Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Speranta deschide poarta Cerului

Toi facem bilanțuri la finele anului și liste de promisiuni la începutul lui. Nu întâmplător patronul lunii ianuarie, zeul Ianus, este o dualitate cu fața întoarsă egal spre trecut și viitor. Românii îl considerau paznicul universului iar luna ianuarie urma să aducă întodeauna un an mai bun. Zeul cu două fețe, credeau ei, avea puterea de a privi egal în cele două lumi temporal incompatibile : trecutul și prezentul. Importanța lui Ianus e demonstrată de festivitățile de sărbătorire care se făceau pe 9 ianuarie, numită și ziua de Agonium. Mai mult, începând cu anul 153 BC, luna ianuarie a înlocuit martie ca prima luna a anului și continuă să fie așa și în calendarul gregorian. Suntem atrași de ideea unui nou început care trebuie să fie neapărat mai bun. Suntem fascinați de misterul întrării intr-o lume nouă care ar putea să fie chiar miraculoasă, dar în același timp concretă promițând sănătate, bunăstare, pace. Simbolic, ceteatea Romei era plină de iani – adică porți, structuri ridicate în diverse puncte, construite din felurite materiale durabile – pe sub care românii treceau cu speranțe sporite în acel ceva ceva bun și înălțător. Timpul devenea fluid, aproape fizic perceptibil ca un pod de flori. Tradiția este aceeași până azi. Forța care o menține este speranța ca atribut al omului universal.

Nu mai trecem pe sub porți de bronz dar ne facem liste de rezoluții extrem de ambițioase. Ceea ce contează este forța optimisului, speranța renăscută, și asta este chiar mai presus de realismul sau obiectivele propuse. Speranța este apa vie a naturii umane. Unii o numesc iluzie, alții amăgire deșartă, dar nimeni nu o poate ignora. Lumea creștină care se fondează pe ruinele civilizației greco-romane preia ideea speranței – numită elpis în greacă, unde se definea mai mult ca o stare ambiguă deschisă oricărei posibilități (dual bine sau rău) - și o ridică la rang absolut în Noul Testament prin Isus Hristos. Prin înălțarea la Ceruri, Isus consacrează nevoia de încredere și speranța în imortalitatea binelui absolut. Din speranță se nasc mila și smerenia. Astfel, mila, credința și speranța devin în trinitate valori fondatoare al celor care-L urmează pe Isus. Promisiunea unei iubiri absolute este irezistibilă și oferită necondiționt celor care urmează calea Lui. Esența acesteia este eternitatea. În Evanghelia după Ioan (4 :13-14) Isus spune femeii samaritence care îi oferise apă de la fântână: "Oricine bea din apa asta, va înseta din nou. Dar cel ce va bea din apa pe care i-o voi da Eu nu va mai înseta în veac, căci apa pe care i-o voi da Eu se va face în el izvor de apă curgătoare spre viaţa veşnică." Sperața este oferită în dar. Deși are o manifestare terestră este profund ancorată în divin. Devine izvorul veșnic dătător de viață și nu are nimic ritualist.

Într-o lume tot mai seculară, mulți recurg la obiceiuri asociate cu diverse evenimente mondene în care abundența materială este esențială. Este o lume saturată de obiecte dar golită la nivelul spiritului. Alternativa este începerea anului cu Ianus întors spre bine. Pe Muntele Măslinilor, Isus oferea darul suprem : "Eu sunt Calea, Adevărul şi Viaţa". Un pământ al făgăduinței pentru inimile căutatoare de pace. O ofertă greu de respins.


Luiza Mureșeanu / Toronto






Luiza Mureșeanu     1/11/2021


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian