Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2020
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Vară magică la Sinaia - Festivalul ”Enescu și muzica lumii” ediția a XXI-a

Scurt istoric

Festivalul George Enescu este un eveniment românesc de prestigiu internațional, inițiat în anul 1958 în memoria marelui compozitor și violonist virtuoz român care-i poartă numele: George Enescu (n. 19 august 1881 Liveni (azi comuna George Enescu), România - d. 4 mai 1955 Paris.
După cum este cunoscut, George Enescu a refuzat să revină în țară după instaurarea unui regim străin de ființa poporului român, continuând să trăiască în Paris, unde s-a stins din viață și înmormântat în cimitirul Pere Lachaise

La trei ani după eternizare, autoritățile de la București au inițiat Festivalul care s-a desfășurat la un interval de trei ani, până în anul 1980, după care o dată cu intrarea României într-o criză inclusiv culturală, festivalul și-a pierdut din strălucire, după ediția din 1979 având loc cu întreruperi. A fost reluat prima dată în 1991, iar prin Hotărârea de Guvern nr. 258 din 13 martie 2002 privind organizarea din doi în doi ani la București a Festivalului Internațional "George Enescu", s-a stabilit actuala ritmicitate a festivalului, cu desfășurare atât în București cât și în orașul Sinaia, un alt loc de reședință a artistului, la vila Luminiș, situată în cartierul Cumpătu, azi Casă memorială.

Trebuie subliniat și reamintit de fiecare dată că de-a lungul anilor, la festivalul organizat la Ateneul Român și la Sala Radio, au participat orchestre și muzicieni de mare prestigiu, precum Filarmonica din Viena dirijată de Herbert von Karajan, Filarmonica din Stockholm, dirijată de Sergiu Celibidache și Filarmonica din Londra, dirijată de Sir John Barbirolli ș.a.


Magia serilor de Festival


Personal, particip de peste douăzeci de ani la concertele organizate în Sinaia unde sunt prezente în special Orchestrele de tineret din țară (coordonate de dl. Profesor Univ. Marin Cazacu, violoncelist) și din Europa. De-a lungul anilor, de câteva ori, în fiecare stagiune, Sinaia a fost onorată atât de prezența Orchestrei Naționale a Filarmonicii Române cât și a unor soliști celebri.

Aflat la cea de a XXI-a ediție, Festivalul George Enescu din anul acesta a primit un subtitlu metaforic: ”Vară magică”.

De-a lungul anilor, la fiecare concert, ca de altfel și în acest an în condițiile restricțiilor impuse de pandemia cauzată de virusului Sars Cov 2, s-a cântat muzică clasică, muzică modernă,divertisment, jazz, fragmente sau părți întregi din simfoniile cunoscute și îndrăgite de generații întregi ale publicului spectator, cunoscător și totodată consumator de artă, compoziții - în primul rând ale artistului - compozitor și interpret - de renume internațional George Enescu - dar și ale apreciaților compozitori : Mozart, Beethoven, Brams, Schubert, Strauss, Vivaldi, Bizet, P.I. Ceaikovski, A Piazzolla, Eduardo di Capua, Benjamin Britten ș.a.

Așa cum aminteam, acum în condițiile impuse de autorități privind limitarea răspândirii epidemiei, concertele s-au desfășurat în aer liber, respectând distanțarea fizică și protejarea cu măști.
Deschiderea Festivalului Internațional ”Enescu și muzica lumii” a avut loc în data de 2 august 2020 la Muzeul Sinaia ( Palatul Florescu-Știrbei) prin concertul oferit de Qvartetul ARCADIA care a interpretat șlagăre ”De la Bach la... Johann Strauss”.

Ulterior, concertele s-au desfășurat după cum urmează: în Parcul Ghica situat în Centrul orașului Sinaia, în fața Cazinoului, la Centrul Cultural ”Carmen Silva” și în curtea Bisericii Romano-Catolice.
Locațiile au fost alese atât pentru diversitatea care oferă un plus de încântare și emoție prin peisajul cu particularitățile specifice fiecărui loc, cât și în legătură cu piesele propuse în program. De pildă, în 13 august, la biserica Romano - Catolică, concertul s-a desfășurat sub genericul ”Sub aripa Sfintei Marii” cu muzică de la baroc la romantism interpretată de soprana Cristina Fieraru și Ioana Gârleanu la pian.
În 15 august, fiind și ziua de Sfânta Maria, organizatorii au intitulat concertul desfășurat în generosul Parc ”Muzică pentru toți” și a concertat Ansamblul Violoncelissimo condus de Marin Cazacu, concert la care s-a remarcat într-adevăr o prezență numeroasă.

În total au fost patrusprezece concerte, în care pe lângă Orchestra Romănă de Tineret au evoluat Ansamblurile Orchestrei Naționale a României: Cvintetul de suflători junior, Cvartetul Cellissimo junior și soliști instrumentiști la: vioară, violă, violoncel, corn, pian, flaut.

Un concert așteptat de mulți spectatori (unii venind special de la depărtări) a fost cel din 11 august când sub bagheta dirijorului Cristian Mandeal, am putut asculta: Divertisment în Re major, kv 136 Allegro - Andante - Presto de W.A. Mozart, Simfonia simplă op 4 de Benjamin Britten și Serenadă pentru orchestră de coarde în Do major op.48 de P.I, Ceaikovski, în interpretarea Orchestrei Naționale Simfonice a României.
În data de 14 august a avut loc avanpremiera la Concursul Internațional George Enescu. Au concertat tinerii soliști: Jean Sekaci, Cornelius Zirbo, Ștefan Cazacu - violonceliști - și Iulian Ochescu - pianist.
Luni 17 August 2020, tot sub genericul ”Muzică pentru toți” : clasic, divertisment and more.. s-a oferit spectatorilor o seară minunată de către membrii Orchestrei Romanian Sinfonietta și soliștii: Monica Bejenaru (voce) Ștefan Danifeld, David Vajda (corn), Mihai Todoran (violă), Carina Boanță (flaut), Ștefan Horvath, Ștefan Amadachioaie-Herțanu, Raluca Constantin - (vioară), Ioana Movileanu, Andrei Bișoc (violoncel) și Iulian Ochescu (pian).

Afirmția că în tot răul este și un bine, s-a dovedit veridică - și aici mă refer la limitarea desfășurării spectacolelor în spații inchise, pentru a putea permite participarea a cât mai multor spectatori. Artiștii și spectatorii - favorizați deopotrivă de vremea bună, concertele din această ediție a festivalului desfășurându-se în aer liber, au imprimat un inedit absolut și anume: în timp ce ascultam muzica răpitoare care te scoate din timp, am putut admira înălțimile celeste, coroanele magnifice ale copacilor care se profilau pe seninul cerului, legănarea ramurilor sub adieri mângâietoare, ori fluturarea tricolorului arborat pe cupola Cazinoului unduind în ritmul muzicii, la care adăugăm momentul desfăşurării - amurgul, care prin sine este plin de vrajă, toate contribuind la instalarea acelei râvnite stări de bine pe care doar arta adevărată o poate insufla, stare mult căutată care motivează de altfel și prezența la spectacole.

În 18 august, ziua premergătoare celei a nașterii compozitorului George Enescu, seara a fost intitulată ”Enescu 65” comemorând astfel cei 65 de ani de la stingerea sa din viață. Cu acest prilej s-a cântat muzica clasicilor îndrăgiți de Enescu, muzică pe care o reasculta frecvent cu încântare, compusă de: Brams, Beethoven, Schumann interpretată de această dată de solișii Orchestrelor Naționale de Tineret ale României: Valentin Șerban - vioară,Ștefan Cazacu -violoncel, Andrei Licareț, Dragoș Dimitriu și Iulian Ochescu - pian. Valentin Șerban a interpretat ”Lăutarul” de G Enescu, compus în amintirea lăutarilor ascultați în copilărie, după cum a precizat domnul Marin Cazacu, moderatorul întregului festival, care a venit de fiecare dată cu salutare completări privind aspecte din viața compozitorilor, alteori chiar cu glume amuzante pentru a crea o atmosferă cât mai destinsă.

Această ediție a Festivalului s-a încheiat triumfal în Sinaia în data de 19 august 2020, cu un concert în care aerul din proximitatea Cazinoului a vibrat sub sonoritățile muzicii compuse de Mendelson Bartholdy (Simfonia nr 10), Beethoven (Romanța op 50 în Fa major pentru vioară și orchestră), Antonio Vivaldi (Anotimpurile) și George Enescu (Rapsodia Română) interpretate de Orchestra Romanian Sinfonietta, sub bagheta dirijorului și totodată solistului (la vioară) Alexander Sitkovetsky - muzician britanic de origină rusă.

Orașul Sinaia rămâne un loc iubit, unde duhul lui George Enescu vizitat de multe ori de geniul său creator chiar în vila ”Luminiș”singura casă construită de artist, imprimă spiriul de universalitate cu care se întâlnesc în fiecare vară iubitorii muzicii culte.


Elena Armenescu    8/22/2020


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian