Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2021
Articole Arhivă 2020
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Dorinta de a scrie, nevoia de a citi

Inconstient, în fiecare dintre noi există un jurnal personal. Martor al trăirilor celor mai importante ale noastre, ale bucuriilor si împlinirilor, ale lacrimilor vărsate atunci când suntem fericiti, tristi sau dezamăgiti.
Fiecare suntem un depozit al amintirilor sau trăirilor prezente dominat de momente de sinceritate si dorinta de confesiune.

Unii le păstrează ca pe albumele de familie, în locuri speciale ale trăirilor sau memoriilor persoanle.
Altii, însă, au curaj îsi fac timp si astern sentimentele pe hârtie, fie ea o scrisoare, un jurnal, pe un blog , sau pe o pagină într-un ziar, revistă, sau pe carte.

A scrie ce gândesti, si ceea ce ti se întâmplă, a citi ce ai scris înseamnă rememorarea momentelor pe care le-ai trăit cu o mare intensitate.
Alcătuite din reguli si limite pe care ti le impui. Si vârsta nu este un impediment în a scrie sau a citi.

Sărăcia informatiilor, în trecut, a stimulat setea de lectură mai mult ca niciodată, asa încât, peste tot puteai vedea oameni care citeau, indiferent de nivelul de studii: vânzătoarele din magazine aveau o carte sub tejghea, în autobuz, vânzătoarea de bilete citea între statii, se făcea coadă si la librării, pentru a prinde o carte bună.

Cărti importante care ne-au marcat tineretele, ne-au deschis alte orizonturi si atâtea sperante.
În mod natural, o carte, o revistă de calitate, te însotea nu numai ca un prieten devotat, ci ca un prieten complice, care îti asigura evaziunea din monotonia monocromă a străzii, oferind îndrăznete pete de culoare în griul cotidian.
Relatiile la alimentara, librărie, chiosc de ziare, erau legăturile cele mai necesare.

Astăzi, când ziare si reviste, pentru toate gusturile, sau multimea cărtile, te întâmpină la tot pasul, nu numai în librării, dar si în mall-uri, pe tarabe, în aeroporturi, în gări, în spitale, la chioscuri, pare greu de imaginat că a existat o vreme în care căutătorii, mai ales cei care stiau exact în ce zi „se bagă marfă” veneau înainte de deschiderea librărilor, asezându-se, si aici, la coadă, pentru a avea acces la cât mai multe cărti.

Nu stiau ce noutăti aveau să vină, dar asteptarea, căutarea, răsfoirea, surpriza, bucuria făceau parte dintr-un adevărat ritual premergător cititului, care sacraliza accesul la o nouă poartă spre cunoastere, o poartă aparent nepăzită de ochiul atoatevăzător si atoatestiutor.

A avea o bibliotecă în casă, era o modalitate de a te defini individual, dirijând, oarecum, echilibrul între „a fi” si „a avea”.

Astăzi, aici si acolo, străzile sunt colorate, vitrinele variate, reclame luminoase ne întâmpină la tot pasul; ajunsi acasă, televizorul, ca o prelungire a străzii, oferă cu generozitate aceeasi coloristică ispititoare în care te pierzi, îndepărtându-te de tine.

Când să te regăsesti, târziu, cu o revistă sa o carte, de pe noptieră, invazia informatională de peste zi te doboară într-un somn adânc, ce tot amână plăcerea lecturii, până spre dezobisnuire…

Unde sunt plăcerile de altădată?

Dorinta de azi, a fiecăruia, de a fi informat este extraordinară, tehnologiile actuale prin internet au evoluat formidabil.

Dar parcă nimic nu este asa de interesant, ca a citi o revistă, un ziar, sau o carte.

Si in astea timpuri ciudate, cand distantarea si izolarea ne tin departe de o bibliotecă, de o librărie. cand suntem nevoiti să stăm mai mult in casă, trebuie să găsim solutii pentru a citi, a scrie, a nu pierde ce am castigat in vreme.

Eseuri, amintiri, memorii, poezii, s.a. sunt binevenite, indiferent dacă considerati că aveti sau nu talent pot fi publicate la observatorul.com. Sunteti asteptati cu plăcere .

Exista cărti care pot fi descărcate gratuit, ziare si reviste accesibile pe internet.
Orice informatii la; observatorul@rogers.com sau editura@observatorul.com

Sănătate si nummai bine vă dorim !Dumitru Puiu Popescu     2/9/2021


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian