Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Guvernul României a aprobat o serie de măsuri active pentru cetățenii români


GUVERNUL ASIGURĂ 50% DIN SALARIU LA ANGAJAREA CETĂȚENILOR ROMÂNI REVENIȚI ÎN ȚARĂ DUPĂ PIERDEREA LOCURILOR DE MUNCĂ DIN STRĂINĂTATE

Guvernul României a aprobat o serie de măsuri active destinate angajaților și angajatorilor în vederea susținerii acestora pentru reluarea raporturilor de muncă.

Executivul a mai decis, de asemenea, să stimuleze şi încadrarea în muncă a cetățenilor români cărora le-au încetat raporturile de muncă cu angajatorii străini aflate în derulare pe teritoriul altor state, din motive neimputabile, prin concediere.

Astfel, pentru fiecare persoană din această categorie, angajată pe perioadă nedeterminată și cu normă întreagă în perioada 1 iunie - 31 decembrie 2020, angajatorii primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, 50% din salariul angajatului, dar nu mai mult de 2.500 de lei.

Angajatorii care vor opta pentru acest sprijin vor fi obligați să mențină raporturile de muncă pentru o perioadă de încă 12 luni de la împlinirea celor 12 luni pentru care se asigură sprijin.

Angajatorii care încetează raporturile de muncă ale salariaților, anterior perioadelor pentru care sunt obligaţi să le mențină, vor restitui agențiilor pentru ocuparea forței de muncă, în totalitate, sumele încasate pentru fiecare persoană pentru care a încetat raportul de muncă, plus dobânda de referinţă a Băncii Naţionale a României în vigoare la data încetării raporturilor de muncă.

Mai multe detalii despre măsurile adoptate şi toate categoriile pentru care se oferă acest sprijin (angajații care au beneficiat de șomaj tehnic, persoanele în vârstă de peste 50 de ani, tineri cu vârsta între 16 și 29 de ani, persoanele care au convenții individuale de muncă) găsiţi aici: http://www.mmuncii.ro/j33/index.php/ro/comunicare/comunicate-de-presa/5970-2020-05-29-sars-cov-2_cp-guvern-masuri-active

Actualizare: Măsurile pentru susținerea angajaților și a profesioniștilor, prelungite până la 30 iunie 2021
Mai multe detalii aici: http://mmuncii.ro/j33/index.php/ro/comunicare/comunicate-de-presa/6168-20201204_cp_masuri_sustinere_2021


PLATĂ RETROACTIVĂ PENTRU VECHIME ÎN MUNCĂ (Reluat)

CETĂȚENII ROMÂNI DIN ȚARĂ SAU DIN STRĂINĂTATE POT PLĂTI RETROACTIV PENTRU CEL MULT 6 ANI DE VECHIME ÎN MUNCĂ PÂNĂ LA 31 AUGUST 2021

Ministerul Muncii și Protecției Sociale a anunțat faptul că persoanele care nu au calitatea de pensionar și care vor să își completeze stagiul de cotizare pentru dreptul de pensie vor putea să plătească retroactiv contribuția la sistemul public de pensii pentru cel mult 6 ani.

Această măsură luată de Guvern dă posibilitatea obținerii dreptului la pensie și persoanelor care, deși au vârsta de pensionare, nu au stagiul minim de cotizare pentru a obține o pensie pentru limită de vârstă.

Persoanele solicitante trebuie să nu fi realizat, în perioadele pentru care solicită plata retroactivă, stagiu de cotizare sau asimilat acestuia în sistemul public de pensii din țară sau în sisteme neintegrate acestuia, ori în alte state membre ale Uniunii Europene sau cu care România are acorduri de securitate socială.

Contractul de asigurare socială se încheie între persoana interesată sau, după caz, tutorele, curatorul ori mandatarul acesteia, desemnat prin procură specială, şi casa teritorială de pensii competentă, în funcție de domiciliul sau reședința persoanei.

Plata contribuției se poate face într-o singură tranșă sau în tranșe lunare, până la 31 august 2021.

Mai multe detalii aici: http://mmuncii.ro/j33/index.php/ro/comunicare/comunicate-de-presa/6101-plata-retroactiva-pentru-cel-mult-6-ani-de-vechime-%C3%AEn-munca


DREPTUL LA PENSIE (Reluat)

DREPTUL LA PENSIE PENTRU ROMÂNII CARE AU LUCRAT ÎN STRĂINĂTATE

Românii care au lucrat în mai multe țări din Uniunea Europeană, este posibil să fi dobândit drepturi de pensie în fiecare dintre ele, în funcţie de legislaţia specifică a fiecărui stat.

Cererea de pensionare va trebui depusă la casa de pensii din țara în care locuiți sau din ultima țară în care ați lucrat. Dacă nu ați lucrat niciodată în țara în care locuiți, aceasta va înainta cererea dvs. către țara în care ați lucrat ultima dată.

Țara respectivă va răspunde de tratarea cererii și va aduna dovezile care atestă contribuțiile pe care le-ați plătit în toate țările în care ați lucrat.

Cu cel puțin 6 luni înainte de pensionare, este recomandat să solicitați informații de la casa de pensii, întrucât procedura de acordare a pensiei poate dura dacă sunt implicate mai multe țări.

Mai multe detalii despre cererea de pensionare, documentele necesare, vârsta legală de pensionare, perioadele de eligibilitate, calcularea pensiei şi plata acesteia, găsiţi aici: https://europa.eu/youreurope/citizens/work/retire-abroad/state-pensions-abroad/index_ro.htm

Detalii despre dreptul la pensie al lucrătorilor migranți găsiți și aici: https://www.cnpp.ro/pensii-comunitare


CEREREA PENTRU DREPTUL LA PENSIE DE STAT ȘI ACTELE NECESARE SE POT DEPUNE PRIN E-MAIL

Depunerea cererii pentru dreptul la pensie și a actelor necesare se pot face prin e-mail, fără deplasare la sediile instituțiilor. Astfel, persoanele care vor să iasă la pensie au de făcut un singur drum la casele teritoriale de pensii, atunci când trebuie să ridice decizia de pensionare.

Astfel, există două variante de depunere online a documentelor pentru obținerea pensiei:
• Fie în contul personal creat pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice-CNPP (dacă și-au creat unul), unde se accesează secțiunea "Completare formulare" și se selectează tipul de cerere dorit;
Procedura de obținere a unui cont online aici: https://www.cnpp.ro/web/guest/solicitare-acces-online#procedura_cont_online
• Fie în secțiunea special dedicată de pe site-ul CNPP, în cazul în care solicitantul nu are un cont creat: https://www.cnpp.ro/web/guest/depunere-cereri-si-documente/persoane-fizice

Demersul presupune completarea unui formular online cu următoarele informații și documente:
• tipul de pensie solicitată (pentru limită de vârstă, anticipată, de invaliditate, de urmaș, de serviciu);
• tipul solicitantului (titular, mandatar, reprezentant legal);
• datele de identificare (nume, prenume, cod numeric personal etc);
• selectarea casei teritoriale/sectoriale de pensii;
• apoi se încarcă formularele necesare obținerii pensiei într-unul din formatele JPEG, JPG, PNG, XML, CMS sau PDF;

Documentele astfel depuse sunt analizate de către departamentele din cadrul casei teritoriale de pensii selectate și, în cazul în care sunt necesare informații suplimentare, comunicarea va continua prin email.

Mai multe detalii aici: https://www.cnpp.ro/web/guest/home






Sabin Popa    1/22/2021


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian