Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2021
Articole Arhivă 2020
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Pe teme de imigratie - Redeschiderea Programului de parenare a parintilor/bunicilor

In 6 octombrie 2020 a fost anunta redeschiderea programului de parenare a parintilor/bunicilor – o veste asteptata inca din primavara anului 2020.

Reamintim in linii mari conditiile de a putea sponsora un parinte sau un bunic : semnatarul (garantul) trebuie sa aiba cel putin 18 ani, sa traiasca in Canada, sa fie cetatean sau rezident permanent canadian si sa dovedeasca ca are un venit suficient pentru a asigura intretinerea familiei sale plus a persoanelor parenate ( vor trebui pregatite dovezi ale venitului).

Aceasta capacitate financiara se calculeaza dupa regului diferite in provincia Québec – nu ne vom opri aici asupra acestui aspect. Pentru familiile traind in afara Québecului, responsabilitatea financiara pentru persoanele parenate (sponsorate) va fi asumata timp de 20 de ani incepind cu momentul cind cei parenati au devenit rezidenti permanenti iar garantul va avea de asemenea si obligatia sa ramburseze eventualele sume primite de membrii de familie parenati, ca ajutor social in Canada. Toate aceste conditii vor figura in documentel de parenaj – asa numitul ‘’sponsorship agreement’’.
Persoanele parenate vor trebui sa respecte exigentele guvernamentale canadiene adica, trebuie sa furnizeze in afara de formulare si documentele cerute pentru studiul cererii de parenaj si rezultatul verificarii medicale, certificate de politie (caziere judiciare) precum si dovada verificarii biometrice.

Elementul nou in acest an: Prima etapa in inceperea unei cereri de parenaj, va fi completarea unei forme in care garantul exprima ‘’interest to sponsor’’.
Formularul va fi disponibil pe site-ul htt
ps://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/immigrate-canada/family-sponsorship/sponsor-parents-grandparents/tell-us-you-want-sponsor-parent-grandparent.html - intre 13 octombrie 2020 – la 12h00, pina la 3 noiembrie 2020, la 12h00 (noon EDT)

Recomandam ca cei ce ar fi interesati sa pareneze parinti/bunici, sa verifice inainte daca pot respecta conditiile privind capacitatea financiara. Detalii gasiti la https://www.cic.gc.ca/english/helpcentre/answer.asp?qnum=1445&top=14
Mai tirziu, cind va fi pregatit dosarul de parenaj, probabil ca aceasta etapa va fi in ianuarie-februarie 2021, va fi necesar sa anexati declaratiile de venit pentru anii 2018, 2019, 2020.

Dupa ce trimiteti formularul ‘’interest to sponsor’’ veti avea o pagina cu un numar de confirmare pentru receptia cererii dumneavoastre. Pastrati acest numar caci va fi informatia de referinta in caz ca veti fi invitati sa continuati demersurile.
Elementul nou din acest an este ca IRCIC va alege la intimplare un numar de 10 000 de cereri si va trimite invitatii candidatilor sa continue procedurile. Ministerul a anuntat ca va trimite invitatiile dupa ce vor verifica formularele trimise si vor elimina cererile duble. Cei ce primesc invitatia de a continua procedura de parenaj vor avea 60 de zile pentru a completa dosarul si pentru a-l trimite. Data limita va fi indicata fiecarui candidat in scrisoarea de invitatie. Daca cererea si documentele aferente sint trimise prin posta si sint primite dupa data limita, vor fi returnate – deci nu se considera data trimiterii ci data receptiei. Nu se vor acorda termene suplimentare pentru pregatirea/trimiterea dosarului si nu se va trimite o alta invitatie. Cererile incomplete vor fi returnate

Cei ce nu vor primi invitatii in acest an, vor putea invita parintii/bunicii pentru vizite prelungite. Aici ne gindim la faptul ca pot cere o super-viza, ceea ce le-ar permite sa stea in Canada timp de doi ani sau, fiind in Canada, pot cere o prelungire a statutului de vizitator pentru un an.

Un element important de luat in considerare este faptul ca la 2 octombrie 2020 a fost anuntata o ‘’ Politica de interes public temporar’’ care specifica anumite masuri luate pentru a ajuta garantii (cetateni sau rezidenti permanenti canadieni) care au avut de suferit financiar in anul 2020 datorita concedieriii temporare sau definitive determinate de pandemia Covid-19. Subliniem ca aceste masuri sint temporare si ofera solutii in calculul venitului necesar pentru a putea asuma responsabilitatea financiara a persoanelor parenate. Pentru mai multe detalii, puteti consulta : https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/corporate/mandate/policies-operational-instructions-agreements/family-class-income-2020.html

Atragem atentia de asemenea ca pe 7 octombrie au fost publicate noi masuri pentru a facilita calatoria catre Canada a anumitor categorii de persoane. Este introdusa notiunea de ‘’membrii de familie largita’’ ( extended family member of a Canadian citizen or permanent resident) dar in linii mari trebuieste dovedita relatia de familie, statutul de rezident/cetatean canadian a persoanei care primeste vizita precum si starea de sanatate, planul de carantina pentru calator si validitatea documentelor de calatorie (pasaport si eTA).

Asteptam intrebarile dumneavoastra si pina la numarul viitor, sa auzim numai de bine.
Anca Tismanariu

.........................................

N.O. Anca Tismanariu ing, consultant de imigratie, membru CRCIC, membru OIQ.
Pentru întrebari sau sugestii scrieti la;
agti_recrutement@sympatico.ca

Anca Tismanariu     10/14/2020


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian