Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2020
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Festivalul online ”Salut, Adolescența” lansează o carte scrisă de 19 adolescenți

Între 4-10 mai 2020, Clubul UNESCO-Adolescenții, Muzeul Național al Literaturii Române din București, Teatrul de Comedie și asociația Euro CulturArt celebrează online cea de-a XXIII-a ediție a Festivalului ”Salut, Adolescența”, inițiat de maestrul George Mihăiță. În fiecare zi din Săptămâna Adolescenților vor fi distribuite gratuit cărți scrise de adolescenți din România și Republica Moldova, în urma unor concursuri naționale de literatură, fotografie și arte plastice. Marți, 5 mai 2020, va fi distribuit gratuit, online, pdf-ul antologiei ”reUNIRE”, apărută, în 2018, la editura arădeană Mirador, în urma atelierelor de scriere creativă susținute de scriitorii Dan Mircea Cipariu și Florin Iaru în licee din Pecica, Sântana, Nădlac și Arad. ”reUNIRE” a fost realizat de Centrul Cultural Județean Arad, în cadrul proiectului „reUNIRE” – un concurs județean de literatură și ateliere de scriere creativă care s-au desfășurat în licee și colegii din județul Arad. Din juriu au făcut parte: Florin Iaru, Dan Mircea Cipariu, Ioan Matiuț și Eugen Rogojan. Antologia ”reUNIRE” cuprinde 19 autori, adolescenți cu vârste între 10 și 19 ani. Parteneri media ai Festivalului ”Salut, Adolescența” sunt Radio România Cultural, AgențiadeCarte.ro, Ziua-a.ro.

”Realizăm pentru genurile de nișă literare un spațiu public pentru a se exprima și promova, în liceele din Arad, Pecica, Nădlac și Sântana. Totul într-o formulă interactivă, de agora. Acest program își propune să creeze o așteptare și o obișnuință culturală pentru operele artistice ale adolescenților, folosind un format spectacular, care să atragă cât mai mult și mai divers public arădean. Oferim o scenă de afirmare debutanților în aceste genuri de nișă și, de asemenea, vrem ca publicul să-i cunoască și pe profesioniștii acestor genuri. Programul încurajează și sprijină adolescenții creatori; sprijină creația contemporană în ariile tematice ale literaturii române vii; crează un patrimoniu cultural cu valoare inovativă; încurajează practici artistice participative și dezvoltarea de noi forme de expresie artistică (improvizații de poezie, blues și jazz); propune experimente artistice și literare de valoare pentru schimbarea mentalităților, pentru pluralitate estetică și diversitate culturală.”, a declarat Ioan Matiuț, coordonatorul programului reUNIRE, luni, 29 octombrie 2018, la lansarea programului reUNIRE.

Luni, 4 mai 2020, a fost distribuit gratuit, online, pdf-ul antologiei ”Matrioșka. Nouă prozatori adolescenți” , apărută, în 2018, la editura Tracus Arte, redactor: Teodor Dună, art director: Mihai Zgondoiu, carte cofinanțată de AFCN (Administrația Fondului Cultural Național). Antologia prezintă cele mai frumoase povestiri scrise de adolescenți, selectate de un juriu format din Dan Mircea Cipariu, Florin Iaru și Cristian Teodorescu, în urma Concursului Național „Cele mai frumoase povestiri ale adolescenților”. Adolescenții care au publicat în ”Matrioșka. Nouă prozatori adolescenți” sunt (în ordine alfabetică): Andreea-Mădălina Balea, Ana Cernea, Vlad-Cristian Dragne, Denisa Lepădatu, Elena Macsim, Elena Olaru, Sorina Rîndașu, Adela MariaTudose, DianaVlasa.


Clubul UNESCO-Adolescenții este o organizație non-politică, non-guvernamentală și non-profit fondată de Maestrul George Mihăiță. Președintele Clubul UNESCO-Adolescenții este scriitorul Dan Mircea Cipariu, iar Vicepreședintele asociației este artistul vizual Mihai Zgondoiu.

Clubul UNESCO-Adolescenții a fost creat în anul 1992 și face parte din rețeaua mondială de cluburi UNESCO. Încă de la înființare, Clubul UNESCO-Adolescenții a făcut lobby parlamentar pentru legiferarea unei zile speciale dedicate fenomenului adolescentin. Astfel, în 1997, a fost promulgată LEGEA nr. 197 din 17 noiembrie 1997 privind instituirea Zilei Adolescentului în fiecare an.

Clubul UNESCO-Adolescenții este printre primele asociații non-guvernamentale din România dedicate adolescenților. Scopul clubului este realizarea de programe cultural-sportive, turistice, info-educaționale, de descoperire de noi și tinere talente și de promovare a acestora în plan profesional și în viața publică.

Clubul UNESCO-Adolescenții a colaborat încă de la înființare cu instituții culturale publice precum AFCN, Primăria Muncipiului București, ArCub, Teatrul de Comedie, Primăria Sectorului 3 și Primăria Sectorului 6 în realizarea unor proiecte culturale, artistice și info-educaționale pentru promovarea adolescenților și a tinerilor creatori din domeniile artelor spectacolului, artelor vizuale și ale literaturii.

Proiectele noastre comune, Săptămâna Adolescenților, Comedia ține la TINEri, Festivalul Național de Teatru pentru Liceeni „Jos Pălăria”, Vernisaj A, Virtual Text A, Cursurile gratuite de actorie pentru elevi (profesor Delia Nartea), au venit în întâmpinarea creativității adolescenților din București și din țară și au devenit repere de referință pentru colaborarea dintre o reprezentantă a societății civile, o instituție culturală aflată sub finanțarea unei autorități publice locale și Primăria Municipiului București.

În cele 22 de ediții de până acum ale Festivalului Național de Teatru „Jos Pălăria”, au urcat pe scenă peste 5000 de adolescenți (din care câțiva au ajuns mari actori și regizori), iar premiile au fost decernate, de-a lungul anilor, de Marcel Iureș, Horațiu Mălăele, Maia Morgenstern, Emilia Popescu, Vlad Cristache, Andi Vasluianu, Dorina Chiriac, Alex Bogdan etc.

Sabin Popa    5/5/2020


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian