Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Romïżœnii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivïżœ 2024
Articole Arhivïżœ 2023
Articole Arhivïżœ 2022
Articole Arhivïżœ 2021
Articole Arhivïżœ 2020
Articole Arhivïżœ 2019
Articole Arhivïżœ 2018
Articole Arhivïżœ 2017
Articole Arhivïżœ 2016
Articole Arhivïżœ 2015
Articole Arhivïżœ 2014
Articole Arhivïżœ 2013
Articole Arhivïżœ 2012
Articole Arhivïżœ 2011
Articole Arhivïżœ 2010
Articole Arhivïżœ 2009
Articole Arhivïżœ 2008
Articole Arhivïżœ 2007
Articole Arhivïżœ 2006
Articole Arhivïżœ 2005
Articole Arhivïżœ 2004
Articole Arhivïżœ 2003
Articole Arhivïżœ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Sextil Pușcariu ( 4 ianuarie 1877- 5 mai 1948 )

O personalitate în galeria reprezentanților de frunte ale culturii noastre, este Sextil Pușcariu. Lucrările sale științifice deosebite dedicate limbii și literaturii române, activitatea didactică și de de organizare a unor instituții științifice și culturale de prima mărime, patriotismul său și valoarea deosebită a operei în totalitatea ei îl situează între marii cărturari ai neamului nostru, alături de înalte spirite, dominând cuprinzătoare arii de cultură românească, precum Maiorescu, Hașdeu, Iorga, Călinescu, Eugen Simion, Nicolae Manolescu, Alex Ștefănescu etc. Aceștia sunt adevărate cariatide ce susțin cupola palatului culturii și literaturii române.

Desfășurând o activitate științifică și didactică prodigioasă, abordând în studiile sale aproape toate domeniile culturii umaniste, creând cea mai importantă școală în lingvistica românească, învățatul clujean s-a impus, între contemporani, ca o personalitate complexă: erudit, cercetător, profesor cu deosebite calități didactice, traducător talentat și iscusit, , cercetător al graiului strămoșesc din toate timpurile și de pe toate meleagurile, neîntrecut organizator și îndrumător în elaborarea unor mari sinteze, revelatoare pentru destinul cultural al românilor, dar și în formarea unor succesive generații de viitori specialiști în domeniul lingvisticii, al filologiei și istoriei literare.

Dar, până să ajungă la acest nivel, Sextil Pușcariu a trecut prin diferite trepte de viață. Sextil Pușcariu s-a născut în 4 ianuarie 1877 la Brașov și a fost un promotor al culturii și a limbii române. A fost un profesor de excepție, a scris peste 400 de lucrări și a pus temelia primului Muzeu al Limbii Române. Casele memoriale ale Brașovului. Personalitățile care au locuit sub Tânărul Sextil Pușcariu a fost unul dintre cei mai mari oameni de cultură ai României. A studiat liceul la Brașov, iar ulterior a fost student și doctorand în Germania și Franța. A devenit profesor extraordinar începând din anul 1906 a fost titularul catedrei de limbă și literatură română timp de zece ani și decanul Facultății de Filosofie din Cernăuți. A inițiat publicația Glasul Bucovinei În primăvara lui 1919 i s-a pferit postul de ministru al Bucovinei la București, dar a refuzat, preferând să rămână un om de știință. Sextil Pușcariu a revenit în țară după terminarea studiilor și s-a căsătorit cu Eleonora Maria Dima. Au avut trei copii. Una dintre nepoatele lui Sextil Pușcariu, fiica fiului său Radu trăiește și acum la Brașov. Cristina Ciulei s-a putut bucura numai 12 ani de prezența bunicul ei drag, pe care îl alinta „Moșu”. Femeia mărturisește că a fost atașată de bunicul ei și că ar fi vrut să înțeleagă cât de mare valoare avea acesta încă din copilărie și nu doar după ce a devenit adult. Anul care i-a unit a fost 1944, când împreună cu familia ei au plecat din Brașov la Sextil Pușcariu, în Cluj-Napoca, pentru a se refugia de frica bombardamentelor. „Atunci am avut prilejul să-l cunosc mult mai bine. Era un om disciplinat, optimist, un om dăruit de Dumnezeu. A fost un bunic iubitor și comunicativ”, mărturisește nepoata profesorului universitar și academician Sextil Pușcariu. Sextil Pușcariu fost și primul rector român al Universității din Cluj și a pus temelia primului Muzeu al Limbii Române. A scris peste 400 de lucrări și a fost membru al Academiei Române. Pușcariu a fost și un susținător al mișcării legionare. Odată cu venirea comuniștilor la putere a fost persecutat și deși familia regală i-a oferit posibilitatea să fugă din țară, Șextil Pușcariu a refuzat. A murit în 1948 la Bran, la 71 de ani, înainte să primească sentința în procesul în care era judecat de comuniști. La Sextil Pușcariu avem de a face cu o minte atât de cuprinzătoare, jertfită sincer muncii perseverente și găsirii adevărului, care realizează o impunătoare operă ce-l reprezintă între oamenii de știință ai vremii sale și în posteritate.
După 23 august 1944 încep atacurile la adresa lui Pușcariu. Ziarul comunist „România liber㔠publică rubrica „Figuri de trădători”, vizând profesori universitari și alți intelectuali, în care apare și următorul material.

„Figuri de TRĂDĂTORI: SEXTIL PUȘCARIU

Are circumstanțe atenuante: de mic copil a fost nemțit. Născut la Bran, pe vechea frontieră, el a înclinat totuși în direcția opusă nouă. Studiile secundare și le-a făcut la Viena, și până astăzi știe nemțește mai bine decât românește. S’a specializat totuși în istoria limbii române. Deși obtuz la minte, a reușit să devină profesor universitar. Odată cu înflorirea cămășilor verzi, Sextil Pușcariu, om de peste 60 de ani, se declară legionar, colaborează la „Buna Vestire” și devine membru al senatului legionar. A rămas de pomină telegrama lui către părintele Moța, căruia îi scria că-l invidiază fiindcă i-a murit băiatul pe frontul fascist spaniol. A fost astfel unul dintre inspiratorii ororilor și masacrelor legionare. Ca plată, amicul lui, Gamillscheg, îl numește director la Institutului român din Berlin, fiind plătit însă de guvernul român. Evenimentele din Ianuarie 1941 îl surprind la Berlin. După zdrobire rebeliunii, el transformă Institutul din Berlin într’un centru oficial de propagandă legionară, în legătură directă cu Horia Sima. Studenții nelegionari erau pur și simplu expulzați: – Cine nu e înscris în legiune nu are ce căuta la Universitar(!), le spunea de la obraz Pușcariu. Un timp el a fost salariat oficial al guvernului nazist, care îl întrebuința ca un mijloc de presiune asupra lui Antonescu.

Astăzi Pușcariu se plimbă liber pe stradă și nimeni nu-l deranjează. Ce așteaptă guvernul ca să-l aresteze?

T. D.”

Savantul a scris foarte multe lucrări, însă redau o listă selectivă, enunțând pe cele mai importante: Etymologisches Wörterbuch der rumänischen Sprache. I. Lateinisches Element mit Berücksichtigung aller romanischen Sprachen, Heidelberg, 1905, Studii istroromâne, vol. I-III , București, 1906-1929. Zur Rekonstruktion des Urrumänischen, Halle, 1910. Dicționarul limbii române (literele A-C, F-L, până la cuvântul lojniță), București, 1913-1948 (coordonare).Istoria literaturii române. Epoca veche, Sibiu, 1921, ed. A II-a, 1930, ed. A III-a, 1936; reeditată în 1987.Limba română, vol. I, Privire generală, București, 1940; reeditată în 1976; vol. II, Rostirea, 1959; reeditată în 1994.Călare pe două veacuri, București, 1968.Cercetări și studii, București, 1974.Brașovul de altădată, Cluj, 1977.Memorii, București, 1978.Spița unui neam din Ardeal, Cluj, 1998 etc.
Despre activitatea acestui savant au scris: Mircea Borcilă, Sextil Pușcariu – un mare precursor al lingvisticii integrale, în Artur Greive, Ion Taloș, Ion Mării, Nicolae Mocanu (eds.), Întâlniri între filologi români și germani. Actele colocviului de la Cluj-Napoca 24-26 mai 2002/ Deutsche und rumänische Philologen in der Begegnung. Akten des gleichnamigen Kolloquiums in Cluj-Napoca vom 24.-26. Mai 2002, Cluj-Napoca, Clusium, pp. 66-78. Alexandru Niculescu, Sextil Pușcariu – un simbol al demnității transilvane, în „Dacoromania”, 1998-1999, nr. 2, p. 188

Sextil Pușcariu a refuzat să emigreze, deși familia regală îl invitase să facă parte din suita care urma să primească aprobarea de a părăsi țara împreună cu Regele Mihai și cu Regina Elena, în ianuarie 1948. Anchetat în mai multe rânduri de autoritățile comuniste pentru apartenența la Garda de Fier, Sextil Pușcariu moare la vârsta de 71 de ani, la 5 mai 1948, la Bran, fiind înmormântat la Brașov în data de 7 mai 1948.

În timpul regimului comunist scrierile lui Sextil Pușcariu au fost în mare parte puse la index, câteva lucrări făcând totuși excepție. Fișele de la Dicționarul Tezaur al Limbii Române, reprezentând munca sa de o viață, au fost revizuite ideologic chiar de un elev al său, Dimitrie Macrea, care va deveni ulterior un important lingvist al epocii comuniste.

Savant recunoscut pe meridianele lumii, erudit și talentat interpret al graiului românesc, Sextil Pușcariu a lăsat viitorimii “pagini de luminoasă cugetare și de frumoasă rostire “, cum scria Nicolae Iorga.






Al.Florin Țene    5/4/2021


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian