Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2020
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Restaurarea obiectelor de patrimoniu – între știință și artă

La Muzeul Olteniei din Craiova mai este deschisă, pentru două săptămâni, expoziția temporară Conservarea patrimoniului cultural, organizată de prestigioasa instituție, încă din luna decembrie, cu sprijinul Consiliului Județean Dolj. Aceasta prezintă, în premieră, o valoroasă selecție de obiecte de patrimoniu restaurate recent și reflectă profesionalismul, mai puțin cunoscut publicului larg, al conservatorilor de la Laboratorul zonal de restaurare, din cadrul muzeului.

Laboratorul de restaurare de la Craiova este unul dintre cele mai cunoscute din țară, alături de cele din reședințele celorlalte provincii istorice. Specialiștii de aici au urmat perfecționări în țară și în străinătate, înainte de 1989 și după, participând la acțiuni naționale de amploare, cum a fost, cu circa 40 de ani în urmă, restaurarea patrimoniului de la Castelul Peleș. Pentru reamenajarea și modernizarea expoziției de bază a Muzeului Olteniei, mult apreciată acum de vizitatori, munca lor a fost esențială. De asemenea, au „redat viață”, în timp, unor artefacte primite de la alte muzee, în special din Oltenia, care nu dispuneau de specialiștii și condițiile necesare pentru restaurare de calitate.
Organizarea expoziției a avut în vedere două direcții de bază și anume: prezentarea importanței pe care activitatea de restaurare o are pentru obiectele de patrimoniu din diferite epoci și, la fel de important, aducerea în fața publicului a unor elemente concrete ale muncii de restaurare.

Primul obiectiv a avut în vedere înfățișarea unor „secrete” ale unui domeniu extrem de interesant și important, studii și strategii privind conservarea patrimoniului cultural național, cele mai moderne metode și tehnologii utilizate în procesul conservării bunurilor de patrimoniu, aparatura de lucru, abordarea interdisciplinară în restaurarea complexă.
Cel de al doilea obiectiv, expoziția însăși, a fost o reușită, prin numărul mare de vizitatori, între ei fiind mulți tineri și copii, care au trecut pragul sălilor de expunere. Este drept că și catalogul expoziției a fost unul pe măsura scopului propus, adică a cuprins obiecte de patrimoniu deosebite, de o valoare inestimabil㠖 din ceramică, metal, lemn, textile, hârtie și alte materiale.

Un loc aparte a fost rezervat obiectelor variate din lemn (icoane, pristolnice, materiale etnografice etc) sau celor din lut (între care se află o amforă romană descoperită în anul 2015, pe șantierul arheologic de la Desa, din sudul Doljului).
În expoziție se află și o veche și valoroasă tipăritură, anume un Tetraevangheliar, datat în secolele XII-XIII, cu text scris în limba greacă, cu caractere grecești, scriere minusculă cu cerneală ferogalică, intrat în colecția Muzeului Olteniei în 1975. Manuscrisul a fost realizat la Constantinopol și cuprinde textul celor patru Evanghelii – ale evangheliștilor Matei, Marcu, Luca și Ioan –, fiecare prezentând titlul executat în ornamente, cu foiță de aur și coloranți naturali vegetali. Majoritatea celor 293 de file sunt din pergament din piele de vițel, iar un mic fascicul, se pare adăugat prin veacul al XIV-lea, este din hârtie manuală.

De admirat sunt și obiectele de metal care fac parte din așa numitul Tezaur de la Motoci, descoperit în comuna Mischii-Dolj, cu piese numismatice grecești, precum și o bancnotă românească cu valoare de 10 bani, emisă la 1917, de Ministerul de Finanțe al României, de dimensiunea unui timbru.
Din domeniul științelor naturii este de menționat Egreta mare - Ardea alba, aflată în colecțiile Secției de Științele Naturii de aproape 7 decenii, o piesă cu o deosebită valoare faunistică, pasărea fiind declarată monument al naturii în țara noastră din anul 1933.

Numeroase alte piese sunt din domeniul etnografiei, multe din colecția „Maria Tănase”, iar paleta curiozităților este întregită de mai multe aparate care se folosesc pentru măsurarea și întreținerea parametrilor de microclimat din sălile de expoziții ale oricărui muzeu: termomentre, termohigrometre, luxmetre (pentru măsurarea intensității luminii), umidificatoare și altele.
Remarcând încă o dată semnificația de eveniment cultural a expoziției respective, este de notat specificul și frumusețea muncii de restaurator, care se desfășoară, deopotrivă, sub semnul științei și al artei.


Rodica Pospai Păvălan    2/15/2020


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian