Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Casa memorială „G. Topârceanu” de la Nămăiești-Argeș

În urma lecturării recentului material publicat de dumneavoastră la Observatorul, sub titlul D-ale lui Topârceanu, mi-am amintit că am vizitat, acum vreo doi ani, casa memorială a poetului, cea de la Nămăiești, județul Argeș, despre care se poate spune că este la fel de îmbietoare și de interesantă ca și cea de la Iași.

Și am considerat că nu este un lucru rău dacă vom completa cu alte câteva informații.

Chiar dacă George Topârceanu s-a născut la București, din părinți ardeleni și a ales, până la urmă, să locuiască în Moldova, a fost, cu siguranță, îndrăgostit și de meleagurile argeșene, mai ales în urma căsătoriei cu Victoria, educatoare din Nămăiești, comuna Valea Mare-Pravăț, județul Argeș.

Clădirea în care se află Casa memorială a aparținut socrilor lui George Topârceanu, iar poetul a locuit aici opt ani. Vreme mai îndelungată a locuit însă mama sa, care a înființat un atelier de țesut covoare în incinta Mănăstirii Nămăiești.
Răsfoind câteva surse, găsim și date despre împrejurările în care poetul a ajuns în aceste locuri. El s-a născut, cum spuneam, la București, în 1886, mama sa, Paraschiva, fiind o pricepută țesătoare și profesoară-maistră pentru arta țesutului, iar tatăl său, Ion Topârceanu, cojocar.
Către anul 1900 soții Topârceanu se mută la Mănăstirea Văleni din Argeș, pentru a organiza acolo un atelier de țesătorie și covoare. Astfel, viitorul poet continuă aici școala primară (în satul Șuici), după care va urma liceul la București. Bunica din partea mamei, care își urmase fiica peste tot, s-a călugărit și a ajuns la un moment dat la Mănăstirea Nămăiești.
Acolo, din anul 1905, s-a stabilit întreaga familie Topârceanu și a stat cu chirie în casa tinerei educatoare Victoria Iuga. Venind mereu în vacanțe, tânărul poet s-a îndrăgostit de aceasta și s-au căsătorit în anul 1912.
El n-a găsit însă o slujbă convenabilă în județul Argeș și a mers la Iași, unde a reușit să capete atât serviciu, cât și posibilitatea carierei literare.
Victoria nu l-a urmat, rămânând la Nămăiești, împreună cu singurul lor copil, Gheorghe, iar căsnicia lor s-a destrămat. În 1937, după moartea poetului, s-au mutat, mamă și copil, în orașul Câmpulung. Gheorghe a devenit profesor de muzică și a trăit până în 1978.
A fost înmormântat la Nămăiești, ca și mama sa, și tot aici își au somnul de veci surorile poetului, Ralița și Alexandrina, ca și fratele său vitreg, Ion, fost profesor la Școala de Arte din Iași.

Casa a fost donată autorităților locale, spre a servi drept casă memorială, în anul 1958.
Construită în jurul anului 1900, cu parter și etaj, aceasta este o casă care reflectă arhitectura locului, inclusiv printr-o masivă scară de lemn, care face legătura între parter și etaj. Chiar era potrivită pentru o expoziție memorială, care a și fost organizată, în anul 1967, apoi a suferit mai multe reorganizări. O lucrare importantă a fost cea din anii 2015-2016, când clădirea a fost consolidată, apoi regândită amenajarea muzeistică.
Parterul cuprinde o expoziție de documente, cărți și obiecte care au aparținut lui George Topârceanu sau familiei, inclusiv un documentar în care sunt prezentate principalele date din viața poetului, împreună cu membrii apropiați ai familiei. La etaj se află două camere, despărțite de un antreu. Una dintre ele, care a servit ca dormitor, era mobilată simplu, cu un pat, un dulap și o ladă, scoarțe și cusături pe pereți, iar în cealaltă era biroul poetului. Cerdacul este un punct de atracție, deoarece conferă o priveliște de rară frumusețe.
În curte se găsește un bust al poetului, în bronz, realizat în 1973 de sculptorul Marius Butunoiu.
Până la Casa memorială se ajunge destul de ușor, din drumul național care face legătura între Câmpulung Muscel și Bran, printr-o abatere de numai câteva sute de metri, în apropierea ramificației cu drumul către Târgoviște.

După vizitare, se poate pleca de aici cu amintiri frumoase și emoționante, cu fotografii sau filmulețe (permisiunea este contra cost), precum și cu câteva cărți achiziționate de la standul cu vânzare.






Rodica Pospai Păvălan    11/10/2020


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian