Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Emigranți cetățeni ai Republicii Moldova au votat in Toronto - Cu speranța în față

Destinul prinde formă în momentul în care iei o decizie. - Anthony Robbins

Cu toate cele bune și ne-bune ce se petrec astăzi în lume totuși, viața merge înainte. La fel și în Republica Moldova în care la 1 noiembrie au avut loc alegerile prezidențiale, alegeri, care au avut scopul ca cetățenii să-și aleagă suveranul țării, statului, care trece astăzi printr-o perioada de mare criză, atât economică cât și social-politică.
Ținând cont de faptul, că o bună parte a cetățenilor Moldovei începând cu anii ”90 ai secolului trecut au emigrat în aproape toate statele lumii, dar n-au pierdut legăturile cu țara, păstrându-și cetățenia de origine Guvernul RM și CEC (Comisia Electorală Centrală) au deschis Secții de votare în toate țările în care locuiesc emigranți cetățeni ai Republicii Moldova.
Canada nu este o excepție, fiind al doilea stat după mărimea teritorială din lume, populația majoritară constituind-o emigranții din majoritatea țărilor lumii, inclusive și emigranți cetățeni ai Republicii Moldova. Aici au fost deschise doar 4 secții de votare pentru cetățenii Republicii Moldova: la Ottawa (în incinta ambasadei), Toronto, Calgary și Montreal. Puține secții, dar acesta este un subiect aparte.
O să mă opresc puțin asupra desfășurării acestui scrutin electoral în orașul Toronto din Canada. Mersul lucrărilor alegerilor prezidențiale de la 1 noiembrie 2020 al Secției de votare din Toronto s-a deservit de către Membrii Comisiei Electorale în frunte cu Președintele BESV d. Andrei Dragancea, originar din părțile Călărașilor, iar secretar d. Liliana Porumbescu, originară din Hâncești. Membri ai BESV sunt Tudor Munteanu, Svetlana Munteanu, Natalia Burlacu, Tatiana Lupan, Andrei Iovu, Corina Papuc și Constantin Fetescu. Menționez, că ei au fost ajutați de doi operatori, Dorin Ciupac și Anatol Pihut. Un lucru a fost mai trist ori… poate, că nu a fost necesar, candidații având deplină încredere în electorat, dar a fost înregistrat doar un singur observatory, Victor Vaganov din partea candidatului independent Igor Dodon.
Secția și-a deschis lucrările la ora 7am, fără întârziere. La ora 7.05 au sosit primii alegători din oraș, iar primii care au aruncat buletinele de vot în lădiță, votând cu speranța pentru binele poporului, pentru un viitor decent și un Președinte cu adevărat al poporului au fost, desigur membrii comisiei.
De menționat două momente interesante. La scrutinul de astăzi au votat pentru prima data în viață două persoane tinere… pe care Președintele d. Andrei Dragancea i-a felicitat de la numele BESV, dorindule multă sănătate și ca totdeauna înainte de a vota să-și asculte atent inima.
Din spusele secretarei BESV d. Liliana Porumbescu, un alt lucru ce ne-a bucurat nespus e că două buletine de vot în limba rusă au fost pentru Maia Sandu… Aceasta ne vorbește despre o Speranță mare!
Adresându-mă d. Andrei Dragancea cu întrebarea, cum a decurs mersul alegerilor ș ice le dorește alegătorilor domnia sa a spus: - Am lucrat in echipă, ne-am mobilizat în cele două ore de vârf între 11.30 si 13.30 și am făcut tot posibilul ca să nu avem mulți alegători, care să aștepte afară în ploaie. Pentru aceasta, am mai creat un post de registrator și am sporit considerabil viteza de procesare a datelor alegătorilor.
Îmi pare bine, că un numar destul de mare de compatrioți a auzit apelul nostru de a învinge teama de COVID și de a merge la Secția de votare pentru a participa la procedura de alegere a Președintelui Republicii Moldova. Am avut compatrioți veniți de la Barry și de la London, facând un mare efort pentru a se deplasa 150-200 km si a-si da votul în favoarea celui mai demn pentru a-i reprezenta în următorii patru ani. Noi cunoastem, că numarul emigranților moldoveni, care locuiesc în regiunea orașului Toronto este mult mai mare decât cel al alegătorilor, dar cu părere de rău nu ne-a reușit să-i mobilizăm pe toți, in special pe tineri. Însă, sperăm, ca situația se va redresa în turul II, când va trebui să alegem pe unul dintre cei doi candidați rămași în cursa electorală.
Profit de această ocazie și mă adresez compatrioților noștri stabiliti cu traiul ori veniți în ospeție la rude din regiunea Toronto invitația de a participa la scrutinul din 15 noiembrie 2020. Secția de votare va fi deschisă între orele 7.00 dimineața și 21.00 (9.00PM) pe adresa 1170 Sheppard Ave West, unit 15, Toronto, ON.
Reamintesc, ca cetățenii pot vota având la mână buletinul de identitate cu fișa de însoțire, pașaportul (inclusiv cu termenul de valabilitate expirat) ori carnetul de marinar.
Înregistrarea prealabilă nu este necesară.
Și, deoarece trăim cu toții timpuri de grea încercare, solicit alegatorilor să aiba grija de măsurile de protecție: să poarte mască, să îmbrace mănuși și viziere, dacă le au, să nu uite ochelarii, să aduca un pix de acasă, să păstreze distanța socială de 2 metri și alte recomandări ale autorităților de resort canadiene.
Sper, că fiecare alegător înțelege necesitatea de a se documenta și de a face o alegere constientă realizând, că votul fiecărui dintre noi este important pentru viiorul copiilor noștri, al rudelor rămase în Republica Moldova.”
Vă spun, că într-adevăr membrii Comisiei electorale din Toronto au dat dovadă de o bună organizare în care de rând cu cerințele dure ale legilor timpului au onorat răbdarea, cinste și bunătatea sufletească…
La alegeri au luat parte 453 de alegători. Au fost recunoscute 4 buletine nevalabile. Iată rezultatul alegerilor: 1. Usatîi Renato – 23; 2. Andrei Nastase – 12; 3. Tudor Deliu – 3; 4. Igor Dodon – 66; 5. Violeta Ivanov – 4; 6. Maia Sandu – 316; 7. Octavian Țîcu – 13; 8. Dorin Chirtoaca - 12
Am fost nespus de bucuros să mă întâlnesc cu mulți prieteni, care mi-au spus, că venirea la vot o consideră ca o datorie a fiecărui cetățean al Republicii Moldova.
Menționez întâlnirea cu Stanislav Morozniuc, Ilie Gachiuță,, Dumitru Drebot și Alex Lozovan…
Însă, cea mai mare bucurie a fost întâlnirea cu marele nostru cântăreț canadian Grigore Tonu cu soția Liuba și cele două frumoase româncuțe basarabene, originari din Mileștii Mici, Ialoveni. Grigore cântă sub pseudonimul poreclei de acasă Grigore Zanfir. Motto-ul său este: Cânt cu drag la lumea toată...

La sfârșit aș dori să mă adresez către toți alegătorii, mai cu seamă către acei care stau la îndoială, neștiind pe cine să voteze la 15 noiembrie 2020:
- Dragi alegători, prietenii mei buni, mă adresez către voi acum, în clipele de grea cumpănă pentru poporul nostru ca să ne aducem aminte de anul 2009, anul când a căzut regimul communist în Basarabia.
A căzut datorită nouă, alegătorilor, în mare parte celor de peste hotare.
Ne-a mai rămas să dăm jos ultimul bastion al comunismului, socialismul neocomunist, care datorită prezenței noastre massive la urnele de vot va cădea și el! Toți la alegeri!





de Iacob Cazacu-Istrat    11/6/2020


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian