Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
O vorbă (două) despre poezia lui Vasile Dan Marchiș

MOTTO:

În timpul în care
am consumat o sută de pâini,
am scris o poezie...
Apoi am mai scris
peste o sută de poezii
de dorul pâinii...
(Vasile Dan Marchiș, „Meditație extremă”)

Angela-Monica JUCAN

În creația poetică semnată de Vasile Dan Marchiș, găsim, și mai ascuns, și mai la vedere, un tot de inteligență. Poeziile se prezintă drept deschideri filosofice, fie că autorul propune, undeva, o problemă, fie că prezintă, altundeva, o soluție la (altă) problemă, în ambele cazuri cititorul având de aici încolo câmp liber pentru exercițiul propriei gândiri. S-ar putea extrage fragmente și alcătui volume de aforisme (un singur exemplu: Aprecierile de o viață / Sunt de prisos... în viața de apoi – „Examenul de credință”).
În ce privește prozodia, versurile lui Vasile Dan Marchiș sânt eliberate de canoane, iar stilistic, se disting prin sobrietate, poetul nefolosind material de pavoazare, nescriind edulcorat, nefăcând nimic să seducă. El prezintă cititorului direct construcția de idei, în sonoritate expresiv-neutră. Și mai și dând de gândit. Ceea ce nu e comod... De aici, descumpănirea unora în fața scrisului său – prea dificil și nu tu inimioare, nu tu ghirlande figurative, nu tu falduri hiperbolice, nu tu drăguțe epitete, nu tu metafore în culori fascinante și cu sclipiri de luminițe multicolore – nimic sărbătoresc, să te mai desfeți și tu, cetitoriul. Ce e asta? – își vor fi zicând. Doar zid tare, de gând, de judecată, de învățătură, uneori, în sugestii alegorice nu la îndemâna tuturor. Mai mult, tonalitatea proprie este dată de o puțin obișnuită combinație de registre literare, scriitorul uzând adesea de termeni din limbajele administrativ, jurnalistic, juridic etc. și creând astfel contraste cu contextul (beletristic); de asemenea, recurge la sfera limbajului protocolar (de bază sau colateral). Neînțelese în duh (ci luate în literă...) versurile lui Vasile Dan Marchiș creează furtuni umorale unor literați – literați modelați, ca oameni, din păcate (indiferent de locul lor în șirul valoric al creației), de antipatie, invidie, insațiabilitate (de nu știu ce). Grăbiți, unii, să eticheteze și bucuroși, epigonii lor, să preia/propage etichetele, eticheta și-o pune fiecare... sieși.
Indiferent de (și indiferentă la) șicanele „unora” (oare de ce nu-și pot vedea de ale lor, de ce nu-și aleg pentru recenzii cărți care le plac, de ce nu-și dedică acel timp șlefuirii propriei creații?), poezia lui Vasile Dan Marchiș rămâne cu greutate și cu volum în idee și nu în planul – ... plat – al desenului ei. Cât privește „grafica”, dacă tot adusei vorba, da, ar fi de îndreptat felul în care culege textele – adică cu mai multă atenție la ortografia semnelor de punctuație (cu blancuri unde trebuie și fără blanc unde nu trebuie – cam atât), treabă de secretariat.
Ca să vezi bine o operă din oricare domeniu al artei, trebuie să poți lua distanță față de ea, față de autor și trebuie să-ți fi format o bună deprindere în receptarea artei. În destule redacții sânt oameni care știu citi o creație literară și sânt interesați să publice texte de calitate. Așa se face că Vasile Dan Marchiș își găsește loc în nenumărate publicații, dintre care, nu puține (ca să plagiez un pic din versurile pe care le reproduc mai jos), importante, promovând nume de renume. Acesta îi este anturajul meritat.

Nu în puține părți m-aș diviza
Doar o parte din mine
să rămână farmecelor
una chemărilor și nebuniei
doar o părticică sărăciei
numai picioarele dorului de cărare
Gândurile rătăcite în iubire,
aripi în cer
Doar inima în mister
(Vasile Dan Marchiș, „Doar o parte din mine”)

Nu te crede superior nevăzătorului
dacă nu ți-a fost atribuită
ca premiu sau recompensă, lumina
Dacă ai doi ochi
și poți dărui unul nevăzătorului
să știi că doar ochiul acela
odată dăruit
te va cuprinde cu adevărat
în lumina iubirii
(Vasile Dan Marchiș, „Dăruire extremă”)






Angela-Monica Jucan    5/20/2021


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian