Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2021
Articole Arhivă 2020
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Estimările arată că 1,3 milioane de români s-au întors în România

În 2020, Europa a trecut printr-un trend inversat al migrației, iar mulți dintre cei care lucrau în străinătate s-au întors acasă, scrie The Economist, citat de Business Magazin

Estimările arată că 1,3 milioane de români s-au întors în România, echivalentul a de trei ori mai mult decât populația celui de al doilea cel mai oraș al țării.

Reîntoarcerea “creierelor”! După ani de zile în care migrația “creierelor” lăsa urme serioase în țările mai sărace ale Europei, în 2020, s-a ajuns la un trend inversat al migrației, iar mulți dintre cei care lucrau în străinătate s-au întors acasă, scrie The Economist

Publicația observă că, deși este greu de spus care sunt cifrele exacte, estimările arată că 1,3 milioane de români s-au întors în România, echivalentul a de trei ori mai mult decât populația celui de al doilea cel mai oraș al țării. Este posibil ca, în același timp, circa 500.000 de bulgari să se fi întors în Bulgaria – un număr uriaș dacă ne gândim la faptul că țara are o populație de 7 milioane de locuitori.
Lituania a avut mai mulți cetățeni care s-au întors decât au plecat pentru prima dată după mai mulți ani.

„În Varșovia, aplicațiile de dating înfloresc datorită polonezilor care vor să caute distracție nedistanțată. Politicienii din Europa de Est s-au plâns de mult timp de un exod al creierelor pe măsură ce cei mai străluciți studenți au plecat în căutarea unor salarii mai mari în Vest. Acum, în pandemie, într-o economie în schimbare și cu schimbarea tiparelor de muncă, mulți dintre ei se întorc acasă. Un câștig al creierelor a început”, scrie The Economist.

Migrația din diverse colțuri ale lumii este deseori temporară. În Europa, anumiți factori aduc oamenii acasă. Liam Patuzzi, care lucrează pentru Institutul European pentru Politici Migraționiste, punctează că gap-ul economic dintre Est și Vest începe să se închidă. „Piețele muncii din Europa de Est sunt fierbinți. Înainte de pandemie, rata șomajului era de 2% în Cehia, de la 9% în 2004.

Decalajele salariale, chiar dacă sunt în continuare mari, sunt în scădere.
În 2010, un român care se muta în Italia putea să câștige și de cinci ori mai mult decât în țara de origine, iar în 2019, doar de trei ori mai mult. Pentru cei mai talentați, acest decalaj este chiar și mai mic.

Dezvoltatorii români de software au numeroase avantaje, printre care și faptul că sunt scutiți de taxa pe venituri, un loc de muncă în acest domeniu București îl întrece pe unul în Bruxelles”, mai scrie The Economist.
The Economist    3/3/2021


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian