Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2021
Articole Arhivă 2020
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
In Montreal , mergem mai departe

OUF! Iată că a trecut și anul 2020! Doamne, ce mai an! Din martie ne-am izolat în casele noastre și ne-am ferit unul de celălalt de parcă eram cu toții bolnavi. Dar, așa cum a spus zilele trecute Primul Ministru din Provincia Québec : «Anul acesta a fost și este un adevărat maraton al covidului. Și, ca orice maraton, cei mai grei sunt ultimii kilometri.» Vestea bună este că se vede lumina din capătul tunelului. Chiar în zilele în care Observatorul merge la tipar, atât în Canada, cât și la Montréal, s-a început campania de vaccinare împotriva covidului.

Așa cum s-a mai spus și cu alte ocazii, chiar dacă am fost și suntem obligați să stăm în casele noastre, asta nu înseamnă că la Montréal, în cadrul comunității noastre românești ne-am încetat orice activitate. NU. Pandemia a încetinit puțin ritmul și cadența activităților noastre culturale și sociale, dar nu le-a oprit defitiv. Ba, dacă stau bine și mă gândesc, nu cred că greșesc cu nimic dacă spun că în tot răul e și ceva bun! Sau, așa cum spune proverbul popular : ieși rău din pârău / că-i mai rău fără de rău! Altfel spus, pademia ne-a adus și lucruri bune căci «grație ei» s-au fondat și au activat foarte mult cenaclurile literare ținute online : Cenaclul Destine Literare de la Montréal, Cenaclul Mircea Eliade de la Denver, CO, SUA, iar mai nou și Cenaclul Literar Mihai Eminescu din Montréal a anunțat că-și va relua activitatea întreruptă de pandemie în luna martie, și va activa tot online ca și celelalte două cenacluri literare.

Cel puțin la Montréal nu numai cenaclurile literare au avut loc online, ci și cursurile de la Școala Junimea Română care, asemenea tuturor școlilor, și-a continuat activitatea și în timpul pandemiei. Iar la Biserica Înălțarea Domnului din cartierul Notre-Dame-de-Grâce, Echipa Școlii Duminicale a avut inițiativa de a organiza o serie de conferințe și prezentări online adresate copiilor de toate vârstele și care să ne pregătească să intrăm cu bine și cum se cuvine în atmosfera și ambianța sărbătorilor de iarnă și a Nașterii Domnului.

Astfel, sâmbătă, pe 5 decembrie, de la ora 19 la 19 h 30, chiar în seara în care copiii și-au curățat și și-au pregătit ghetuțele înainte de culcare, prin intermediul zoom-ului au putut asista la o frumoasă și interesantă prezentare cu titlul «Bunul și blândul Sfântul Nicolae».
La această oră de religie sau oră de poveste adevărată, D-na Preoteasă Raluca Mihaela Stoleru a prezentat copiilor, dar și adulților, istoria creștin ortodoxă a marelui și minunatului Sfânt Nicolae așa cum ne-a fost și ne este și nouă transmisă prin învățătura bisericii și a sfinților părinți. În săptămânile viitoare vor urma și alte povești și povețe minunate ale bisericii și culturii noastre.

Nu știm dacă a doua zi Sfântul Nicolae a pus dulciuri și bomboane în ghetuțele copiilor, dar știm că în Ziua de Sfântul Nicolae au avut loc alegeri generale în toată România și în afara ei.

După câte spunea cineva la câteva ore și zile după aceea : «Se pare că Sfântul Nicolae a adus un cadou de AUR României iar celor de la PNL și PSD le-a dat câte-o nuielușă!» La Montréal, în ziua alegerilor, s-au prezentat 435 de persoane cu drept de vot. Rezultatul a fost acesta : 210 pentru USR PLUS (48.28%) ; 144 pentru PNL (33.10%) ; 39 pentru AUR (8.96%), iar restul pentru alte formațiuni politice.

Cu câteva zile și săptămâni înainte, după câteva zile de la alegerile prezidențiale din SUA, au avut loc alegeri prezidențiale și-n Republica Moldova. La Montréal au votat 3360 de români moldoveni care au ales-o pe Maia Sandu cu 3232 de voturi (96.19%).

pt Observatorul
M.C. / CorespondentCorespondent    12/12/2020


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian