Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2020
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Imigratie si impactul Coronavirus (COVID-19) – informatii la zi din Canada

Revenim cu informatii actualizate : pe 30 iunie a fost reluat tratamentul cererilor de viza de vizitator si de eTA-s (electronic travel authorizations) prezentate on-line, dar restrictiile de calatorie ramin valabile. Aceasta masura a fost luata pentru a preveni acumularea de cereri, pentru a permite pastrarea unor termene rezonabile si pentru a permite reluarea calatoriilor cind restrictiile vor fi ridicate.

Anumite Centre de receptie a cererilor de viza (CRDV) s-au deschis dar serviciile de biometrie inca nu sint oferite. Pentru a permite candidatilor sa poata respecta exigentele diferitelor proceduri sint prevazute termene de timp suplimentare.

Reamintim ca obligatia calatorilor ce sosesc in Canada de a avea un plan de carantina de 14 zile ramine in vigoare. Este o masura obligatorie pentru cei ce nu au nici un simptom ‘’Covid-19``.
Un cititor ne-a intrebat daca perioada de izolare poate fi petrecuta cu familia/prieteni canadieni – subliniem ca aceasta ar presupune ca si ei sa stea in izolare 14 zile. Deci decizia le apartine. In mod normal carantina inseamna : mers direct la adresa indicata, nu se merge la scoala, la lucru sau in locuri publice, se auto verifica starea sanatatii, altcineva asigura aprovizionarea, nu se primesc vizite, se poate iesi in curte sau pe balcon si trebuie sa pastreze o distanta de 2 metri fata de orice alta persoana (care ii livreaza alimente de exemplu). Cei ce nu au cum sa-si asigure locul de izolare, trebuie sa contacteze un angajat al Chief Public Health Officer of Canada care ii va ajuta sa gaseasca o solutie (https://www.canada.ca/en/public-health/services/diseases/2019-novel-coronavirus-infection/latest-travel-health-advice.html).

In ceea ce priveste calatorii catre USA, reamintim ca in 19 iunie 2020 interdictia pentru toate calatoriile discretionare (ne-obligatorii) a fost prelungita pina pe 21 iulie 2020. Pentru informatii actualizate poate fi consultat site-ul Agentiei de servicii frontaliere (https://www.cbsa-asfc.gc.ca/services/covid/menu-eng.html).
Am primit multe intrebari privind statutul in Canada a celor ce sint aici cu un statut temporar : vizitatori, lucratori cu contract de munca sau studenti. Ce sa faca daca le expira perioada de sedere legala?

A – Daca statutul de vizitator, de student sau permisul de lucru nu a expirat : se face o cerere de prelungire a statutului – procedura on-line la care sint totusi citeva exceptii cind se admite o aplicatie pe hirtie.
Vizitatorii vor cere o fisa de vizitator.
Lucratorii sau studentii pot fi in situatiile urmatoare:
1 – Daca nu mai studiaza sau nu mai lucreaza vor cere schimbarea statutului in cel de vizitator atit timp cit permisul de studii sau de munca nu a expirat;
2 – Daca vor continua sa studieze sau sa lucreze vor cere reinnoirea permisului de studii sau de munca daca sint eligibili. In toate situatiile trebuie adaugata o scrisoare detaliata explicind motivul extinderii sejurului in Canada.
Daca lucratorii temporari vor sa schimbe angajatorul, trebuie vor cere un nou permis de munca fiind in interiorul Canadei. Aici mentionam ca procedurile trebuiesc incepute aproximativ cu 6 luni inainte de expirarea permisul de munca valid caci termenele de studiu sint destul de lungi (trebuie cerut LMIA – Labor market impact assement iar pentru Québec trebuie obtinut in plus un CAQ - certificat de acceptare al Québecului).
In orice caz, temporar, in contextul pandemiei, lucratorii care vor sa schimbe angajatorul nu au nevoie sa astepte noul permis de munca. Ei trebuie sa aplice pentru noul permis de munca si sa comunice cu ajutorul unui formular web cu IRCC transmitind informatii legate de identitatea candidatului si a noului angajator. IRCC va trimite un raspuns in 10 zile confirmind daca candidatul poate incepe lucrul. Conditiile si procedurile nu se schimba, deci angajatorul trebuie sa obtina un LMIA si sa respecte exigentele legale, numai ca i se permite lucratorului strain sa inceapa lucrul si sa ramina in legalitate.

B – Daca statutul de vizitator, de student sau permisul de lucru a expirat dar nu au trecut mai mult de 90 de zile – se poate cere restaurarea statutului. In asteptarea finalizarii cererii studentii sau lucratorii nu-si pot continua activitatea.

C- Daca statutul de vizitator, de student sau permisul de lucru a expirat si au trecut mai mult de 90 de zile – consultati un specialist in imigratie.
Va dorim sa va gasim sanatosi, sa auzim numai de bine.

Anca Tismanariu
..........................................

N.O. Anca Tismanariu ing, consultant de imigratie, membru CRCIC, membru OIQ.
Pentru întrebari sau sugestii scrieti la;
agti_recrutement@sympatico.ca


Anca Tismanariu    7/27/2020


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian