Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2020
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
O prietenie sincera

Recent a avut loc la Cluj un eveniment cultural deosebit care fara indoiala merita consemnat. Evenimentul despre care va scriu a avut loc cu prilejul Sarbatorii Evreiesti “Tu Bishvat “ si a fost GAZDUIT sic de “Casa Tranzit” Cluj. Tu Bishvat inseamna “Anul Nou Al Pomilor” si cu aceasta ocazie se planteaza pomi si se recomanda ca oamenii sa manince o varietate de fructe.

La Sarbatorile Evreiesti participa de obicei nu doar persoane de etnie Evreiasca ci si numerosi prieteni ai Comunitatii Evreiesti, de etnii si religii diferite.Toti sunt bineveniti !
De data aceasta -Conducerea Comunitatii Evreilor a contactat Conducerile Comunitatilor Armenilor din Cluj si din Gherla (Armenopolis) invitind oficial membrii acestor Comunitati sa participle ca oaspeti de onoare la festivitate.Mai mult chiar, oaspetii Armeni au fost invitati si sa participe la un spectacol realizat de C omunitatea Evreilor, in care sa prezinte muzica si dansuri traditionale Armenesti.Invitatia a fost acceptata cu placere.

Desi evenimentul a fost programat intr-o Duminica la ora 16:30, de pe la orele 15:30 spectatorii au luat sala “cu asalt” si in scurt timp toate locurile au fost ocupate, inclusiv cele “improvizate” pentru a mari capacitatea salii de aceasta data neincapatoare.

Spectacolul a inceput cu scurte cuvintari prezentate de Domnii Robert Schwartz, Presedintele Comunitatii Evreilor din Cluj, D-l Karen Sebesi Attila Presedintele Comunitatii Armenilor Cluj si D-l Ioan Esztegar Presedintele Comunitatii Armenilor din Gherla (Armenopolis). Inca de la prezentarile Presedintilor mai sus mentionati, s-a putut observa si simti cit se poate de clar prietenia,reala amicitie dintre ei si implicit dintre Comunitatile pe care le reprezentau. Acest spectacol a fost vizionat nu doar de clujeni ci si de persoane venite din alte localitati ba chiar din alte tari si chiar de peste Ocean, cum ar fi D-l Harry Kassabian (SUA) si cel ce Va scrie aceste rinduri, din Canadca, unde locuiesc de 36 de ani. !
La inceput intr-o atmosfera solemna, cu drag si piosenie s-a adus un cald omagiu Doamnei Azaduhi Varduca Horenian, o distinsa femeie locala, de origine Armeana artist plastic renumit , care s-a stins cu doar citeva saptamini inainte de acest eveniment; s-a tinut un minut de reculegere .Doamna Horenian a fost o apriga luptatoare pentru drepturile Armenilor si a infierat cu vehementa masacrul Armenilor de catre Turci.

A urmat programul propriu zis in care au alternat prezentarile aristilor Comunitatii Evreilor cu cele ale artistilor Armeni.
Astfel din partea Comunitatii Evreilor au participat si au incintat publicul Corul condus de inimoasa Prof. Kati Halmos si mai tirziu formatia de Klezmer “Mazel Tov” (“Noroc”) condusa cu maiestrie de sotii Socea . (klezmer este o muzica ce a fost foarte comuna si distincta in Comunitatile evreiesti din Sud-Estul Europei, la sfirsitul Secolului XIX si inceputul secolului XX.)
Cit priveste formatiile artistice ale Comunitatilor Armenilor am savurat si am fost incintati sa vedem/ ascultam Corul Comunitatii Armenilor, pregatit si condus impecabil de D-na Anna Maria Molnar. Doamnele au fost imbracate in tinuta traditionala Armeneasca , cu foarte mult bun gust, in superbe fuste rosii si bluze de culoarea sampaniei. Barbatii au fost imbracati sobru, in costume negre. Toate cintecele au fost interpretate in limba Armeana, fara indoiala un lucru dificil.
Formatia de dansuri traditionale Armenesti pregatita in mod exemplar de Erika Esztegar si, ( nu intimplator) premiata la diferite Festivaluri (Festivale ??) si concursuri ,mai mult decit a incintat publicul. Fetele au purtat bluze si fuste rosii si veste bleumarin, iar baietii au purtat straie traditionale Armenesti, bleumarin.Artistii au fost la inaltime si au fost aplaudati cu multa caldura ,la scena deschisa.

In fine sa amintim cu drag si bucurie de cele cinci surori Kassabian, absolut adorabile ( toate inca de virsta scolara !) care au cintat, acompaniindu-se cu instrumente traditionale Armenesti, cu coarde ciupite, asemanatoare cu un banjo. Au cintat superb si au incintat publicul, primind aplauze furtunoase.

Incheierea programului artistic nu a insemnat si finalul acestei dupa- amieze si seri speciale. Toti participantii, artisti si spectatori au fost invitati sa se infrupte din feluritele delicatese si fructe pregatite in stilul bucatariei Armenesti si Ebraice. S-au revazut prieteni….. s-au legat prietenii noi…s-a glumit……s-au schimbat opinii si pareri totul intr-o atmosfera relaxata, amicala, ca intre vechi prieteni. Ce seara minunata !

Sa amintesc faptul ca – asa cum stiti – evreii au trecut prin Holocaust si au pierdut circa 6.000 000 de oameni ; Armenii au suportat Genocidul/Masacrul organizat de Turci in 1915 in care au fost ucise si/sau dislocate peste 1000 000 de persoane !!
Armenia a fost prima tara crestina din lume si capitala Yerevan a aparut inaintea Romei !!!.
Cred ca trecutul absolut cutremurator al acestor popoare ( cu o contributie enorma si disproprtionala la propasirea omenirii) explica- cel putin intr-o anumita masura-, prietenia strinsa si sincera a Armenilor si Evreilor.

Aici in Romania Comunitatile Evreiesti si Armene ( deja foarte mici) se micsoreaza vazind cu ochii; persoanele in virsta au emigrat sau au decedat. Cei mai tineri se casatoresc cu persoane de alte etnii etc. Tocmai de aceea este mai mult decit o incintare, o enigma si (aproape) un miracol as spune ca in aceste conditii atit Comunitatea Evreiasca cit si cea Armeneasca continua sa pastreze ( aproape cu obstinatie) tezaurul Comunitatilor lor- in sens de limba, cintece, dansuri, port, bucatarie, traditii si obiceiuri. Si pot realiza de la an la an spectacole ca si cel vizionat recent.

In fine sa mentionez un lucru extrem de important. Relativ recent, in Decembrie 2019, domnul Karen Sebesi a fost decorat de Presedintele Republicii Armenia cu extrem de prestigioasa “Medalie de Apreciere”pentru implicarea in consolidarea si dezvoltarea relatiilor de prietenie armeano-romane si pastrarea identitatii armene.As dori ca din acest colt de pagina sa il felicit cu caldura pe domnul Karen Sebesi pentru aceasta realizare cu adevarat exceptionala.Sunt convins ca reprezint si vocile multor, foarte multor cititori.

Ajunsi la editia a opta a zilei de prietenie dintre Comunitatea Armeana si Comunitatea Evreiasca asteptam cu nerabdare editia urmatoare.
Toti Romanii ar trebui sa traiasca in armonie si prietenie, respectind valorile, religia si traditiile diferitelor grupuri etnice.Este un lucru perfect realizabil; Prietenia sincera dintre Comunitatea Armenilor si cea a Evreilor este o dovada cit se poate de clara in acest sens.

George V Freundlich

N.N

Domnul George V.Freundlich este un clujean care a studiat muzica clasica (Vioara, pian , trombon) si ulterior medicina ( absolvind facultatea cu nota 10) la Cluj.
Din 1985 trfaieste in Canada unde si-a cladit o cariera stralucita, obtinind numeroase premii, distinctii, ordine, medalii etc. A fost Medicul Anului in 1999 si in 2008.
De 25 de ani este Director peste 4 spitale partenere si este membru in Timmins Symphony Orchestra si The Timmins All Star Big Band.
A fost cea mai tinara persoana (43 de ani) mentionata in Dictionarul “Clujeni ai secolului XX”.
Din 1997 este membru “Board of Directors Orchestras Canada” si din 2005 “Fellow & Benefactor” The Metropolitasn Opera New York.
Este un globetrotter extreme de active care a vizitat toate cele 7 continente si a lucrat la Cercul Polar si in Antarctica.
A fost si a ramas un bun Roman ajutindu-si ( in mod extreme de discret) concetatenii in multe situatii extreme de grele.
A fost decorat de Ministrul de Externe Titus Corlatean cu “Diploma de Umanitate, Filantropie si Ambasador Cultural”
Jurnalist amator, intemeietorul (impreuna cu Prof. Dr Emil Luca) publicatiei clujene “Viata Transilvaniei”

George V Freundlich     3/28/2020


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian