Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2021
Articole Arhivă 2020
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
De vorba cu Vasile Ghiuta - pictor-autor din Toronto

Cine este Vasile Ghiuta pe care l-am cunoscut , intamplator , la o expoziie de pictura in Toronto ?

Educatie
Universitatea din Bucuresti, Fac. de Chimie-Fizica;
“Philosophy and Critical Thinking” - Univ. of Queensland, Australia
“Christianity through Its Scriptures” - Harvard Divinity School, Harvard University

Membership:
2016 – membru suportiv - Federation of Canadian Artists
2016 – membru al TorontoArt Group.
2018 –membru al “ Circle Affiliate Artist” – Circle Foundation for the Arts, Lyon, France;
2021 - membru “Canadian Authors Association” - Toronto branch;

Biografie si artist statement:

Nascut in Bucuresti, Romania si stabilit de mai multi ani in orasul Toronto din Canada, pictorul Vasile Ghiuta este un autodidact, un artist preocupat de pictura abstracta contemporana. A absolvit Facultatea de Chimie - Fizica din cadrul Universitatii din Bucuresti dar s-a simtit intotdeauna pasionat de arta, avind o inclinatie aparte pentru culoare, unghiuri si forme, ceea ce face ca lucrarile lui sa fie interesante, incitante si extrem de placute privirii. Pregatirea sa academica l-a ajutat sa inteleaga compozitia structurala a culorilor, incercind sa le combine in lucrarile lui in asa fel incit sa obtina cel mai bun si mai vibrant rezultat.

Tablourile lui Vasile Ghiuta fac parte din categoria picturii abstracte -acrilic pe pinza-fiind inspirate de sentimentele umane, emotiile si gindurile unui om obisnuit, observate si culese din viata de zi cu zi. Picturile artistului sint o imbinare fericita a cunostintelor si experientei acumulate de acesta de-a lungul mai multor ani de activitate intensa.

Artistul este de parere ca viata este o suma de diferite experiente care inmagazineaza o cantitate vasta de energie ce poate fi transpusa prin puterea vizuala a culorii precum si a unor tehnici specifice de lucru in povesti inspirate din viata reala. Lucrarile sale, acrilic pe pinza, au menirea sa exprime acest concept, invitind privitorul sa faca un pas inainte spre o lume a descoperirii de sine si a reflectiei. Fiecare din pinzele sale spune o poveste, iar fiecare poveste trebuie impartasita si altora.

Desi Vasile picteaza abstract, esenta lucrarilor sale este un extract decantat din realitate: viata reala, oameni reali, emotii reale. Fie ca exprima bucurie sau tristete, fericire sau dezamagire, victorie sau infringere, lucrarile sale sint cu siguranta o expresie a viziunii sale potrivit careia viata este o calatorie extraordinara pe care numai oamenii o pot face de neuitat.

Vasile crede ca arta in toate formele ei ne da o sansa de a ne folosi creativitatea si imaginatia pentru a aduce la lumina cele mai fine, cel mai putin perceptibile fire, tesute impreuna pentru a crea insasi esenta sufletelor noastre. Arta este o modalitate de a defini pe noi insine pina in cele mai mici particule ale fiintei noastre, aratind ce am devenit de-a lungul acestei calatorii. O poveste ne poate duce inapoi in timpurile stravechi, poate fi o lectie de istorie care ne ajuta sa ne intelegem radacinile, sa ne amintim de strabunii nostri si sa le cinstim memoria pentru sacrificiile facute; o alta poveste ar putea fi inspirata de bucuria din ochii unui copil, facindu-ne sa privim noile generatii cu rspect, speranta si optimism.
Din punctul lui de vedere, ca artist, totul se concentreaza pe ideea experientelor reale avute in timpul vietii, emotii si evolutie. Este totul legat de sentimente, ginduri si vibratii traduse intr-o limba care foloseste culori in loc de cuvinte pentru a exprima o idee, pentru a transmite un mesaj umanitatii.

Vasile Ghiuta a luat parte la aproape 100 de expozitii de grup si citeva individuale in Canada si afara ei, dar din martie 2020 datorita pandemiei Vasile Ghiuta a avut doar expozitii online la diferite galerii din Canada, US, UAE, Elvetia.
Picturile lui Vasile Ghiuta au fost expuse in America de Nord, Emiratele Arabe Unite, Europa, Korea si China, la diferite galerii de arta si muzee, in timp ce altele au fost achizitionate de diferiti colectionari privati.

Vasile Ghiuta a participat la diferite showuri de televiziune dedicate artei si a avut interviuri la radio; de asemenea primit peste 20 de premii la diferite competitii international dintre care in 2020:

 Dec 2020 - "Honorable Mention Award" pentru "Playground" acordat de Art Ideal Magazine, Lyon, France,
 June 10, 2020 – Certificate of Artistic Excellence, acordat de Circle Quarterly Review Art Magazine.
 May 2020- Certificate of Excellence, acordat de Circle Of Arts pentru competitia “Artist of the month” Lyon, France.
 January 2020 – Honorable Mention Award” pentru “The first snow” la Circle of Arts –Artist of the year Competition, Lyon, France

Picturile lui Vasile Ghiuta au fost publicate in peste 20 de reviste si carti de arta dintre care picturile “Homo pandemicus” si “Roses” in "AQM Best Inspirational Contemporary Artists II 2020 " publicata de ArtQuench Magazine, California, nov 2020 sau in "Artascent - International Art & Literature Journal, # 28, California.


Am avut surpriza sa aflam, recent ca, Vasile Ghiuta este autorul “The Philosophy of Vice” si ca isi va dezvolta si aceasa pasiune.

- Desi eu am o pregatire universitara in chimie-fizica, filosofia m-a pasionat dintotdeauna. Am urmat cursuri de filosofie doar pentru satisfactia mea intelectuala. As putea spune ca sint un “filosof amator”, dar oare nu toti sintem?
Eu ca artist plastic am cautat ca in lucrarile mele sa imi exprim propria mea viziune filosofica asupra vietii. Gindirea mea filosofica si-a gasit materializarea prin poeziile mele , prin picturile mele si mai nou prin aceasta carte. Este o continuare naturala in aceeasi linie de gindire filosofica care doar si-a gasit o alta forma de expresie.

Ideea cartii mi-a venit cu multi ani in urma realizind cit de superficiali am devenit noi ca rasa umana. Nimeni nu mai are rabdare sa aprofundeze o idee sau o problema, totul este acum si aici. Nu mai conteaza trecutul, istoria, nimeni nu isi mai pune intrebarile de baza pe care fiecare din noi ar trebui sa ni le punem. Realitatea virtuala de care sintem inconjurati 24/24 isi pune amprenta asupra psihicului nostru intr-un mod mai toxic decit “viciile” clasice. Din punctul meu de vedere asta este o cale sigura catre auto-distrugere. De aceea in cartea mea am incercat sa gasesc ce legatura este intre “viciile mai noi” ca dependenta de social media si satisfactia sau insatisfactia pe care o avem in viata. Am incercat sa compar modul cum vad eu “viciul dpdv filosofic” cu modul in care alti filosofi au considerat viciul incepind cu Aristotel apoi Kant, Hume, Descartes si altii.

Aceasta carte trateaza “viciul” din punct de vedere filosofic in sensul ca incerc sa raspund la intrebarea: de ce avem vicii? Este evident ca toti avem vicii mai mult sau mai putin admise. Incerc sa fac legatura dintre viciu si identitate, morala, judecata, imaginatie, constiinta, fericire, religie si altele. Cartea isi propune sa fie ca o oglinda in care fiecare cititor sa aiba curajul sa se uite si sa-si descopere viciile, sa admita existenta lor si sa incerce sa le faca sa fie cit mai putin toxice.

Cartea se adreseaza tuturor oamenilor care vor sa gindeasca. O gindire critica despre noi ne face sa evoluam si doar “positive thinking” si exagerare despre calitatile noastre -fara sa avem nimic pe care sa ne bazam, nu ne duc decit la auto-suficienta si ignoranta. Societatea in care traim exploateaza la maximum “viciile” noastre si doar stimuleaza un mod hedonistic de a trai.

Am inceput lucrul la carte cam acum 5 ani pregatindu-ma sa inteleg mai intii eu fenomenul. Am studiat si de asemenea am discutat cu multe persoane de aici si din Europa si UAE, Jordan, Oman si Israel, persoane de diferite religii si cu obiceiuri diferite despre cum vad ei “viciul’ si cum societatea in care traiesc se raporteaza la diferitele vicii. De scris efectiv cartea am inceput in martie 2020 intrucit pandemia mi-a dat timpul necesar sa scriu. Am terminat-o prin septembrie, apoi vreo 4 luni corectura si editarea. Am aplicat aici in Canada pentru ISBN si apoi in ianuarie-februarie am pregatit materialul conform cerintelor publicistului ( Amazon), am facut coperta si pe 2 martie am primit Ok de la Amazon.

Pentru cei interesati cartea poate fi procurata direct de la siteul www.amazon.ca prin comanda directa doar tastind numele autorului sau a cartii. Pot fi gasit si pe FB sau www.vasileghiuta.ca iar adresa de email este vasileghiuta@yahoo.ca

Ca proiecte de viitor am inceput sa scriu la o noua carte cu titlul (deocamdata) “God, Bible and Free Will” iar apoi mai am in plan o carte despre “filosofia frumosului in pictura abstracta”.

Luna trecuta revista de specialitate “Literary Titan” din California mi-a dat un premiu pentru carte: “Literary Titan Book Award – Silver Medal”.


Impresinant, multumim pentru aceste informatii despre tine, ne bucuram sa impartim aceaste lucruri frumoase cu cititorii Observatorului.
Si cand se va putea, asteptam sa ne inviti la o expozitie de pictura si o lansare de carte.
Sanatate si spor in toate cele iti dorim !

Observatorul    6/16/2021


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian