Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2021
Articole Arhivă 2020
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
“Lolek și Bolek“, băietii de la " 1001 de seri "

Cine nu îi cunoaște pe Lolek și Bolek, protagoniștii serialului de desene animate polonez cu același nume? Produs de studiourile de desene animate din Bielsko-Biala, “Lolek și Bolek“ (în original, “Bolek i Lolek”) începe să fie difuzat în Polonia, în toamna lui 1962. Seria continuă până în 1986. Cele două personaje sunt realizate de Wladislaw Nehrebecki – creator și regizor de desene animate - și Leszek Mech.

În România, “Lolek și Bolek“ era transmis în perioada comunistă, în cadrul unui scurt program de desene animate numit “1001 de seri”.

A fost odată ca niciodată

Pe vremea când adulții de azi erau copii, când desene animate online nu existau și când fiecare preșcolar și școlar devenea șoim al patriei și apoi pionier, “Lolek și Bolek“ a reprezentat o formă mai puțin ideologizată de educare a celor mici. Spre deosebire de marea majoritate a desenelor animate, ce înfățișau animale sau păsări umanizate, eroii acestui serial sunt doi copii. Prietenia, sinceritatea, colaborarea, lipsa de agresivitate reprezintă doar câteva dintre valorile pe care aceste personaje le-au insuflat micilor telespectatori. Deși mai puțin elaborate decât desenele animate actuale, “Lolek și Bolek“ i-au cucerit pe copii, pe care i-au purtat într-o lume de aventuri și distracții.

Lolek și Bolek și lumea copilăriei

Bolek (diminutivul de la Boleslaw), înalt și tras ca prin inel, este fratele mai mare. Lolek (diminutivul de la Karol), scund și plinuț, este mezinul. Amândoi sunt băieți veseli, simpatici și inventivi, mereu în competiție unul cu altul. Puși pe șotii, cei doi ștrengari reușesc să iasă la liman din orice situație, iar dacă se întâmplă să mai facă vreo boacănă, încep să râdă și găsesc la minut o soluție ca să dreagă greșeala.

Lolek și Bolek sunt frați, dar și prieteni. Ambii au educație eco și sunt firi sportive, așa că le place să înoate, să pescuiască, să se prăjească la soare, să meargă cu bicicleta și să facă excursii la țară. Veritabili exploratori, Lolek și Bolek trec prin tot felul de peripeții exotice: sunt când cowboy în Vestul Sălbatic, când oameni ai mării ori concurenți imaginari la un raliu în Argentina, ba chiar își construiesc un submarin. Fie că stau acasă ori își petrec timpul pe afară, băieții rămân mai mereu singuri și nesupravegheați.

Lolek și Bolek au și o amică: pe Tola, o fetiță blondă, cu codițe și pistrui, ce le va fi alături de-a lungul a 30 de episoade. De altfel, primul episod în care aceasta apare îi poartă numele.

Lolek și Bolek, audiență maximă

Transmis în 80 de țări, printre care și Iran, “Lolek și Bolek“ va fi vizionat de aproape un miliard de telespectatori. Deși cele mai multe din cele 152 de episoade ale serialului sunt fără dialoguri, lungmetrajele din 1980 părăsesc zona filmului mut.

În țara natală, “Lolek și Bolek“ a înregistrat cote maxime de audiență, astfel că până în prezent, conduce în topul preferințelor telespectatorilor. La Muzeul Dobranocka (“Noapte bună, copii!“) din localitatea Rzesow sunt expuse figurine, jucării, puzzle-uri, cărți poștale, cărți de colorat și jocuri de calculator cu Lolek și Bolek. De asemenea, în 2011, la Bielsko-Biala, a fost dezvelit un monument dedicat celor doi. Se presupune că sursa de inspirație a lui Nehrebecki, atunci când i-a făurit pe Lolek și Bolek, au fost cei doi fii ai săi.


Vizionare plăcută!

https://www.youtube.com/watch?v=G_YE_JO3SMA

Corina Diamanta Lupu    6/1/2021


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian