Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Romïżœnii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivïżœ 2024
Articole Arhivïżœ 2023
Articole Arhivïżœ 2022
Articole Arhivïżœ 2021
Articole Arhivïżœ 2020
Articole Arhivïżœ 2019
Articole Arhivïżœ 2018
Articole Arhivïżœ 2017
Articole Arhivïżœ 2016
Articole Arhivïżœ 2015
Articole Arhivïżœ 2014
Articole Arhivïżœ 2013
Articole Arhivïżœ 2012
Articole Arhivïżœ 2011
Articole Arhivïżœ 2010
Articole Arhivïżœ 2009
Articole Arhivïżœ 2008
Articole Arhivïżœ 2007
Articole Arhivïżœ 2006
Articole Arhivïżœ 2005
Articole Arhivïżœ 2004
Articole Arhivïżœ 2003
Articole Arhivïżœ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Mai avem vreun viitor ? Cum arată viitorul

Ceva foarte important ne scapă în obsedantele noastre interogații cotidiene asupra covidului și pandemiei. Acuzele aduse Forumului Economic Mondial de la Davos, cu al său Great Reset, lui Klaus Schwab, lui Bill Gates, lui George Soros, clanului Rockefeller, clanului Rothschild, interpușilor acestora, miliardarilor americani și vest-europeni, contra guvernului mondial pe care aceștia și-l doresc, îl pregătesc, împotriva Noii Ordini Mondiale, împotriva presupusei lor tentative de a diminua populația planetei (chiar vor asta ?) cu cel puțin 3 miliarde de suflete într-o primă faz㠖 toate aceste acuze nu ne duc prea departe, nu ne ajută să înțelegem ce se gândește, ce se hotărăște într-adevăr în spatele ușilor capitonate.

De ce se închid centralele nucleare în Germania ? De ce se dorește cu atâta ardoare, mai ales în Europa Occidentală, eliminarea emisiilor de CO2 până spre 50 % în 2030 și eliminarea totală până în 2050 ? De ce ține atât de mult Europa să devină primul continent verde ? Temperatura ar crește cu 3 grade Celsius până în 2050 pe toată planeta. Ce știu acești „inițiați”, acești mari bogați și nu ne spun clar și nouă ? E vorba doar de încă un raport prăpăstios al Clubului de la Roma sau ei dețin niște informații științifice cu adevărat îngrijorătoare ? A fost provocată sau nu criza covid ? Vaccinurile sunt chiar atât de periculoase, reprezintă ele cea de-a doua etapă a unui război neconvențional ascuns ? Vor muri într-adevăr peste 60 de milioane, așa cum se pronostica la începutul pandemiei, ca urmare a vaccinării devenită obligatorie până la urmă ? Pentru că până acum mortalitatea datorată covidului nu a depășit mortalitatea cauzată de o gripă obișnuită. Asta dincolo de cifrele umflate bizar, cu trecerea altor cauze ale mortalității, comorbidități, decese legate și de slăbiciunei ale vârstelor înaintate, pe seama atât de periculosului SARS-CoV-2.

Cum arată viitorul imediat, cel de până în 2025, să zicem ? Vom supraviețui covidului și vaccinurilor Astra Zeneca, Pfizer, Moderna etc. ? După cei mai serioși analiști, se pare că totuși vom supraviețui. Dar o consecință imediată va fi „crearea unui sistem de sănătate mondial”. În epoca postcovid vom avea „o lume mult mai integrată”. Deși vor crește, mai ales în UE, tendințele de repliere spre sine, care se vor generaliza. Dar istoria Europei până în 2025 nu va fi făcută numai din covid și vaccinurile care sperie atâta lume. Italia va intra în incapacitate de plată. Turcia s-ar putea să cunoască haosul. Vom avea un război al Internet-urilor. Contestația exercițiului politic va crește exponențial. În lume, s-ar putea să asistăm la un război civil în Brazilia. Vom avea, foarte probabil, un conflict între Israel și Iran. Vom asista la o recentrare pe piețele regionale. Criza petrolului va produce haos social. Bineînțeles, vom avea o sino-mondializare, China va depăși clar S.U.A.. Etc.

Vă întrebați de unde știm atâtea lucruri formidabile, uluitoare. Ei bine, în Franța există un institut de cercetări privind viitorul și posibilele previziuni numit Futuribles. Asemănător cu alte institute de același fel din lume, dar și cu organismul care funcționa cândva la noi sub conducerea matematicianului Mircea Malița. Dacă accesați Futuribles pe Internet (accesul e liber !), puteți lua cunoștință de foarte multe dintre publicațiile institutului pentru care lucrează o mulțime de specialiști dintre cei mai respectabili reprezentând discipline diverse. Iar institutul este finanțat și de importante bănci și companii ale statului francez. „Cine suntem ? Futuribles e un centru de reflecție și studii prospective care vizează integrarea eficace a termenului lung în decizii și acțiuni. Din 1960 încoace, Futuribles joacă un rol motor în dezvoltarea prospectivei în Franța și în lume. Convingerea noastră e aceea că pentru a acționa liber și a construi viitorul organizațiilor și societăților noastre este primordială înțelegerea și luarea în considerare a evoluțiilor în curs. Munca noastră constă deci în a repera, analiza și înțelege marile transformări în curs, a identifica principalele incertitudini, a concepe procese de decizie și acțiune care integrează luarea în considerare a termenului lung și implicarea actorilor în construirea viitorului. Activitățile noastre implică o echipă de cca 12 angajați permanenți și o mare rețea de experți și parteneri”[1].

Dar ce e posibil să se întâmple, conform Futuribles, după 2025 și până în 2030 ? S-ar putea să vedem ocuparea unor țări printr-un atac cibernetic. Vom avea războiul pentru litiu (Bolivia e unul dintre cei mai mari deținători de minereu, Zimbabwe și Namibia sunt și ele printre primii 10 producători). Nu e exclus un război nuclear între India și Pakistan. Va dispărea N.A.T.O., iar Europa va fi obligată să-și organizeze propria apărare. Va dispărea și O.N.U. și vor apărea jucători non-statali. Nu înainte ca Statele Unite să părăsească agențiile O.N.U. China va deveni partenerul-cheie al Americii Latine. Pentru scurtă vreme, U.E. va deveni un actor geopolitic de prim rang, preluând, probabil, temporar rolul S.U.A. O S.U.A. care se va afunda într-o criză internă prelungită, cu războaie de secesiune etc. Lucru pe care nu ni-l mai spune însă Futuribles. Și, încoronare, vom avea o primă internațională ecologistă.

Și care sunt scenariile pentru 2030-2040 ? Cu cât e mai îndepărtată perioada prognozată, cu atât predicțiile devin mai vagi, mai largi și mai puțin probabile. Pentru 2030-2040 se prevede disparuția Arabiei Saudite ca stat, spargerea Indiei (care e prea mare ?), stagnarea durabilă a Chinei, supravegherea în masă a populațiilor, înmulțirea crizelor sanitare, pierderi irecuperabile ale biodiversității, influența Chinei extinsă asupra Europei. Și de asemenea : o UE compusă din opt țări (probabil, cele din vestul Europei sau, mai degrabă, cele care vor compune noul imperiu german, printre care și România), mișcări teroriste bazate pe tehnologie, slăbirea cooperării internaționale și moda demondializării, influența crescută a religiilor asupra politicii.

Pentru apropierea anului 2050 (perioada 2040-2050) se prognozează o creștere a temperaturii cu 3 grade Celsius, și deci o planetă mai puțin ospitalieră, mai greu de locuit (topirea a 54 000 de ghețari din lanțul muntos Himalaia e prevăzută totuși doar pentru anul 2100). Regiuni urbane din Asia de Sud vor deveni de nelocuit, migrațiile în masă se vor înmulți, China se prăbușește, „ordinea rus㔠va domina Europa, vor apărea zeci de reactoare bazate pe fuziune nucleară, energiile fosile vor fi depășite de energiile „curate”, se vor oferi răspunsuri tehnologice la degradarea ecosistemului, Pax Ecclesia.

„La orizontul lui 2050, comunitatea internațională nu va fi reușit să reducă emisiile de gaze cu efect de seră. Dimpotrivă, acestea vor continua să crească, accelerând suplimentar încălzirea climatică, ajunsă la 3 grade Celsius față de era preindustrială, confirmând astfel scenariile cele mai pesimiste. Diferitele măsuri de adaptare și tehnologiile testate (precum geoingineria) se arată a fi insuficiente și un număr crescând de teritorii ale planetei devin de nelocuit. E vorba în principal de zonele de coastă (cuprinzând și orașe mari) inundate prin creșterea nivelului mării, precum și de teritorii din Asia de Sud-Est, din Sahel și din Orientul Mijlociu... Vor fi afectate mai mult de un miliard de persoane.

În paralel, modificările climatice cauzează și transformarea unor spații în noi zone locuibile. Groenlanda și Siberia, dar și unele regiuni din Europa de Nord devin noi eldorado-uri, care atrag deopotrivă populații și investiții pentru a exploata terenurile agricole și resursele geologice care devin accesibile în urma topirii ghețarilor.

În 2050, câteva zone vor fi declarate nelocuibile de către GIEC (Grupul interguvernamental de experți în domeniul evoluției climatice), date fiind consecințele schimbării climatice. Creșterea fluxurilor migratoare care rezultă va inspira o strategie internațională de relocalizare a populațiilor afectate, strategie expusă pe Platforma deplasărilor legate de catastrofe - Platform on Disaster Deplacement, la inițiativa Uniunii Europene (P.D.D.). Între 2045 și 2065, 850 de milioane de persoane vor fi deplasate astfel într-un mod planificat, mai ales în Asia de Sud-Est, în Africa subsahariană și în Pacificul de Sud”[2].

Lipsesc, surprinzător, sau sunt foarte rare previziunile despre evoluția în următorii 30 de ani a S.U.A., care e încă prima putere militară și financiară a lumii. Nu aflăm mare lucru nici despre Franța și Marea Britanie, marile puteri ale secolului al XIX-lea și parțial ale secolului al XX-lea. Și nu aflăm prea multe nici despre Germania, care pare să devină o mare putere globală, deranjantă în primul rând pentru S.U.A. Sau, de fapt, în ceea ce privește Europa, previziunile sunt acoperite de umbrela U.E. Între 2040 și 2050, „ordinea rus㔠va domina Europa, și deci și U.E. (germanică), dacă aceasta va mai exista.

Nu știm câte previziuni se vor confirma din acet tablou viitorologic și nici când, mulți dintre noi nu-i vom mai putea verifica pe Futuribles (pe asta se și bazează, în general, asemenea proiecții) pentru că vom fi plecați de mult. Dar studiile de futurologie au meritul de a oferi o bună porție de optimism. Istoria nu se va încheia nici cu covidul, nici cu vaccinurile și nici măcat odată cu noi. Cu unele schimbări bruște, cu războaie și cu revoluții, sau, dimpotrivă, cu continuități, cu tradiții și cutume reînviate, planeta se va învârti mai departe în jurul Soarelui și se vor naște încă mulți copii.

-----------------------------------------
[1] www.futuribles.com/fr/qui-sommes-nous/
[2] Futuribles : Synthèse Rapport Vigie 2020). https://www.futuribles.com/fr/document/synthese-rapport-vigie-2020/ - 15 ianuarie 2021





Petru Romoșan     3/21/2021


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian