Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Sergiu Cioiu la 80

Sergiu Cioiu actor, artist scenic, cântăret si compozitor român, interpret a diferite cântece, apartinând a multiple stiluri muzicale, asa cum sunt jazz, swing, folk si chanson, pe care le-a fuzionat într-un mod cu totul personal si unic, adăugând adesea elemente de muzică populară veche si/sau lăutărească.

Sergiu Cioiu este unul dintre foarte putinii interpreti români care au adus un farmec muzical aparte scenei interpretative românesti amintind, printre altii, si de sansonetistii francezi Edith Piaf si Yves Montand.

În România, Sergiu Cioiu s-a făcut cunoscut în anii timpurii 1960 ca un interpret unic al compozitiilor unor autori totali, asa cum au fost Alexandru Mandy, sau ale unor cântece scrise pe versurile glumet-ironice ale unor poeti precum cele compuse pe versurile lui Marin Sorescu.

De-a lungul anilor 1960 si timpurii 1970, Sergiu Cioiu a interpretat, înregistrat si itinerat în diferite concerte, spectacole sau recitaluri atât în România cât si în străinătate cântecele scrise si compuse de Alexandru Mandy. Printre acestea se numără si Tripticul Brâncusi, compus din cântece având nume omonime sculpturilor monumentale ale lui Constantin Brâncusi din Târgu Jiu, "Coloana Infinitului", "Masa tăcerii", "Poarta sărutului", respectiv ulterior "Măiastra".

In toamna anului 1960, este admis la Facultatea de Teatru din cadrul Institutului de Artă Teatrală si Cinematografică “I.L. Caragiale” din Bucuresti, la clasa profesorului Costache Antoniu, lector Ion Cojar.

Sergiu Cioiu a făcut parte din celebra promotie’64. Printre artistii care au făcut parte din această promotie de aur se numără (în ordine alfabetică):Ion Caramitru, Florina Cercel, Dora Chertes, Costel Constantin, Nicolae Gherghe, Monica Ghiută, Rodica Mandache, Mariana Mihut, Ovidiu Iuliu Moldovan, Virgil Ogăsanu, Cătălina Pintilie, Ştefan Radof, Vistrian Roman, Valeria Seciu, Mihai Stan, Ilinca Tomoroveanu.

În vara anului 1964, termină Facultatea de Teatru. Examenul de licentă (pe atunci Examenul de stat) îl sustine cu rolul Treplev din “Pescărusul” de Cehov, în regia lui Beate Fredanov. Spectacolul a avut premiera la studioul Cassandra, pe 27 martie 1964.

Astfel, în perioada 1964-1967, Sergiu Cioiu este angajatul Teatrului de Revistă “Constantin Tănase” din Bucuresti.

În 1964, debutează la Televiziunea Română (TVR), interpretând un poem în care îl întruchipa pe Vasili Tiorkin, tânărul erou al celebrului poet rus Alexandr Tvardovski.

În 1966, a jucat la Teatrul National Radiofonic, în piesele “Întâlnire peste ani” de Lucia Demetrius (alături de Constantin Codrescu, George Mărută, Eugenia Popovici, Irina Răchiteanu-Şirianu, Victor Rebengiuc, Septimiu Sever) si “Quentin Durward” de Walter Scott(rolul principal, alături de Nicolae Brancomir, Ştefan Mihăilescu Brăila, Constantin Codrescu, Corado Negreanu, Aurel Rogalski, Virginica Romanovski, Florin Scărlătescu, Mircea Şeptilici, Rodica Tapalagă). În 1991, “Quentin Durward” va aparea si pe un disc lansat de Electrecord.

În ianuarie 1968, a jucat la TVR, alături de Anda Caropol, Rodica Mandache, Mariana Mihut si Dan Tufaru în adaptarea pentru televiziune a piesei “O bucătică de pâine” de cunoscutul textier Eugen Rotaru, în regia lui Radu Miron.

În perioada 29 iulie – 17 august 1965, împreună cu colectivul Teatrului“Constantin Tănase”, Sergiu Cioiu sustine o serie de reprezentatii, cu spectacolul “Revista Dragostei”, la celebrul Teatru “Olympia” de la Paris (Franta), în cadrul unui turneu al trupelor de music-hall din lume, intitulat “Olimpiadele Music-Hallului”.Ideea a apartinut legendarului Bruno Coquatrix, directorul Teatrului “Olympia” din Paris.

În perioada 1964-1966, a apărut frecvent în emisiunile de divertisment ale Televiziunii Române, unde a cântat multe coveruri în limba franceză pentru emisiuni de varietăti, realizate de Valeriu Lazarov.

În anul 1966, Sergiu Cioiu începe o colaborare de mare succes cu apreciatul compozitor si textier Alexandru Mandy pe care Sergiu Cioiu l-a descris ca fiind “un mestesugar unic in peisajul cântecului românesc”.

Consacrarea definitivă a lui Sergiu Cioiu în fata publicului românesc, are loc în august 1966, în cadrul celei de-a IV-a editii a Festivalului National de Muzică Usoară de la Mamaia “.

Emigrat in Canada , Sergiu Cioiu isi continua cu succes cariera artistica.

In ultimii ani , insă, revine periodic in România sustinând recitaluri de muzică si poezie in Bucuresti si in tară, publicul prezent la spectacolele sale apreciindu-i complexitatea si unicitatea personalitătii sale artistice si creatoare.

Recent, desi in conditii de pandemie, a reusit să fac un one-man-show cu ocazia împlinirii a 4X20 ani de viată si 60 de activitate pe tărâm artistic, nu înttdeauna într-o suită firească, căci "asa ti se-ntâmplă destinul în viată".

A scos la iveală o carte in colaborare cu Marina Spalas editată de E. Integral, excelentă editură sub directia excelentului Costel Postolache.

A reusit să înregistrez pentru Teatrul National Radio România, monodrama scrisă de D.R. Popescu "Biserica dintr-o zi" dând viată Domnului Constantin Brâncoveanu, cu Moartea pre Moarte călcând.

A lansat primil mau film, un eseu cinematografic muzical-poetic, "Omagiu lui Brâcusi pev Calea Eroilor", chiar de Ziua Natională Constantin Brâncusi, la Târgu Jiu.
Lansarea a fost urmată de un recital în care invitată a fost Maia Morgenstern, care s-a transmis în direct pe TVR Craiova, TVR 3 si TVR International.

Va propunem si un filmulet realizat recent de Sergiu Cioiu la :

https://youtu.be/hLppcw_heZw


....................................
Toronto / februarie 2021




Observator    2/25/2021


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian