Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2021
Articole Arhivă 2020
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Covidul: Epidemie naturală sau război biologic?

Nicholas Wade, unul dintre cei mai importanti si respectati ziaristi de stiintă din SUA (40 de ani de colaborări cu New York Times, Science, Nature), a publicat recent un studiu de vreo 30 de pagini (11 000 de cuvinte) despre originea lui SARS-CoV-2: „Pandemia de Covid-19 a dat peste cap vieti din toată lumea mai bine de un an. Mortalitatea lui va atinge curând 3 milioane de oameni. Cu toate acestea, originea pandemiei rămâne incertă : agendele politice ale guvernelor si ale savantilor au generat nori grosi de bruiaj pe care presa mainstream pare incapabilă să-i risipească. În cele ce urmează voi pune în ordine faptele stiintifice disponibile, care contin multe indicii despre ce s-a petrecut si voi livra cititorilor dovezi pe baza cărora să poată judeca singuri. Pe urmă voi încerca să cântăresc chestiunea complexă a vinovătiei, care începe cu guvernul chinez dar se extinde dincolo de el. Când veti fi citit articolul, veti fi învătat multe despre biologia moleculară a virusilor. Mă voi strădui să fac în asa fel încât să doară cât mai putin. Dar stiinta nu poate fi evitată pentru că, deocamdată si pentru multă vreme de-aici încolo, ea ne oferă singurul fir care ne poate scoate din labirint. Virusul care a provocat pandemia e cunoscut oficial sub numele de SARS-CoV-2, dar poate fi prescurtat SARS2. Asa cum stie multă lume, există două teorii principale despre originea lui. Una sustine că virusul a sărit în mod natural de la un animal sălbatic la om. Cealaltă sustine că virusul a fost prelucrat într-un laborator, din care a scăpat. E foarte important să stim cum stau lucrurile dacă sperăm să prevenim un al doilea eveniment de acelasi tip” („The Origin of COVID : did people or nature open Pandora’s box at Wuhan ?”, thebulletin.org, 5.05.2021).

Nicholas Wade demonstrează inteligibil si convingător că SARS2 nu prea are sanse să aibă o origine naturală. Totul pledează pentru traficarea în laborator a unui virus de provenientă animală care a fost „ajutat” să treacă la om. Din păcate, toată demonstratia lui Wade se învârteste în jurul laboratorului din Wuhan si cel mult în jurul finantărilor americane ale cercetărilor de acolo (cele în care Antony Fauci e implicat de media din ce în ce mai mult). O a treia ipoteză, aceea că virusul ar fi fost plasat intentionat în natură la Wuhan (si poate că si în alte locuri) nu e luată deloc în considerare. Curajul politic si moral al excelentului om de stiintă Nicholas Wade nu e la înăltimea competentelor sale profesionale. Totusi, demonstratia lui Wade, în sensul prelucrării în laborator a coronavirusului SARS2, e într-adevăr remarcabilă. În dauna teoriei despre provenienta naturală a virusului, care a fost singura acceptată public până de curând. Propaganda pusă în miscare în jurul laboratorului din Wuhan, în sensul scurgerii iresponsabile, din neglijentă a virusului în natură, a fost colosală si e foarte greu de contracarat. Chiar si autoritătile chineze par să fie depăsite. Dacă nu cumva e vorba de comunicare si strategie politică si militară din partea chinezilor.

Dar alti jurnalisti, mult mai curajosi, mai temerari s-au dus deja mult mai departe. În primul rând, foarte cunoscutul si inclasabilul Ron Unz (The Unz Review – unz.com) a acuzat deep state-ul american de război biologic împotriva Chinei. Trebuie spus însă de la bun început că probele sale sunt, aproape toate, circumstantiale, indirecte. Cu o singură exceptie, în ceea ce priveste un comunicat al DIA (Defense Intelligence Agency), care-si prevenea „anticipat” (înainte ca autoritătile si medicii din China să înteleagă ce li se întâmplă) partenerii strategici, în primul rând Israelul, în legătură cu o pandemie gravă declansată la Wuhan. Ron Unz nu-i implică în textele lui pe fostul presedinte, Donald Trump, si pe secretarul său de stat, fost director CIA, Mike Pompeo, desi îi citează. Demonstratia sa a apărut în 15.03 2021 („American Pravda : Covid-19, its impact and origins after one year”, unz.com) si a fost larg răspândită, citită si citată.

Lungul articol al lui Ron Unz, în care recapitulează mai întâi ipotezele cele mai articulate din cursul anului 2020 (Philippe Lemoine – „The China syndrome” I-IV, pe site-ul Quillette, Nicholson Baker – „The lab-leak hypothesis” etc.), este analizat de Lew Rockwell (libertarian celebru, fondatorul si presedintele Institutului Ludwig von Mises), care-i scoate în evidentă punctele tari si îi pune în valoare câteva citate pregnante : „Unz observă că „la scurt timp înainte de declansarea coronavirusului la Wuhan, acel oras a găzduit 300 de ofiteri ai armatei americane, veniti să participe la Jocurile Militare Mondiale din 2019, o remarcabilă coincidentă în timp. Asa cum am subliniat atunci, cum ar fi reactionat americanii dacă 300 de ofiteri ai armatei chineze s-ar fi aflat într-o lungă vizită la Chicago, iar la scurt timp după aceea ar fi izbucnit brusc o epidemie misterioasă si letală în oras ?” (Lew Rockwell – „The biological war against China”, lewrockwell.com, 19.05.2021).

Sau : „Unz adaugă un număr de elemente care dau greutate analizei sale. Mai întâi, nu e în nici un caz vorba despre primul atac biologic suspect la adresa Chinei. „În anteriorii doi ani, economia chineză încasase deja lovituri grave de la alte noi boli misterioase, desi acestea avuseseră ca tintă mai degrabă animale de fermă decât oameni. În cursul anului 2018, un nou virus de gripă aviară a măturat tara, eliminând mare parte din industria aviară a Chinei, iar în 2019 epidemia de gripă porcină a devastat fermele de porci ale tării, distrugând 40 % din sursa internă primară de carne, când s-a si vehiculat intens ideea că virusul porcin ar fi fost răspândit de niste misterioase minidrone. Ziarele mele de dimineată nu au ignorat aceste importante subiecte de business, remarcând că brusca prăbusire a unei mari părti din productia internă de hrană a Chinei s-ar putea dovedi o mană pentru exporturile fermierilor americani tocmai când eram în plin conflict comercial… Asa că, trei ani la rând, China a fost sever impactată de noi boli virale ciudate, desi numai cea mai recentă a fost mortală pentru oameni. Această probă era pur circumstantială, dar „modelul” părea foarte suspect” (idem).

Dar si : „În aceste circumstante dificile, un atac biologic american asupra Chinei ar fi putut părea ultima carte care mai putea fi jucată în speranta de a mentine suprematia americană. O negare plauzibilă ar minimaliza riscul unei răzbunări chineze directe si, dacă ar reusi, grozava lovitură dată economiei chineze ar întoarce-o cu multi ani în urmă, poate chiar ar destabiliza sistemul ei social si politic. Folosind media alternativă pentru a promova imediat teorii privind izbucnirea coronavirusului ca urmare a unei scurgeri dintr-un laborator chinez de arme biologice a fost un mijloc natural de a preveni orice acuzatii chineze ulterioare de acelasi gen, îngăduindu-i, prin urmare, Americii să câstige războiul international de propagandă chiar înainte să intre si China în joc” (idem).

Cei interesati de subiect îi pot citi pe Internet pe cei trei autori, respectiv articolul lui Nicholas Wade, mai multe articole ale lui Ron Unz si articolul de comentariu la Ron Unz semnat de Lew Rockwell. Toate fac trimiteri la alte surse si contributii, care si ele merită citite. Ne găsim doar în domeniul ipotezelor, subliniem din nou. Dar, timp de un an si mai bine, savantii nu au adus nici o probă convingătoare că provenienta SARS2 e naturală. E evident că evită să cerceteze până la capăt cazul. De ce ? Concluziile lui Ron Unz sunt ponderate, prudente, desi pot părea enorme :

„Dar America e acum pe punctul de a înregistra o „supramortalitate” de ordinul unui milion de persoane datorată epidemiei, asa că poate a venit momentul să explorăm cinstit adevăratele motive ale giganticei noastre calamităti nationale.

Un scenariu ipotetic al epidemiei de Covid-19 […]

1. Elemente răuvoitoare din sânul uriasului nostru aparat de securitate natională, probabil afiliate neoconservatorilor din statul profund, au decis să aducă grave prejudicii imensei economii chineze, folosind războiul biologic. Planul consta în a infecta principalul centru de transporturi de la Wuhan cu virusul Covid-19 pentru ca boala să se propage în chip invizibil în toată tara în cursul călătoriilor anuale cu ocazia Noului An lunar si au folosit ca acoperire Jocurile Militare Internationale de la Wuhan pentru a strecura în oras câtiva agenti care să răspândească virusul. Cred că doar un număr restrâns de indivizi a fost implicat în acest complot.

2. Agentul biologic pe care l-au eliberat a fost conceput în principal ca o armă îndreptată împotriva economiei mai degrabă decât ca o armă împotriva oamenilor. Desi Covid-19 are un grad mai degrabă slab de letalitate, el e extrem de contagios, are o lungă perioadă infectioasă presimptomatică si se poate propaga chiar prin purtători asimptomatici, ceea ce îl face perfect adaptat scopului urmărit. Astfel, odată ce boala s-ar întinde într-o mare parte din China, ar fi extrem de greu de eradicat, iar eforturile necesare pentru a o controla ar provoca imense pierderi economiei si societătii chineze.

3. Ca operatiune secundară, au decis să tintească elitele politice iraniene, desfăsurând eventual o variantă ceva mai mortală a virusului. Cum elitele politice au, în general, tendinta de a fi vârstnice, ele ar cunoaste în orice caz o rată a mortalitătii mai înaltă.

4. Cum epidemiile mortale de SARS si MERS din Asia de Est si din Orientul Apropiat nu s-au răspândit niciodată în chip semnificativ în America (sau în Europa), complotistii au presupus, în mod eronat, că la fel se va întâmpla si în cazul lui Covid-19. În orice caz, cum organizatiile internationale au estimat întotdeauna că Statele Unite si Europa au cele mai bune si mai eficace sisteme de sănătate publică, apte să combată orice epidemie, complotistii s-au gândit că orice eventuală pagubă care s-ar răsfrânge din exterior ar fi absolut minoră.

5. Numai un număr mic de indivizi au fost implicati direct în complot si, la scurt timp după ce boala a fost răspândită cu succes la Wuhan, acestia au hotărât să salvgardeze mai mult interesele Americii si au alertat unitătile specializate ale DIA (Defense Intelligence Agency), probabil fabricând un soi de pretinsă „scurgere de informatii”. În linii mari, s-au aranjat pentru ca DIA să afle că la Wuhan se declansase aparent o epidemie „cataclismică”, ceea ce a făcut DIA să pregătească si să distribuie un raport secret care avertiza propriile noastre trupe si pe aliatii nostri să-si ia precautiile necesare.

6. Din păcate pentru aceste planuri, guvernul chinez a reactionat cu o hotărâre si o eficacitate uluitoare, eradicând rapid boala. Între timp, guvernul american, lipsit de entuziasm si incompetent, a ignorat mai degrabă problema, reactionând doar după ce epidemia masivă din nordul Italiei a atras atentia mediei. Cum Centrul de Control al Bolilor (CDC) nu se descurcase cu producerea unui kit de depistare, noi n-am avut nici un mijloc de a recunoaste că boala se răspândea deja în tara noastră, ceea ce a condus la pierderi importante pentru economie si pentru societatea americană. De fapt, America a avut parte chiar de soarta care-i fusese initial rezervată rivalei sale, China” (Ron Unz – „American Pravda : Covid-19, its impact and origins after one year”, unz.com, 15.03.2021).

Nu am prezentat aici decât autori americani. O dezvoltare mai cuprinzătoare a subiectului ne-ar obliga să vedem ce spun si alti autori occidentali (francezi, germani, italieni…), precum si autori rusi si chinezi. În orice caz, în următoarele luni e de asteptat să se constituie un adevărat corp de investigatori profesionisti.

Petru Romosan    6/1/2021


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian