Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2020
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Agricultura românească

Istoria este cea dintai carte a unei natii. Intrinsa ea isi vede trecutul, prezentul si viitorul - a spus NICOLAE BALCESCU,

Avem o civilizatie nationala de intarit, hranind -o cu tot ce am pastrat ca monumente ,datine si amintiri si tinand-o in stransa legatura cu orice curente de sanatoasa inoire a culturii europene - a spus A D XENOPOL.

T E R R A N O S T R A

Preocuparea multimilenara a omenirii a fost si ramane sursa de baza a acesteia de asi procura hrana cea de toate zilele indiferent de perioada istorica.
Conditiile pedoclimatice si geografice jucand un rol primordial, de acum 4600 000 000 de ani cand s-a format Pamantul suportul nostru material si pana acum 2000 OOO de ani in Tertiar cand gasim fauna bogata ca in zona Bugiulesti s a pus problema existentei unor hominizi, primii stramosi indepartati ai nostrii in aceasta zona. Acum 1000000de ani apar indicii arheologice privind existenta unor urme materiale piatra cioplita; in Paleoliticul inferior iar in Paleoliticul mijlociu 100000 -40 000 idH apare omul de NEANDERTHAL in spatiul Carpato-Dumarean .
In cultura Cernavoda I (4.400-3500 idH ) triburile de pastori folosesc caii si arme perfectionte Sursa Napoleon Savescu Noi nu suntem urmasii Romei Ed.Axa Botosani 2002 Romania. Marii nostri agronomi au organizat temeinic pregatirea cadrelor pentru in toate domeniile: agricultura, zootehnie ,mecanizare pajisti.
M Caloianu in lucrarea "Stiinta Istoriei " 1895 arata necesitatea descoperirilor stiintifice se transmiterea lor imediat,

Marele nostru agronom Ion Ionescu de la Brad in 1862 intuind viitorul spunea:"Tot cel ce voieste a uda semanaturile si fanetele trebuie mai inainte de toate de a duce apa intr-insele sa ia masuri spre a o scurge si a zbici pamantul ,altminterele irigatiunea este intotdeauna pagubitoare Preocuparile relatate de Sviatoslav si de cele bizantine in anul 971semnala existenta culturii de cereale in Dacia. In cetatea Sucidava s-au gasit senimte de in sub a scandura putrezita descoperita de catre prof.Dumitru Tudor in anul 1940 fiind considerata de circa 6000 de ani ,Marturii asemanatore se gasesc i toate cetatile vechi din tara noastra,Cronicarul bizantin M Attaleias in anii 1073 -1174 amintind de granele care erau comercializate pe pietele europene ,

Pe Columna lui Traian de la Roma si Pe Cetatea de la Adamclisi sunt sculptate figuri de culegatori de struguri ,fructe alaturi de soldati si alte figuri . Herodot amintea de bogatiile tarii noastre,Plugul folosit in stravechi timpuri a fost descoperit la Selimbar Papirusul "Hunt"(pastrat astazi in British Muzeum ,) mentioneaza cereale din Dacia,viticulturadin provincia dunareana,Plugul a fost descoperit in timpul invaziei tatarilor,,Date ineresante despre pomicultura au fost atestate de catre Megher in anul 1214 in satul Santandrei.Pomicultorul Albert Wachsman nascut in 1849 a introdus in Ardeal mai multe soiuri straine ,Compendiumul"sistemelor agricole" din Romania s au ocupat eruditii E Sanduleac S Pascovschi,au evidentiat tehnologii in genetica ,Academia Romana ,Academia de Stiinte Agricole si Silvice Ghe Ionescu Sisesti ,Ministerul Agriculturii . si Dezvoltarii Rurale precum si Universitatile de Agronomie si Medicina Veterinara pregatesc cadre de specialitate.

Revin in anul 1852Domnitorul,Grigore Ghica spunea :Moldova ,bogata in resurse neexploatate dar variate in toate domeniile posedand un pamant bogat si fertil ,piete de desfacere asigurate pentru comertul de export si pentru comertul de import a ramas totusi in urma progresului care a dat un impuls industriei europene In anul 1877 stralucitul agronom P S Aurelian spunea : introducerea asinilor de treierat a fost o binefacere pentru agrticultura noastra si lor le datoram in parte intinderea cea mare de grau ce se seamana de cativa ani in tara, In 1878 castigand razboiul contra turcilor Romania a devenit Independenta si putea sa vanda produsele pe pietele europene.

In perioada1790-1820 cultura vitei de vie a inceput sa produca vinuri de calitate superioara pentru import si export aducand venituri mari amintit de catre Liviu Botezan Pomii fructiferi si pomicultura in Transilvania secolului XII XIV Tansilvania a fost di vremuri stravechi tara plina de pomi roditori care i au sporit bogatia si frumusetea asigurand hrana suplimentara populatiei Sursa importanta de cultivare de : mere,pere,gutui,cirese,afine ,coacaze migdale fragute,castane comestibile , agrise,etc toate acestea fiind un tezaur de vitamine.

Cresterea albinelor ,indelungata indeletnicire a oamenilor .
Albina(apis melifica) este cel mai nobil producator de miere polen ceara pastura .Albina este cel mai precis operator care instiineaza pe surioarele ei unde se afla sursa de flori de unde pot culege si ele Este insecta care alearga multi kilometri in viata ei. Apis mellifica este un virtuos producator care dateaza din vremuri multimilenare,este un f.bun organizator al activitatii din colonia sa. Precizarile acestea sunt sustinute de catre toti specialistii din lume.
Prof,dr.ing.V. Harnaj Presedintele Asociatiei crescatorilor de albine din Romania ,Presedintele APIMONDIA Specialisti straini ; DC Jarvis din SUA . Dr ALIN CAILL AS francez a tiparit cartea polenul in 1970" Valoarea dietetica a polenului ,Raportul de expertiza al prof Remy Chauvin de la Universitatea Sorbona -Franta si recomandarile medicului dr. Siegmund Schmidt din R F Germania Ed. Apimondia Bucuresti 1977. sunt trecute in revista virtutile apiculturii.

Cateva date despre prima lucrare din Transilvania cu 200 de ani in urma.Ioan Fridvaldeszky 1730 1786 studii la Viena la Universitate cu multiple calificari : stiinte,latina ,mineralogie botanica,agronomie ,retete de ingrasaminte ,constructii de masini performante , a fost un mare inaintas al Agronomiei .La Institutul International de Agronomie de la Roma din 1511 a fost si Vasile Dezmireanu.Specialisti in organizare si statistica : D Cantemir,Dimitrie Sturdza,Nicolae Sutu Victor Slavescu Dionisie Pop Martian ,Gr G, Turburi L. Colescu I A.Murat Dionise Martian D.Gusti,G Bibescu G D. Creanga dr Pavel Vasici,militant pentru infiintarea de societati agronomice dupa 1848 se ridica problema sa se infiinteze scoli agricole; La Streharet Slatina exista deja Manastirea Streharet.

Sustinatori ai sporiri de scoli de agicultura au mai fost:Ioan Chitu,Stefan Pop .Iosif Sterca Sulutiu.
Dimitrie Comsa ,GhPop ,VRoman ,Visarion Roman , ParteniecCosma,un inflacarat sustinator al cooperativelor de productie,precum si Vaslle I Berghianu n 10 dec 1888 in satul Colibi com Secasel jud Alba.

Marele agronom Constantin Sandu Aldea au ajuns la Braila la Liceul N Balcescu coleg cu profesor universitar Nae Ionescu si director al ziarului Cuvantul Profesorul Marin Chiritescu Arva a cautat si propus solutii pentrupromovarea cooperatiei agricole

Nicolae Iorga scrie despre V Berghianu "Omul si poetul V Berghianu a fost si ramane legat de miscarea cooperatista din agricultura romaneasca,spre care si a indreptat gandurile , cu acelas bun simt ,sinceritate si onestitate sufleteasca,.
Cercetarile istoriei in epoca moderna au fost facute de catre:Ion Ionescu de la Brad,,George Baritiu,George Maior Alexandru Marki Iacob Muresanu a incercat sa infiinteze o scoala agicola in 1854 Aloisiu Vlad si Sigismund Popovici au propus infiintarea unei scoli medii agricole pentru luminarea taranimi si buna starii ei. in parlamentul de la Pesta in anul 1860.

Vicarul Ioan Marian in prima jumatate a secolului XI X a sprijinit dezvoltarea pomiculturii si legumiculturii propunand infiintarea de scoli agricole si scoli normale ca sa fie cultivate legume si fructe in fiecare sate in gospodariile taranesti aceiasi recomandare a facut o si unitatilor graniceresti in anul 1766 .

Sericicultura .
In anul 1849 s a infiintat la Pantelimon pentru cresterea duzilor din ordinul domnitorului Barbu Stirbei la sfatul agronomului Ion Ionescu de la Brad .Si A D Xenopol a sprijinit sericicultura in 1864"PS Aurelian arata ca in anul 1860 s a exportat 4360 ocale de samanta, S-au obtinut importantante sume se bani din aceasta indeletnicire crescatorilor viermilor de matase. Piscicultura romaneasca a avut venituri mari din miile de tone de peste obtinute prin pescuit pentru consum propriu cat si pentru export .Romania avand conditii excelente pentru pescuit.

Doresc multa sanatate tuturor care consuma produsele romanesti.

Bibliografie:TERRA NOSTRA culegere de materiale privind istora agriculturii in Romania sub redactia EUGEN MEWES Ministerul Agriculturii,Industriei Alimentare ,Silviculturii si Apelor Ed Redactia revistelor agricole Bucuresti 1971 vol ll.

.......................................

ing Vasile Vanta Oakville On - Canda
Vasile Vantă     8/19/2020


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian