Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2020
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Zoonozele si COVID-19

Zoonoza sau antropozoonoza, este o boala infectioasa transmisa de la animale (domestice sau salbatice) la om, si vice-versa. Agentii infectiosi care se pot transmite sunt bacterii, paraziti, virusi, Chlamidii, Mycoplasme, etc, fie prin contact direct, sau prin vectori, adica intermediari.

Zoonozele nu sunt boli noi, se cunosc de cand a inceput agricultura si domesticirea animalelor. Ciobanii faceau antrax cutanat de la oi, malaria se transmite prin tantarul Anofel, psitacoza se ia de la pasari, trichineloza de la porcul infectat, rabia de la animale turbate, febra Q de la diverse animale si pasari, boala zgarieturii-de-pisica, etc, sunt doar cateva exemple. Prionii, agenti infectiosi descoperiti recent dau boala vacii nebune sau encefalita spongiforma. Celebra Yersinia pestis,este bacteria care da ciuma, sau pesta bubonica, cu punct de transmitere de la rozatoare. Boala Lyme, prin muscatura de paduchi transmite la om infectia cu Borelia burgdorferi, de la iepuri, rozatoare, lupi, etc. Si lista este mult prea lunga sa o enumerez aici.

Merita mentionat ca zoonozele au ajutat la descoperirea vaccinurilor. Cuvantul “vaccin”, provine de la Vacca in Latina. Vaccinia, a fost denumit virusul care produce Variola, (Smallpox), eradicata pe glob din 1977. Un medic englez, Edward Jenner a observat ca femeile care mulgeau vacile, erau imune la variola, dar ocazional faceau o forma usoara de boala, denumita variola vacii (cowpox). Puroiul luat din infectiile cutanate ale unei laptarese a fost inoculat unui pacient, care mai traziu s-a dovedit a fi imun la variola. In onoarea lui Jenner, Louis Pasteur a propus ca termenul de vaccinare sa fie dat procedurii de inoculare.

Oamenii au coexistat dintodeauna intr-un ecosistem complex, intr-o relatie de interdependenta complicata cu animalele, fie ele domestice sau salbatice. Pericolul aparitiei de boli infectioase noi a existat si va exista mereu, saltul de agenti infectiosi de la o specie la alta nu poate fi realistic redus la zero.
Dar conditiile de aparitie a fenomenului pot fi modificate, ca de ex., se poate opri deforestarea padurilor tropicale in jungla Amazonului, se poate interzice vanatoarea si pescuitul in anumite zone, acolo unde exista ecosisteme a caror biodiversitate trebuie protejata.

Virusul care da SIDA, HIV a fost transmis la om, prin “bushmeat trade” adica vanatori din Africa, care au ucis, macelarit si mancat cimpanzei si alte maimute. Si totodata, exista si obiceiul de a tine maimute ca animale de casa, aceste maimute erau purtatoare de virusul SIV (S vine de la “simian”). Vanatorii aveau de obicei pe corp taieturi, zgarieturi si rani deschise prin care intra virusul de la maimute. Asa a aparut HIV-1 prin mutatia lui SIV, si mai mult ca sigur a existat deja in Congo, Cameroon, cu multi ani inainte de a fi identificat in 1983 de catre Luc Montanier. S-a transmis prin relatii sexuale de la om la om, si se poate transmite prin placenta de la mama, si prin transfuzia de sange infectat.
Zika, este un virus identificat pentru prima oara in Uganda, in 1947, si care da boala denumita febra Zika. Gazdele primare sunt maimutele, (Rhesus macaque), virusul se transmite la om prin tantarul femela Aedes aegypti. Este un virus din familia Flaviviridae, inrudit cu virusul care da dengue, febra galbena si encefalita japoneza. Prima mare epidemia a fost in 2007 in Gabon. Virusul se transmite sexual dar si de la mama la fat, fiind raspindit la ora actuala in Asia, Africa si America. In 2015 a existat o mare epidemie in Brazilia. Doi ani mai tarziu, s-au nascut copii cu microcefalie, un sindrom congenital. Un vaccin nu a fost dezvoltat inca.

Ebola, boala si virusul cu acelasi nume, cu originea in Congo, langa raul cu acelasi nume, a fost identificat in 1976. Cercetatorii considera ca sursa de transmitere umana ar fi liliecii si primatele, adica cimpanzei si alte maimute. De la om la om se transmite prin contact sexual si prin secretiile unei persoane infectate. Rezervorul de virus ramin totusi liliecii (fruit bats), deoarece “gazda” este un dead-end, adica nu supravietuieste infectiei.
SARS-coronavirus a cauzat o epidemie de boli respiratorii in 2003, si boala care-i poarta numele: Severe Acute Respiratory Syndrome. A inceput in provincial Guandong, China. Sursa primara ar fi fost o specie de lilieci, Rhinolophidae, si primul pacient un fermier din zona. De aici, un medic care a visitat Hong Kong a infectat 16 persoane. Virusul a ajuns la Toronto in Februarie 2003, printr-o pacienta care a venit din Hong Kong. In Toronto a infectat 257 de persoane. Virusul a fost identificat in pietele din Guangdong in o specie de rozatoare, Paguma, care erau sacrificate in aceasta piata.
MERS, vine de la Middle East Respiratory Syndrome, tot un coronavirus (MERS-CoV), a aparut pentru prima data 2012 in Arabia Saudita, si se considera ca ar fi fost transmis la om de la camile, care la randul lor s-au infectat de la lilieci. Boala se aseamana clinic cu o gripa, dar poate fi fatala. Se transmite inter-uman prin secretii respiratorii si contact apropiat. Din fericire, purtatorii asimptomatici nu sunt contagiosi.

COVID-19, pandemia de cosmar pe care o traim acum, a izbucnit initial in noiembrie 2019, in provincia Hubei, orasul Wuhan, China. Este un virus inrudit genetic cu SARS, si se transmite prin secretii respiratorii, tuse, stranut, atit de la persoane infectate, cat si de la purtatori pre-simptomatici, adica inainte sa apara semne de boala. Tot liliecii, ar fi infectat alte animale, mai ales micul Pangolin, un mamifer, care traieste in Asia, mic de sub 1m, si acoperit cu solzi. Este un animal nocturn, care se hraneste cu insecte, si care in timpul zilei doarme incolacit ca o minge. Se pare ca este vanat si ucis, ca sa fie mancat, fie folosit in medicina traditionala chineza pentru tratamentul diverselor boli… In decembrie 2019 Dr. Zhang Jixian seful departamentului de respirologie de la spitalul provincial Hubei, a notificat autoritatile chineze ca 180 de pacienti sunt infectati cu un nou tip de coronavirus….

Si asta ne duce la asa-zisele “wet-markets”, adica o piata unde se vand doar, sau se si sacrifice, produse “perisabile”, precum pestele, gaini, si multe alte animale, pisici, caini, lilieci, scorpioni, iepuri, si da, pangolini…lista este foarte lunga. Coabitarea stransa in conditii insalubre, duce la transmiterea de agenti infectiosi de la animale la om, asa cum s-a intamplat deja. Este un obicei in intreaga Asie, nu doar China, de a cumpara mancare de la aceste piete si nu din supermarket-uri. Conditiile insalubre si inghesuiala contribuie la aparitia unor noi agenti infectiosi, care fac saltul de la animal la om.
In Aprilie 2020, Dr. Anthony Fauci, directorul de la National Institute of Allergy and Infectious Diseases si Elizabeth Maruma de la United Nations Environment Programme, au cerut inchiderea globala a pietelor care comercializeaza animale salbatice, din cauza riscului aparitiei de boli zoonotice si totdata pentru protejarea speciilor pe cale de disparitie.
Se va intampla oare? Cati oameni mai trebuie sa moara?

.................................

Nota Observatir.
Dr. Diana Laza lucreaza intr-un spital in GTA unde se trateaaza pacienti infectati cu covid.
O drama pe care toti o traim, unii la televisor, altii pe viu.


Dr. Diana Laza, Toronto    4/10/2020


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian