Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2020
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Un nou festin liric in plină vară muzicală sibiană

Mai săracă decât oricând în România, din cauza pandemiei de coronavirus, vara muzicală a anului 2020 a oferit Sibiului, care nu și-au dezis temeinica tradiție istorică, un emoționant festin liric. El a fost organizat, cu respectarea tuturor restricțiilor de distanțare socială, în zilele de 12 și 13 august în splendida Sală a oglinzilor de la Forumul German al orașului de pe malurile Cibinului. Este o încoronare a Cursului de măiestrie vocală, desfășurat între 7 și 13 august a.c., când mezzosoprana Claudia Codreanu, însoțită de pianista Diana Dembinski-Vodă, prestigioase conferențiare la Universitatea Națională de Muzică din București, au instruit prin lecții zilnice pe tinerii de talent înscriși la curs.

O activitate densă de nuanțare artistică, de rafinament interpretativ s-a desfășurat zi-lumină în splendida sală, unde pianul marca August Förster suna fără greș, parcă îndemnând minunatele voci ale tinerilor să țintească spre ideal, spre perfecțiune. Piesele muzicale alese aparțin preclasicilor Bach, Vivaldi, Händel, fiind desprinse din clasici ca Mozart, Haydn și Beethoven, din romanticii de operă Puccini și Rachmaninov. Nu lipsesc nici compozitorii români, dintre care doar exemplificator menționăm pe Tiberiu Brediceanu, George Cavadia, Felicia Donceanu, Sabin Drăgoi, Paul Constantinescu și Tudor Ciortea. Cele două profesoare care susțin acest curs sibian sunt recunoscute pe plan național ca promotoare ale muzicii contemporane, iar pianista Diana Dembinski este ea însăși compozitoare. La cursul de măiestrie vocală de la Sibiu s-a pregătit un program variat stilistic, lucrându-se pasionat cu o adevărată pepinieră de voci promițătoare. Regretul nostru a fost provocat de faptul că tinerii japonezi înscriși la curs nu au putut să vină la Sibiu din cauza pandemiei. Timp de o săptămână coridoarele Forumului German din Sibiu au răsunat de arpegii, vocalize și arii celebre, de lieduri în limbi diferite.

Mezzosoprana Claudia Codreanu a realizat cu emoție că în acest an desfășoară pentru a șasea oară la Sibiu un program de măiestrie vocală și simte “o bucurie extraordinară să întâlnească asemenea tineri interpreți talentați, serioși, determinați în efortul lor, pasionați pentru muzică.” Ducându-și gândul până la capăt, maestra Claudia Codreanu a mărturisit: ”Sperăm să oferim publicului, chiar și în condiții speciale, când numărul spectatorilor va fi mai mic din cauza restricțiilor, două recitaluri rafinate de muzică clasică, cu un repertoriu variat, în superba Sală a oglinzilor de la Forumul german din Sibiu.” Doamna conf. univ. Diana Dembinski-Vodă, pianista corepetitoare, ne-a împărtășit impresiile domniei sale despre orașul-gazdă și despre condițiile în care se desfășoară evenimentul muzical la care participă pentru prim dată: ”Sibiul este orașul pe care îl cunosc și îl iubesc de mult timp. Sunt impresionată de conjunctura organizatorică prietenoasă, cu participanții la curs, profesori și cursanți, de condițiile cazării noastre, de spațiul repetițiilor, totul aflat în centrul istoric al orașului, cu ambianța lui deosebită.”

Așa cum era de așteptat, în contextul restrângerii impuse de pandemia mondială de coronavirus, chiar și numărul cursanților s-a redus la jumătate. Între cei 8 tineri frumoși și talentați, aflați la început de drum în pregătirea lor pentru o carieră vocațională ca aceasta, ne-a atras atenția Alina-Estera Curcă, pe care am rugat-o să ne relateze cum s-a apropiat de muzică, trăind într-o lume atât de pragmatică a începutului de secol XXI: „Am început să studiez muzica în clasa a VI-a, alegându-mi ca instrument principal cornul francez, la Liceul vocațional de Artă din Tg. Mureș. Mă pasionează arta frumosului și astfel mă regăsesc în muzică. Din clasa a IX-a am început să studiez cântul vocal cu mama mea, care este profesoară de canto, în paralel cu instrumentul meu preferat, cornul francez.” Pentru că abia la a XVI-a ediție a Cursului sibian Alina s-a prezentat pentru prima dată, am întrebat-o de la cine a aflat de el. Domnișoara cu chip blând ne-a răspuns: ”Am aflat de acest curs de măiestrie vocală de la chiar doamna conf. univ. Claudia Codreanu, cunoscută de mama mea. Sub îndrumarea maestrei, am pregătit pentru concertele Cursului aria Ich folge dir gleichfalls de I.S. Bach, liedurile Ia nie prorok de P.I.Ceaicovski, La steaua de Tudor Ciortea și Freudvoll und leidvoll de L.van Beethoven.

Între atâtea fete, un singur tânăr, student la Politehnică, dar unul decis să pornească pe drumul aspru al artei vocale, Cristian Grigorescu, care ne-a vorbit cu emoție despre alegerea sa: ”La Rm.Vâlcea am urmat Școala Populară de Artă și, în același oraș, Liceul de Artă, unde profesoara de canto m-a încurajat și mi-a vorbit de acest curs de la Sibiu. Tocmai am fost declarat reușit la Academia de Muzică “Gh. Dima” din Cluj-Napoca, dar cunoscând acum pe mezzosoprana Claudia Codreanu, m-am decis să dau examen de admitere și la Universitatea Națională de Muzică din București. Pentru Concertele Cursului de la Sibiu am pregătit ariile Ciel e terra de Haendel, Vânzătorul de păsări de Karl Zeller, liedurile Widmung de Robert Schumann și Știi tu, mândro de Gh. Dima.

Iubitorii de muzică clasică din Sibiu au așteptat cu interes ca în fiecare an cele două concerte finale, astfel că în 12 și 13 august 2020 în Sala cu oglinzi a Forumului german, în prezența unor oficiali locali, au fost ascultate sopranele Ingrid Boengiu interpretând aria Bist du bei mir de J. S. Bach, Jennifer Mohanu care a cântat aria Zerlinei din opera Don Giovanni de W. A. Mozart, Ema Burduhosu care a desfătat publicul cu vivaldiana arie Sposa, son disprezzata și Mara Poștea interpretând aria Non v'è chi m'aiuta din opera La Kanterina de J. Haydn. Ne-au mai încântat Alina- Estera Curcă cântând liedul Eu nu sunt prooroc de Rachmaninov, Emilia Tudorache care a ales din creația lui L. Delibes liedul Les filles de Cadix. Soprana Maria Cazacu a interpretat aria O, mio babbino caro de G. Puccini. Programul concertului final, intitulat Gala tinerilor interpreți a culminat cu aria lui Adam din opereta Vânzătorul de păsări, în interpretarea tenorului Grigorescu Cristian și aria Norinei din opera Don Pasquale de G. Donizetti, cântată de soprana Emilia Tudorache cu o înaltă nuanțare și forță expresivă.

Asemenea tineri frumoși, splendid vestimentați, așa cum cereau aceste concerte desfășurate în ambianța Sălii cu oglinzi din inima Sibiului, sală ce adăpostește și un pian vechi la care cândva cântase Franz Liszt, au oferit sibienilor o adevărată desfătare artistică. O asemenea pepinieră de talente vocale a înregistrat în calendarul cultural al anului 2020 un regal de on singulară frumusețe și semnificație.

Conform tradiției, cursanții au primit diplome de participare și cadouri în cărți din partea Ligii Culturale “România-Franța”, ca organizatoare, spre a ilustra dialogul pe care muzica și literatura l-au susținut de-a lungul timpului. Citind cărți precum Radu Stanca-Evocări și interpretări în evantai, America visului românesc și Lucian Blaga și ultima lui muză de Anca Sîrghie, Amazoana. Vorbe și fapte, Eu, pământeana. În penitența melancoliei, Florile iernii. Gânduri la ore nocturne de Adi Travadi și eseul monografic Anca Sîrghie în lumina slovei de Ada Stuparu, tinerii muzicieni sosiți la Sibiu din diferite colțuri ale țării și profesoarele lor din București vor cunoaște câteva personalități legate de spațiul cultural al orașului de pe malurile Cibinului.

Evenimentul sibian s-a încheiat cu o retrospectivă a celor 16 ediții ale acestui curs care a adus la Sibiu de-a lungul anilor valoroși tineri și profesori reputați, fie violoniști, pianiști, fie flautiști și alte instrumente de suflat sau dirijori corali, din SUA, Germania, Spania, Elveția, Austria. În fiecare an manifestarea a avut o altă structurare a concertelor oferite sibienilor, fie că ele s-au desfășurat pe scena cea mare de la Thalia, la sala festivă din Biblioteca județeană Astra sau la Biserica Ursuline.

Ca organizatoare a acestor evenimente anuale unice în peisajul muzical sibian, atât ca program ilustrând întreaga istorie a domeniului, cât și ca genuri muzicale cultivate, Liga Culturală “România-Franța” din localitate a fost susținută în eforturile ei de Primăria orașului și de Consiliul județean Sibiu. Le mulțumim pe această cale lor și conducerii Forumului German din Sibiu pentru gratitudinea arătată ca gazdă generoasă a cursului din acest an. Tinerii care s-au instruit și au evoluat în concertele de la Sibiu din 2006 până astăzi sunt în bună parte studenți de conservator, muzicieni, instrumentiști, soliști vocali, profesori de profil, care au drumul deschis spre afirmare.

Tinerilor interpreți și generoaselor profesoare care timp de o săptămână și-au închinat la ediția a XVI-a măiestria profesională și pasiunea mai bunei lor pregătiri artistice, le urăm succes la viitoarea lor evoluție pe scenele lirice ale țării și ale lumii.


Anca Sirghie    8/20/2020


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian