Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2020
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Ecuația pierderii

Suntem prinși într-o ecuație în care oricum ai da-o la pace nu te poate lăsa pe deplin mulțumit (ceea ce ar putea descrie generalitatea esenței umane). Există trei forme decisive de orientare.

1) Versiunea optimistă. Pandemia se va termina cu bine, economiile se vor reface cît ai bate din palme, pierderile vor fi recuperate fără prea multe sacrificii, țările vor manifesta ceva mai multă grijă în prevenirea unor situații asemănătoare, pentru evitarea altor nenorociri. Dar dacă este adevărat că volumul de suferință reglează capacitatea de memorare, cu învățămintele decurse de-aici, o convalesecență prea suplă ne va priva de un cumul adecvat de înțelepciune.
Dacă am trecut de un asemenea obstacol, cu sute de mii de morți, milioane de cazuri și un șomaj cum nu s-a mai văzut de zeci de ani, dacă a mai existat ceva asemănător vreodată, dacă zeci de economii precare și-au revenit în cîteva luni, toate acestea denotă că omenirea a ajuns la un prag la care nu mai poate fi pusă în încurcătură.
Suntem indestructibili, zeități cărora li se permite totul, orice protocol de precauție, spiritualitate și bun-simț va fi inutil și ridicol. Mînați, măi!

2) Versiunea pesimistă. Dacă la orice încercare, cît de stupidă, măruntă, eronat orientată, vom sări cu topoarele argumentației spre a lovi în orice nădejde posibilă, mai omenește ar fi să ne tragem toți cîte un glonte în cap, pentru a facilita precipitarea unui deznodămînt dinainte cunoscut.
Dar nu știm ce va fi mîine, în ciuda promisiunilor (pentru că oricum nu mai credem în politicieni, savanți, ziariști și falși profeți). Nu știm dacă norii nu se vor risipi la primele ore ale dimineții și, întocmai lui Noe, vom vedea seninul uitat al albastrului.
Speranța învinsului este să nu mai nădăjduiască în nimic, ne îndemnau latinii la paradoxul înfrîngerii acceptate, dar, atîta timp cît credem în Dumnezeu și în lucrările sale, nu putem, matematic vorbind, să considerăm situația ca fiind 100% fără scăpare. Iar dacă e, dar se află sub controlul Lui, finalul de după final ne va acoperi de clemența divină.

3) Versiunea obiectivă. O noțiune care nu poate fi aplicată decît în prezența unui sistem infailibil de culegere, procesare și transmitere a adevărului, sub toate aspectele.
Cum aceste condiții, cu toată strădania și regretul, sunt inexistente, categoria este lovită de nulitate.
Ca, de altfel, și cele precedente.


2 aprilie 2020

Liviu Cangeopol     4/3/2020


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian