Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2021
Articole Arhivă 2020
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Stancu Ilin , valoros critic si istoric literar, a plecat in lumea de dincolo

Este interesant cum destinul face ca oamenii să se întâlnească și să se cunoască, în secvențe de timp și în arii geografice comune, așa cum vă relatez că mi s-a întâmplat în legătură cu cercetătorul științific principal, doctor în științe filologice Stancu Ilin, de la Institutul de Istorie și teorie Literară „G.Călinescu” al Academiei Române din București.

La 23.XI.1933 s-a născut la Fărcașele, județul Romanați, azi în județul Olt, și a decedat la 13 octombrie 2020. Comuna este cea în care m-am dus, absolvind Facultatea de Litere a Universității din București, cu „repartiție guvernamentală”, ca profesor de limba și literatura română, la școala din satul aparținător Hotărani, la 1 septembrie 1970. Acolo se menține biserica Mănăstirii Hotărani, ctitorită în anul 1588, în timpul domnitorului Mihai Viteazul, care avea moșii în Oltenia, inclusiv o curte domnească în orașul învecinat, Caracal, în imediata apropiere, despărțită de calea ferată Caracal-Piatra Olt, fiind ruinele cetății romane Romula, în satul Reșca, din comuna Dobrosloveni. Râul Teslui trece de-a lungul limitei estice a celor patru sate fărcășene, iar numele comunei se pare că vine de la cneazul Farcaș, întemeietor de ținut român. Un personaj istoric local , evocat în folclorul actual, este Popa Stoica din Fărcaș, un conducător de oastea lui Mihai Viteazul, ucis în lupta cu turcii, împreună cu trei mii de români. Pădurea Hotărani și râul Olt sunt în vecinătatea localității, iar spre apus terenuri agricole mănoase. Acesta este fundalul pe care s-a întâmplat copilăria cercetătorului Stancu Ilin.

Fiu al agricultorilor Voicu Ilin și Maria (născută Voicu), a urmat școala primară în comuna natală, o școală de comerț la Caracal, Școala Medie (Liceul) de Comerț „Gheorghe Chițu” din Craiova, apoi Facultatea de Litere la București. La Universitatea din Tubingen a urmat o bursă „Humboldt” (1969-1971) și o alta la Universitatea din Bonn (1991). A obținut titlul științific de doctor în filologie, cu teza „Liviu Rebreanu în lumina manuscriselor și a corespondenței sale” (1978).

A debutat publicistic în revista „Studii și cercetări de istorie literară și folclor” (1959), și editorial, cu volumul „Liviu Rebreanu în atelierul de creație” (1985) – care se referă mai mult la romanul „Pădurea spânzuraților-, redactând și îngrijind și alte cărți dedicate marilor clasici români și revistelor literare românești din secolele al XIX-lea și al XX-lea: „Reviste literare românești în secolul al XIX-lea” (1970, în colaborare), „Poezia obiceiurilor de iarnă” (1985), „Liviu Rebreanu în agora” (1988), „Bibliografia I.L.Caragiale în periodice (1997, în colaborare), monografiile Al.Sihleanu și Radu Ionescu, în „Istoria literaturii române” (1968), edițiile critice „B.P.Hasdeu, I-XVI, Opere, 1986-2013”, cu Ionel Oprișan și I.L.Caragiale, „ Opere, I-V 2000-2015,”, cu Nicolae Bârna și Constantin Hârlav și a colaborat la alte volume, între care „Metodologia istoriei și criticii literare ” (1968), „Studii de literatură universală și comparată” (1971), „Atitudini și polemici în presa literară interbelică” (1984).

Stancu Ilin a colaborat la publicații periodice științifice și literare, ca „Manuscriptum”, „Viața românească”, „Contemporanul”, „Luceafărul”, Transilvania”, „Cronica”, „Steaua”.
Activitatea științifică pe care a desfășurat-o i-a adus numeroase aprecieri în cercurile academice românești și europene, fiind caracterizat și prezentat în dicționare, invitat la numeroase manifestări literare și culturale, ca un foarte bun cunoscător și editor al clasicilor români.
M-am întâlnit și fizic cu cercetătorul de mare clasă Stancu Ilin, cu ocazia susținerii tezei mele de doctorat, în iulie 2005, domnia sa fiind în comisie, alături de Marin Beșteliu, George Gană (ambii dispăruți între timp), Andra Vasilescu (președinte) și Elena Zaharia Filipaș (coordonatoarea lucrării).
Am uitat să menționez că de Craiova, „capitala” oltenilor, unde cercetătorul a urmat liceul, sunt și eu legat, la Universitatea Craiova susținându-mi gradul definitiv și gradele didactice II și I.
Uniunea Scriitorilor din România, Filiala București –Critică, eseistică și istorie literară prezintă datele biografice și lucrările lui lui Stancu Ilin, iar colaboratorul său apropiat, I.Oprișan, de asemenea cercetător și editor, îl caracterizează astfel:

Format la scoala lui G. Calinescu, Stancu Ilin este unul dintre putinii cercetatori (critici si istorici literari) care tintesc la cuprinderea intregului domeniu si, pe cât posibil, si dincolo de marginile lui, chemând in sprijin – pentru elucidarea problemelor –, si stiintele inrudite: folcloristica, filologia, istoria, istoria artelor.

Mai adaug faptul că, după pensionare, istoricul literar s-a retras în comuna apropiată de cea natală, Fălcoiu, pe malul Oltețului, unde a cumpărat casa unei profesoare, preferând liniștea plopilor foșnitori și a carelor cu legume trecând pe strada principală…

Cunosc zona respectivă,altădată respirând aerul zăvoiului de pe malul râului, ulterior îndiguit din ambiții megalomane de a face Oltul, din apropiere, fluviu navigabil, o cunosc pentru că bunicii mei materni au locuit acolo și eu mi-am petrecut perioade ale copilăriei prinzând cu mâna fâțe în apele foarte mici și fluierând pe poteci mărginite de răchite…
Ultimul meu contact cu Stancu Ilin a fost înainte a de a mă muta în Capitală, când m-a rugat să-i rezolv o factură la rețeaua de distribuție electrică, sediul din Caracal.
Editura Știința, de la Chișinău, unde a publicat multe dintre cărțile științifice , publică un sfâșietor necrolog pe Internet.
Aflând despre dispariția cercetătorului, îmi exprim regretul pentru acest eveniment tragic, cu convingerea că activitatea sa va rămâne mult timp în atenția cercetătorilor, profesorilor, academicienilor și studenților.

Dumnezeu să-l odihnească în pace.Corneliu Vasile    12/2/2020


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian