Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2020
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Armindenii sau Ziua vinului de pelin

Prima zi a lui Florar poartă denumire populară de Armindeni sau Ziua pelinului. În popor sunt numiți armindeni acei pomișori sau crengile verzi cu care se împodobesc porțile, ușile și ferestrele caselor la 1 Mai, ca un omagiu adus naturii, un simbol al reluării ciclului anotimpurilor. De asemenea, se consideră o reverență adusă Proorocului Ieremia, dar și o anticipare a sezonului estival, cu zile călduroase și recoltele bogate.
În multe localități rurale din Transilavania bătrânii își amintesc de obiceiurile deprinse de la moșii lor referitoare la Amindeni. Nu peste tot se aninau ramuri verzi, ca de pildă la Iarăș, unii săteni puneau la poartă câte un pom înalt, curățat de crengi până aproape de vârf. El putea fi împodobit cu flori ori panglici colorate, simbolizând renaștarea vegetației, după o lungă perioadă de iarnă.
În dimineața de 1 Mai cei mai destoinici gospodari se spălau pe față în mod simbolic cu rouă, ca să rămână sănătoși tot anul. La casele cu fete de măritat se puneau puieți de mesteceni în fața porții. Armindenul simboliza în vechime Zeul vegetației, care se spune că protejează recoltele și animalele. Dar și pe oameni.
Acei pomișori trebuiau să rămână de strajă lângă casa gospodarului până la vremea secerișului, când era scoși, tăiați și aruncați în focul cu care se cocea pâinea din grâul cel nou.
Cu decenii în urmă am văzut la un cunoscut din satul Băcel cum își împodobise cu ramuri verzi nu numai poarta, ci și intrarea în adăpostul animalelor. Mi-a spus că este o veche datină populară de protejare față de urgiile naturii, a bolilor și tuturor relelor nu doar a stăpânului gospodăriei și a familiei sale, dar și a necuvântătoarelor din bătătură: vite, porci, orătănii.
Se spune că pe 1 a lunii lui Florar s-a născut odinioară un personaj biblic ce avea darul proorocirii: Sf. Ieremia. În slavonă, această zi se numea "Ieremiin Dini"(“Ziua lui Ieremia”), iar prin românizare și simplificare a devenit în timp actualul Armindeni.
În tradiția populară referirea la această dată are strânsă legătură cu renașterea vegetației, reprezentând un simbol al belșugului și vieții așezate. Armindenii se serbează și pentru sănătatea și fertilitatea pământului, sătenii rugându-se ca natura să nu le fie potrivnică, să nu bată grindina, să nu apară dăunătorii, pentru ca vinul să fie bun, oamenii sănătosi și veseli. În trecut se organizau petreceri câmpenești, unde se mânca miel fript, caș, ceapă verde, ridichi, iar la final o felie de cozonac. Se bea vin roșu, dar mai ales pelin, acel soi de vin cu gust amărui și parfum specific.
Probabil că așa s-a perpetuat obiceiul și după venirea regimului comunist, de aceea de 1 Mai lumea mergea la iarbă verde să se “distreze cu mici și bere”, încercându-se astfel estomparea datinilor de sorginte religioasă.
Rolul Armindenului este oarecum apotropaic, vizând estomparea unor superstiții, protejarea ființei umane de rele și ghinioane, apelând la felurite talismane, practici, ritualuri. Mai ales oamenii simpli se simt adesea lipsiți de apărare în fața provocărilor dure ale existenței, a sorții potrivnice. În același timp, creștinii fac trimitere și la prigonirea lui Iisus.
Este vorba de episodul omorârii pruncilor de către oștenii lui Irod. Seara, după ce terminau atrocitățile, puneau câte o ramură verde la poarta de unde trebuia început măcelul în ziua următoare. Localnicii isteți, pentru a-i deruta pe soldați, au început să pună ramuri verzi la toate casele, așa că nu s-a mai știut unde poate fi găsit micul Iisus…
În ziua de Armindeni datina spune că sătenii nu trebuie să muncească la câmp, fiindcă e păcat, până și… rândunelele evitând să-și repare cuibul!

Ziua pelinului - vinul amărui

Data de 1 Mai mai este serbată în multe zone și drept Zi a pelinului. Pe lângă bucate alese, oamenii se cinstesc cu un anumit soi de vin numit pelin, recomandat pentru înnoirea sângelui și stimularea apetitului. Se știe că vinul se poate deteriora dacă nu e păstrat corespunzător (făcând „floare”), de aceea unii podgoreni îl „ajustează”. Adică îl amestecă cu diverse condimente care să-i mascheze mirosul și gustul neplăcut.
Cea mai reușită rețetă se pare că o reprezintă utilizarea amărelii pelinului, rezultând o băutură chiar plăcută la gust.
Pelinul românesc nu are nimic a face cu sortimentele celebre de băuturi străine, precum vermutul sau absintul. Rețetele autohtone diferă de la o podgorie la alta, iar rezultatul este un vin ușor și aromat de primăvară.
Mai trebuie spus că planta în sine - pelinul - este considerată pe alocuri o buruiană cu proprietăți magice, Źfiind purtată de 1 Mai la pălărie de flăcăi sau în sân de domnișoare. Poate fi Źașezată la colțul mesei, de asemenea, ascunsă în…așternut, pentru alungarea duhurilor rele.
Ramurile verzi de Armindeni se anină noaptea mai cu seamă la porțile fetelor de măritat, fără ca feciorii care râvnesc la inima lor să fie văzuți. Tradiția spune că a doua zi flăcăii care au pus crenguțele trebuie identificați, poftiți în casă de părinții fetei și omeniți. Li se dă de băut câte un pahar de pelin sau vin roșu, închinând pentru sănătate și bunăstarea tuturor.
Pe vreme de pandemie cu Coronavirus, ca acum, petrecerile vor fi amânate până când urgia va trece și ușor, ușor vom reveni la frumoasele noastre obiceiuri din străbuni.


pt Observatorul
Horia C. Deliu
Horia C. Deliu     5/1/2020


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian