Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2020
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Scrioare numai pentru unii de acasă

Am tot evitat să vorbesc despre asta , dar acum nu mai pot să tac. Simt cum furia și revolta mi se opintesc în gât și se cer cu disperare exprimate. Trebuie să deschid gura , altfel mă sufoc. Cum însă și tăcutul , e în aceste vremuri , o formă de a impiedica răspândirea virusului , am ales să scriu.Mă adresez vouă , tuturor românilor.
A fost nevoie de această pandemie ca să vă dați arama pe față și într-un mod sfidător și josnic să vă dați mâna cu cei poticniți la stânga spectrului politic , într-o adevărată avalanșă de gesturi,acțiuni și declarații care vin să injosească , să ignore , să demonizeze și să provoace suferință și scârbă , românilor din Diaspora (nu agreez termenul , dar nu facem dezbatere lingvistică acum) .
Să o luăm cu începutul. Ați transmis (aproape nemestecat) mesajul otravit lansat de o parte infectă a mass-media (preluat și de vectori de opinie și exprimare care au pretenția că sunt cerebrali și vertebrali) cum că "hoarde" de "diasporeni" năvălesc în România , aducând cu ei ucigașul Sars Cov2 (aka Covide , aka CoronaVirus ) .
Stimați (folosesc ironic termenul) domni , vă întreb , știți cumva câți cerșetori italieni au adus virusul din China ?! câți zilieri suedezi l-au dus din Italia în Suedia ?! câți muncitori în agricultură s-au întors din Spania în Belgia cu virusul ?! și câte badante nemțoaice au trecut granița din Austria în Germania , cu virusul în poșetă ?! . De unde acest discurs parșiv și acest mesaj subliminal că românii din Diaspora sunt vinovați ?! Toate aceste țări (și multe altele) sunt în plină criză sanitară , toate au răspândire masivă de CV , dar niciuna nu și-a blamat sau demonizat cetățenii care s-au repatriat , așa cum am făcut-o noi , chiar de la cel mai înalt (2m cred) nivel.
Compania poloneză Lot (deținută chiar de statul polonez) a făcut un adevărat pod aerian , cu câte 10 curse zilnice , pt a-și aduce în țară cetățenii din Italia sau Spania , Cehia a repatriat pe cheltuiala ei cetățeni din Peru sau Mongolia și Slovenia a deschis puncte vamale dedicate exclusiv cetățenilor sloveni care veneau din Italia , asta ca să mă opresc doar la statele foste "surori comuniste" . La noi am văzut masuri pompieristice , dezorganizare , neputință sau mai rău , rea-voință.
Voiam să văd tabere de sute , mii de corturi și module , înșirate la graniță , pt primirea , testarea , carantinarea cetățenilor români. Stațiunile Moneasa (AR) și Felix (BH) aveau posibilități mari de cazare și hrănire , dar ați preferat să plătiți sume colosale unor iluștri anonimi , abonați la partid , care dețin pensiuni falimentare. Acolo , trebuia să-i țineți obligați , 14 zile pe toți cei întorși în țară , în condiții decente din punct de vedere sanitar și social.
Sigur că am aici și un deget acuzator pt cei care au strâmbat din nas că n-au cafea la micul dejun sau nu se inchide bine ușa . E CRIZĂ FRAȚILOR !! E PANDEMIE !! știu că nu cu bucurie v-ați pornit spre România , dar v-ați asumat niște riscuri atunci când ați făcut-o și trebuia să suportați niște rigori și restricți.
Nu sunt eu în măsură să judec cine și de ce a ales să fugă (DA , ACESTA E TERMENUL CORECT) în România. Noi , cei aflați aici , cunoaștem mult mai bine realitatea decât cei din birourile ministeriale,studiourile sau fotoliile tele-vizionare.Au fugit cei care nu aveau un statut și un rost clar în țările pe unde se pripașiseră și care doar speculau și spoliau sistemele sociale și economice , dar să băgați bine la cap un lucru , chiar și cerșetorii,hoții,curvele sau infactorii , în momentul în care au plecat din România , au făcut țării un imens bine , degrevând statul de niște cheltuieli financiare și sociale imense și mai mult , aducând bani , bani cash , în economia și bugetul României. Noi , diasporenii onești , stim cel mai bine cât de mult ne-au afectat toți aceștia imaginea , noi avem infinit mai multe motive să-i urăm , dar nu putem să o facem ,pt că e în puterea noastră să dovedim că acolo unde muncim și trăim , românii și România au altă imagine și valoare decât cea oferită de hoți și cerșetori.
Să revenim însă la fondul problemei , nu la forma pe care voi o pictați cum vă place. Această pandemie a zduncinat serios economiile țărilor în care trăim. Foarte mulți s-au trezit fără joburi dar au în continuare cheltuieli , chirie,rate,facturi,mâncare. E normal și firesc să gândească pragmatic , cu puținii bani pe care-i au , unde pot supraviețui mai mult/bine , aici sau în România ?! .
Și să nu vă aud că-i acuzați "de ce nu au economisit" că vă întreb pe voi "câți bani aveați puși deoparte ?!" .
Nu e vina lor că se simt mai în siguranță în România ,unde mai au un petec de grădină,un solar,un purcel sau niște rude gata să-i ajute. Ei nu se intorc cu coada între picioare la o țară și un sistem pe care l-au hulit , ei se întorc prematur și forțat . Mulți au avut visul întoarcerii acasă și acum îl trăiesc ca pe un coșmar.
Ani de zile , zeci de ani chiar , ați lălăit-o cu realizarea unei baze de date și a unei statstici clare despre câți români trăiesc/muncesc în Diaspora , asta pt că nu ați vrut să le asigurați corect drepturi electorale. Uite că acum era bună o astfel de bază de date ,care să vă spună clar cine și de unde vine. Acele recomandări de la Ambasade și Consulate sunt dacă nu neafișate , cel puțin ignorate chiar de membri corpului diplomatic , dar aveați la dispoziție bazele de date ale țărilor membre UE , cel puțin , unde puteați vedea cine și unde e înregistrat la asigurări medicale,taxe/impozite sau sistem educațional. Trebuia doar să le cereți și coroborați , eventual să le și recunoașteți oficial. Dar la nivel de reprezentanțe diplomatice faceți orice , mai puțin să reprezentați interesele noastre. Chiar și acum , sunt românce care au nascut și nu pot obține un certificat de naștere pt copilul lor , sunt oameni care și-au pierdut actele și nu pot obține un duplicat. Nu pot avea nici măcar servicii medicale ,în aceste vremuri complicate , fără acte de identitate. La liniile tel-verde nu răspunde nimeni cu orele și în Italia s-au dat șpăgi pt un loc în avionul de repariere.
Pt că nu știți , nu vreți , nu puteți face mai mult , dați mesaje , "STAȚI ACOLO !! NU VENIȚI ÎN ROMÂNIA !!" .
Ghiciți ce ?! Imensa majoritate chiar asta facem . Nu pt că ne spuneți voi , ci pt că așa ne îndeamnă obligațiile contractuale ,așa ne îndeamnă spiritul de conservare , așa ne îndeamnă conștiința.
E ca la fotbal. Voi priviți și comentați doar ce fac niște unii , unii foarte puțini . Noi , cei mulți , cei mai mulți , privim și stăm cuminți . Știm că fără noi , economia Romaniei s-ar fi prăbușit demult și știm că acum , cu noi veniți în țară , statul ar colapsa.
Noi dăm dovadă de spirit civic și înțelepciune și așteptăm . Așteptăm ca țara care nu ne mai vrea , să se vindece ........ nu doar de Covid-19

Alin Stanciu din Copenhaga,
Alin Stanciu    4/5/2020


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian