Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2021
Articole Arhivă 2020
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
E -DiaspoRo Newsletter


„SĂ DĂM DOVADĂ DE RESPONSABILITATE ȘI SĂ RESPECTĂM CU STRICTEȚE REGULILE CARE NE PERMIT SĂ NE PROTEJĂM SĂNĂTATEA ȘI SĂ PROTEJĂM ȘI VIAȚA CELORLALȚI”
CONFERINȚA DE PRESĂ SUSȚINUTĂ DE PREȘEDINTELE ROMÂNIEI CU PRIVIRE LA CREȘTEREA ÎNGRIJORĂTOARE A NUMĂRULUI DE CAZURI DE ÎMBOLNĂVIRI DE LA DEBUTUL EPIDEMIEI DE COVID-19

Miercuri, 7 octombrie a.c., Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut la Palatul Cotroceni, o conferință de presă:

„România a cunoscut în ultima săptămână cea mai mare creștere a numărului de cazuri de îmbolnăvire de la debutul epidemiei de COVID-19. Cifre extrem de îngrijorătoare avem și în privința numărului de decese, precum și al pacienților internați în secțiile de terapie intensivă. Așadar, trei indicatori care, corelați, trag un puternic semnal de alarmă de care avem cu toții responsabilitatea să ținem cont.

Tendința actuală este una de creștere accelerată a ratei infectărilor, care duce la aglomerarea spitalelor, a secțiilor de terapie intensivă și, din păcate, la un număr tot mai mare al deceselor.

În acest context, măsurile de restricție sunt inevitabile. Cu cât mai repede sunt introduse și respectate aceste măsuri, cu atât mai rapid își vor produce efectele și vor putea fi ridicate din nou.

Situația este complicată nu doar în România, ci și în restul statelor europene, mai ales că sistemele de sănătate din toate țările lumii au fost supuse în ultimele luni unei mari presiuni, iar medicii au făcut eforturi uriașe pentru a salva viețile oamenilor.

Transmit, de aceea, un mesaj special de recunoștință și mulțumire tuturor medicilor și personalului medical din România pentru profesionalismul și dedicarea dovedite de-a lungul unei perioade extrem de dificile. Acești oameni extraordinari, care și-au ales această profesie vocațională, merită respectul nostru și admirația noastră fiindcă sunt permanent în prima linie a luptei cu virusul.

Avem încredere în medicii noștri, fie că sunt infecționiști, specialiști în terapie intensivă, epidemiologi sau medici de orice specialitate. Lunile care vor urma nu vor fi deloc ușoare, dar sunt convins că, în ciuda pericolului suplimentar la care se expun, vor acționa cu același devotament.

Vreau să îi asigur pe medici, pe asistenții medicali, pe cei din direcțiile de sănătate publică, pe managerii de spitale că sunt alături de ei și că, împreună, vom face față acestei crize.

Este o luptă nu doar a sistemului medical, este o luptă în care avem cu toții o mare responsabilitate.

Am spus-o în nenumărate rânduri și am să o repet cât timp va fi necesar. Oricât ne-am dori, situația epidemiologică nu ne permite reîntoarcerea la normalitatea pe care am avut-o înainte de izbucnirea pandemiei. Și cu cât crește numărul de bolnavi și de decese cauzate de infectarea cu noul coronavirus, cu atât ne îndepărtăm și mai mult de acest moment îndelung așteptat.

Ne aflăm din nou într-un punct critic și avem, fiecare dintre noi, de făcut o alegere fundamentală pentru viitorul nostru, pentru sănătatea noastră și a celor dragi.

Vrem să mergem pe un drum care duce la o explozie de cazuri și la supraaglomerarea spitalelor? Este un drum la capătul căruia ne așteaptă multă suferință și pierderi incomensurabile.

Sau alegem să avem și viață socială, locuri de muncă și o economie funcțională? Putem avea aceste lucruri cu o singură condiție: să dăm dovadă de responsabilitate și să respectăm cu strictețe regulile care ne permit să ne protejăm sănătatea și să protejăm și viața celorlalți.

Purtatul măștii, distanța socială, igiena mâinilor, evitarea aglomerațiilor, munca de la domiciliu, acolo unde acest lucru este posibil, sunt lucruri care stau în puterea noastră și ajută enorm să ținem sub control epidemia.

Oricâte măsuri ar implementa autoritățile, oricâte restricții ar impune statul, ele își pierd din eficiență dacă unii dintre semenii noștri refuză să participe la acest efort colectiv.

În definitiv, depinde de conștiința fiecăruia dintre noi dacă vom câștiga această bătălie fără precedent, pe care o purtăm de atâtea luni.

Virusul care ne-a bulversat existența ia vieți. Toți cei răpuși de această boală au lăsat un gol imens în inimile celor dragi. Un comportament rațional și micile sacrificii, pe care suntem chemați să le facem prin respectarea cu strictețe a măsurilor de prevenție, pot salva viața semenilor noștri. Haideți să dăm dovadă de solidaritate și să depășim împreună, cu bine, aceste momente dificile!

Vă mulțumesc! Dacă aveți întrebări, vă rog!”

Sesiune de întrebări și răspunsuri:

„Jurnalist: Pe 15 mai România a ieșit din stare de urgență și a intrat în stare de alertă, iar de atunci gradual au fost ridicate anumite restricții. În ziua respectivă, pe 15 mai, aveam în jur de 160 de infectări și astăzi, 7 octombrie, avem aproape 3.000 de infectări zilnice și am ajuns la aproape 140.000 de infectări în toată România, comparativ cu 15 mai, când aveam în jur de 16.000 de cazuri în România. Voiam să vă întreb dacă doar uitându-ne la aceste cifre se poate vorbi despre starea de urgență și dacă regretați vreo decizie pe care ați luat-o cu Guvernul până acum, decizie care ar fi putut să îi facă pe români să fie mai neglijenți.

Președintele României: Cred că s-au luat deciziile bune, dar o pandemie nu este o alegere politică și o pandemie nu este un ghinion, o pandemie este o catastrofă care a venit peste noi, o catastrofă cu care trebuie să trăim până când găsim soluțiile pentru a avea un vaccin sau pentru a avea un tratament.

Dați-mi voie să vă spun că această pandemie nu a fost alegerea nimănui, ea a venit neținând cont de cine este la guvernare și ce părere avem noi toți despre pandemie, dar încet-încet am învățat câte ceva despre acest virus, cum se răspândește, cum poate fi îngrădită răspândirea într-un anume mod și, în consecință, putem să avem o viață cât de cât apropiată de normalitate, putem să avem o economie cât de cât funcțională și da, din păcate, avem și foarte multe persoane bolnave, și da, foarte regretabil, avem foarte mulți care au murit de această boală, însă autoritățile au partea lor de rezolvat.

Noi fiecare avem răspunderea noastră, să respectăm restricțiile care sunt impuse și dacă vom respecta aceste restricții boala nu va dispărea, dar se va răspândi mult mai încet, sistemul de sănătate publică va face față acestei boli și când vom găsi un vaccin - să dea Domnul să fie mai curând - vom putea să scăpăm de acest virus. Dar până atunci trebuie să fim responsabili și să facem acele mici sacrificii - să purtăm masca, să păstrăm distanța, igiena mâinilor, evitarea aglomerațiilor - și atunci vom putea să trecem mai departe. Va mai dura.

Nu este iminentă finalizarea pandemiei și de aceea fac apel la toți românii, fiindcă doar împreună putem să îngrădim răspândirea acestei boli atât cât respectăm restricțiile. Iar dacă nu le respectăm numărul de bolnavi va crește foarte mult, vom avea spitalele ultrapline, sistemul nu ar mai face față și am avea cu toții, cu toții de pierdut.
(...)”

Înregistrarea audio-video a conferinței de presă și sesiunea de întrebări și răspunsuri sunt disponibile aici: https://www.presidency.ro/ro/media/conferinta-de-presa-sustinuta-de-presedintele-romaniei-domnul-klaus-iohannis1602089770


ȘEDINȚA CONSILIULUI SUPREM DE APĂRARE A ȚĂRII

Marți, 6 octombrie a.c., a avut loc, la Palatul Cotroceni, ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, condusă de Președintele României, domnul Klaus Iohannis, în sistem de videoconferință.

Principalele subiecte de pe ordinea de zi s-au axat pe modul în care se implementează Strategia Națională de Apărare a Țării pentru perioada 2020-2024. Membrii Consiliului au analizat și aprobat o serie de documente pentru aplicarea Strategiei, printre care Planul de implementare a acesteia, Analiza strategică a apărării, Carta Albă a Apărării.

Procesul de elaborare a Planului de implementare a Strategiei Naționale de Apărare a Țării pentru perioada 2020-2024 a inclus și consultarea instituțiilor cu atribuții și responsabilități directe sau adiacente în domeniul securității naționale a României și a fost coordonat de către Departamentul Securității Naționale din Administrația Prezidențială.

O prioritate strategică a acestui Plan de implementare vizează asigurarea cadrului legal adaptat, incluzând revizuirea legislației care vizează organizarea și funcționarea principalelor instituții cu atribuții și responsabilități în ceea ce privește securitatea națională, inclusiv Legea de organizare și funcționare a Consiliului Suprem de Apărare a Țării, și continuând cu domenii dinamice și cu grad ridicat de volatilitate, unde este nevoie de reglementare modernă, precum managementul crizelor sau securitatea și apărarea cibernetică. Astfel, vor fi asigurate eficientizarea și modernizarea instituțiilor publice, pentru ca acestea să răspundă mai bine sarcinilor ce le revin și, totodată, să fie mai aproape de nevoile cetățenilor României.

O altă prioritate a Planului de implementare constă în monitorizarea elaborării strategiilor, planurilor de acțiune și a altor documente programatice de nivel sectorial sau departamental, elaborate de instituțiile publice cu atribuții și responsabilități în domeniul securității naționale, conform propriilor nevoi, în acord cu Programul de guvernare, legislația în vigoare și Hotărârile Consiliului Suprem de Apărare a Țării.

În acest context, Analiza strategică a apărării fundamentează o nouă concepție de organizare, încadrare, dotare și instruire a Armatei României, care să prevadă ca obiectiv fundamental crearea condițiilor de îndeplinire a misiunilor constituționale. Aceasta are ca scop determinarea structurii și a direcțiilor de dezvoltare a capabilităților până în anul 2040.

Pentru a asigura continuitatea și coerența procesului, dar și adaptarea la evoluțiile viitoare, documentul prevede trei etape, cu obiective măsurabile: finalizarea Programului de modernizare Armata 2026; implementarea noilor tehnologii și reorganizarea Armatei României pentru acțiune multi-domeniu (2032); finalizarea Programului Armata 2040. La finalul fiecărei etape, vor fi analizate obiectivele atinse, precum și validitatea și viabilitatea planurilor viitoare, urmând a fi făcute modificările necesare.

Analiza strategică a apărării s-a derulat printr-o abordare interdepartamentală și interinstituțională, într-o perioadă în care provocările la adresa securității și apărării au căpătat noi valențe, iar procesele de planificare strategică inițiate acum vor influența securitatea și apărarea regională în următoarele decenii - consolidarea capabilităților militare ale Federației Ruse în regiunea Mării Negre, desfășurarea procesului de reflecție strategică la nivelul NATO, aprobarea unei noi strategii și adaptarea posturii Alianței, inițierea procesului de relocare a unor forțe SUA în Europa, toate suprapuse peste efectele pandemiei de COVID 19.

Pentru realizarea noii structuri de forțe, sistemul militar va parcurge un proces etapizat de schimbări profunde. Armata 2040 va fi o structură de forțe flexibilă, multi-domeniu, cu un spectru larg de capabilități specifice secolului XXI.

În ceea ce privește Carta Albă a Apărării, acesta este un document care permite implementarea obiectivelor de apărare stabilite prin Programul de guvernare, pentru asigurarea securității cetățenilor și apărarea teritoriului, a valorilor și a intereselor noastre naționale.

Totodată, Carta Albă a Apărării fundamentează Strategia militară și Directiva de planificare a apărării și este concepută într-o nouă paradigmă strategică, având ca scop final consolidarea posturii de apărare și descurajare, în baza a cinci elemente esențiale: capabilități de înaltă tehnologie; o resursă umană înalt educată și foarte bine instruită; o puternică industrie de apărare autohtonă; dezvoltarea unei culturi instituționale centrată pe cunoaștere și inovație; reziliența.

În finalul ședinței, membrii CSAT au analizat și aprobat evaluarea privind riscurile, amenințările și vulnerabilitățile la adresa securității naționale prognozate pentru anul 2021.

Comunicatul de presă este disponibil și aici: https://www.presidency.ro/ro/media/comunicate-de-presa/sedinta-consiliului-suprem-de-aparare-a-tarii1601904261


ZIUA UNITĂȚII GERMANE

uN LIANT IMPORTANT CARE POTENȚEAZĂ RELAȚIILE ROMÂNO-GERMANE ESTE REPREZENTAT DE COMUNITATEA ROMÂNEASCĂ DIN GERMANIA ȘI DE CEA A ETNICILOR GERMANI DIN ROMÂNIA”
ALOCUȚIUNEA PREȘEDINTELUI ROMÂNIEI CU PRILEJUL PARTICIPĂRII LA ZIUA UNITĂȚII GERMANE

Luni, 5 octombrie a.c., Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut la Școala Germană București, o alocuțiune cu prilejul participării la Ziua Unității Germane:

„Es ist mir eine Ehre in diesem Jahr am Festakt anlässlich des 30. Jahrestags der Deutschen Einheit teilzunehmen. Der Festakt findet unter besonderen Umständen statt, die den Einschränkungen aufgrund der Corona-Pandemie angepasst sind.

Der in diesem Jahr gefeierte 30. Jahrestag der Deutschen Einheit, wie auch der im vergangenen Jahr begangene 30. Jahrestag des Falls der Berliner Mauer, sind wesentliche historische Meilensteine sowohl für Deutschland, als auch für ein demokratisches, geeintes, offenes und starkes Europa.

Ich möchte Herrn Bundespräsidenten Frank-Walter Steinmeier für seine anerkennenden Worte hinsichtlich der Zusammenarbeit zwischen Rumänien und der Bundesrepublik Deutschland danken. Gleichzeitig möchte ich Ihnen versichern, dass Rumänien, als Staat, der für die Einheit Europas eintritt, ein enger und vertrauensvoller Partner Deutschlands im mittel- und südosteuropäischen Raum ist. Ich sehe dem Besuch des deutschen Bundespräsidenten in Bukarest mit großer Freude entgegen, sobald dieser möglich sein wird.

Este o onoare să iau parte anul acesta la sărbătorirea celei de-a 30-a aniversări a Unității Germane, de data aceasta în condiții speciale, adaptate restricțiilor impuse de pandemia de COVID-19.

Sărbătorirea, anul acesta, a 30 de ani de la reunificarea Germaniei, precum și marcarea, anul trecut, a aceluiași interval de timp de la Căderea Zidului Berlinului reprezintă repere istorice esențiale ale poporului german, dar și ale unei Europe democratice, unite, deschise și puternice.

Doresc să-i mulțumesc domnului Președinte Federal Frank-Walter Steinmeier pentru cuvintele de apreciere la adresa cooperării dintre România și Germania și să-l asigur că România, ca stat profund atașat idealului de unitate europeană, reprezintă un partener solid și de încredere al Germaniei în spațiul central și sud-est european. Aștept cu mare plăcere vizita la București a Președintelui Federal, de îndată ce condițiile o vor permite.

Cancelarul Konrad Adenauer obișnuia să spună: „Toți trăim sub același cer, dar nu avem toți același orizont”. Reunificarea poporului german, la 3 octombrie 1990, a fost o contribuție importantă pentru viitorul european comun. Suntem datori să construim în continuare viitorul comun al cetățenilor noștri, în spiritul cooperării, solidarității și coeziunii, atribute care definesc proiectul nostru european.

Relația bilaterală excelentă și solidă dintre România și Germania a evoluat continuu și dinamic, ajungând în prezent să aibă un caracter cu adevărat strategic.

Aniversăm, anul acesta, 140 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice româno-germane. În ultimii ani, relațiile politice dintre cele două țări s-au dezvoltat semnificativ, prin contacte frecvente și substanțiale la toate nivelurile.

Mă bucur totodată să constat că un pilon de bază al cooperării noastre continuă să-l reprezinte legăturile economice foarte strânse, Germania fiind cel mai important partener comercial al României și unul dintre principalii investitori în economia românească.

De asemenea, un liant important care potențează relațiile româno-germane este reprezentat de comunitatea românească din Germania și de cea a etnicilor germani din România.

Comunitatea românească din Germania, una dintre cele mai mari din afara României, reprezintă un veritabil model de integrare în societatea germană, contribuind la diversitatea socio-culturală și la prosperitatea statului german.

În egală măsură, etnicii germani din România, cu rădăcini adânc implantate în istorie și apreciați pentru contribuția lor la modernitatea României și la viața socială și culturală a comunităților în care trăiesc, aduc o contribuție semnificativă la consolidarea legăturilor dintre statele noastre.

În acest context, doresc să salut organizarea, peste doar câteva zile, a celei de-a 23-a sesiuni a Comisiei guvernamentale româno-germane pentru problematica etnicilor germani din România.

Un domeniu în care colaborarea româno-germană are rădăcini istorice profunde este cel al educației. Primele cărți tipărite în limba română, precum și multe dintre primele școli românești și dintre cele mai importante asociații culturale ale românilor transilvăneni au apărut în orașele săsești și în comunitățile mixte din Sudul Transilvaniei.

Colaborarea româno-germană în sfera educației rămâne un important pilon al relațiilor noastre bilaterale, iar Școala Germană din București, Deutsche Schule Bukarest, oferă copiilor o alternativă educațională care facilitează comunicarea interculturală.

Și pentru că ne aflăm într-o școală, să ne amintim în acest cadru că astăzi sărbătorim și Ziua Mondială a Educației.

Toate comunitățile școlare, indiferent de modelul educațional urmat, contribuie la construcția societăților de mâine.

Apreciez în mod deosebit aplecarea cadrelor didactice și a elevilor spre proiecte care promovează sustenabilitatea, inclusiv protecția mediului și informarea privind schimbările climatice.

Felicit comunitățile școlare pentru activitatea și rolul lor în consolidarea societăților democratice și pentru eforturile recente de a continua actul educațional în ciuda pandemiei de COVID-19.

Apreciem angajamentul și contribuția Președinției germane a Consiliului Uniunii Europene la consolidarea proiectului european. Vă asigur că veți avea în continuare un partener apropiat în România pentru îndeplinirea acestui obiectiv. Avem nevoie de o Europă unită, prosperă, sigură, mai aproape de cetățenii săi și mai puternic profilată în plan global!

Principiile fundamentale care stau la baza Uniunii - unitatea, solidaritatea și coeziunea - au fost revalidate de actuala criză sanitară. În atingerea obiectivului comun de aprofundare a proiectului european, este imperativ să depășim diviziunile și să găsim soluții și instrumente pentru ca Uniunea să devină mai puternică și să răspundă mai eficient unor eventuale provocări similare în viitor.

Am dovedit la nivel european că putem să răspundem acestui imperativ prin agrearea, în luna iulie, alături de ceilalți lideri ai Uniunii Europene, a Pachetului de relansare economică.

Acordul, de o importanță istorică, va sprijini în mod semnificativ economiile statelor membre afectate de criza sanitară și va contribui la consolidarea proiectului european.

În același timp, protejarea cetățenilor, a libertăților și a valorilor europene este un obiectiv esențial al viitoarelor acțiuni ale Uniunii Europene, în contextul în care ne confruntăm cu un număr tot mai ridicat de amenințări atât din interior, cât și din afara granițelor Uniunii.

Sunt convins că o Uniune puternic㠖 atât intern, cât și pe plan global – va continua să aducă bunăstare și securitate cetățenilor săi, va continua să inoveze și să facă față provocărilor tehnologice, să fie un actor economic competitiv, să aibă un impact recunoscut la nivel global și să fie un model de democrație.

Împărtășim motto-ul Președinției germane, „Împreună pentru redresarea Europei”, având convingerea că unitatea și coeziunea europeană sunt soluțiile necesare pentru a depăși provocările actuale, așa cum o arată și istoria europeană, la care momentul unificării Germaniei stă martor.

Închei prin a transmite, în numele poporului român și al meu personal, cele mai calde felicitări și urări de pace și prosperitate pentru națiunea germană.

Herzlichen Glückwünsch zum Tag der Deutschen Einheit!

La mulți ani Germaniei!”

Înregistrarea audio-video a conferinței de presă și sesiunea de întrebări și răspunsuri sunt disponibile aici: https://www.presidency.ro/ro/media/alocutiunea-presedintelui-romaniei-domnul-klaus-iohannis-sustinuta-cu-prilejul-participarii-la-ziua-unitatii-germane


PRIMIREA DE CĂTRE PREȘEDINTELE ROMÂNIEI A UNOR AMBASADORI STRĂINI CU OCAZIA PREZENTĂRII SCRISORILOR DE ACREDITARE

Joi, 8 octombrie a.c., Președintele României, domnul Klaus Iohannis, i-a primit la Palatul Cotroceni, pe domnul Daud Ali, ambasadorul agreat al Republicii Populare Bangladesh, doamna Halka Kaiserova, ambasadorul agreat al Republicii Cehe, și doamna Laurence Auer, ambasadorul agreat al Republicii Franceze.

Președintele Klaus Iohannis le-a urat succes în activitate noilor ambasadori și i-a asigurat de sprijinul autorităților române în acțiunile vizând dezvoltarea relațiilor dintre România și țările pe care aceștia le reprezintă.

În cadrul întrevederii cu ambasadorul Republicii Populare Bangladesh, domnul Daud Ali, Președintele României a salutat decizia redeschiderii, în acest an, a Ambasadei Republicii Populare Bangladesh în România, pas în măsură să contribuie la dezvoltarea relațiilor bilaterale.

Ambasadorul Daud Ali a evocat caracterul tradițional al relației cu România și a subliniat dorința de a acționa pentru intensificarea dialogului politico-diplomatic și dezvoltarea cooperării în toate domeniile de interes comun, cu accent pe diversificarea schimburilor economice dintre cele două țări.

Cu prilejul întrevederii cu ambasadorul Republicii Cehe, doamna Halka Kaiserova, Președintele României a apreciat calitatea relațiilor româno-cehe și potențialul de aprofundare, pe mai departe, a acestora, cu accent pe cooperarea economică și sectorială. În context, Președintele Klaus Iohannis a evidențiat tradiția cooperării bilaterale în sfera educației.

Cei doi interlocutori au remarcat similitudinea de poziții pe o serie de dosare de actualitate a agendei europene, ceea ce conferă premisele pentru a dinamiza coordonarea în acest domeniu, inclusiv în perspectiva Președinției cehe a Consiliului Uniunii Europene, din semestrul doi al anului 2022.

Doamna ambasador Halka Kaiserova a subliniat la rândul său dorința de intensificare a dialogului politic și diplomatic, în condițiile în care anul acesta s-au celebrat 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice bilaterale și a evidențiat, totodată, importanța cooperării economice, din această perspectivă România reprezentând partenerul cel mai important din regiune. De asemenea, doamna ambasador Halka Kaiserova s-a pronunțat pentru intensificarea cooperării în sfera educației, a cercetării și culturii, minoritatea cehă din România reprezentând o punte de legătură importantă între cele două țări.

În cadrul întrevederii cu ambasadorul Republicii Franceze, doamna Laurence Auer, Președintele României a salutat stadiul excelent al relației dintre țara noastră și Franța, bazat pe legături istorice, lingvistice și culturale profunde, subsumat în prezent unui Parteneriatului Strategic solid.

În acest context, cei doi interlocutori au subliniat interesul comun de a actualiza Foaia de Parcurs a Parteneriatului Strategic, cu obiectivul de a conferi un nivel superior de ambiție cooperării româno-franceze atât în plan bilateral, cât și european sau internațional.

Președintele Klaus Iohannis a salutat cooperarea în plan cultural, referindu-se la succesul Sezonului România-Franța, element marcant al relației bilaterale din ultimii ani. Președintele României a evidențiat, totodată, potențialul de cooperare în sfera francofoniei.

În plan european, Președintele Klaus Iohannis a exprimat disponibilitatea pentru intensificarea cooperării în perspectiva exercitării de către Franța a Președinției Consiliului Uniunii Europene în primul semestru din 2022, obiectivul comun fiind de consolidare a proiectului european, bazată pe unitate și coeziune, astfel încât să se poată face față provocărilor actuale.

La rândul său, doamna ambasador Laurence Auer a exprimat întreaga disponibilitate ca, pe durata mandatului său, să contribuie la dezvoltarea și aprofundarea Parteneriatului Strategic bilateral, fructificând relațiile tradiționale dintre cele două țări, bazate pe legăturile istorice, lingvistice și culturale. Doamna ambasador Laurence Auer a subliniat, totodată, potențialul de dezvoltare a cooperării în domeniile economic, cultural, al cercetării și în ceea ce privește contactele la nivelul tinerei generații.

Comunicatul de presă este disponibil și aici:
https://www.presidency.ro/ro/media/comunicate-de-presa/primirea-de-catre-presedintele-romaniei-domnul-klaus-iohannis-a-unor-ambasadori-straini-cu-ocazia-prezentarii-scrisorilor-de-acreditare1602159240


BUCHAREST FORUM 2020


„ROMÂNIA A REUȘIT SĂ OBȚINĂ DE CURÂND STATUTUL DE PIAȚĂ DE CAPITAL EMERGENTÔ
MESAJUL PREȘEDINTELUI ROMÂNIEI TRANSMIS ÎN CADRUL DESCHIDERII BUCHAREST FORUM 2020

Joi, 8 octombrie a.c., Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis un mesaj în cadrul deschiderii Bucharest Forum 2020.

Mesajul a fost prezentat de către domnul Constantin Ionescu, Consilier de Stat - Departamentul Securității Naționale - Directorul Oficiului Informații Integrate:

„Salut organizarea evenimentului de astăzi, care își propune să valorifice relevanța geo-economică și geo-strategică a României prin promovarea unui dialog aprofundat în domenii semnificative, precum economia, energia, dezvoltarea regională, securitatea, tehnologia și sănătatea.

Institutul Aspen România, parte a rețelei globale a Institutelor Aspen, este deja un actor consacrat în cadrul societății civile românești, care reunește specialiști în domenii foarte diverse ale socialului, constituind un think-tank dinamic, cu un profil bine conturat, atât în plan național, cât și regional.

Institutul Aspen România se remarcă atât prin expertiza de calitate oferită mediului public și privat, cât și prin organizarea de evenimente relevante, cum este cel inaugurat astăzi, care aduc plusvaloare comunicării dintre mediul public, cel de afaceri și cel al organizațiilor neguvernamentale.

Bucharest Forum 2020 are loc într-un context internațional nu doar foarte dinamic, dar și profund volatil și impredictibil din cauza pandemiei de COVID-19, care a declanșat o criză economică cu serioase implicații asupra relațiilor de putere dintre actorii globali.

Cea de-a noua ediție a Bucharest Forum propune o temă provocatoare, Resilience, Pandemics and the Great Acceleration, care răspunde realităților perioadei pe care o parcurgem.

Pentru România, pandemia de COVID-19 reprezintă cea mai dramatică perioadă de după 1989. Pe fondul unei incertitudini globale, mai ales la nivel economic, țara noastră a trebuit să se adapteze într-un timp foarte scurt și va continua să o facă, pentru a implementa toate măsurile necesare de creștere a capacității de gestionare a acestei crize atât pe plan medical, cât și din perspectiva sistemului educațional, a asigurării serviciilor publice și mai ales în ceea ce privește creșterea rezilienței economice.

Chiar și în acest context dificil, România a reușit să obțină de curând statutul de piață de capital emergentă, iar măsurile economice cuprinse în Planul de relansare vor pune bazele noului model de dezvoltare, unul al investițiilor, al responsabilității și al sustenabilității. Pe lângă accelerarea proiectelor de infrastructură de transport și energie, acest nou model urmărește dezvoltarea economică prin digitalizare, inovare, dezvoltare și aplicare de noi tehnologii în agricultură, energie și industrie.

Viitorul economiei globale și al omenirii, în general, depinde de modul în care vom înțelege să răspundem noilor realități economice și de capacitatea de a vedea dincolo de efectele negative ale pandemiei și de creșterile conjuncturale. Va trebui să învățăm să conviețuim cu acest virus multă vreme de acum înainte, dar și să adoptăm în acest timp măsurile economice necesare depășirii efectelor crizei sanitare, pentru a ne putea adapta din punct de vedere tehnologic la noua realitate economică.

În viitorul apropiat sunt necesare eforturi consistente pentru continuarea procesului de consolidare a capacității țării noastre de a se raporta eficient, proactiv și adecvat la impredictibilitatea evoluțiilor din mediul de securitate global, astfel încât să putem gestiona, cu eficacitate și consecvent, orice riscuri și amenințări conexe acestora.

Un stat puternic este un stat care asigură un cadru optim de dezvoltare a democrației participative, în care sunt garantate drepturile și libertățile cetățenilor și este încurajată participarea cetățenilor, inclusiv la soluționarea unor probleme care țin de securitatea națională.

Așa cum stipulează Strategia Națională de Apărare a Țării pentru perioada 2020-2024, eforturile de îmbunătățire a rezilienței societale și a infrastructurii critice trebuie să fie calibrate pentru a răspunde noilor tipuri de amenințări, survenite inclusiv pe fondul evoluțiilor tehnologice.

Drept urmare, un rol central este acordat colaborării pe multiple planuri: public-privat, cetățean-comunitate și civil-militar.

În scopul garantării unui nivel ridicat de securitate și prosperitate cetățenilor săi, este necesar ca România să depună eforturi susținute în scopul de a întări capacitatea administrativă a instituțiilor sale. Acestea trebuie să poată acționa concertat și eficient pentru elaborarea și implementarea politicilor publice și pentru asigurarea unei dezvoltări durabile cu aplicarea strictă a legislației naționale și a directivelor și programelor UE în materie.

Garantarea unui mediu economic performant, dinamic și competitiv, în plan investițional și antreprenorial, precum și a stabilității și sustenabilității finanțelor publice reprezintă un alt obiectiv prioritar, la fel cum stimularea creșterii inteligente, sustenabile și incluzive la nivelul României este obligatorie pentru asigurarea prosperității cetățenilor.

Nu în ultimul rând, este esențială dezvoltarea unui sistem educațional incluziv și calitativ, care să contribuie la acoperirea cerințelor pieței muncii și la competitivitatea României în plan internațional.

Stimați participanți la lucrările celei de-a noua ediții a Bucharest Forum, sunt convins că veți contribui cu profesionalismul și experiența dumneavoastră la apărarea, susținerea și promovarea intereselor și obiectivelor României în ceea ce privește consolidarea securității naționale și asigurarea dezvoltării durabile și inteligente a țării noastre.

Doresc succes lucrărilor Bucharest Forum 2020!”

Comunicatul de presă este disponibil și aici: https://www.presidency.ro/ro/media/mesaje/mesajul-presedintelui-romaniei-domnul-klaus-iohannis-transmis-in-cadrul-deschiderii-bucharest-forum-2020


ZIUA NAȚIONALĂ DE COMEMORARE A VICTIMELOR HOLOCAUSTULUI

MESAJUL PREȘEDINTELUI ROMÂNIEI TRANSMIS CU OCAZIA ZILEI NAȚIONALE DE COMEMORARE A VICTIMELOR HOLOCAUSTULUI

Vineri, 9 octombrie a.c., Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Naționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului.

Vă prezentăm în continuare textul mesajului:

„Comemorarea victimelor și combaterea încercărilor frecvente de reabilitare a criminalilor, fundamentale pentru sănătatea democrației

În octombrie 1941, Traian Popovici, primar al orașului Cernăuți, a fost martorul deportării evreilor români din Bucovina: „Mi-am dat seama că s-a pus în mișcare roata nenorocului lor”, avea să-și amintească cel care a salvat de la moarte mii de evrei. El a fost o lumină într-o epocă a întunericului. Opoziția lui fățișă a izvorât din dorința de a-și ajuta aproapele: „de a nu ceda curentului, de a mă împotrivi lui, de a fi stăpân pe voința mea, de a înfrunta pe cei mari, de a fi cu un cuvânt om.”

Nu toți evreii bucovineni și basarabeni au avut însă șansa miraculoasă a celor salvați de Popovici. În deportările forțate organizate de regimul mareșalului Ion Antonescu, 120.000 de evrei români au fost alungați în Transnistria. Obligați să-și părăsească locuințele, jefuiți, torturați, ei au fost nimiciți de gloanțe, boli, frig și foame. Pe drum, precum și dincolo de Nistru, au murit mai multe zeci de mii. A fost un genocid de proporții inimaginabile.

Astăzi aducem un pios omagiu victimelor Holocaustului și îi onorăm pe supraviețuitori, condamnând, cu fermitate, aceste atrocități care au mutilat, pentru totdeauna, istoria noastră. În numele tuturor românilor, afirm cu tărie că nu vom uita niciodată victimele inocente și ne angajăm, totodată, să nu mai permitem repetarea unei asemenea tragedii.

Dorința însă nu este niciodată de-ajuns pentru a împiedica răul. Eșecul de a ne aminti istoria așa cum a fost are consecințe triste. Din păcate, deși România a făcut progrese extraordinare în ceea ce privește recuperarea memoriei Holocaustului, asistăm de ani buni la campanii grotești de reabilitare publică a unor figuri sinistre ale „trecutului negru”, oameni de cultură, politicieni sau militari care, prin ideile și faptele lor, au condus la înjosirea, batjocorirea și asasinarea unor semeni. Cei care vor să șteargă Holocaustul din istorie, precum și cei care încearcă să-i exonereze de vină pe criminali sunt complici la acest rău îngrozitor. Nu vom înceta niciodată să-i condamnăm pe cei care au sădit ura și au săvârșit crime și nu vom mai pleca tăcuți capul niciodată în fața răului.

Ura reînnoită este flagelul vremurilor noastre. Pandemia de COVID-19 a declanșat, la nivel global, nu doar o criză sanitară, ci și o criză a neîncrederii, generată de propagarea știrilor false și a teoriilor conspirației, de promovarea mesajelor de ură și a discursurilor eurosceptice și xenofobe, de manipulare, de exacerbarea antisemitismului. Nu există risc mai mare de a fragiliza democrația decât acceptarea pasivă a tuturor acestor maladii ale lumii contemporane.

În fața unor asemenea pericole, apelul la trecutul neromanțat poate fi șansa redescoperirii valorilor europene perene: toleranța, respectul pentru diversitate, responsabilitatea. Să nu ne lăsăm prinși în capcana ignoranței, a discursurilor populiste, să nu rămânem tăcuți în fața tentativelor de rescriere a istoriei și de negare a adevărului. Să rămânem, de asemenea, vigilenți și fermi în lupta cu antisemitismul, intoleranța, extremismul și populismul.

Istoria oricărei națiuni este o colecție de lumină și întuneric. Depinde doar de noi să putem arăta generațiilor viitoare că România nu mai poate schimba istoria, dar că lecțiile istoriei au schimbat în bine, pentru totdeauna, România.”

Mesajul poate fi consultat și aici: https://www.presidency.ro/ro/media/mesajul-presedintelui-romaniei-domnul-klaus-iohannis-transmis-cu-ocazia-zilei-nationale-de-comemorare-a-victimelor-holocaustului1602223199


ZIUA INTERNAȚIONALĂ A LUPTEI ÎMPOTRIVA CANCERULUI DE SÂN

Pentru mai multe imagini, click pe poză

ADMINISTRAȚIA PREZIDENȚIALĂ MARCHEAZĂ, PENTRU AL CINCILEA AN CONSECUTIV, ZIUA INTERNAȚIONALĂ A LUPTEI ÎMPOTRIVA CANCERULUI DE SÂN

Pe 1 octombrie, la nivel mondial, este marcată Ziua Internațională a luptei împotriva cancerului de sân.

Administrația Prezidențială se alătură și în acest an campaniei de conștientizare a importanței prevenției și depistării precoce a cancerului la femei. Cu această ocazie, în semn de solidaritate și empatie cu pacientele cu cancer de sân, Palatul Cotroceni va fi iluminat în roz, culoarea-simbol a acestui eveniment, astăzi, începând cu ora 20:00.

În Româna, cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer înregistrat în rândul femeilor, în procent de 80% din cazuri boala fiind depistată în fază avansată.

În diagnosticarea și tratarea afecțiunilor oncologice, cunoașterea este putere. Din acest motiv, educarea și conștientizarea sunt vitale pentru prevenirea și depistarea promptă a bolii, permițând decizii de tratament precise și informate.

De aceea, creșterea nivelului de alfabetizare în sănătate devine prioritară, pentru toate categoriile de vârstă, prin programe educaționale și de informare personalizate.

Comunicatul de presă este disponibil aici: https://www.presidency.ro/ro/media/comunicate-de-presa/administratia-prezidentiala-marcheaza-pentru-al-cincilea-an-consecutiv-ziua-internationala-a-luptei-impotriva-cancerului-de-san


FONDURI PENTRU ȘCOLILE DE LIMBĂ ROMÂNĂ DIN STRĂINĂTATE


DEPARTAMENTULUI PENTRU ROMÂNII DE PRETUTINDENI (DRP) DIN CADRUL GUVERNULUI ROMÂNIEI LANSEAZĂ O NOUĂ ETAPĂ DE DEPUNERE DE PROIECTE DEDICATE DOMENIULUI EDUCAȚIE ȘI INVITĂ LA UN DIALOG DESPRE EDUCAȚIA ÎN LIMBA ROMÂNĂ DIN STRĂINĂTATE

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) lansează o nouă etapă de depunere de proiecte, exclusiv pentru domeniul Educație, destinate dotării școlilor de limba română din diaspora și comunitățile istorice, în baza prevederilor Ghidului de finanțare 2020.

Proiectele se adresează asociațiilor, fundațiilor și organizațiilor care organizează școli/cursuri de limba română și care doresc să se doteze cu echipamente IT (laptop, multifuncțională, multifuncțională, video-proiector, tablă inteligentă, etc). Plafonul maxim acordat pentru aceste proiecte este de 10.000 lei pe școală/locație unde se desfășoară cursurile.

Pentru a veni în întâmpinarea potențialilor beneficiari, facem următoarele mențiuni:
• Perioada de depunere a Cererilor de finanțare și a documentelor este 05.10.-11.10.2020
• Cererea de finanțare și documentele se transmit electronic la adresa proiecte@dprp.gov.ro, urmând ca originalele să fie trimise odată cu decontului final
• În cadrul acestei etape de finanțare nu se acordă avans, finanțatorul urmând să deconteze sumele în baza documentelor justificative
• Contribuția proprie a beneficiarului este de 5% din suma decontată
• Pentru fiecare școală/locație unde se desfășoară cursuri de limba română, potențialul beneficiar poate solicita cel mult câte o bucată din fiecare tip de echipament (laptop, multifuncțională, video-proiector, tablă inteligentă, etc).

Documentația pe care trebuie să o conțină dosarul de finanțare, conform prevederilor Ghidului de finanțare 2020 sunt menționate aici: http://dprp.gov.ro/web/drp-lanseaza-o-noua-etapa-de-depunere-de-proiecte-dedicate-domeniului-educatiei/

În plus, DRP invită la dialog specialiști în domeniul educației, cadre didactice și reprezentanți ai organizațiilor românilor de pretutindeni care desfășoară activități educaționale în afara granițelor, în cadrul unei dezbateri online ce va fi organizată în data de miercuri, 14 octombrie 2020, cu începere de la orele 18:00 (ora României).

Mai multe detalii aici: http://dprp.gov.ro/web/drp-invita-la-dialog-specialisti-in-domeniul-educatiei/


PERSPECTIVE MACROECONOMICE


INVEST ROMANIA – NEWSLETTER DESPRE PERSPECTIVELE MACROECONOMICE ALE ROMÂNIEI

InvestRomania este organismul din cadrul Guvernului care se ocupă de promovarea și facilitarea investițiilor străine în România. În acest sens, realizează un Newsletter lunar despre perspectivele macroeconomice ale României.

Numărul din luna septembrie al Newsletterului InvestRomania prezintă informații, între altele, despre:
• Sectorul construcțiilor din România arată o creștere puternică în ciuda pandemiei
• Investițiile nete în economia românească au crescut cu 1,5% în primul semestru din 2020
• Volumul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul a avansat cu 10,3% în iulie 2020
• Sectorul IT din România sfidează coronacriza cu o creștere robustă
• Piața de capital din România va fi inclusă în furnizorul „Indici ai FTSE Russell for Emerging Markets global index” începând cu 21 septembrie 2020
• Inflația românească rămâne stabilă în luna august

Newsletter-ul din luna septembrie poate fi consultat integral aici: https://mailchi.mp/5656b14be85b/investromania-newsletter-92020-september?e=9a5c539759

Mai multe detalii despre InvestRomania aici: http://investromania.gov.ro


EDUCAȚIE FINANCIARĂ


ȘCOALA DE BANI -- CEL MAI AMPLU PROGRAM ONLINE GRATUIT DE EDUCAȚIE FINANCIARĂ PENTRU ROMÂNII DIN ȚARĂ ȘI DIN STRĂINĂTATE

Scopul programului lansat de BCR este să-i ajute pe cursanți să devină conștienți de importanța gestionării cu responsabilitate a banilor și de modul în care pot lua decizii financiare mai bune.

În cadrul acestui program online, peste 1.500 de angajați ai BCR au devenit traineri de educație financiară și oferă, în paralel cu activitatea lor curentă.

Cursul se desfășoară în baza unor materiale special dezvoltate și bazate pe principii de educație financiară testate la nivel internațional, sunt total non-comerciale și nu fac referire la niciun produs sau serviciu al băncii.

Atelierul online Școala de Bani își propune ca participanții să învețe cum:
• Să ia decizii financiare bune în această perioadă,
• Să se uităm la viitor cu mai multă responsabilitate și mai puțină teamă
• Să facă un fond de rezervă sau să și-l mărească
• Să eficientizeze cheltuielile și să se pregătească pentru viitor, chiar dacă nu putem prevedea ce se va întâmpla
• Să își planifice mai bine bugetul personal și să își stabilească obiective financiare inteligente.

Mai multe detalii despre înscrierea la atelierele Școlii de Bani sunt disponibile aici: https://www.scoaladebani.ro/


*

VOT ÎN STRĂINĂTATE (Reluat)


ÎNSCRIEREA PENTRU VOTUL PRIN CORESPONDENȚĂ A FOST PRELUNGITĂ PÂNĂ LA 22 OCTOMBRIE 2020

Cetățenii români cu drept de vot, cu domiciliul sau reședința în străinătate, care doresc să-și exercite dreptul la vot la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2020, se pot înregistra, pentru a vota prin corespondență pe platforma www.votstrainatate.ro, gestionată de Autoritatea Electorală Permanentă.

În străinătate, alegerile pentru Parlamentul României se vor desfășura în zilele de 5 și 6 decembrie 2020.

Înregistrarea ca alegător prin corespondență se face prin completarea unui formular aflat pe pagina de internet a Autorității Electorale Permanente: www.votstrainatate.ro

 Termenul limită de înscriere ca alegător în străinătate prin corespondență este 22 octombrie 2020

Procedura de înregistrare a alegătorilor se realizează exclusiv on-line și nu presupune deplasarea sau prezența la sediul misiunii diplomatice sau oficiului consular.

Pentru înregistrarea ca alegător prin corespondență sunt necesare următoarele acte:
- copia scanată a actului de identitate, care să fie valabil în ziua completării formularului;
- o copie scanată sau o fotografie a documentului care dovedește dreptul de ședere în străinătate, eliberat de autoritățile străine.

Lista documentelor care atestă reședința în străinătate, potrivit OMAE nr. 1627 din 26.08.2019 poate fi consultată aici.

Mai multe detalii aici: https://www.roaep.ro/prezentare/comunicat-de-presa/comunicat-de-presa-privind-prelungirea-cu-30-de-zile-a-perioadei-in-care-romanii-din-afara-tarii-se-pot-inregistra-pe-portalul-www-votstrainatate-ro/?fbclid=IwAR3TOrKZXYRUsK4Iy6ysovQjnmDQyjspOiq4_CxH7B9g1GQB-T2xxRCk_tE
sau aici: http://www.mae.ro/node/52162


PLATĂ RETROACTIVĂ PENTRU VECHIME ÎN MUNCĂ (Reluat)


CETĂȚENII ROMÂNI DIN ȚARĂ SAU DIN STRĂINĂTATE POT PLĂTI RETROACTIV PENTRU CEL MULT 6 ANI DE VECHIME ÎN MUNCĂ PÂNĂ LA 31 AUGUST 2021

Ministerul Muncii și Protecției Sociale a anunțat faptul că persoanele care nu au calitatea de pensionar și care vor să își completeze stagiul de cotizare pentru dreptul de pensie vor putea să plătească retroactiv contribuția la sistemul public de pensii pentru cel mult 6 ani.

Această măsură luată de Guvern dă posibilitatea obținerii dreptului la pensie și persoanelor care, deși au vârsta de pensionare, nu au stagiul minim de cotizare pentru a obține o pensie pentru limită de vârstă.

Persoanele solicitante trebuie să nu fi realizat, în perioadele pentru care solicită plata retroactivă, stagiu de cotizare sau asimilat acestuia în sistemul public de pensii din țară sau în sisteme neintegrate acestuia, ori în alte state membre ale Uniunii Europene sau cu care România are acorduri de securitate socială.

Contractul de asigurare socială se încheie între persoana interesată sau, după caz, tutorele, curatorul ori mandatarul acesteia, desemnat prin procură specială, și casa teritorială de pensii competentă, în funcție de domiciliul sau reședința persoanei.

Plata contribuției se poate face într-o singură tranșă sau în tranșe lunare, până la 31 august 2021.

Mai multe detalii aici: http://mmuncii.ro/j33/index.php/ro/comunicare/comunicate-de-presa/6101-plata-retroactiva-pentru-cel-mult-6-ani-de-vechime-%C3%AEn-munca


LEGI ÎN DEZBATERE PUBLICĂ (Actualizat)


PUTEȚI CONTRIBUI CU OPINII LA PROPUNERILE LEGISLATIVE PRIVIND MĂSURILE DE PREVENIRE ȘI COMBATERE A PANDEMIEI, SISTEMUL DE PENSII PUBLICE, LEGEA ALEGERII SENATULUI ȘI CAMEREI DEPUTAȚILOR, ORGANIZAREA ȘI FUNCȚIONAREA AUTORITĂȚII ELECTORALE PERMANENTE, ORGANIZAREA ȘI FUNCȚIONAREA ICR

SENAT (prezentate în ordinea expirării termenului până la care se primesc comentarii):
• PROPUNERE LEGISLATIVĂ PENTRU COMPLETAREA ART.8 DIN LEGEA NR.55/2020 PRIVIND UNELE MĂSURI PENTRU PREVENIREA ȘI COMBATEREA EFECTELOR PANDEMIEI DE COVID-19
Propunerea legislativă este înregistrată la Senat cu nr. B489/2020 și se află în dezbatere publică până la data de 19.10.2020.
• PROPUNERE LEGISLATIVĂ PENTRU COMPLETAREA ALIN.(1) AL ART.30 ȘI PENTRU MODIFICAREA ART.56 DIN LEGEA NR.263/2010 PRIVIND SISTEMUL UNITAR DE PENSII PUBLICE
Propunerea legislativă este înregistrată la Senat cu nr. B542/2020 și se află în dezbatere publică până la data de 9.11.2020.
• PROPUNERE LEGISLATIVĂ PENTRU MODIFICAREA ȘI COMPLETAREA LEGII NR.208 DIN 2015 PRIVIND ALEGEREA SENATULUI ȘI A CAMEREI DEPUTAȚILOR, PRECUM ȘI PENTRU ORGANIZAREA ȘI FUNCȚIONAREA AUTORITĂȚII ELECTORALE PERMANENTE
Propunerea legislativă este înregistrată la Senat cu nr. B529/2020 și se află în dezbatere publică până la data de 7.11.2020.
• PROPUNERE LEGISLATIVĂ PENTRU MODIFICAREA LEGII NR.208 DIN 2015 PRIVIND ALEGEREA SENATULUI ȘI A CAMEREI DEPUTAȚILOR, PRECUM ȘI PENTRU ORGANIZAREA ȘI FUNCȚIONAREA AUTORITĂȚII ELECTORALE PERMANENTE
Propunerea legislativă este înregistrată la Senat cu nr. B555/2020 și se află în dezbatere publică până la data de 7.11.2020.

Opiniile dvs. cu privire la aceste propuneri legislative aflate în dezbatere publică la Senat pot fi transmise accesând link-ul următor și selectând opțiunea „Trimite opinia” aflată în dreptul numărului de înregistrare al fiecărei propuneri: https://www.senat.ro/LegiProiect.aspx

CAMERA DEPUTAȚILOR:

• Propunere legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr.356 din 11 iulie 2003 privind înființarea, organizarea și funcționarea Institutului Cultural Român
Propunerea legislativă înregistrată la Camera Deputaților cu Pl-x nr. 569/2020 se află în dezbatere publică până la data de 23.10.2020.

Opiniile dvs. cu privire la aceste propuneri legislative aflate în dezbatere publică la Camera Deputaților pot fi transmise accesând link-ul următor, selectând numărul propunerii legislative și bifând apoi opțiunea „Trimite propunere”: http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.lista?std=DZ


FONDURI PENTRU INSTALAREA TINERILOR FERMIERI (Reluat)


TINERII FERMIERI POT DEPUNE CERERI PENTRU SPRIJIN DE PÂNĂ LA 50.000 DE EURO, CU ALOCARE DISTINCTĂ PENTRU ROMÂNII DIN AFARA GRANIȚELOR ȚĂRII

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunță lansarea unei noi sesiuni de primire a solicitărilor de finanțare pentru submăsura 6.1 ”Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020).

Depunerea Cererilor de finanțare se va face on-line pe site-ul oficial al AFIR, în perioada 15 iulie (ora 09:00) - 15 octombrie 2020 (ora 16:00).

Fondurile totale disponibile pentru sesiunea din acest an sunt în valoare de 43.022.207 de euro, din care 20.000.000 de euro reprezintă alocarea pentru tinerii fermieri din diaspora.

Este prima dată în acest exercițiu financiar, 2014 – 2020, când există o alocare distinctă pentru tinerii fermieri din afara granițelor țării.

Vor beneficia de alocare distinctă tinerii cetățeni români din afara granițelor țării care se instalează ca șefi sau manageri ai exploatației și care au absolvit un program de studiu în domeniul agricol sau care au avut un loc de muncă în domeniul agricol (cel puțin 3 luni) în ultimul an dinaintea depunerii Cererii de finanțare.

Pentru dovada locului de muncă, solicitanții din diaspora vor prezenta un document oficial a cărui origine va fi autentificată prin apostilă emisă conform Convenției de la Haga. În cazul statelor nesemnatare a Convenției de la Haga se va face dovada rezidenței (de cel puțin 3 luni în ultimul an dinaintea depunerii Cererii de finanțare).

Ghidul beneficiarului și mai multe detalii aici: https://portal.afir.info/informatii_generale_pndr_investitii_prin_pndr_sm_6_1_sprijin_pentru_instalarea_tinerilor_fermieri


MUNCĂ (Reluat)


GUVERNUL ASIGURĂ 50% DIN SALARIU LA ANGAJAREA CETĂȚENILOR ROMÂNI REVENIȚI ÎN ȚARĂ DUPĂ PIERDEREA LOCURILOR DE MUNCĂ DIN STRĂINĂTATE

Guvernul României a aprobat o serie de măsuri active destinate angajaților și angajatorilor în vederea susținerii acestora pentru reluarea raporturilor de muncă.

Executivul a mai decis, de asemenea, să stimuleze și încadrarea în muncă a cetățenilor români cărora le-au încetat raporturile de muncă cu angajatorii străini aflate în derulare pe teritoriul altor state, din motive neimputabile, prin concediere.

Astfel, pentru fiecare persoană din această categorie, angajată pe perioadă nedeterminată și cu normă întreagă în perioada 1 iunie - 31 decembrie 2020, angajatorii primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, 50% din salariul angajatului, dar nu mai mult de 2.500 de lei.

Angajatorii care vor opta pentru acest sprijin vor fi obligați să mențină raporturile de muncă pentru o perioadă de încă 12 luni de la împlinirea celor 12 luni pentru care se asigură sprijin.

Angajatorii care încetează raporturile de muncă ale salariaților, anterior perioadelor pentru care sunt obligați să le mențină, vor restitui agențiilor pentru ocuparea forței de muncă, în totalitate, sumele încasate pentru fiecare persoană pentru care a încetat raportul de muncă, plus dobânda de referință a Băncii Naționale a României în vigoare la data încetării raporturilor de muncă.

Mai multe detalii despre măsurile adoptate și toate categoriile pentru care se oferă acest sprijin (angajații care au beneficiat de șomaj tehnic, persoanele în vârstă de peste 50 de ani, tineri cu vârsta între 16 și 29 de ani, persoanele care au convenții individuale de muncă) găsiți aici: http://www.mmuncii.ro/j33/index.php/ro/comunicare/comunicate-de-presa/5970-2020-05-29-sars-cov-2_cp-guvern-masuri-active


DREPTUL LA PENSIE (Reluat)

DREPTUL LA PENSIE PENTRU ROMÂNII CARE AU LUCRAT ÎN STRĂINĂTATE

Românii care au lucrat în mai multe țări din Uniunea Europeană, este posibil să fi dobândit drepturi de pensie în fiecare dintre ele, în funcție de legislația specifică a fiecărui stat.

Cererea de pensionare va trebui depusă la casa de pensii din țara în care locuiți sau din ultima țară în care ați lucrat. Dacă nu ați lucrat niciodată în țara în care locuiți, aceasta va înainta cererea dvs. către țara în care ați lucrat ultima dată.

Țara respectivă va răspunde de tratarea cererii și va aduna dovezile care atestă contribuțiile pe care le-ați plătit în toate țările în care ați lucrat.

Cu cel puțin 6 luni înainte de pensionare, este recomandat să solicitați informații de la casa de pensii, întrucât procedura de acordare a pensiei poate dura dacă sunt implicate mai multe țări.

Mai multe detalii despre cererea de pensionare, documentele necesare, vârsta legală de pensionare, perioadele de eligibilitate, calcularea pensiei și plata acesteia, găsiți aici: https://europa.eu/youreurope/citizens/work/retire-abroad/state-pensions-abroad/index_ro.htm

Detalii despre dreptul la pensie al lucrătorilor migranți găsiți și aici: https://www.cnpp.ro/pensii-comunitare


CEREREA PENTRU DREPTUL LA PENSIE DE STAT ȘI ACTELE NECESARE SE POT DEPUNE PRIN E-MAIL

Depunerea cererii pentru dreptul la pensie și a actelor necesare se pot face prin e-mail, fără deplasare la sediile instituțiilor. Astfel, persoanele care vor să iasă la pensie au de făcut un singur drum la casele teritoriale de pensii, atunci când trebuie să ridice decizia de pensionare.

Astfel, există două variante de depunere online a documentelor pentru obținerea pensiei:
• Fie în contul personal creat pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice-CNPP (dacă și-au creat unul), unde se accesează secțiunea "Completare formulare" și se selectează tipul de cerere dorit;
Procedura de obținere a unui cont online aici: https://www.cnpp.ro/web/guest/solicitare-acces-online#procedura_cont_online
• Fie în secțiunea special dedicată de pe site-ul CNPP, în cazul în care solicitantul nu are un cont creat: https://www.cnpp.ro/web/guest/depunere-cereri-si-documente/persoane-fizice

Demersul presupune completarea unui formular online cu următoarele informații și documente:
• tipul de pensie solicitată (pentru limită de vârstă, anticipată, de invaliditate, de urmaș, de serviciu);
• tipul solicitantului (titular, mandatar, reprezentant legal);
• datele de identificare (nume, prenume, cod numeric personal etc);
• selectarea casei teritoriale/sectoriale de pensii;
• apoi se încarcă formularele necesare obținerii pensiei într-unul din formatele JPEG, JPG, PNG, XML, CMS sau PDF;

Documentele astfel depuse sunt analizate de către departamentele din cadrul casei teritoriale de pensii selectate și, în cazul în care sunt necesare informații suplimentare, comunicarea va continua prin email.

Mai multe detalii aici: https://www.cnpp.ro/web/guest/home


SERVICII SOCIALE (Reluat)

HARTA INTERACTIVĂ A SERVICIILOR SOCIALE EXISTENTE ÎN ROMÂNIA

Serviciile sociale sunt servicii de interes general și se organizează în forme/structuri diverse, în funcție de specificul activității/activităților derulate și de nevoile particulare ale fiecărei categorii de beneficiari.

Nomenclatorul serviciilor sociale listează, în prezent, 73 de categorii de servicii sociale, grupate în 25 de tipuri mari de servicii sociale, definite în funcție de regimul de asistare (rezidențial/nerezidențial), locul de acordare (în centre/în comunitate/ la domiciliul beneficiarului, etc.) și categoriile de beneficiari cărora se adresează.

Beneficiarii serviciilor sociale toți cetățenii români care se află pe teritoriul României, au domiciliul sau reședința în România, cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene, ai Spațiului Economic European și cetățenii Confederației Elvețiene, precum și străinii și apatrizii care au domiciliul sau reședința în România, aflați în situații de dificultate.

După categoriile de beneficiari, serviciile sociale pot fi clasificate în:
• servicii sociale destinate copilului și/sau familiei,
• servicii sociale destinate persoanelor cu dizabilități,
• servicii sociale destinate persoanelor vârstnice,
• servicii sociale destinate altor categorii de persoane în situație de dependență (bolnavi cronici, bolnavi în fază terminală),
• servicii sociale destinate victimelor violenței în familie,
• servicii sociale destinate persoanelor fără adăpost,
• servicii sociale destinate persoanelor cu diferite adicții (droguri, alcool, alte substanțe toxice, etc.),
• servicii sociale destinate victimelor traficului de persoane,
• servicii sociale destinate solicitanților de azil și persoanelor care au primit o formă protecție în România,
• servicii sociale pentru persoane în risc de sărăcie,
• servicii sociale pentru alte persoane aflate în situații de nevoie.

Mai multe detalii aici: https://portalgis.servicii-sociale.gov.ro/arcgis/apps/MapJournal/index.html?appid=80a803fabb834a67971c1053a65c18bd

Harta interactivă a serviciilor sociale existente în România poate fi accesată aici: https://portalgis.servicii-sociale.gov.ro/webapps/servicii_sociale/


OBLIGAȚII FISCALE (Reluat)

INFORMAȚII FISCALE DE INTERES: NOUA AMNISTIE FISCALĂ

Ce trebuie să știți?

Amnistie fiscală
• Anulare în totalitate a dobânzilor, penalităților și tuturor accesoriilor pentru plățile obligațiilor fiscale principale până la 15 decembrie 2020
• Corecții anterioare datei de 1 aprilie 2020, până la anul 2015
• Moment zero pentru conformitate fiscală pentru perioade anterioare

Ce trebuie să faceți?
• Depuneți declarația unică pentru 2019/2020 online, aplicați bonificații și plătiți obligațiile în termen
• Analizați conformitatea fiscală pentru perioade anterioare ca să beneficiați de amnistia fiscală

Pentru mai multe detalii, puteți scrie la următoarea adresă e-mail:
Inga Țîgai - Director, EY Romania
E-mail: inga.tigai@ro.ey.com


ȚĂRI CU RISC EPIDEMIOLOGIC RIDICAT (Actualizat)


LISTA ȚĂRILOR/ZONELOR CU RISC EPIDEMIOLOGIC RIDICAT

Conform Hotărârii nr 47 din 05.10.2020 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat (zona galbenă) este următoarea:

1. Andorra
2. Argentina
3. Armenia
4. Aruba
5. Austria
6. Bahamas
7. Bahrain
8. Belgia
9. Belize
10. Bonaire, Saint Eustatius and Saba
11. Brazilia
12. Capul Verde
13. Cehia
14. Chile
15. Columbia
16. Costa Rica
17. Curaçao
18. Danemarca
19. Emiratele Arabe Unite
20. Franta
21. Georgia
22. Gibraltar
23. Guam
24. Irak
25. Islanda
26. Israel
27. Kuweit
28. Liban
29. Libia
30. Luxembourg
31. Maldive
32. Marea Britanie
33. Muntenegru
34. Olanda
35. Oman
36. Palestina
37. Panama
38. Paraguay
39. Peru
40. Polinezia Franceza
41. Puerto Rico
42. Qatar
43. Republica Moldova
44. Sint Maarten
45. Slovacia
46. Spania
47. Statele Unite ale Americii
48. Ucraina
49. Ungaria
Se exceptează de la măsura carantinarii la domiciliu/la locația declarata pentru 14 zile, persoanele care sosesc în România din țările/zonele de risc epidemiologic ridicat meníonate mai sus, dacă rămân pe teritoriul național pentru o perioadă mai mică de 3 zile (72 de ore) și prezintă un test negativ pentru SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea intrării pe teritoriul național.

Persoanele care sosesc în România din țările/zonele de risc epidemiologic ridicat meníonte mai sus și intră în carantină pentru o perioadă de 14 zile, pot ieși din carantină după a 10 zi, dacă efectuează un test pentru SARS-CoV-2 în a 8 a zi de carantină, iar rezultatul acestuia este negativ și nu prezintă simptomatologie specifică.

Lista poate fi consultată și aici: https://www.cnscbt.ro/index.php/liste-zone-afectate-covid-19/2014-lista-state-cu-risc-epidemiologic-ridicat-5-10-2020/file


GHIDURI DE CĂLĂTORIE (Reluat)

CONDIȚII ȘI GHIDURI CĂLĂTORIE PENTRU TURIȘTI ÎN CONTEXT COVID-19

Statele din Europa care, în context COVID-19, impun restricții pentru cetățenii care vin din România sunt (pentru a vedea condițiile și restricțiile de călătorie din fiecare țară, click pe numele țării):

• Albania
• Andorra
• Austria
• Belarus
• Belgia
• Bosnia Herțegovina
• Bulgaria
• Cehia
• Cipru
• Croatia
• Danemarca
• Elveția
• Estonia
• Federația Rusă
• Finlanda
• Franța
• Germania
• Grecia
• Irlanda
• Islanda
• Italia
• Letonia
• Liechtenstein
• Lituania
• Luxemburg
• Macedonia de Nord
• Malta
• Monaco
• Muntenegru
• Norvegia
• Olanda
• Polonia
• Portugalia
• Regatul Țărilor de Jos
• Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord
• Republica Moldova
• San Marino
• Serbia
• Slovacia
• Slovenia
• Spania
• Suedia
• Ucraina
• Ungaria

De asemenea, au fost elaborate câteva Ghiduri călătorie pentru turiști în următoarele țări (pentru a accesa Ghidurile, click pe numele țării):
• Bulgaria
• Croația
• Grecia
• Turcia

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români aflați în situații dificile să contacteze misiunea diplomatică sau oficiul consular din statul în care se află (datele de contact sunt disponibile aici: www.mae.ro/romanian-missions) sau să apeleze numărul de telefon 0040 21 431 20 59 pentru notificarea prezenței în statele în care se află la acest moment și comunicarea datelor de contact.

Mai multe detalii aici: http://www.mae.ro/node/51759


TRAFIC LA FRONTIERE (Actualizat)

Pentru condițiile de trafic din Ungaria, click pe poză


11 CULOARE DE TRANZIT PE TERITORIUL UNGARIEI DESCHISE PENTRU TRANZITUL CETĂȚENILOR ROMÂNI (Actualizat)

Autoritățile din Ungaria au informat Poliția de Frontieră Română cu privire la faptul că cetățenii UE care doresc să tranziteze teritoriul statului vecin spre țări din vestul Europei o pot face doar pe anumite culoare de tranzit.

Totodată, autoritățile ungare au anunțat faptul că începând cu data de 1 septembrie 2020, cetățenii străini nu pot intra în Ungaria în scop de ședere, cu excepția situațiilor care fac obiectul unor derogări.

Astfel, următoarele puncte de trecere a frontierei sunt deschise pentru tranzitul cetățenilor români:
1. BORS II – NAGYKEREKI, destinat traficului internațional de persoane și marfă;
2. PETEA – CSENGERSIMA, destinat traficului internațional de persoane și marfă (tranzit);
3. URZICENI – VÁLLAJ, destinat traficului internațional de persoane (tranzit);
4. VALEA LUI MIHAI – NYÍRÁBRÁNY, destinat traficului internațional de persoane și marfă (tranzit);
5. BORȘ – ÁRTÁND, destinat traficului internațional de persoane și marfă (tranzit);
6. VĂRȘAND – GYULA, destinat traficului internațional de persoane și marfă (tranzit);
7. TURNU – BATONYA, destinat traficului internațional de persoane și marfă (tranzit);
8. NĂDLAC (NAGYLAK) - MAKO, destinat traficului internațional de persoane și marfă (tranzit);
9. NĂDLAC 2 (autostradă) – CSANÁDPALOTA, destinat traficului internațional de persoane și marfă (tranzit);
10. CURTICI – LOKOSHAZA – destinat traficului feroviar de persoane și marfă;
11. SALONTA – MÉHKERÉK, destinat traficului feroviar de persoane.

Nu sunt destinate tranzitului:
1. CENAD – KISZOMBOR – destinat trafic de marfa si trafic transfrontalier de persoane;
2. SĂCUIENI – LETAVERTES – destinat trafic de marfa si trafic transfrontalier de persoane;
3. SALONTA – MEHKERE – destinat trafic de marfa si trafic transfrontalier de persoane.

Singurul PCTF care nu are regim 24/24 este Sacuieni.

Prevederi NU afectează transportul de marfă.

Condițiile actuale de trafic pe teritoriul Ungariei pot fi verificate pe site-ul: www.utinform.hu/webkamerak/

Pentru mai multe informații poate fi consultat site-ul Ministerului Afacerilor Externe http://www.mae.ro/node/51934CE TREBUIE SĂ ȘTIȚI DESPRE TRAFICUL AUTO LA FRONTIERE – APLICAȚIE ONLINE

Pentru cei care se întorc în țară în următoarea perioadă, reamintim de aplicația Trafic on-line lansată de Poliția de Frontieră Română, care identifică timpii de așteptare, actualizați în timp real, la punctele rutiere de trecere a frontierei.

Poliția de Frontieră Română recomandă accesarea aplicației Trafic on-line și tranzitarea tuturor punctelor de frontieră existente la graniță, astfel încât să se preîntâmpine apariția suprasolicitărilor doar la unele puncte de trecere.

Aplicația este disponibilă aici: https://www.politiadefrontiera.ro/ro/traficonline/?vw=1
și pe site-ul Poliției de Frontieră Română: https://www.politiadefrontiera.ro/.
_______________

Rovinietă
Cum știți, toate autovehicule care circulă în Romania trebuie sa dețină rovinietă pentru autostrăzi, drumuri expres și drumuri naționale. Acestea pot fi achiziționate online, aici: https://www.roviniete.ro/
_______________

Sperăm să nu fie cazul, dar, în caz de amendă…
Dovada plății unei amenzi aplicate de către Poliția de Frontieră se poate transmite on-line aici: https://www.politiadefrontiera.ro/ro/main/pg-formular-pentru-transmiterea-dovezii-de-achitare-a-amenzii-aplicate-de-catre-politia-de-frontiera-256.html


BURSE DE CERCETARE (Reluat)


S-A LANSAT PROGRAMUL DE BURSE “SIMION MEHEDINȚI” PRIN CARE SE ACORDĂ 3 MILIOANE DE LEI CERCETĂTORILOR ROMÂNI CARE REVIN ÎN ȚARĂ

Ministerul Educației și Cercetării și Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI) au lansat Bursele de cercetare "Simion Mehedinți" cu un buget total în valoare de 3 milioane de lei.

Prin acest instrument de finanțare se dorește susținerea tinerilor cercetători care au avut un stagiu de cercetare în Germania și au în derulare un grant de reintegrare acordat de Fundația Alexander von Humboldt pentru continuarea activității de cercetare într-o instituție din România.

Fiecare bursă individuală se acordă pentru o perioada de maximum doi ani, iar valoarea acesteia este de până la 7.500 de euro/an.

Această finanțare este complementară finanțării acordate de Fundația Alexander von Humboldt (prin care cercetătorii români beneficiază de 800 de euro/lună timp de doi ani și de posibilitatea de a aplica pentru o finanțare de până la 20.000 de euro pentru achiziționarea de echipamente).

Pentru a accesa finanțarea, aplicanții la Bursele de cercetare “Simion Mehedinți” pot depune cererile pe platforma de depunere online www.uefiscdi-direct.ro.

Mai multe informații pe site-ul UEFISCDI: https://uefiscdi.gov.ro/burse-de-cercetare-simion-mehedinti


BIBLIOTECI


S-A REDESCHIS CEA MAI MARE BIBLIOTECĂ ROMÂNEASCĂ DE CONȚINUT EDUCAȚIONAL DIGITAL (Reluat)

Lecțiile multimedia interactive din această bibliotecă, dezvoltate pentru învățământul primar, gimnazial și liceal românesc, sunt proiectate pentru a susține procesul didactic desfășurat atât online cât și offline, reprezentând un instrument ideal pentru activități de învățare, mai ales în situația de izolare determinată de COVID-19.

Toate aceste conținuturi digitale au fost dezvoltate între anii 2009-2011, în proiecte gestionate de Ministerul Educației Naționale: Sistem Educațional Informatizat, eȘcoală și Sprijinirea sistemului educațional special prin portal educațional dedicat.

Aceste conținuturi digitale au fost evaluate și validate de către Ministerul Educației Naționale, iar utilizarea lor este permisă liber și nerestrictiv.

Biblioteca digitală poate fi accesată aici: https://eduonline.roedu.net/


EDUCAȚIE (Reluat)


PROGRAM ONLINE DEDICAT ÎNVĂȚĂRII LIMBII ROMÂNE

Înregistrările lecțiilor de limba română sunt susținute de dna. Prof. Lucia Ileana Pop, în cadrul unui program online al unei televiziuni româno-italiene, finanțat din fondurile Guvernului României, alocate pentru românii din afara granițelor țării.

Lecțiile sunt accesibile aici: https://www.youtube.com/playlist?list=PLtxKM1WSNjEJWAd13A5mYD-OxCU6YvYIe


DIPLOME (Reluat)


ROMÂNIA OBȚINE RECUNOAȘTEREA DIPLOMELOR DE ASISTENT MEDICAL GENERALIST ELIBERATE ANTERIOR DATEI ADERĂRII LA UNIUNEA EUROPEANĂ

Comisia Europeană a publicat în data de 11 mai 2020 raportul prin care diplomele de asistent medical generalist emise de instituțiile de învățământ din România, eliberate anterior datei aderării la Uniunea Europeană, vor beneficia de recunoaștere automată în statele membre ale Uniunii Europene odată cu modificarea Directivei 2005/36/CE.

Centrul Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor (CNRED), în calitate de Coordonator Național pentru Recunoașterea Calificărilor Profesionale, a propus Comisiei Europene și statelor membre, cu ocazia revizuirii Directivei 2005/36/CE privind recunoașterea calificărilor profesionale, includerea și a diplomelor de asistent medical generalist emise de instituții de învățământ din România anterior datei aderării la Uniunea Europeană.

România obține așadar recunoașterea automată în statele membre UE a diplomelor de asistent medical generalist, eliberate anterior datei aderării la Uniunea Europeană.

Mai multe detalii aici: https://www.cnred.edu.ro/ro/Romania-obtine-recunoasterea-automata-a-diplomelor-de-asistent-medical-generalist-eliberate-anterior-datei-aderarii-la-Uniunea-Europeana


RECUNOAȘTERE ȘI ECHIVALARE DIPLOME (Reluat)


RECUNOAȘTEREA ȘI ECHIVALAREA DIPLOMELOR ESTE GRATUITĂ PENTRU CETĂȚENII ROMÂNI DIN SPAȚIUL ECONOMIC EUROPEAN ȘI CONFEDERAȚIA ELVEȚIANĂ

Vineri, 7 februarie, Ministerul Educației și Cercetării a aprobat ordinul nr. 3.193/2020 privind eliminarea și actualizarea unor taxe pentru serviciile prestate de către Centrul Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor (CNRED).

Astfel, a fost aprobată eliminarea taxelor de recunoaștere și echivalare a studiilor preuniversitare și universitare pentru cetățenii români din Spațiul Economic European și Confederația Elvețiană.

Taxa pentru recunoașterea/echivalarea studiilor preuniversitare și universitare se va păstra numai pentru cetățenii din afara Spațiului Economic European/Confederației Elvețiene.

Țările care fac parte din Spațiul Economic European sunt: Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Gibraltar, Grecia, Irlanda, Islanda, Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria.

Mai multe detalii aici: https://www.edu.ro/ministerul-educa%C8%9Biei-%C8%99i-cercet%C4%83rii-eliminat-taxele-de-recunoa%C8%99tere-%C8%99i-echivalare-diplomelor-pentru


CAMPANIE DE CONȘTIENTIZARE (Reluat)

”FII RESPONSABIL!” - CAMPANIE DE CONȘTINETIZARE ÎN LEGĂTURĂ CU RISCURILE LA PLECAREA ÎN STRĂINĂTATE

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni din cadrul Guvernului României a lansat campania “Fii responsabil!”, în parteneriat cu Inspectoratul General al Poliției de Frontieră.

Campania își propune să crească nivelul de conștientizare al românilor în legătură cu riscurile la care se expun odată cu plecarea în străinătate la muncă și nu numai. Activitățile care urmează să fie derulate în cadrul campaniei presupun oferirea de broșuri informative la punctele terestre de trecere a frontierei, dar și în cele mai circulate aeroporturi din România.

Broșura “Fii responsabil!” conține informații cu privire la posibilele situații cu care românii se pot confrunta în momentul în care încheie un contract de muncă și soluții pentru rezolvarea acestor probleme, cum ar fi: care este instituția abilitată să le ofere ajutor, care sunt pașii de urmat pentru soluționarea unor conflicte de muncă, dar și o serie de sfaturi și date de contact utile.

În plus, campania derulată de DRP, alături de IGPF, oferă lămuriri privind riscurile la care se pot expune românii și cum pot să se protejeze în contextul actual al pandemiei cu noul coronavirus, fie că este vorba despre condițiile de angajare, măsurile de protecție oferite de angajator sau propriile măsuri de siguranță, menite să-i țină în siguranță pe ei și pe cei dragi.

Mai multe detalii aici: http://dprp.gov.ro/web/fii-responsabil/


GHID PENTRU CETĂȚENII ROMÂNI CARE VOR SĂ PLECE LA MUNCĂ ÎN STRĂINĂTATE (Reluat)


INFORMAȚII PE CARE LUCRĂTORII ROMÂNI SEZONIERI TREBUIE SĂ LE CUNOASCĂ ÎNAINTE DE A SEMNA ORICE CONTRACT DE MUNCĂ ÎN STRĂINĂTATE

În contextul interesului crescut al lucrătorilor români sezonieri de a pleca în număr mare să muncească în străinătate, precum și al situațiilor frecvente în care odată plecați reclamă condițiile inadecvate de muncă sau faptul că drepturile nu le sunt respectate de către angajatorii străini, Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS) pune la dispoziția cetățenilor o serie de informații pe care aceștia trebuie să le cunoască înainte de a semna orice contract.

- Informații privind legalitatea contractelor aici

- În măsura în care este posibil, MMPS recomandă plecarea prin agenții de plasare sau prin agent de muncă temporară

Lista agențiilor de plasare autorizate poate fi consultată aici, iar REGISTRUL NAŢIONAL de evidenţă a agenţilor de muncă temporară autorizaţI aici

- În completarea informațiilor puse la dispoziție de MMPS, vă recomandăm să consultați paginile ambasadelor și consulatelor din țările în care urmează să vă deplasați aici

- Pentru orice alte întrebări legate de ceea ce lucrătorii români ar trebui să cunoască despre legalitatea și corectitudinea întocmirii contractelor de muncă în străinătate, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, prin Inspecția Muncii, a pus la dispoziția cetățenilor o linie telefonică, apelabilă la numele 021.302.70.52 și 021.302.70.53 de luni până vineri, în intervalul orar 8.00 – 18.00.

- De asemenea, vă informăm că pe site-ul MMPS găsiți Ghidul lucrătorului român, elaborat în colaborare cu Ambasadele României și Corpul atașaților pe probleme de muncă și sociale pentru sprijinirea cetățenilor români care muncesc sau doresc să muncească într-un stat al UE.

Mai multe detalii aici: https://mmuncii.ro/j33/index.php/ro/2014-domenii/munca/mobilitatea-fortei-de-munca/5895Ministerul?fbclid=IwAR3NKTRd7p-GM4QpSV0wIx-fozVFR1VmNN0-URQI6MpkI3R99rpe5-r7fFE


RECOMANDĂRI PENTRU LUCRĂTORI ÎN CONTEXT COVID-19 (Reluat)

RECOMANDĂRILE MINISTERULUI AFACERILOR EXTERNE PENTRU LUCRĂTORII ROMÂNI DIN ITALIA

În contextul demersurilor întreprinse de autoritățile italiene în vederea gestionarii și prevenirii infecției cu COVID-19, Ministerul Afacerilor Externe recomandă lucrătorilor, cetățeni români, care se află în Italia, la acest moment, ca în cazul în care întâmpină probleme legate de contractele de muncă, să aibă în vedere următoarele demersuri:

Lucrători cu contracte de muncă în derulare
Persoanele care au un contract de muncă în derulare sunt sfătuite să își contacteze angajatorul, pentru a se informa cu privire la deciziile formulate de acesta în contextul măsurilor anunțate de autoritățile italiene.

Măsurile adoptate de Guvernul italian prevăd următoarele:
• angajatorilor din domeniul public și privat li s-a recomandat să acorde concedii de odihnă și concedii plătite în perioada 10 martie – 3 aprilie 2020, iar în cazurile în care este posibil, să se utilizeze munca la distanță;
• munca la distanț㠖 prin derogare de la legislația națională în vigoare, este prevăzută o procedură simplificată/ mai flexibilă de recurgere la munca la distanță, extinsă la întreg teritoriul național, pe durata stării de urgență.

Lucrători cu contracte de muncă finalizate
Persoanele pentru care perioada contractuală a expirat, dar care nu și-au recuperat în integralitate drepturile legate de raporturile de muncă, trebuie să se adreseze autorităților locale și inspectoratelor teritoriale de muncă înainte de a părăsi teritoriul Italiei pentru a semnala aspectele problematice din derularea contractului.

Mai multe informații aici: http://www.mae.ro/node/51759RECOMANDĂRILE MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE PENTRU LUCRĂTORII ROMÂNI DIN SPANIA

În contextul demersurilor întreprinse de autoritățile spaniole în vederea gestionării și prevenirii infecției cu COVID-19, Ministerul Afacerilor Externe recomandă lucrătorilor, cetățeni români, care se află la acest moment în Regatul Spaniei ca, în cazul în care întâmpină probleme legate de contractele de muncă, să aibă în vedere următoarele demersuri.

Lucrători cu contracte de muncă în derulare
Angajații care au un contract de muncă în derulare sunt sfătuiți să își contacteze angajatorul pentru a se informa cu privire la deciziile luate de acesta în contextul măsurilor anunțate de autoritățile spaniole.

Măsurile adoptate de Guvernul spaniol prevăd următoarele:
• reducerea programului de muncă, dacă nu este posibilă munca la distanță;
• facilitarea muncii de la domiciliu (teletrabajo);
• încadrarea infectării cu COVID-19 în categoria bolilor profesionale și echivalarea contaminării sau stării de carantină impuse pentru COVID-19 cu incapacitate temporară provocată ca urmare a unui accident de muncă, situație ce permite încasarea unor compensații materiale mai mari de către angajat;
• facilitarea ERTE (șomaj tehnic), pe durata căruia lucrătorul va primi prestația pentru șomaj, fără a se lua în considerare perioadele cotizate, care vor putea fi valorificate integral ulterior, în cazul unei viitoare concedieri după normalizarea situației.

Lucrătorii pe cont propriu (autónomos)
• facilitarea accesului la prestația pentru încetarea activității, acordată pe durata crizei, iar timpul de acordare nu va influența dreptul de acordare a acestei prestații ulterior, după încetarea crizei, dacă persoana va fi în situația de a o solicita.

Lucrători cu contracte de muncă finalizate
Persoanele pentru care perioada contractuală a expirat au următoarele posibilități:
• încasarea drepturilor derivate din încheierea contractului de muncă și a celor de șomaj cuvenite, conform perioadei de cotizare;
• cei care nu și-au recuperat în totalitate drepturile legate de raporturile de muncă, trebuie să se adreseze inspectoratelor teritoriale de muncă sau autorităților locale competente (garda civilă/poliție, după caz), înainte de a părăsi teritoriul Spaniei, pentru a semnala aspectele problematice legate de derularea/încheierea contractului de muncă.

Mai multe informații aici: http://madrid.mae.ro/local-news/2230RECOMANDĂRILE AMBASADEI ROMÂNIEI LA BERLIN PENTRU LUCRĂTORII SEZONIERI ÎN DOMENIUL AGRICOL DIN GERMANIA

Potrivit deciziei guvernului federal german, începând cu data de 2 aprilie 2020, în perioada pandemiei Covid-19, transportul muncitorilor sezonieri se efectuează exclusiv cu avionul (dus-întors).

Autoritățile germane au extins perioada de muncă sezonieră de la 70 de zile la 115 zile, luând în considerare situația specială generată de pandemia Covid-19. Mai multe informații importante și detalii pot fi accesate pe pagina de internet:
https://www.bmel.de/SharedDocs/Pressemitteilungen/2020/054-coronapaket-der-bundesregierung.html

Contractul de muncă semnat cu angajatorul german este foarte important. În conformitate cu prevederile legale acesta trebuie să cuprindă informații legate de: datele de identificare ale angajatorului, datele de identificare ale angajatului, perioada desfășurării contractului, locul de muncă, salariul, data scadentă a salariului, timpul de lucru, numărul zilelor de concediu de odihnă, termenul de preaviz în cazul rezilierii contractului de muncă, contractul de muncă colectiv aplicabil.

Este important ca lucrătorii români să nu semneze documente ale căror conținut nu îl înțeleg și să solicite informații detaliate angajatorului.

Echipamentele și uneltele de lucru trebuie puse la dispoziția angajaților de către angajatori -- legea nu permite scăderea contravalorii acestora din salariul angajaților.

Lucrătorii sezonieri beneficiază de asigurare în caz de accident de muncă sau boală profesională iar angajatorul trebuie să plătească costul acestei asigurări. Lucrătorului sezonier care a suferit un accident de muncă îi este recomandat să îi aducă acest lucru la cunoștință medicului care îl tratează. (Arbeitsunfall = Accident de Muncă)

Este important ca angajatul să solicite de la început informații detaliate despre spațiile de cazare și despre mesele zilnice.

Deutscher Gewerkschaftsbund – Uniunea Sindicatelor din Germania a realizat o pagină de internet în mai multe limbi, inclusiv română, dedicată informării lucrătorilor care doresc să se integreze pe piața muncii din Germania, cunoscându-și drepturile și obligațiile: https://www.fair-arbeiten.eu/ro/

Mai multe detalii aici: http://berlin.mae.ro/local-news/1369#null


RECOMANDĂRILE AMBASADEI ROMÂNIEI LA VIENA PENTRU LUCRĂTORII SEZONIERI ÎN AUSTRIA

În contextul demersurilor întreprinse în vederea gestionarii și prevenirii infecției cu COVID-19, lucrătorii sezonieri în Austria, indiferent de domeniul de activitate, trebuie să aibă în vedere următoarele:

1. Încheierea unui contract de muncă, în formă scrisă, care să cuprindă următoarele informații:
• perioada pentru care se încheie contractul (poate fi de maximum 9 luni);
• contractul colectiv de ramură care se aplică la nivelul firmei unde se desfășoară activitatea – această informație este foarte importantă deoarece în baza contractului colectiv de muncă lucrătorii sunt salarizați și beneficiază de alte drepturi prevăzute în contract (această informație trebuie trecută în contractul de muncă - Arbeitsvertrag sau în fișa postului - Dienstzettel anexată acestuia);
• numărul de ore care trebuie lucrate zilnic/săptămânal;
• timpul liber de care se poate beneficia;
• echipamentul de protecție care va fi primit;
• alte clauze considerate necesare.

Încheierea unui contract de muncă scris permite folosirea în instanță ca probă în cazul unor neînțelegeri între părți/litigii.

2. Se recomandă solicitarea fișei postului (Dienstzettel) în formă scrisă, în care să fie trecute drepturile și obligațiile esențiale care decurg din contractul de muncă.

3. Angajatorul este obligat prin lege să pună la dispoziție angajatului o copie a contractului de muncă și a fișei postului. Angajatorul nu are dreptul să solicite bani pentru întocmirea contractului de muncă/fișei postului și nici pentru înmânarea unui exemplar al acestora. Dacă angajatorul refuză să pună la dispoziție aceste documente, se poate solicita acest lucru prin intermediul unei scrisori recomandate ce ar putea fi folosită drept probă în cazul unei reclamații la instanțele de muncă și protecție socială. De asemenea, orice abatere de la cele prevăzute în contractul de muncă/fișa postului (de ex. salarii mai mici plătite) trebuie reclamate în același mod: (1) transmiterea unei scrisori recomandate în vederea remedierii acelor aspecte, (2) sesizarea instanțelor competente.

4. Cele mai multe contracte colective de muncă prevăd pe lângă remunerația orară minimă acordată pentru munca prestată (de regulă, remunerația depinde și de calificarea și vechimea avută în acea meserie) și acordarea anuală a unui bonus cunoscut sub numele de al 13-lea (Urlaubsgeld) și al 14-lea salariu (Weihnachtsgeld). Acestea se acordă proporțional cu timpul de lucru efectuat într-un an calendaristic. Contractele colective de ramură sunt disponibile la adresa https://www.kollektivvertrag.at

5. Contractul de muncă nu poate fi denunțat unilateral de niciuna dintre părți înainte de încheierea perioadei agreate la semnarea contractului:
• dacă angajatorul dorește să renunțe la serviciile prestate de angajat, fără acordul acestuia, este obligat să îl plătească până la finalul perioadei contractuale;
• dacă angajatul dorește să renunțe la desfășurarea activității, fără acordul angajatorului, este obligat să îi plătească acestuia prejudiciul cauzat (de ex. dacă angajatorul angajează un alt sezonier, cu un salariu mai mare decât cel avut de persoana care a renunțat, angajatul demisionar trebuie să îi plătească angajatorului diferența de salariu rezultată);
• pentru a nu se aplica situațiile de mai sus, contractul de muncă poate fi reziliat înainte de termen doar de comun acord.

Informații pentru lucrătorii sezonieri în agricultură în Austria aici:
http://viena.mae.ro/local-news/1430

Mai multe informații aici: http://viena.mae.ro/local-news/1431


INFORMARE ȘI SPRIJIN REF. COVID-19 (Reluat)

MAE PUNE LA DISPOZIȚIE O LINIE TELEFONICĂ SPECIALĂ PENTRU ROMÂNII DIN AFARA GRANIȚELOR ÎN CONTEXTUL EPIDEMIEI COVID-19:
004 021 431 20 59

În contextul epidemiei COVID-19, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a lansat o linie telefonică specială 004 021 431 20 59 și recomandă cetățenilor români din afara granițelor, aflați în situații dificile, să contacteze misiunea diplomatică sau oficiul consular din statul în care se află.

Pentru notificarea prezenței în statele în care se află la acest moment și comunicarea datelor de contact, românii din străinătate pot lua legătura cu misiunile diplomatice, ale căror contact sunt disponibile aici:
www.mae.ro/romanian-missions

La întoarcerea în România, măsurile impuse de autorități prevăd instituirea izolării la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile, pentru toate persoanele asimptomatice care sosesc din țările unde sunt confirmate cel puțin 500 de cazuri (zone galbene).

Revenirea în România din zonele roșii impune carantina instituționalizată timp de 14 zile.

Zonele în funcție de care se instituie auto-izolarea la domiciliu sau carantina instituționalizată pot fi consultate aici: https://www.cnscbt.ro/index.php/1544-lista-zone-afectate-20-03-2020/file

Mai multe informații de interes actualizate despre situația COVID-19 în țară și în străinătate gasiți aici: http://www.mae.ro/node/51759


PLATFORMA DIASPORA HUB ESTE OPERAȚIONALĂ ȘI VINE ÎN SPRIJINUL ROMÂNILOR DE PRETUTINDENI AFLAȚI ÎN DIFICULTATE DIN CAUZA CRIZEI PROVOCATE DE PANDEMIA CU NOUL CORONAVIRUS

Românii de pretutindeni aflați în dificultate din cauza crizei provocate de pandemia cu noul coronavirus (COVID-19) au la dispoziție PLATFORMA ONLINE Diaspora Hub prin care pot cere sprijin din partea autorităților, ONG-urilor sau grupurilor de acțiune formate peste hotare.

Platforma Diaspora Hub este operațională începând din data de 15 aprilie 2020, ca rezultat al parteneriatului dintre Autoritatea pentru Digitalizarea României, Ministerul Afacerilor Externe, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni din cadrul Guvernului României și asociația neguvernamentală Code4Romania, care a lucrat pro-bono la acest proiect.


Astfel, sunt invitate asociațiile românilor din străinătate, bisericile românești și grupurile de acțiune care doresc să îi sprijine pe românii care au nevoie de ajutor sau de informații, să se înscrie pe platformă, completând formularul de mai jos:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdcaBJGO4c5yKbYUwebcDtbL8mmAQKnDMjOWkqAJqm28JJi0g/viewform?fbclid=IwAR3iBshVEd6BstLYEebTfu2vFT7yVs76NDHS8-nsH7JOgtQSkyWfmG7lF4o

Mai multe detalii aici: http://www.mprp.gov.ro/web/platforma-diaspora-hub-a-devenit-operationala-si-vine-in-sprijinul-romanilor-de-pretutindeni/


GHID CU REGULI DE INTERACȚIUNE, ACȚIUNE ȘI COMPORTAMENT RECOMANDATE ÎN TIMPUL SITUAȚIEI DE URGENȚĂ GENERATĂ DE PANDEMIA COVID-19

Guvernul României, prin Autoritatea pentru Digitalizarea României, în colaborare cu Departamentul pentru Situații de Urgență și organizația neguvernamentală Code for Romania, a lansat o nouă platformă unde este disponibil un Ghid cu reguli de bază recomandate de autorități de la care este indicat să nu ne abatem în această perioadă.

Ghidul cu reguli de interacțiune, acțiune și comportament recomandate în timpul situației de urgență generată de pandemia COVID-19 oferă informații despre:
• Transmitere și simptome
• Cum ne protejăm
• Adaptare și rezistență
• Pentru cei care oferă ajutor
• Întrebări frecvente

Ghidul este disponibil aici: https://cetrebuiesafac.ro/


STATUT DE REZIDENT ÎN UK (Reluat)


CUM PUTEȚI OBȚINE STATUTUL DE REZIDENT ÎN MAREA BRITANIE

La data de 31 ianuarie 2020, Marea Britanie va părăsi în mod oficial Uniunea Europeană. Retragerea se va efectua în conformitate cu Acordul de Retragere, fiind urmată de o perioadă de tranziție până la data de 31 decembrie 2020. Sfârșitul perioadei de tranziție va marca încetarea aplicării legislației europene în Marea Britanie.

Condițiile actuale de călătorie vor fi valabile și în perioada de tranziție. Astfel, cetățenii români pot călători în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (UK) fără viză, în baza pașaportului sau a cărții de identitate (cel puțin până la data de 31 decembrie 2020) aflate în curs de valabilitate.

Pentru a beneficia în continuare de drepturile actuale pe teritoriul UK, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români aflați pe teritoriul UK înainte de 31 decembrie 2020 să solicite obținerea unuia dintre cele 2 tipuri de statut de rezident, disponibile pentru cetățenii europeni: ”Settled”, respectiv ”Pre-settled”.

Statutul de ”Settled” (Settled Status) se aplică cetățenilor europeni care au avut reședința în Marea Britanie pentru 5 ani de zile consecutivi sau mai mult. Cetățenii care aplică și obțin statutul ”Settled”, își păstrează aceleași drepturi pe care le au și în prezent: dreptul de a lucra, dreptul de a studia, dreptul de a accesa sistemul medical britanic și cel de securitate socială pe teritoriul Marii Britanii pe o perioadă nelimitată.

Statutul de ”Pre-settled” (Pre-Settled Status) se aplică cetățenilor europeni care au avut reședința în Marea Britanie pentru mai puțin de 5 ani de zile consecutivi. Cetățenii care primesc statutul ”Pre-settled” vor putea locui în Marea Britanie pentru o perioada de 5 ani de zile, astfel încât să aibă timpul necesar pentru a fi eligibili pentru a obține statutul de ”Settled”. La obținerea statutului ”Pre-settled”, cetățenii își păstrează aceleași drepturi pe care le au și în prezent: dreptul de a lucra, dreptul de a studia, dreptul de a accesa sistemul medical britanic și cel de securitate socială pe teritoriul Marii Britanii. Însă, după cei 5 ani de ședere continuă trebuie să aplicați pentru Settled Status, care NU va fi acordat automat.

Aplicația pentru unul dintre cele două tipuri de statut este GRATUITĂ pentru toate persoanele care doresc să obțină noul statut de rezident și se poate face online prin intermediului oricărui dispozitiv (laptop, dispozitiv Android sau iPhone) sau prin poștă, urmând instrucțiunile disponibile aici.

La depunerea solicitării, aplicanții au nevoie de dovadă pentru:
• identitate
• reședința în Regatul Unit (cu excepția cazului în care au un document de ședere permanent valabil sau un permis de ședere pe durată nedeterminată pentru a rămâne sau a intra în Regatul Unit)

Pentru mai multe detalii și pașii de urmat pentru înscrierea în „Sistemul de înregistrare a cetățenilor din Uniunea Europeană în vederea obținerii noului statut de ședere în Regatul Unit”, puteți consulta:
• Ghidul de îndrumare în limba română publicat de Home Office
https://www.gov.uk/guidance/settled-status-for-eu-citizens-and-their-families-translations.ro
• Secțiunea BREXIT a site-ului Ambasadei României la Londra https://londra.mae.ro/node/2173

Dacă aveți nevoie de mai multe detalii, puteți trimite un email la londra.brexit@mae.ro iar un membru al echipei Ambasadei Romaniei la Londra va răspunde solicitării dumneavoastră în 3 zile lucrătoare.


REPATRIERE (Reluat)


GHID PRACTIC PENTRU ROMÂNII CARE DORESC SĂ REVINĂ ÎN ȚARĂ

A fost elaborat un Ghid care conține informații de bază și contacte utile pentru facilitatea procesului de reintegrare în România, oferind detalii despre procedurile privind reînnoirea actelor de identitate și călătorie, înmatricularea autoturismelor, repatrierea bunurilor, informații despre drepturile sociale și asigurările medicale, precum și despre echivalarea și continuarea studiilor.

Ghidul de reîntoarcere în țară este disponibil aici: http://www.dprp.gov.ro/wp-content/uploads/2016/11/Ghid-de-re%C3%AEntoarcere.pdf

Mai multe detalii aici: http://www.dprp.gov.ro/ghidul-de-reintoarcere/


DOCUMENTE (Reluat)CARTEA DE IDENTITATE SE POATE OBȚINE FĂRĂ DEPLASARE ÎN ROMÂNIA

Fără a fi nevoie să vină în țară, cetățenii români aflați în străinătate care nu dețin o Carte de Identitate românească valabilă (din cauza expirării, furtului, deteriorării, schimbării numelui sau a domiciliului), pot efectua la un Consulat românesc o procură specială de delegare pentru obținerea unei noi Cărți de Identitate (pentru care nu se percep taxe consulare).

A. Ce trebuie să facă solicitantul

Solicitantul trebuie să facă o procura specială pe numele unei persoane din România care va face demersurile necesare, în locul său, la serviciul de evidență a populației, care poate fi autentificată doar de o misiune diplomatică sau oficiu consular al României.

În momentul în care se face cererea pentru procura specială în vederea eliberării Cărții de Identitate, solicitantul are obligația de a face o programare la oficiul Consular (mai jos ghid video pentru programări online la Consulat) și de a merge personal la ghișeu, unde trebuie să prezinte următoarele documente:
• act de identitate românesc valabil (pașaport, titlu de călătorie sau buletin de identitate, în original și 3 copii);
• 5 (cinci) fotografii color identice și de dată recentă (dimensiune 3 cm/4 cm, cu o bandă albă jos de 7 mm la bază);
• datele de identificare ale persoanei împuternicite (carte de identitate), de preferat o copie.

Dacă solicitantul nu are nici carte de identitate nici pașaport valabil, va trebui să solicite în prealabil eliberarea unui titlu de călătorie, document care va fi folosit pentru autentificarea procurii speciale.

Găsiți mai multe detalii despre emiterea procurii speciale aici: http://ambasada-romaniei.co.uk/ro/servicii-consulare/cartea-de-identitate

B. Ce trebuie să facă persoana împuternicită

Persoana împuternicită trebuie să prezinte la serviciul de evidență a populației din România următoarele documente, în original:
• procura eliberată de misiunea diplomatică împreună cu două poze (stampilate);
• certificat de naștere (al persoanei care face CI);
• certificat de căsătorie/divorț, după caz (al persoanei care face CI);
• cartea de identitate expirată/deteriorată (a persoanei care face CI, dacă nu este pierdută, furată sau distrusă);
• dovada de domiciliu (declarație de luare în spațiu, contract de proprietate, etc.)

Dacă solicitantul are copii minori și acesta își schimbă domiciliul, este recomandat să se prezinte și certificatele de naștere ale minorilor pentru operarea modificărilor cu privire la domiciliul acestora.

Mai multe detalii despre actele care trebuie prezentate de persoana împuternicită pentru obținerea cărții de identitate, precum și alte informații utile sunt disponibile pe pagina de internet a Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date: http://depabd.mai.gov.ro/documente_necesare.html

GHID VIDEO PENTRU PROGRAMĂRI ONLINE LA CONSULATELE ROMÂNIEI PRIN www.econsulat.ro

La inițiativa Ambasadei României în Regatul Spaniei, a fost creat un ghid video care explică folosirea portalului www.econsulat.ro pentru stabilirea unei programări online.

Programându-vă pe această aplicație, se reduc deplasările inutile și timpii de așteptare la consulate.

În acest clip, un funcționar consular din cadrul secției consulare a Ambasadei României în Regatul Spaniei, explică într-un videoclip disponibil pe pagina de Facebook a Ambasadei, pașii pe care trebuie să-i parcurgă românii (din orice țară) pentru a efectua o programare online pentru un serviciu consular de care au nevoie (pentru cetățenie, documente de călătorie, acte de stare civilă, acte notariale și alte servicii ce pot fi consultate la rubrica „Servicii consulare” de pe www.econsulat.ro).

Pentru vizionarea clipului, pagina de Facebook a Ambasadei României în Regatul Spaniei este disponibilă aici: https://www.facebook.com/ambasada.madrid/.

Mai multe detalii și clipuri video despre cum funcționează Ghișeul Consular Online sunt disponibile aici:
https://www.econsulat.ro/Home/CumFunctioneazaSistemul


PAȘAPOARTE (Reluat)


S-A PROMULGAT LEGEA PRIVIND EXTINDEREA VALABILITĂȚII PAȘAPOARTELOR DE LA 5 LA 10 ANI

Vineri, 18 iunie 2018, Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a promulgat Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate.

Legea extinde termenul de valabilitate al pașapoartelor electronice de la 5 la 10 ani pentru persoanele care au împlinit vârsta de 18 ani, iar plata taxelor pentru eliberarea pașaportului poate fi achitată și prin mijloace online.

Anunțul privind semnarea decretului de promulgare este disponibil aici: http://www.presidency.ro/ro/media/decrete-si-acte-oficiale/decrete-semnate-de-presedintele-romaniei-domnul-klaus-iohannis1529326541

Legea poate fi consultată aici: http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?cam=2&idp=17014

Mai multe detalii aici: http://epasapoarte.ro/


SEDIILE SERVICIILOR DE PAȘAPOARTE PENTRU REGIUNEA BUCUREȘTI-ILFOV (R)

Pentru regiunea București-Ilfov, structurile de pașapoarte funcționează în două centre comerciale Plaza România (Bdul. Timișoara, nr.26, Sector 6, hartă aici) și ParkLake (Str. Liviu Rebreanu, nr. 4 Sector 3, hartă aici), numărul total de ghișee fiind de 42. Direcția Generală de pașapoarte anunță că timpul mediu de procesare al unei cereri este de șapte minute la oricare dintre sedii.

Programarile pentru depunerea cererii de eliberare a pașaportului poate fi făcuta și online, aici: www.epasapoarte.ro

Anunțul este disponibil aici: http://www.pasapoarte.mai.gov.ro/DOC/Comunicat%20de%20presa.pdf


DEPLASAREA COPIILOR MINORI ÎN STRĂINĂTATE (Reluat)


ÎMBUNĂTĂȚIREA CADRULUI LEGISLATIV PRIVIND CONDIȚIILE ÎN CARE ROMÂNII POT CĂLĂTORI ÎN STRĂINĂTATE ÎMPREUNĂ CU COPIII MINORI

Marți, 17 iulie 2018, Guvernul a adoptat o Hotărâre de Guvern privind condițiile în care românii pot călători în străinătate împreună cu copiii minori.

Prin modificarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, aprobate prin HG nr. 94/2006, se clarifică:
• documentele doveditoare privind stabilirea domiciliului sau a reședinței minorului în țara de destinație (emise de autoritățile statului de reședință, care atestă că minorul are stabilită reședința în acel stat);
• în cazul în care destinația nu poate fi dovedită pentru întregul parcurs al călătoriei prin bilete de călătorie emise de companiile transportatoare, însoțitorul unui minor va putea depune o declarație pe proprie răspundere referitoare la țara de destinație, de reședință sau de domiciliu a minorului;
• prevederile referitoare la exceptarea de la procedura de supralegalizare pentru documentele eliberate de autorități oficiale din statele cu care România a încheiat tratate de asistență juridică ce prevăd scutirea de astfel de formalități (lista țărilor cu care România a încheiat tratate în acest sens este disponibilă aici);
• posibilitatea ca declarația celuilalt părinte, a ambilor părinți, a părintelui care exercită singur autoritatea părintească sau a reprezentantului legal să fie dată pentru o perioadă care să nu depășească 3 ani de la data întocmirii;
• în cazul minorilor care se deplasează în străinătate pentru studii, se instituie posibilitatea de prezentare a documentelor emise de instituția de învățământ pe care o va frecventa.

Hotărârea de Guvern poate fi consultată aici: http://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2018/07/HG-37.pdf

Mai multe detalii despre condiții de ieșire din țară pentru cetățenii români minori în baza Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate aici:
https://www.politiadefrontiera.ro/ro/main/pg-conditii-de-iesire-din-tara-pentru-cetatenii-romani-minori-59.html


CHESTIUNI FISCALE (Reluat)

DECLARAREA DOMICILIULUI FISCAL ÎN AFARA ȚĂRII ÎN CAZUL CELOR CARE SE STABILESC ÎN STRĂINĂTATE

Dacă plecați la muncă în străinătate, trebuie să declarați domiciliul fiscal în afara țării pentru a nu fi dublu impozitați.

Nedepunerea „Chestionarul pentru stabilirea rezidenței persoanei fizice la plecarea din România” se sancționează cu amendă de la 50-100 lei doar în cazul celor care pleacă din țară după data de 1 ianuarie 2018 (v Codul de procedură fiscală, art. 336, alin. 3^1).

Completarea și depunerea Chestionarului la sediul ANAF din localitatea de domiciliu se face cu 30 de zile înaintea plecării, de către persoanele care părăsesc țara pentru o perioadă mai mare de 183 de zile (6 luni).

Prevederile Codului de procedură fiscală pot fi consultate aici:
https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/cod_procedura/Cod_Procedura_Fiscala_2016_05092017.htm#__RefHeading__3825_1651101228

* * *

GHID PENTRU STABILIREA REZIDENȚEI FISCALE LA SOSIREA SAU PLECAREA DIN ROMÂNIA (R)

A fost elaborate un Ghid care se adresează persoanelor fizice rezidente/nerezidente, care părăsesc/sosesc în România, și în cazul cărora este necesară stabilirea/modificarea rezidenței fiscale, respectiv impozitarea veniturilor obținute.

Acest ghid conține informații despre criteriile de stabilire a rezidenței unei persoanei fizice pentru evitarea dublei impuneri, elemente care atestă rezidența fiscală în România, documentele necesare pentru stabilirea rezidenței fiscale la sosirea în România, documentele necesare pentru stabilirea rezidenței fiscale la plecarea din România, sancțiunile aplicate pentru nedeclararea rezidenței fiscale și alte informații necesare.

Ghidul este disponibil aici: https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/Ghid_StabilireaRezidenteiFiscale_Editie2019_RO.pdf

* * *

CLARIFICĂRI PRIVIND MODIFICAREA REZIDENȚEI FISCALE LA PLECAREA DIN ROMÂNIA

Din anul 2012 a fost instituită obligativitatea ca, la plecarea de pe teritoriul României pentru o perioadă mai mare de 183 de zile (6 luni), persoanele fizice să completeze și să depună la organul fiscal unde domiciliaz㠄Chestionarul pentru stabilirea rezidenței persoanei fizice la plecarea din România”, cu 30 de zile înaintea plecării.

Depunere a chestionarului pentru stabilirea rezidenței fiscale la plecarea din România revine de asemenea și persoanelor care au părăsit teritoriul țării după data de 30.01.2012.

Se recomandă ca persoanele care au părăsit România după data de 30.01.2012 să intre în contact cu ANAF la sediul unde sunt înregistrați cu rezidența fiscală, prin transmiterea unei solicitări în baza formularului de contact disponibil pe website-ul ANAF: https://www.anaf.ro/asistpublic/, alegând categoria "Asistență în domeniul fiscal".

Dacă solicitantul continuă să obțină venituri din România, acesta va fi menținut în evidențele fiscale din România, însă va avea statutul de persoană nerezidentă în România, și, în consecință, va plăti un impozit calculat cu o cotă redusă, conform convențiilor de evitare a dublei impuneri (aici). Statul care îl consideră rezident fiscal îi va acorda solicitantului credit fiscal pentru impozitul plătit în România.

În vederea aplicării prevederilor convenției de evitare a dublei impuneri, solicitantul va trebui să prezinte și certificatul de rezidență fiscală eliberat de autoritatea fiscală competentă a statului străin.

Persoanele care părăsesc România fără a depune chestionarul la ANAF vor fi menținute în evidențele fiscale cu statutul de rezidenți români și vor fi taxați în consecință.

Formularul se completează în două exemplare (originalul se depune personal sau prin împuternicit la registratura ANAF unde persoana în cauză a avut domiciliul în România, sau se transmite prin poștă, cu confirmare de primire, iar copia se păstrează de către solicitant). Adresele sediilor teritoriale ale ANAF sunt disponibile aici: https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/telefoane_judete/Regiuni.htm#ag

Pentru mai multe detalii, consultați la link-ul de mai jos materialul ilustrativ elaborat în 2016, în care sunt explicați pașii de urmat pentru persoanele fizice care au plecat sau pleacă din România precum și modul în care sunt impozitate veniturile obținute de către aceștia în România. Ghidul poate fi consultat aici: http://discutii.mfinante.ro/static/10/Mfp/dispora7iulie2016_26_07.pdf

Informații privind stabilirea rezidenței fiscale se pot obține și telefonic la Call Center-ul ANAF: +4 031 403 91 60.


CREDIT BANCAR (Reluat)


SPECIAL: CREDIT BANCAR ACORDAT PENTRU ROMÂNII DIN AFARA GRANIȚELOR

Pentru a veni în sprijinul românilor din afara granițelor care doresc să pornească o afacere în România, CEC Bank a lansat Creditul RO-Patriot CENTENAR, care se acordă pe maximum 60 de luni, cu o perioada de grație de până la 6 luni și o valoare maximă de 200.000 lei, dar nu mai mult de 70% din valoarea totală a proiectului de investiții.
Creditul poate fi garantat prin orice garanție sau mix de garanții agreate de bancă, beneficiind de costuri foarte avantajoase:
- Dobânda stabilită în funcție de ROBOR 6M (luni) + 1,6 p.p.;
- Comision de analiză: 0 lei;
- Comision de acordare: 0 lei;
- Comision de gestiune: 0,04%, lunar aplicat la soldul creditului;
- Rambursare anticipată: 0%.
Destinație: finanțarea proiectelor de investitii și cheltuieli curente aferente perioadei de implementare a proiectului pentru cetățenii români rezidenți în afara României.
Clienți eligibili: societățile (microîntreprinderi, întreprinderi mici și mijlocii) care:
- Sunt inregistrate conform Legii nr. 31/1990 privind societățile sau în baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea și functionarea cooperației sau în baza Ordonanței de Urgență a Guvernului României nr. 6/2011 pentru stimularea înființării și dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii debutanți în afaceri;
- Sunt IMM, conform prevederilor art. 2 si ale art. 4 alin. (1) lit. a), b) sau c) din Legea nr. 346/2004 privind stimularea înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii (au până la 249 de angajați și realizează o cifră de afaceri anuală netă de pana la 50 milioane euro sau dețin active totale de până la 43 milioane euro, echivalent în lei);
- Au capital social integral privat;
- Sunt înregistrate la Oficiul Registrului Comerțului și au o vechime de maxim 6 luni de zile până la data deschiderii contului la CEC Bank;
- Au sediul social/punct de lucru și îți desfasoară activitatea pe teritoriul României.
Valoare credit: pana la 70% din valoarea totală a proiectului, dar nu mai mult de 200.000 lei.
Perioada de creditare: min. 6 luni – max. 60 luni, cu o perioada de grație de max. 6 luni.
Garanții: orice mix de garanții dintre cele acceptate de bancă, cu excepția garanțiilor emise de fondurile de garantare.
Rambursarea creditului: lunar/trimestrial/semestrial, în funcție de specificul activității fiecărui client în baza fluxurilor încasărilor curente și prognozate de către solicitantul creditului.

Informatii suplimentare pot fi obtinute la numarul de telefon +4 0800 800 848.

Mai multe detalii sunt disponibile aici: https://www.cec.ro/presa/comunicate-de-presa/cec-bank-lanseaza-creditul-ro-patriot-centenar


Departamentul pentru Relația cu Românii din Afara Granițelor    10/9/2020


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian