Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2020
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
S-au închis ușile bibliotecii, dar deschidem ferestrele spre lectură

Odată cu apariția pericolelor generate de răspândirea coronavirusului, Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” din Craiova a luat măsuri, încă înainte de decretarea stării de urgență, pentru ca numeroșii săi cititori (copii, tineri și vârstnici) să nu aibă de suferit prin îmbolnăvire, dar nici prin lipsirea de avantajele lecturii. Așa că, pentru întreaga perioadă specială, indiferent cât va dura ea, se implementează proiectul „Citim împreună. Rămânem împreună. Stăm acasă!”. Este vorba despre un program cu multiple activități și ramificații, ca o alternativă exclusiv online la programele educaționale de care beneficiază în mod curent cititorii. Unele dintre aceste activități sunt de punere la dispoziție, în online, a diferitelor tipuri de materiale de lectură, altele capătă caracter de interactivitate.

A demarat astfel, cu mare succes, activitatea „Ora de poveste”, un proiect interactiv prin care lectura poveștilor are rostul de a insufla copiilor pasiunea pentru lectură. Dacă începutul a fost prin citirea și înregistrarea audio-vizuală de către unii dintre bibliotecari, o a doua fază a acestei activități a constat în invitarea unor actori sau cititori la lecturarea poveștilor. Prin folosirea facilităților pe care le oferă acum aproape orice telefon, răspunsul constă în primirea unor înregistrări cu citirea unei povești, recitarea unei poezii sau lectura oricărui fragment despre care respectivii cred că merită să fie cunoscut de un număr cât mai mare dintre noi. Trimise pe WhatsApp, la un număr de telefon dedicat, materialele sunt încărcate pe pagina de Facebook a bibliotecii. Recomandarea ca înregistrarea să nu depășească 10 minute îngăduie cât mai multe participări, care se încheie, invariabil, cu deviza activității: „Citim împreună. Rămânem împreună. Stăm acasă!”.

Cum serviciile de împrumut și consultare a cărților rămân suspendate de-a lungul perioadei pe care o traversăm, lectura online este cea mai bună inițiativă pentru cultivarea pasiunii pentru citit. În zilele și săptămânile viitoare, în limite rezonabile, va fi completat programul de lectură cu „pastile” interactive dedicate adulților. În demersul nostru urmează a se implica și numeroși scriitori locali. Le-am lansat invitația și ne așteptăm să confirme gradul de încredere de care se bucură în rândul pasionaților de lectură.

O altă activitate la care s-a orientat colectivul bibiotecii este găzduirea de lecții pregătitoare pentru școlarii și liceenii aflați în anii de absolvire. Deoarece au fost făcute declarații ale oficialilor guvernamentali că anul școlar nu va fi înghețat sub nicio formă, pregătirea pentru cele două examene importante – Evaluarea Națională și Bacalaureatul – se cuvine sprijinită prin toate formele posibile. De aceea biblioteca își arată disponibilitatea de a pune la dispoziție spații curate, aerisite și dezinfectate, precum și echipamente și materiale didactice tuturor profesorilor interesați, astfel încât prin intermediul mijloacelor și tehnologiilor moderne disponibile la bibliotecă, profesorii să poată desfășura cursuri și activități complementare pentru toți elevii preocupați de pregătirea și asimilarea informațiilor pentru examenele de final de ciclu.
Pe de altă parte, colectivul bibliotecii este preocupat de scanarea integrală a bibliografiei necesare, atât pentru susținerea Evaluării Naționale, cât și pentru pregătirea Bacalaureatului. Primele scanări vor fi pentru disciplina Limba și Literatura Română, apoi vor continua cu toate celelalte discipline de examen. Printr-un singur click, în cel mai scurt timp, elevii și toți cei interesați vor putea descărca toate cărțile, manualele și lucrările necesare pentru continuarea studiului de acasă.
„Biblioteca noastră rămâne alături de oameni și vine în întâmpinarea dorințelor și nevoilor utilizatorilor ei. Rămânem Împreună, chiar și de la distanță! Citim Împreună: voi de acasă și noi de la bibliotecă. Apoi împărtășim tuturor experiențele din cărți. Ne adaptăm programele și serviciile pentru toate categoriile de public. Ne gândim și la cei mici, dar și la cei care anul acesta susțin examenele de capacitate și pe cel de maturitate. Pentru ei vom digitiza în regim de urgență întreaga bibliografie pentru fiecare examen în parte. Vom avea și expoziții de carte online, dar și prezentări de cărți din tezaurul bibliotecii. De săptămâna viitoare vă vom propune spre vizionare, în premieră absolută în România, unele dintre piesele regizate de marele Andrei Șerban”, a declarat Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”.
Desigur, este doar un început. În raport cu durata și specificul crizei, vor fi găsite și alte soluții pentru a facilita și stimula lectura în condițiile date, importante fiind deschiderea instituției spre nevoile cititorilor și interesul acestora pentru cea mai nobilă dintre preocupările omului.


Rodica Pospai Păvălan    3/24/2020


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian