Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2021
Articole Arhivă 2020
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Hotar duhovnicesc in Borloveni

Sfintirea crucii memoriale de la "Leu", în hotarul satului Borlovenii-Vechi din Valea Almajului ,are o dublă importantă .
In primul rând monumentul ,crucea comemorativa,este așezat acolo unde s-a găsit vatra inițială a satului , a comunității .

Pe un pinten înfipt în curbura Nerganului,pinten care apoi urca și se contopea cu dealurile și depresiunea " Vlașca ".Acolo, înconjurați de pădure , rau și deal,locuitorii aveau pavăză naturală și tihna de a își duce viața în rosturile ei milenare.
Caci această comunitate are rădăcini milenare.Urme arheologice dovedesc viețuirenea neatrerupta din vremea "pietrei slefluite",mileniul al III - lea i.d.H și apoi din vremea epocii bronzului, a fierului și a Dacilor și până în ziua de azi.
Se poate spune,cu drept cuvânt , că vatra Borloveniului este din totdeauna .

Monumentul sfințit la "Leu" amintește deci această impresionantă realitate istorică .Dar acest monument are o semnificație încă mai importantă .El nu este un memorial, o simplă aducere aminte.Acest monument înseamnă mai ales marcarea unui tărâm duhovnicesc.Un taram spiritual care este vesnic:ieri,azi,intotdeauna.
Crucea de la "Leu" arată că istoria și comunitatea Borloveniului s-au făcut și s-au păstrat prin credință și încă mai exact prin Dreapta Credință , prin Ortodoxie.

Caci locuitorii au fost de la începutul mileniului nostru Drept Măritori , Ortodocși ; toți , până la unul.
Monumentul de la "Leu" , sfințirea lui, arată că hotarul comunității nu este doar cel văzut ,este și cel nevăzut .Hotarul Borloveniului este pământ , apă , pădure dar parte a întregii creații și decideschidere către Rai .Un hotar care trebuie aparat,mentinut,cinstit cu dragoste si devotement.Frumusetea acestui hotar si a acestui loc este colosala.Fara nici o urma de exagerare se poate afirma ca in acest hotar se afla unul dintre cele mai frumoase locuri din lume.Orice incercare de a distruge aceasta frumusete fara egal este deopotriva o crima fizica si una morala.Cel care ,ar distruge asemenea loc sau ar promova distrugerea lui,sunt ferm convins ca va fi blestemat si in lumea asta si in cea de dincolo!

In vremile trecute, în tradiția românească , există obiceiul că acolo unde erau pietrele de hotar să fie aduși ,periodic,copiii și să fie atinși cu vergile ca ,"printre lacrimi", să țină minte unde stă dreptul comunității .Asa și monumental de la "Leu" trebuie să amintească despre trecutul Borloveniului,despre faptul că acest trecut a fost cu putință și rămâne făgăduință pentru viitor, prin stăruința înDreapta Credință , în Ortodoxie, cea care ne face și oameni de omenie dar care , mai ales ,cu voia lui Dumnezeu,ne poate face și cetățeni ai Raiului.

...............................

Alexandru Nemoianu / Istoric
Michigan USA

Alexandru Nemoianu     10/17/2020


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian