Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2020
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Imigratie si impactul Coronavirus (COVID-19) – Canada prelungeste cu o luna restrictiile de calatorie

Canada a anuntat ca vor fi prelungite restrictiile de calatorie cu inca 30 de zile pina pe 31 august. Reamintim cine poate veni in Canada in imprejurarile actuale:
- Cetatenii canadieni, rezidentii permanenti
- Anumite persoane carora le-a fost aprobata cererea de rezidenta permanenta;
- Anumiti lucratori straini temporari (foreign temporary workers- FTW)
- Membrii apropiati de familie ai cetatenilor canadieni si a persoanelor cu statut de rezident permanent (aici sint considerati si sotii/sotiile, copii dependenti, parinti, parinti adoptivi sau parinti ‘’vitregi’’, persoanele cu autoritate de tutela) ;
Pentru detalii, puteti consulta https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/coronavirus-covid19/travel-restrictions-exemptions.html
Aceasta decizie este determinata de evolutia pandemiei in alte tari unde situatia este foarte diferita fata de Canada. La pagina https://health-infobase.canada.ca/covid-19/epidemiological-summary-covid-19-cases.html veti gasi statistici incurajatoare care demonstreaza ca in prima saptamina a lunii august 2020 numarul de cazuri in Canada este in continua scadere. Dar fiindca nu este la fel in alte parti, restrictiile de calatorie sint mentinute.
Semnalam si un fapt pozitiv, anume ca sistemul de imigratie s-a adaptat la circumstantele exceptionale si continua sa-si desfasoare operatiile. In acest sens, pe 23 iulie s-a anuntat ca persoanele care cer rezidenta temporara fiind in Canada, vor fi dispensate de obligatia de a furniza datele biometrice caci acest lucru este deocamdata imposibil atit timp cit centrele de recoltare a informatiilor sint inchise (birourile Canada Service). Aceasta masura va permite deblocarea unui numar important de dosare. Reamintim ca rezidenta temporara inseamna :
- Cerere de viza de vizitator sau prelungirea de statut;
- Restabilirea statutului de rezident temporar (pentru cei ce au depasit perioada legala de sedere in Canada);
- Cerere de permis de lucru sau reinnoirea permisului de lucru;
- Cerere de permis de studii sau reinnoirea unui permis de studii.
- Cerere de permis de sejur temporar.
De asemenea a fost anuntat pe 31 iulie 2020 ca s-a reluat activitatea serviciului de pasapoarte. Canadienii pot relua procedura cererii de pasaport trimitind aplicatia prin posta. Daca se prevede o calatorie in mai putin de 30 de zile, pot cere o programare in persoana. Guvernul cere canadienilor care nu au proiecte urgente de calatorie sa mai astepte inainte de a cere un nou pasaport.
O categorie importanta prin numarul de candidati, genul de probleme pe care le intimpina si impactul social si economic, o reprezinta studentii straini. In ultimele zile ale lunii iulie au fost anuntate masuri care sa incerce sa dea solutii acestei categorii de aplicanti.
Astazi, cea mai mare parte a studentilor internationali nu pot veni in Canada. Studentii care fac exceptie la restrictiile de calatorie sint cei ce au avut permisul de studii aprobat inainte de 18 martie 2020 si chiar si atunci intrarea in Canada poate fi refuzata daca programul de studii poate fi inceput online caci agentii de frontiera au instructiuni sa permita intrarea pe teritoriul canadian numai celor ce vin in tara pentru motive ‘’esentiale’’ or daca studiile pot fi urmate online, chiar pentru o perioada limitata, inseamna ca pentru studentul respectiv calatoria catre Canada va fi optionala deci supusa restrictiilor.
In acest context, s-a introdus o procedura in doua etape pentru premisele de studii pentr a da posibilitatea studentilor straini sa inceapa semestrul cu studii la distanta (online) chiar daca cererea de permis de studiu nu a fost finalizata si daca studentul nu poate veni in Canada. Immigration, Refugee and Citizenship Canada a anuntat ca vor fi finalizate cererile de permis de studiu complete si care au fost deja depuse iar cei ce vor sa utilizeze procedura in doua etape trebuie sa depuna dosarul pentru permis de studii pina la 15 septembrie.
Pentru a incheia si pentru a prospecta viitorul in materie de imigratie, vom cita un articol al Radio-Canada International care face referinta la date oferite de Statistics Canada : ‘’ Canada conteaza din ce in ce mai mult pe lucratorii straini temporari care sint deja prezenti pe teritoriul sau pentru a raspunde nevoilor in materie de imigratie’’. Agentia de statistica compara date din anul 2000 cind 8% din noii imigranti erau fosti lucratori temporari, cu date din 2018 cind aceasta proportie ajunge la 46%.( articol in franceza : https://www.courrierinternational.com/article/immigration-au-canada-de-plus-en-plus-de-travailleurs-etrangers-temporaires-selectionnes).

Vom mai reveni la acest subiect. Pina atunci, va dorim numai bine.


Anca Tismanariu
..........................................

N.O. Anca Tismanariu ing, consultant de imigratie, membru CRCIC, membru OIQ.
Pentru întrebari sau sugestii scrieti la;
agti_recrutement@sympatico.ca


Anca Tismanariu    8/20/2020


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian