Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2021
Articole Arhivă 2020
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Noua (Dez)Ordine Mondiala

Am intitulat acest articol, parafrazind o sintagma foarte utilizata in ultima vreme pe Internet, care mereu este asociata cu teoria Conspiratiei. Personal, inca nu am certitudinea c-ar putea exista o minte sau un grup de minti atit de diabolice, care sa fi pus la cale aceste scenarii, care au intors Lumea intreaga cu fundul in sus. In primul, pentru ca amploarea consecintelor seamana cu ceva scapat de sub control, iar, in al doilea rind, efectul de boomerang poate lovi si pe cei care le-au demarat, nemai fiind cistigatori, ci doar perdanti. Insa, daca vreodata vom mai reveni la normalitate, Istoria va aduce lumina asupra celor intimplate.

Cu siguranta anul 2020 va ramine in Analele ei ca Annus horribilis, daca nu cumva va fi depasit de anul in care abia am intrat. Am mai scris despre Pandemie in paginile Observatorului
(http://www.observatorul.com/articles_main.asp?action=articleviewdetail&ID=21331), dezvoltind teoria sociologul Stanley Cohen (1942- 2013), despre Panica Sociala (“Moral Panic”). N-am nici un dubiu ca ne aflam in faza a 5-a a “Schimbarilor Sociale” care au afectat si vor afecta traiul de zi cu zi. Nu trebuie sa ai un PhD in Financial Math & Economics ca sa realizezi ca pachetele de sute de miliarde de dolari, alocate cu “generozitate” de Guverne, nu sunt din surplusul acumulat la reserve, ci sunt din tiparirea de bacnote, care vor spori si mai mult inflatia, afectind costul vietii.

Poate cei veniti in Canada de vreo 20 de ani si mai bine isi mai reamintesc cite puteai cumpara cu o suta de dolari atunci, si cite mai poti cumpara acuma. In consecinta, cind frustrarile zilnice se acumuleaza, transparenta guvernantilor e inlocuita de comunicate prolixe si contradictorii, iar libertatile individuale sunt ingradite “sine die”, atunci nu-i de mirare ca se intimpla “razmerite” de amploare, precum am vazut in Franta, iar acum in USA. Cu siguranta, China si Rusia jubileaza vazind capitala Democratiei aflata in pragul haosului si o intrega natiune, odinioara campioana a Libertatii, divizata aproape la paritate.

As vrea sa atrag atentia asupra unor similaritati (“déjà vu”) ale ultimilor evenimente de pe Capitol Hill. Poate multi isi mai aduc aminte ce s-a intimplat in 18 Februarie 1990, in Piata Victoriei, cind o demonstratie pasnica, anti-comunista, a denaturat in atacarea cladirii Guvernului si devastarea ei. Armata, care o avea în paza, s-a dat la o parte și a permis intrarea libera a persoanelor în cladire. Bine a zis Voltaire (desi aceasta contrazice aplecarea lui Umanista): “Gloata a fost si va fi imbecila”. Intr-adevar, orice multime reprezinta o forta, insa daca nu are o coordonare, nu poate produce ravagii fara a fi provocata. Agitatorii Securitatii, infiltrati in rindurile demonstrantilor, au fost sursa distrugerilor intimplate si la Guvern, in Februarie, si la Televiziune, in 13 Iunie 1990.

Se face comparatie cu protestele BLM din vara, cind Capitol Hill era inconjurat masiv de fortele de ordine, iar, acum, pe 6 Ianuarie, politia a fost depasita de evenimente, punindu-se totul pe mentalitatea de “White Supremacy” a politiei. Insa nu-i exclus ca, deliberat, sa fi fost si ultima resursa pentru a-l discredita definitiv pe Trump si lichida pretentiile lui de-a ramine la putere.

Un alt caz, similar ca obiectiv, este incendierea Reichstagului, intimplata la patru saptamini dupa ce Hitler a fost investit drept Cancelar al Germaniei, pe 27 Februarie 1933. Procesul a incriminat niste membri ai Comintern-ului, insa arhivele arata ca a fost orchestrat de catre Nazisti, pentru a-i pava calea lui Hitler spre puterea absoluta.

Dar cel mai aproape de spectacolul politic din USA, de dupa alegeri, este un eveniment intimplat in Roma Antica, in urma cu mai bine de 2000 de ani. In anul 53 BC, Publius Clodius Pulcher (93–52 BC), care era un politician populist, a candidat pentru functia de Pretor, iar Titus Annius Milo Papianus pentru cea de Consul. Crezind ca sansele lui ca pretor vor fi diminuate, daca Milo ajunge consul, Clodius s-a inconjurat de batausii, care au inceput lupte de strada in Roma cu suporterii lui Milo. Acestea au durat pina in Ianuarie 52 si care au inghetat procesul electoral, perioada numita “Interregnum”.

N-as vrea sa creada cineva ca prezint faptele tendentios in favoare lui Trump. Ca businessman a fost un geniu, iar economia Americana, pina la pandemie, s-a dezvoltat, insa ca politician a fost mediocru si infatuat. Timpul va arata daca mai exista cale de intoarcere la normalitate, sau se va intimpla ceea ce spune Psaltirea: “Atunci când se ridică sus oameni de nimic, nelegiuiţii mişună pretutindeni”.

Bogdan-Cristian Stoenescu
Toronto / Ianuarie 2021
Bogdan-Cristian Stoenescu    1/8/2021


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian