Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2021
Articole Arhivă 2020
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Imigratie si impactul Coronavirus (COVID-19) – citeva informatii pentru cetatenii canadieni sau rezidentii permanenti care vor calatori in curind in afara Canadei

Ne-am oprit in numerele precedente asupra diferitor aspecte ale unei calatorii spre Canada: cine poate veni, in ce conditii si care sint posibilitatile de a calatori spre Canada?

Iata insa ca un cititor ne scrie si ne expune situatia urmatoare : el se afla in Canada si intreaba cum poate merge in Romania, unde are o situatie familiala urgenta (un parinte in virsta si grav bolnav) si care ii cere sa mearga acolo? Cititorul nostru este cetatean canadian dar pasaportul sau a expirat si nu stie cum sa obtina unul nou de urgenta. Nu mai are nici pasaport romanesc.

In conditiile actuale, serviciul de pasapoarte nu a functionat in primele luni ale anului dar si-a reluat activitatea, e drept in masura mai mica. Astazi se pot face cereri de reinnoire a pasaportului si se pot trimite prin posta daca aveti nevoie de pasaport in 30 de zile si mai mult, iar in caz de urgenta (mai putin de 30 de zile) sint numai anumite birouri care accepta programari in persoana.

Cititorul nostru care vrea sa plece cit de repede, in mai putin de 30 de zile, va trebui sa pregateasca anumite documente :
- Copia unui bilet de avion, de autocar sau de tren – deci o dovada a mijlocului de deplasare si a datelor de calatorie
- Daca va calatori cu masina, trebuie sa faca o declaratie scrisa in acest sens.
- Un itinerar care sa indice datele calatoriei;
- Un document care sa ateste boala sau decesul unui membru de familie – deci motivul calatoriei;
- O declaratie scrisa care sa explice motivele pentru care cetateanul canadian are nevoie urgenta de pasaport : exigente legale, exigente legate de ratiuni financiare sau de rezidenta. Sau altfel spus, faptul ca trebuie sa-si dovedeasca identitatea ca sa poata sa calatoreasca cu avionul, sa fie acceptat pe teritoriul altei tari (in cazul nostru in Romania) sau sa-si dovedesca identitatea in situatia unui deces si cind trebuiesc luate masuri legate de succesiune.

Daca cititorul nostru are nevoie de un pasaport in doua zile, el va trebui sa aiba la indemina documentele mentionate mai sus si sa comunice direct cu Centrul de appel al Service Canada pentru pasapoarte la numarul 1-800-567-6868.

In situatia in care cititorul nostru va avea nevoie de pasaport intre 3 si 30 de zile, el va trebui sa completeze un formular online la adresa : https://eservices.canada.ca/en/service/ si sa astepte sa fie contactat prin telefon in urmatoarele doua zile de catre un agent care ii va da indicatii cum sa procedeze sau poate de asemenea sa foloseasca numarul de telefon deja indicat.

Desi se cere la primul punct al documentelor de referinta prezentarea unui document de calatorie, il sfatuim pe cititorul nostru sa nu cumpere un bilet de avion (ci sa faca numai o rezervare) pina nu are noul pasaport in mina caci se specifica pe site-ul guvernului canadian ca daca nu pot livra pasaportul in termenul prevazut ei nu pot tinuti raspunzatori pentru eventualelele pierderi.

Este important sa reamintim ca cititorul nostru este un cetatean canadian.
Daca era un rezident permanent, statutul sau in Canada este dovedit de cartea de rezident permanent dar documentul de calatorie este pasaportul din tara de origine – in cazul sau ar fi fost pasaportul romanesc.
Cartea de rezident permanent (carte RP) trebuie sa fie valida cind paraseste Canada ca sa poata reveni fara probleme. Daca aceasta carte nu este valida, in vederea unei calatorii urgente, trebuie ceruta o noua carte RP sau un titlu de calatorie si trebuie cerut un tratament prioritar. Statutul de rezident permanent este pastrat desi cartea de RP a expirat.

Deci, ce ar trebui sa faca un rezident permanent care numai are o carte de RP valida sau a carui carte este pe punctul de a expira? Daca el este in Canada o va reinnoi inainte de plecare iar daca este in exteriorul Canadei va trebui sa ceara un titlu de calatorie pentru un rezident permanent. Informatii gasiti la adresa; https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/application/application-forms-guides/guide-5529-applying-permanent-resident-travel-document.html

Cu acestea incheiem, urindu-va sa nu aveti motive pentru calatorii urgente de felul de mai sus si sa va gasim sanatosi in anul ce vine.
AT

Anca Tismanariu    12/13/2020


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian