Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2021
Articole Arhivă 2020
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Mănăstirea Varatic în izvoare teologice, laice și culturale, o carte de Dan Dulciu

O noua apariție editorială semnată de distinsul om de cultură Dan Dulciu, Mănăstirea Varatic în izvoare teologice, laice și culturale, Editura Mușatinia, colecția Harisma, 2020, marchează și configurează locul în spiritualitatea românească a acestei iubite mănăstiri de pe plaiurile moldave.

Volumul este un proiect inițiat și coordonat de stavrofora Iosefina Giosanu, stareța mănăstirii Varatic și apare sub egida Centrului Cultural Spiritual de la Văratic, prin editor Emilia Țuțuianu și redactor Dorin Dospinescu, Editura Mușatinia, Roman.
Un cuvânt înainte, plin de har și bogăție de suflu ziditor, ce este liturghisit de ÎPS Ioachim, Arhiepiscop al Romanului și Bacăului, deschide bogatul și amplul material din cuprinsul lucrării, în care profesionalismul și acribia profesorului și cercetătorului Dan Dulciu își pune pe deplin amprenta.

Toate acestea îmbinate cu deschiderea Maicii starețe Iosefina de la Mănăstirea Varatic spre cultură și carte de suflet și simțire românească, spre păstrarea istoriei și spiritului locurilor.
Evocarea Văraticului, pe unde au poposit o pleiadă de personalități remarcabile ale spiritului și culturii românești este făcută cu mult talent și destoinicie de către dl. profesor Dan Dulciu în paginile acestui volum.
Scriitorul Dan Dulciu nu este numai un împătimit eminescofil ci și un cercetător atent și pasionat al documentelor de arhivă. Domnia sa nu s-a mulțumit să acumuleze cunoștințe, ci le-a făcut publice prin studii, cărți, articole, emisiuni TV etc. consemnările sale fiind la obiect și pline de substanță.

O parte din aceste contribuții sunt adunate în volumul: Mănăstirea Varatic în izvoare teologice, laice și culturale – Bibliografie. Compartimentată pe mai multe capitole, monografia prezintă istoricul mănăstirii, a muzeului și atelierelor mănăstirii Văratic, viața și activitatea monahiilor din această mănăstire, realizările și implicarea lor în viața comunității cât și o parte din personalitățile care au înnobilat Văraticul prin operele lor.
Sunt prezentate capitole distincte care consemnează cultura și scriitorii care au poposit la Văratic, primele reviste teologice și laice apărute prin contribuția Mănăstirea Văratic. Un documentar amplu realizat de dl. profesor Dan Dulciu ne oferă informații despre Fondul Arhivistic al Mănăstirii Varatic, hărți, planuri și schițe ale proprietăților Mănăstirii Varatic.

Parcurgând acest volum, cititorii vor afla informații despre personalitățile a căror operă s-a realizat, integral sau în parte aici, la mănăstirea Văratic. Printre aceștia: poetul Mihai Eminescu, poeta Veronica Micle, Garabet Ibrăileanu, Calistrat Hogaș etc. Inedite sunt capitolule XI: Varaticul în corespondența dintre Eminescu și Veronica Micle, Act de Danie semnat de poeta Veronica Micle, către mănăstirea Văratic și cap. al XII-lea, care cuprinde Vizite princiare la Mănăstirea Varatic –contribuția și implicarea altețelor regale în viața și activitatea monahală.

Profesorul Dan Dulciu prezintă și activitatea Centrului Cultural Spiritual Văratic, evocând prezența de scurtă durată a ctitorului acestui centru, Dianu Sfrijan, la inaugurare, cât și activitatea și implicarea centrului cultural spiritual în viața comunității.
Sunt de asemenea marcate evenimente distincte precum inaugurarea Căminului Cuvioasa Nazaria, importanța și activitatea acestui cămin în activitățile maicilor.

Cercetător atent al documentelor din arhiva mănăstirii, Dan Dulciu se referă și la viața sfinților trăitori la Văratic: Viața Sfântului Cuvios Iosif și Sfântul Gheorghe Pelerinul și a Cuvioasei Nazaria. Înființarea Corului Cuviosul Iosif de la Mănăstirea Varatic, activitatea deosebită realizată la nivel național și internațional al acestui cor de maici, îl aflăm în cap. al XVII-lea.
Volumul prezintă și cărțile despre Văratic, apărute de-a lungul timpului: monografii, memorialistică, cărți teologice, purtând semnătura: Stavrofora Iosefina Giosanu, pr. Constantin Catană, Bartolomeu Valeriu Anania, Zoe Bușulenga, Stavrofora Nazaria Niță, Arhim. Evghenie Ungureanu, Evdochia Alupei, Constanța Marino, Mihai Conrad, Constantin Bostan, Ioan I. Mirea, Eugène Pittard, N. Iorga etc.

Se poate spune că monahismul românesc de la Mănăstirea Varatic îmbină tradiția și dragostea de slove, întru o smerită rugă adusă Domnului, îmbrăcată în haina spiritului tutelar al locurilor.


Emilia Țuțuianu    10/7/2020


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian