Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2021
Articole Arhivă 2020
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
O rapidă analiză a cromaticii talentatei portretiste Celia Petconi

(promovată la pag. 16 a Revistei Observatorul din Toronto).


Interpretarea picturii -

Suita paletei cromatice ne transmite o fortă gigantică, emană o lavă incandescentă, care ne pietrifică impactul. Cavalcada compozitiei propagă fascicule de lumini expresive si o imensă energie lăuntrică generând o febră afectivă, care domină perimetrul fascinant si răsfătat de aceste nestemate, din ce în ce mai rare.

Perenitatea (persistenta) dimensiunilor, ca formă de expresie ne impune o juxtapunere (alăturare) a armoniei elementelor definitorii din conexiunea compozitiei elocvente.

Reprezintă măretia esteticii de înalt nivel, care ne revigorează printr-o plăcere exhaustivă a excitatiei proportiilor edificatoare, demonstrând fortă sau robustete.

Într-o lume excesiv de divergentă, de la o vreme stropelile jenante impun torente de elogii obositoare si nejustificate (săraca pânză, sărmanele culori).
Dar, iată, că apar si tablouri de o valoare notorie, în care măretia portretului certifică talentul ridicat al pictorului, o conditie definitorie a consacrării sau un prag vectorial al pretuirii incontestabile.


Descifrarea culorilor -

-Albastrul este caracteristica dominantă a unui septembrie melancolic, specific primelor iubiri aflate la debut, irosite sau recucerite, pe fondul unor jurăminte.

-Rosul este instinctul la revoltă, un strigăt viguros la viată, spre satisfactie, o răbufnire a luminii, care sparge întunericul la ivirea zorilor. Este focul mistuitor al sufletului în căutarea imposibilului, riscului si a altor sinonime.

-Galbenul este culoarea traditională a geloziei, a fructului oprit, a invidiei, care duce la gesturi extreme, necugetate sau premeditate.

-Portocaliul este speranta izbăvitoare, care, la rândul ei este nădejdea zadarnică, precum o călătorie scurtă printre sirenele minunate ale unei mitologii visată la liziera unei păduri tropicale, care se oglindeste în mările anticei Elade.

-Verdele ne duce pe o pajiste care serpuieste printre închisorile sufletului sau pe sub balcoanele pline de vegetatia spiritului debordant.

-Cerculetele Heliantei (Floarea Soarelui) reprezintă jocul rondelelor irealului, care, vor să-si extindă tendintele expansiunii de neoprit sau rotatiile grandorii libertătii aspiratiei.

Privit în profunzime, totdeauna portretul ne va încânta retina făcând parte din panoplia picturilor valoroase, pline de expresivitate, mesaje certe si curtoazii elocvente.

Sincere felicitări talentatei portretiste si succes în continuare.
Ion Anton Datcu, Laval, Qc, Canada.Ion Anton Datcu, Laval, Qc,    1/27/2021


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian