Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2021
Articole Arhivă 2020
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
SUA - Profeția unui destin istoric:

Această Națiune, cu voia lui Dumnezeu, va avea o nouă naștere a Libertății

Unul dintre cele mai importante mesaje politice din istoria Americii a fost rostit de președintele Abraham Lincoln în amurgul zilei de 19 noiembrie, pe câmpia de luptă de la Gettysburg, Pennsylvania, cu doar patru luni înainte de finalul războiului civil de secesiune. Deși Lincoln a rostit mesajul în două minute, istoria avea să consacre acest moment istoric memorabil drept referențial până în prezent. Ideea centrală a mesajului a fost inspirată de pricipiile egalității și libertății consfințite anterior prin Declarația de Independență iar mesajul lui Lincoln a urmărit sa defineasca viitorul națiunii americane după război. Astfel s-a născut ideea că libertatea noii uniuni s-a legitimat printr-un efort de război suprem, care a fondat egalitatea între oameni - și, implicit, la nivel statal egalitatea statelor uniunii americane. Lincoln avea sa scrie certificatul de naștere al unei democrații formidabile care, departe de-a fi perfectă, s-a remodelat în permanență și a devenit adesea un model global. Chiar dacă Lincoln și-a rostit profeția la comemorarea unui cimitir pentru victimele războiului, viziunea sa a fost profund dedicată prezentului și mai ales viitorului națiunii americane. Manifestul politic în care profesa guvernarea de către popor, pentru popor nu a rămas un slogan politic ci a devenit realitate. După asasinarea lui Lincoln la 1 iunie 1865, mesajul sau a rămas o lecție istorică monumentală si a fost invocat mereu în momente de mare importantă ori de cate ori națiunea avea nevoie de unitate. În doar 260 de cuvinte, Lincoln a spus:

„Acum optzeci și șapte de ani, părinții noștri au adus pe acest continent o nouă națiune, concepută în Libertate, care s-au dedicat ideii că toți oamenii sunt creați egali.
Acum suntem angajați într-un mare război civil, testând dacă națiunea noastră sau orice națiune așa concepută și așa dedicată poate să îndure. Ne-am întâlnit pe un mare câmp de luptă al acelui război. Am ajuns să dedicăm o mare porțiune a acelui câmp, ca un loc de veghe celor care și-au dăruit viața ca acea națiune să poată trăi. Este întru totul potrivit ca noi să facem asta.
Dar, într-un sens mai vast, noi nu putem dedica - noi nu putem consacra - noi nu putem sfinți - acest pământ. Oamenii curajoși, vii sau morți, care s-au chinuit aici, au consacrat acest loc, mult peste puterea noastră de a adăuga sau sustrage. Lumea puțin va ține cont și va ține minte pentru puțin timp ceea ce spunem aici, dar nu va uita niciodată ceea ce au făcut ei aici. Mai curând este pentru noi cei vii să fim dedicați aici muncii neterminate a celor care s-au luptat și au avansat atât de nobil. Mai degrabă este pentru noi să fim dedicați măreței sarcini rămase în fața noastră, să luăm de la acești onorați morți devotament pentru cauza căruia ei și-au dat ultima plină măsură de devotament - pentru a ne asigura ca nu au murit pentru nimic - că această națiune, sub Dumnezeu, va avea o nouă naștere a libertății - adică guvernarea poporului de către popor, pentru popor, să nu piară de pe fața Pământului.”

Mai este totuși mesajul marelui lider american valid astăzi? După 157 de ani este evident pentru mulți că acest mesaj revine mereu ca un îndemn la unitate și reflecție. Puterea mesajul se afla ȋn doua elemente cheie: accesul egal la șanse și guvernarea democratică. Ambele au stârnit pasiuni și dezbateri publice ample dar nimeni nu le poate nega importanța. Istoria SUA este plină de momente interne tensionate iar prezentul este o lecție deschisă. America are nevoie de unitate și disciplina democratică. La mod simplist, aceasta este lecția prezentului fondată în trecut pentru că nu este nicio garanție în puterea absolută democrației americane.


...............................
Luiza Mureșeanu
Toronto


Luiza Mureșeanu     11/13/2020


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian