Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2021
Articole Arhivă 2020
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Seara literara la Vancouver

Omagiul adus de grupul cultural ”Alice & Friends” de la Vancouver cu ocazia Zilei Culturii Romane

De peste 3 ani de la infiintarea grupului cultural ”Alice & Friends” continuam sa ne intalnim, aici la Vancouver (la malul Oceanului Pacific) pentru a omagia diverse evenimente de rezonanta pentru cultura Romana si Canadiana.
Grupul ”Alice & Friends” este fondat si condus de Alice, cuprinde in jur de 20 de persoane (care participa numai pe baza de invitatie) si in armonie coexista pe langa alte organizatii culturale locale.

Asa se face ca si anul acesta, pe data de 15 ianuarie 2021, Alice a organizat o seara literara festiva, compusa dintr-un recital de poezie Eminesciana menita sa sublinieze genialitatea Poetului National al Romaniei, fragmente de proza, discutii documentate despre unele evenimente istorice Romanesti, totodata fiind amintita si contributia altor somitati de origine Romana care au influentat si contribuit la dezvoltarea culturala a Romaniei de-a lungul timpului.

La intalnirea noastra de grup de vineri (15 ianuarie 2021), chiar daca toti am stat in ”bula” noastra, numita casa, asa dupa cum ne-au recomandat autoritatile Canadiene, chiar daca relatia la distanta necesita mai mult efort si nu are efectul adus de bucuria imbratisarii, totusi viata ne-a invatat sa ne adaptam la aceasta stare de izloare, dar sa nu ramanem neaparat izolati deoarece tehnologia disponibila ne-a adus ”salvarea”, fapt ce ne-a mai adus putina lumina in suflete si bucuria sincera de a ne auzi si re-vedea doar ”on-line”.

La deschiderea serii am fost fericita sa ascult nemuritoarele note muzicale ale celebrei ”Rapsodii Romane” compusa de marele George Enescu (reamintesc ca George Enescu a fost compozitor, violonist, pianist, dirijor și profesor, fiind considerat unul dintre cei mai mari muzicieni ai istoriei Române). Apoi Alice ne-a oferit o prezentare concisa formata din cateva planse electronice care au redat cateva concepte cheie legate de tematica de discutie a serii respective.

De-a lungul intalnirii au existat destule interventii de suflet, de dragoste si de pretuire fata de celebrul Eminescu. Am ascultat cu placere prezentarile facute de oameni care au stiut cum sa atinga coardele sufletului prin ceea ce au spus. Chiar daca ”toate-s vechi”, toate prezentarile serii le-am primit cu aceeasi bucurie.
Si acum imi staruie in minte frumusetea serbarilor din timpul anilor mei de scoala, cand imi amintesc cum fiecare copil se intrecea in a recita macar o poezie indragita, scrisa de Eminescu.

Asa se pare ca a fost si aceasta seara.
A fost ca un ”concurs” firesc de recitaluri. Am ascultat, fara a vedea fizic chipul prezentatorului dar ii simteam duiosia, bucuria, trairea, emotia atunci cand vorbea despre „”Luceafar”, pentru ca Eminescu a reusit si inca dupa atatia ani, continua si reuseste sa patrunda pana in cele mai adanci unghere ale sufletului omenesc.

Domnule Eminescu, in aceasta zi te-am comemorat cu mult respect si ne-au troienit cu drag multe aduceri aminte.
Da, noi am fost purtatorii aducerii aminte ca a fost odata, ca niciodata, pe pamantul nostru binecuvantat, un Poet ca nici un altul, frumos la chip, la suflet, la gand si la cuvant.
Pentru ca tu, domnule Eminescu, ai fost ”Luceafar” pe bolta creatiei, pentru ca ai iubit mult Romania si poporul, in aceasta seara ti-am dat ceea ce ti se cuvine: nemurirea!

In incheiere, prin acest mesaj, doresc sa aduc calde si sincere felicitari doamnei Alice pentru modul placut si elevat in care conduce acest grup, alege subiectele de discutie, organizeaza toate detaliile si modereaza discutiile cu invitatii.pentru Observatorul
Dorina Cornelia Aldea, Vancouver

Dorina Cornelia Aldea    1/19/2021


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian