie si respect intre oamenii care traiesc si muncesc onest in aceste trei tari.

Happy Birthday America ! La multi ani America !


Dumitru Puiu Popescu    7/4/2021


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian