Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2020
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Informații utile pentru cetățenii români din Canada care călătoresc în România

Ambasada României la Ottawa dorește să-i informeze pe cetățenii români din Canada care se pregătesc să călătorească în România asupra următoarelor:

Informațiile disponibile la Ambasadă cu privire la operatorii de transport aerian care asigură curse pe relația Canada – Europa sunt:
Update: Calendarul lunii iulie:
• Air Canada a reluat cursele pe următoarele relații: Montreal-Atena, Montreal-Bruxelles, Montreal–Frankfurt, Montreal-Geneva, Montreal-Londra, Montreal–Paris, Montreal-Roma, Toronto-Amsterdam, Toronto-Atena, Toronto-Dublin, Toronto–Frankfurt, Toronto–Londra, Toronto-Munchen, Toronto-Roma, Toronto-Tel Aviv, Toronto-Zurich, Vancouver–Londra.
• KLM operează curse pe ruta Toronto–Amsterdam; au fost reluate cursele Montreal-Amsterdam, Vancouver-Amsterdam, Calgary-Amsterdam.
• Air France operează curse pe ruta Montreal-Paris.
• Lufthansa a reluat operarea curselor Montreal-Munchen și Toronto-Frankfurt.
• Swiss: au fost reluate cursele către/dinspre Vancouver și Montreal.
• LOT: au fost reluate cursele dintre Varșovia și Toronto.
• Tap Air Portugal: au fost reluate cursele Toronto-Lisabona și Toronto-Ponta Delgada (Azore).
• Icelandair: au fost reluate cursele către/dinspre Toronto.
Informațiile referitoare la zborurile transatlantice aflate în operare sunt în continuare supuse schimbărilor, de aceea recomandăm cetățenilor români să urmărească permanent pe site-urile companiilor aeriene anunțurile cu privire la efectuarea curselor. Ambasada va reveni cu informații actualizate cu privire la companiile aeriene care operează curse comerciale către Europa (informația de mai sus se poate regăsi la adresa http://www.mae.ro/node/51982, capitolul Canada). Ambasada comunică periodic informații pentru menținerea la zi a paginii MAE privind atenționările de călătorie în contextul răspândirii COVID-19, în care pot fi găsite date utile privind regimul de călătorie stabilit de autoritățile federale canadiene pentru cetățenii străini, inclusiv români.
În ceea ce privește tronsonul de transport intra-european către România, recomandăm cetățenilor români să ia cunoștință de măsurile restrictive impuse de statele europene, prin consultarea informațiilor de la adresa http://www.mae.ro/node/51880. De asemenea, recomandăm cetățenilor români să urmărească permanent pe site-urile companiilor aeriene anunțurile cu privire la operarea curselor intra-europene cu sosire în România.
Update: Important pentru cetățenii români/persoanele originare din România care călătoresc cu pașaportul canadian: Prin Hotărârea Guvernului nr. 553 din 15 iulie, starea de alertă în România a fost prelungită cu 30 de zile începând cu 17 iulie 2020. Potrivit art. 2 al. 2 anexa 3, care stabilește că, în absența unor reglementări contrare la nivel național, interdicția de intrare în România nu se aplică străinilor/rezidenților care provin din state pentru care au fost ridicate restricțiile de călătorie către Uniunea Europeană, cetățenii canadieni și persoanele cu statut de rezident permanent în Canada pot intra pe teritoriul României cu documentele de călătorie emise de statul canadian.
Update: Este valabilă în continuare lista țărilor terțe pentru care se aplică excepția de la măsura privind izolarea/carantina, care include Canada. Astfel, cetățenii canadieni și persoanele cu statut de rezident permanent în Canada sunt exceptați de la aplicarea măsurii privind izolarea/carantina pentru 14 zile la intrarea pe teritoriul României. Lista poate fi consultată la http://www.cnscbt.ro/index.php/liste-zone-afectate-covid-19.
Update: În ceea ce privește tronsonul de transport intra-european către România, trebuie ținut cont de art. 3 al. 1 anexa 3 din HG nr. 553/2020 care stabilește că se suspendă zborurile efectuate de operatorii economici din aviație spre țările care nu fac obiectul excepției de la carantinare/izolare stabilite de Institutul Naţional de Sănătate Publică și aprobate de Comitetul Național pentru Situații de Urgență (http://www.cnscbt.ro/index.php/liste-zone-afectate-covid-19), şi din aceste ţări către România pentru toate aeroporturile din România. De asemenea, recomandăm cetățenilor români să ia cunoștință de măsurile restrictive impuse de unele state europene, prin consultarea informațiilor de la adresa http://www.mae.ro/node/51880. Reprezentanțele românești din Canada sunt pregătite să acorde asistența consulară necesară pentru realizarea tranzitului aeroportuar prin orașele europene de escală (precum scrisorile de tranzit solicitate de operatorii de transport aerian la îmbarcare).
În ceea ce privește regimul de funcționare a punctelor de trecere a frontierei de stat, lista celor care se mențin închise temporar, parțial sau total, se găsește la art. 5, anexa 3, din Hotărârea Guvernului nr. 553/2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României și măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. În vederea informării cu privire la punctele de trecere a frontierei, aflate în stare de operare, recomandăm cetățenilor români să consulte site-ul Poliției de Frontieră la https://www.politiadefrontiera.ro/ro/traficonline/?vt=2&dt=1.

Recomandăm cetățenilor români să contacteze Ambasada României la Ottawa dacă există neclarități cu privire la cerințele stabilite de diferitele state membre ale Uniunii Europene în ceea ce privește efectuarea tranzitului (aeroportuar sau terestru). Coordonatele Ambasadei sunt: (613) 789-9711 sau (613) 858-0577, email ottawa.consul@mae.ro / ottawa@mae.ro.

Informații utile pentru cetățenii români care revin în Canada din România
Reamintim că măsurile adoptate de Canada în contextul gestionării epidemiei de COVID-19 stabilesc în sarcina companiilor aeriene responsabilitatea de a permite îmbarcarea în locul de plecare. Toate companiile aeriene care operează curse către Canada au obligația de a face triajul la îmbarcare în baza grilei de criterii stabilite la nivel federal (sunt autorizați să se îmbarce cetățenii canadieni și rezidenții permanenți, la care se adaugă anumite excepții bine precizate – informațiile se găsesc la https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/coronavirus-covid19/travel-restrictions-exemptions.html#unite-citizen-pr); informații utile legate de măsurile adoptate la nivel federal în contextul gestionării epidemiei se găsesc la https://www.tc.gc.ca/en/initiatives/covid-19-measures-updates-guidance-tc.html#toc_1 și la https://www.canada.ca/en/public-health/services/diseases/2019-novel-coronavirus-infection/latest-travel-health-advice.html).
Update: Subliniem că pot efectua călătoria pe cale aeriană către Canada numai cetățenii care nu prezintă simptome de îmbolnăvire cu COVID-19. Existența simptomelor atrage respingerea de la îmbarcarea către Canada.
Update: Cetățenii români eligibili pentru efectuarea călătoriei către Canada pe cale aeriană, care îndeplinesc condiția de a nu prezenta simptome ale contaminării cu noul coronavirus, trebuie să posede o autorizație electronică de călătorie (eTA) valabilă sau o viză corespunzătoare scopului pentru care călătoresc. Autorizația electronică de călătorie (eTA) este obligatorie și pentru cetățenii români care tranzitează aeroporturile din Canada.
Update: Purtarea măștii de protecție pe toată durata călătoriei, la trecerea graniței și pe durata deplasării la locul de izolare este obligatorie (nu este obligatorie în vehicule private). Nerespectarea obligației privind purtarea măștii la îmbarcarea către Canada poate determina respingerea de la îmbarcare a persoanei respective (nerespectarea regimului de purtare a măștii de protecție pe durata călătoriei poate atrage aplicarea unei amenzi - până la 5000 CAD pentru persoanele fizice, până la 25.000 CAD pentru persoanele juridice). Masca este non-medicală.
Update: Nu se solicită prezentarea unui certificat de sănătate din care să reiasă rezultatul negativ la testarea pentru COVID-19 la îmbarcarea către Canada sau la trecerea frontierei canadiene (pe cale aeriană, terestră sau maritimă).
Update: Atragem atenția asupra faptului că cetățenii români care ajung în Canada (punctul de trecere a frontierei) pe cale aeriană, terestră sau maritimă și prezintă simptome ale îmbolnăvirii cu COVID-19 nu vor primi permisiunea de trecere a frontierei canadiene.
Update: Intrarea în Canada va fi urmată de izolare/carantină timp de 14 zile (excepția se aplică exclusiv lucrătorilor esențiali). Inexistența unui plan de auto-izolare/carantină poate atrage refuzul de intrare în Canada, iar nerespectarea regimului de izolare se sancționează foarte sever (verificarea planului de auto-izolare se face la trecerea frontierei).
Update: La planificarea călătoriei către Canada, pentru tronsonul intra-european, recomandăm cetățenilor români să consulte informațiile disponibile pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe la secțiunea Atenționări de călătorie – Europa (https://www.mae.ro/node/51880), pentru a lua notă de eventualele restricții față de cetățenii români, inclusiv în privința tranzitului.

Textul Hotărârii Guvernului nr. 553 din 15 iulie 2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României și măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 se găsește la https://gov.ro/ro/guvernul/sedinte-guvern/h-o-t-a-r-a-r-e-privind-prelungirea-starii-de-alerta-pe-teritoriul-romaniei-si-masurile-care-se-aplica-pe-durata-acesteia-pentru-prevenirea-si-combaterea-efectelor-pandemiei-de-covid-19.

Ottawa, 19 iulie 2020


.............................

Planul de auto-izolare trebuie să conțină informații legate de: reședință, deplasarea la destinație, modul de achiziționare a alimentelor, modul de acces la servicii esențiale/îngrijire medicală.
Sancțiunea prevede: declararea ca inadmisibil (sancțiune corespunzătoare încălcării regimului imigrației), deportarea din Canada (pe baza emiterii unui ordin de extrădare) și interzicerea intrării în Canada pentru 1 an.


Ambasada României la Ottawa    7/19/2020


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian