Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2021
Articole Arhivă 2020
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Festivalul iei si costumului popular romanesc la Vancouver

Dupa un an ce a insemnat pentru toata lumea uimire, ingrijorare, neincredere, suspiciune, incorsetari si masuri obligatoriu de respectat, iata ca a sosit o zi in care romanii din Vancouver si imprejurimi, oameni insetati de a se reintoarce la normalitate, au imbracat costumul popular si au participat la Festivalul Iei, 2021.

Romanii care au ales sa plece, au luat cu ei o Romanie frumoasa, au luat cu ei amintirile dragi sufletelor lor, au luat costumele populare, cantecele, horele si voia buna, si au demonstrat ca a fi roman nu tine de locul in care te afli, ci a fi roman inseamna sa fii capabil sa pastrezi si sa arati ce e frumos in Romania, iar pentru mine, ia romaneasca reprezinta ; inspiratia tuturor lucrurilor frumoase ale poporului roman, traditie romaneasca si mandrie nationala.

Si-uite asa, pentru a sarbatori floarea vestimentatiei portului nostru popular, inegalabile prin frumusete - iile pe care le numim cu atata drag, iile "noastre" si cum am spune in engleza: the wonderful Romanian blouse, la inițiativa echipei Rompost TV si cu sprijinul Consulatului General al Romaniei din Vancouver, in spatiul generos al gradinii bisericii Sf. Nicolae din Port Kells, Surrey, in perioada 19 -20 iunie, a avut loc Festivalul Iei Romanesti.

Evenimentul a fost foarte bine organizat a avut un program incarcat si bogat in divertisment, care a reusit sa transmita unicitate, fericire, copilarie, momente pline de bucurie, mandrie, truda, istorie, dar și multa emotie.

Ceremonia de deschidere a festivalului iei si costumlui popular a fost facuta de Preasfintitul Parinte Episcop Ioan Casian, ca Episcop Ortodox Roman al Canadei, care a fost intampinat cu paine si sare, un obicei al romanilor pastrat de ani si ani.
Preasfintitul Parinte in cuvintele Sale printre altele a spus: “Ne bucuram ca pastrati apartenenta la spiritualitatea ortodoxa si traditii, fie in tinda bisericii prin aceste frumoase manifestari, dar mai ales in viata de zi cu zi a familiei si comunitatii”. Totodata a adresat un mesaj de felicitare tuturor celor prezenti cat si Comitetului de organizare a Festivalului Iei Romanesti.
A fost o mare onoare sa primim aceasta binecuvantare, chiar si virtual, in aceste vremuri cand incercam sa reasezam si sa afirmam identitatea si creativitatea neamului nostru.

Programul festivalului a inceput cu intonarea imnurilor Canadei si Romaniei. Apoi, conform programului stabilit, toți participanții au vizitat standurile de prezentare cu ii, icoane si alte articole artizanale autentice ce apartin doamnei Maria Marcu, o romanca inimoasa, cu suflet mare care iubeste traditiile si pastreaza aceasta comoara a costumelor populare de ani si ani.
Scena festivalului a fost decorata, de catre Parintele Corneliu-Iulian Dragomir, ca un interior de casa taraneasca al secolului trecut. Acesta a fost locul unde peste 30 de romani, enoriasi ai Bisericii Sfantul Nicolae si ai Bisericii Sfanta Treime, au defilat imbracati in costumul popular.

Despre frumusetea si povestea fiecarui costum popular, multe dintre ele salvate din negura vremurilor, a comentat doamna Roxana Ralea. Cu modestie, cu eleganta, cu calm si abilitatea de comunicare a stiut sa scoata in evidenta fiecare detaliu al costumului prezent pe scena, a creat o atmosfera calda, placuta si relaxanta, pentru care ii multumim.

Grupul Tezaur Romanesc coordonat de doamna Olga Manea a fost cap de afis la deschiderea festivalului. Ei au prezentat un colaj cu melodii populare, adevarat bijuterii ale muzicii populare romanesti. Iar surpriza spectacolului a fost dansul fetelor de la Capalna, dans unic si spectaculos, in linii serpuite de-a lungul aleilor din gradina, intrepretat de peste 20 de femei invesmantate in costume populare- alb si negru- pastrand distantarea ceruta, dar unite la brau cu tricolorul romanesc.

Pe langa prezentarea colectiei de ii si costume populare au urmat o serie de recitaluri, de cantece si poezii romanesti. De remarcat a fost si Emilia Arsici, tarancuta tanara, zvelta, imbodobita cu o marama vaporoasa, cu un ulcior pe umar si a recitat poezía – Portul romanesc. La incheierea evenimentului domnul Radu Stana ne-a incantat cu melodii pe acorduri de chitara.
Dar pe langa ingredientele culturale care au contribuit decisiv la succesul evenimentului, s-a numarat (trebuie s-o recunoastem) standurile – LA GRIGORE - aprovizionat cu aperitive romanesti sau - LA NICU- unde-ti potoleai setea, alaturi de alte standuri cu mancare romaneasca.
Si…. pentru ca la o petrecere cu stralucire si fast nu lipseste sampania si tortul, iata ca doamna Elena Jemnea ne-a pregatit un tort ca o superba ie romaneasca, care ne-a impresionat de la prima vedere si ne-a “indulcit” de la prima degustare. Frumoasa si gustoasa ie!

La acest eveniment festiv ce a bucurat multe suflete a fost prezenta televiziunea ROMPOST TV, in persoana doamnei Adelina Suvagau, realizator TV, care prin intermediul emisiunilor sale, va aduce in casele romani de aici sau de ACASA, imagini de la aceasta frumoasa manifestare.

Gazda acestui festival, Parintele Dragomir Cornel, merita toate multumiririle pentru aceasta initiava, pentru ospitalitate si pentru sufletul daruit romanilor. Dumnezeu sa va ocroteasca, Parinte!
Ei bine, pentru ca aceasta zi a fost o zi a bucuriei lui “acasa”, bucuria credintei, uniti in traditie, alaturi de crestini, alaturi de Parintele Dragomir au participat la aceasta sarbatoarea romaneasca si Parintele Nicolae Lapuste, preot la Biserica Sfanta Treime, cat si Parintele Nicu Liuta, preotul bisericii Sfantul Gheorghe, din New Westminister. Cu respect si pretuire, va multumim pentru ca a-ti fost alaturi de noi!

In ceea ce ma priveste, pot spune ca sunt solidara cu toti cei care nu au renuntat niciodata sa traiasca si sa simta romaneste si este datoria noastra de a transmite cu sfintenie din generatie in generatie, portul, obiceiurile si traditiile. Nu le putem pierde, sunt mult prea preţioase, fiind chiar o particica din fiinţa noastră.
Sper sa ne revedem sanatosi si voiosi si cu alte ocazii !


pentru Observatorul
Dorina Cornelia Aldea, Vancouver

Dorina Cornelia Aldea    6/25/2021


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian