Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Tudor Arghezi – omagiat online

În condițiile determinate de pandemia cu Covid-19, toate activitățile economico-sociale și elementele de viață personală au fost și continuă să fie puternic afectate, în general prin limitarea interacționării publice, reducerea multor activități, amânarea unora și renunțarea definitivă la altele.
Este, fără îndoială, o perioadă care, pe lângă restricțiile momentului, va avea efecte de mai lungă durată, reintrarea în normal fiind una imprevizibilă și încă nu știm în ce proporție ne vom apropia de parametrii obișnuiți ai vieții cotidiene.
De aceea, orice încercare de a găsi o cale de suplinire a modalităților tradiționale de desfășurare a unor evenimente, din oricare domeniu, este binevenită.

Cea la care dorim să ne referim astăzi este o manifestare online, de omagiere a marelui poet Tudor Arghezi, organizată de către Filiala Craiova a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (care poartă numele său) și Filiala Craiova a Uniunii Scriitorilor din România.

Se cuvine să remarcăm mai întâi faptul că aceste două filiale, ale celor mai puternice uniuni de creație din țară, au încheiat un protocol de colaborare pentru organizarea în comun a unor manifestări care țin de specificul breslelor scriitoricească și jurnalistică, sprijinirea reciprocă în activitățile pe care fiecare le inițiază și găsirea unor modalități comune de potențare a acțiunilor pentru creșterea notorietății celor două organizații.

„Tudor Arghezi – de la poezie la pamflet“ a fost genericul simpozionului online organizat de filialele menționate și găzduit de Studioul TV al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România. Transmisiunea în premieră a fost în ziua de 11 aprilie, la ora 17.00, într-o emisiune de peste o oră, care a rămas în secțiunea de arhivă a site-ului și poate fi vizionată în orice moment.

Jurnalistul și scriitorul Mircea Pospai, președintele filialei „Tudor Arghezi“ Craiova a Uniunii Ziariștilor, a evocat împrejurările în care organizația de jurnaliști a primit numele marelui ziarist și pamfletar, a subliniat semnificația omagierii sale, în preajma aniversării zilei de naștere (a văzut lumina zilei la 21 mai 1880) și a prezentat invitații la simpozion.
Apoi, cu valoroase informații și aprecieri despre viața și opera lui Tudor Arghezi au participat poetul și criticul literar Ioan Lascu, președintele Filialei Craiova a Uniunii Scriitorilor, criticul și istoricul literar Florea Firan, autorul mai multor cărți despre poetul omagiat, jurnalistul Mircea Canțăr, directorul cotidianului craiovean „Cuvântul Libertății” și poetul și criticul literar Toma Grigorie, cunoscut cercetător în domeniu.

Au fost evidențiate momente remarcabile din viața și creația poetului de la Mărțișor, unele dintre ele mai puțin cunoscute, în special în ceea ce privește perioada tulbure de după cel de al doilea război mondial, precum și contribuțiile argheziene la modernizare în poezia românească sau latura de neîntrecut pamfletar al timpului său.

Emisiunea se află la „un click distanță”, pe site-ul UZPR, de aceea voi spune doar că ea se constituie într-un veritabil simpozion online și conține elemente care pot aduce plăcere intelectuală oricărui iubitor de literatură.
De aceea mi se pare potrivit ca, în locul unor considerații detaliate asupra ei, să vă adresez invitația de a o viziona. Mai ales că este augmentată de un emoționant moment poetic din creația lui Tudor Arghezi, susținut de interpretul și actorul Sergiu Cioiu.
Cu siguranță nu veți regreta timpul pe care-l veți petrece la această vizionare.


Rodica Păvălan
Filiala UZPR „Tudor Arghezi” Craiova





Rodica Păvălan    4/15/2021


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian