Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2021
Articole Arhivă 2020
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Nicolae Danciu Petniceanu un valoso om de culturăț

Scriitorul, publicistul și omul de cultură NICOLAE DANCIU PETNICEANU, în seara zilei de 8 septembrie 2020 a pornit spre cele veșnice, lăsând în urma sa în durere și tristețe, familia, prietenii, colaboratorii și pe toți cei care l-au cunoscut și l-au apreciat.

Născut la 11 aprilie 1936 în satul Petnic (Caraș Severin ) și locuitor al Orșovei în perioada 1961 – 1967, și-a dovedit de tânăr calitățile de jurnalist și scriitor.
Absolvent al Școlii Militare M.A.I. și al Universității din București – Facultatea de limba și literatura română, a rămas pentru totdeauna un pasionat al scrisului prin intermediul căruia reușea să-și manifeste dragostea pentru limba și istoria României, pentru adevăr și dreptate, pentru valoare și competență.


În anul 1964 la vârsta de 28 ani a debutat în presă cu articolul ,, Bazarul din Tufăriʼʼ, publicat în ,,Drapelul roșuʼʼ, în care apăra interesele muncitorilor minieri de la mina Tufări ( Raionul Orșova ). Ulterior s-a stabilit în Timișoara și a continuat îndeletnicirea de scriitor și publicist în paralel cu activitatea militară.

A publicat proză scurtă, eseuri, diverse articole și reportaje în peste 50 de publicații, iar 35 de cărți le-a scos la cele mai importante edituri din țară. A editat cinci reviste la Timișoara și Mehadia (unde se retrăsese după pensionare). A fondat Societatea literar artistică ,,Sorin Titelʼʼ din Banat în 1988 și Clubul Cultural Mihai Eminescu în 2000 la Timișoara. A montat și dezvelit creștinește, plăci comemorative unor ilustre personalități ( 17 în Timișoara, 1 în satul Sipet, 1 în satul Izvin, 1 în Băile Herculane, 5 în Mehadia, 2 în Plugova, 1 în Valea Bolvașnița, 4 în Petnic, 1 în Caransebeș. A luat inițiativa executării a 6 monumente dedicate eroilor neamului și unor scriitori importanți ai României.

Ajuns la Mehadia, cu ajutorul autorităților locale, a dus o intensă activitate culturală prin editarea a trei reviste : ,,Eminescuʼʼ, ,,Vesteaʼʼ și ,,Icoane Bănățeneʼʼ.
Cetățean de onoare al comunei Mehadia, Nicolae Danciu Petniceanu a adus o contribuție majoră vieții culturale de aici prin organizarea unor ample acțiuni culturale în toate satele aparținătoare comunei

Nicolae Danciu Petniceau membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și președinte al Societății literar artistice ,,Sorin Titelʼʼ din Banat, a fost un pasionat eminescolog și un permanent îndrăgostit de valorile culturale și istorice naționale.
În ultimii ani, sub patronajul Asociației Pensionarilor din Orșova, am realizat în municipiul Orșova acțiuni culturale comune, cu ocazia cărora am observat dragostea și plăcerea de a se afla în mijlocul publicului de aici.
Dar, boala nemiloasă îl urmărea din umbră și iată i-a curmat suflarea tocmai acum când demarase importante alte acțiuni. În multiplele noastre convorbiri telefonice, când boala îl țintuia la pat acasă sau la spitalele din Timișoara, am descoperit același caracter puternic deși făcea față cu greu durerilor cumplite.

Cu numai o zi înainte de a se stinge, mi-a venit prin poștă ultimul număr al revistei ,,Eminescuʼʼ pe care mi-o promisese în urmă cu o săptămână. În orele următoare , când am pus mâna pe telefon să-i mulțumesc, m-a izbit dureroasa veste a retragerii sale la cele veșnice.
Era conștient că se apropie sfârșitul și spera ca în vara acestui an să-și mai întâlnească prietenii pentru ultima oară acasă la Mehadia. Se pare că programul divin era altul !

Cu deosebit regret pentru tragica despărțire, colectivul redacției ,, Tribuna seniorilor orșoveni ʼʼ transmitem sincerele noastre condoleanțe familiei îndurerate ! Dumnezeu să-l odihnească în pace !
Cale lină maestre, pe drumul veșniciei universale !

Andrușa R. Vătuiu    9/10/2020


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian