Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Billy Graham, Pastorul Americii

William Franklin "Billy" Graham, Jr. (născut in 1918) este un preot evanghelist crestin american, care a fost preot baptist din sudul Americii si devine celebru in anul 1949 avănd priză la poporul american din pătura mijlocie si la protestantii conservatori. Predicile sale tinute în interiorul sălilor sau în aer liber au fost televizate si transmise la radio unele din ele fiind reluate chiar si acum în zilele noastre.

Graham a fost consilierul spiritual al mai multor Presedinti; fiind mai apropiat de Dwight D. Eisenhower si Richard Nixon. În timpul miscărilor de eliberare civilă este împotriva segregării rasiale în toate cruciadele sale; în 1957 fiind invitat de Martin Luther King, Jr. să predice la un revival în New York City. Graham pune jos banii pentru cautiunea de eliberare a lui King din închisoare în 1960 cănd el a fost arestat pentru participare la demonstratii.

Graham conducea mai multe organizatii de media si edituri. Conform cu declaratiile angajatilor săi mai mult de 3.2 milioane de persoane au răspuns la invitatia lui Billy Graham în timpul cruciadelor sale ca să "accepte pe Jesus Christ ca salvatorul lor personal". Din anul 2008, audienta lui Graham de o viată, inclusiv radioul si televiziunea se ridică la mai mult de 2.2 miliarde.

Graham a fost în mod repetat în lista Gallup a celor mai admirate persoane. El apare pe lista de 55 de ori începănd cu 1955 (49 de ani la rănd),mai mult decăt orice alt om din lume. Iată ce spune Wacker:
"La mijlocul anilor 1960, el a devenit 'Great Legitimator.' ...Prezenta sa a adus sanctitate la evenimente, autoritate pentru presedinti, acceptarea războaielor, dorinta de decentă si rusinea pentru indecentă… În anii 1970 multi îl considerau Pastorul tuturor americanilor”

Copilărie

El este denumit dupa tatăl său Graham si se naste la 7 noiembrie 1918, primul fiu al lui Morrow (născută Coffey; 1892–1981) si William Franklin Graham, Sr. (1888–1962). Creste la o fermă de animale lăngă Charlotte, North Carolina, cel mai mare dintre patru copii, avănd două surori si un frate mai mic. Era alintat "Billy" si a fost crescut în biserica prezbiteriană reformată Associate Reformed Presbyterian Church de către părintii săi de origine scotiană. În 1933, cănd s-a terminat cu prohibitia în America, tatăl lui i-a fortat pe Graham si pe sora sa Katherine să bea bere pănă cănd li s-a facut rău, ceea ce a facut ca ei să nu mai consume alcool sau droguri niciodata în viata lor.

Lui Graham nu i s-a permis să devină membru al unui grup local de tineri deoarece era prea “de lume” de aceea Albert McMakin, un om care lucra la ferma lui Graham, îl convinge să îl viziteze pe evanghelistul Mordecai Ham. După biografia sa, Graham se converteste în 1934 la vărsta de 16 ani în timpul unor adunări tip “revival” din Charlotte conduse de Ham.
După ce a absolvit scoala Sharon High School în mai 1936, Graham merge la colegiul Bob Jones College, din Cleveland, Tennessee. După un semestru găseste ca cursurile si regulamentul sunt prea stricte. În acest timp este influentat si inspirat de Pastorul Charley Young din Eastport Bible Church. Aproape că a fost dat afară din colegiu dar Bob Jones, Sr. l-a avertizat să nu îsi irosească viata:”Cel mult vei putea sa fii un preot de tara baptist…Ai o voce care aduna oamenii. Dumnezeu poate folosi bine o voce ca a ta. El o poate folosi cu putere”

În 1937, Graham se transferă la Florida Bible Institute (acum Trinity College of Florida). (Astăzi Florida College se află în Temple Terrace, Florida.) În autobiografia sa, Graham spune ca si-a primit “chemarea în timp ce juca golf la clubul de golf Temple Terrace Golf and Country Club", care este în fata Sutton Hall la Florida College. Parcul “Reverend Billy Graham Memorial Park” a fost creat pe răul Hillsborough River la est de terenul de golf si visa vis de unde Graham văslea o canoe la o mica insulă pe rău,unde putea să predice la păsari, aligatori si butuci de chiparos. Graham a absolvit colegiul Wheaton College din Wheaton, Illinois cu diplomă în anthropologie in 1943.
În timp ce era la colegiu Wheaton, Graham a acceptat Biblia ca si cuvăntul lui Dumnezeu. Henrietta Mears de la First Presbyterian Church of Hollywood (Hollywood, California) l-a ajutat pe Graham în acest sens. El a luat hotărărea la campingul Forest Home Christian Camp (acum denumit Forest Home Ministries) în Southern California. Un memorial marchează acest loc unde el a luat decizia.

Familie

La 13 august 1943, Graham se căsătoreste cu o colegă de la Wheaton, Ruth Bell (1920–2007), ai cărei părinti prezbiterieni erau misionari în China. Tatăl ei era chirurgul general L. Nelson Bell. Ruth Graham a murit la 14 iunie 2007, la vărsta de 87 de ani.
Graham si sotia sa au avut cinci copii: Virginia Leftwich (Gigi) Graham (n 1945; autor si orator de inspiratie); Anne Graham Lotz (născută 1948; conduce AnGeL ministries); Ruth Graham (n 1950; fondator si presedinte al Ruth Graham & Friends, conduce conferinte în U.S. si Canada); Franklin Graham (n 1952), presedinte si CEO la Billy Graham Evangelistic Association si presedente si CEO la asociatiile internationale de ajutor, Samaritan's Purse;si Nelson Edman Graham (n 1958; pastor care conduce East Gates Ministries International, care distribuie literatură crestină în China). Graham are 19 nepoti si numerosi stră-nepoti. Nepotul său Tullian Tchividjian este pastor la Coral Ridge Presbyterian Church în Fort Lauderdale, Florida.

Carieră

În timp ce urmează colegiul, Graham devine pastor al United Gospel Tabernacle si de asemeni are alte angajamente.
Graham va fii un timp scurt pastor al bisericii First Baptist Church în Western Springs, Illinois, nu departe de Wheaton, în 1943-44. Prietenul său Torrey Johnson, pastor la biserica Midwest Bible Church din Chicago, îi spune lui Graham de programul său la radio, Cantece în noapte (Songs in the Night), care urma sa fie desfiintat datorită lipsei de fonduri. Consultăndu-se cu memberii bisericii sale din Western Springs, Graham decide să preia programul lui Johnson avănd sustinere financiară din partea congregatiei sale. Lansează un nou program radio la 2 ianuarie 1944, denumit tot Songs in the Night, Graham îl convinge pe baritonul George Beverly Shea să fie director la acest program radio. Programul a continuat pentru multi ani, în care Graham s-a decis să preia alte functii în anul 1945. În 1947, cănd avea 30 de ani, a fost angajat ca presedinte la colegiul Northwestern Bible College din Minneapolis, Minnesota— la acea vreme cel mai tănăr presedinte al oricărui colegiu si universitate din toată America. Graham va fii presedinte între 1948 si 1952.

Initial Graham dorea să devina pastor pentru fortele armate dar, dupa ce a aplicat pentru pozitie a contactat oreion. După vindecare el este angajat permanent ca primul pastor al asociatiei Youth for Christ International (YFCI-Tineretul Crestin International), co-fondat de Torrey Johnson si evanghelistul canadian Charles Templeton. Graham călătoreste în America si în Europa fiind evangelist al YFCI. Spre deosebire de alti evanghelisti, nu avea educatie teologică. Templeton îsi depune actele la Princeton Theological Seminary pentru a obtine o diplomă în teologie si îl sfătuieste pe Graham să faca la fel. Acesta refuza dat fiind că era presedinte la colegiul Northwestern Bible College.
Graham organizează o serie de adunări denumite revival meetings în Los Angeles în 1949 si ridică un cort de circ într-o parcare pentru aceasta. În felul acesta atrage atentia ziarelor si mediei, mai ales lantului Hearst, desi Hearst si Graham nu se întălniseră niciodată. Evenimentul a tinut 8 săptămăni- cinci mai multe decăt fusese planificat. Graham devine o figură de talie natională fiind publicat în revistele nationale.

Cruciadele

Din 1947 pe tot parcursul carierei sale, Graham a condus mai mult de 400 de cruciade în 185 de tări si teritorii pe 6 continente. Prima cruciada Billy Graham are loc în 13–21 septembrie 1947, în Civic Auditorium în Grand Rapids, Michigan, la care au participat 6.000 de persoane. Graham avea 29 de ani. El le-a denumit cruciade după vestitele cruciade crestine care au cucerit Ierusalimul. Pentru aceasta de obicei închiria o zona întinsă ca de exemplu un stadion, un parc sau o stradă. Deoarece la sesiuni erau din ce în ce mai multi participanti el organizează si un cor de 5,000 de persoane. El predica Evanghelia si invita oamenii să vină în fata (practică începută de Dwight L. Moody). Acestia puneau întreabări si li se dădea sansa să vorbească cu un consilier pentru a răspunde întrebărilor si a se ruga împreună. Acestor oameni li se dăruia de multe ori o copie a Evangheliei după Ioan sau o brosura de studiu al Bibliei. În Moscova, în 1992, un sfert dintre cei 155.000 de participanti s-au prezentat pentru întrebări. În timpul cruciadelor se folosea căntecul de chemare la altar , "Just As I Am".
Compania de TV NBC îî oferă lui Graham un contract pentru 5 ani de $5 milioane ca sa apară în opozitie cu Arthur Godfrey, dar el refuză deoarece voia să îsi continue adunările de revivals fiindcă erau deja aranjate. Graham merge si în Londra, pentru 12 săptămăni si la New York City în sala Madison Square Garden în 1957, pentru 16 săptămani.

Conferinte la studenti

Graham a vorbit la InterVarsity Christian Fellowship's Urbana Student Missions Conference de cel putin 9 ori: în 1948, 1957, 1961, 1964, 1976, 1979, 1981, 1984 si 1987.
La fiecare conferintă Urbana i-a îndemnat pe miile de participanti să facă promisiunea de a îl urma pe Iisus Cristos toată viata, citănd de multe ori o fraza de 6 cuvinte scrisă în Biblie a unui mostenitor al familiei Borden, William Borden, care a murit în Egipt într-o misiune crestina "nici o rezervă, nici o retragere, nici un regret".
Graham avea si adunari evangheliste la mai multe campusuri din colegii:la University of Minnesota în timpul InterVarsity's "Year of Evangelism-Anul Evanghelismului" în 1950-51, o misiune de 4 zile la Yale University în 1957 si adunări de o săptămănă la University of North Carolina, în sala Carmichael Auditorium în septembrie 1982.

Asociatia Evanghelistă Billy Graham

În 1950, Graham a fondat Billy Graham Evangelistic Association cu sediul central în Minneapolis. Asociatia este acum amplasată în Charlotte, North Carolina din 1999. Din BGEA au făcut sau fac parte:
• “Ora Deciziei” --Hour of Decision, este un program radio săptămanal care a fost distribuit în toată lumea timp de 50 de ani
• Programe la TV despre misiuni în America si Canada
• Rubrica din ziar , My Answer, în ziare care se află în toată America distribuite de Tribune Media Services
• Revista Asociatiei “Decision “
• Christianity Today din 1956 cu Carl F. H. Henry ca prim editor
• Passageway.org, website pentru programul de tineret creat de BGEA
• World Wide Pictures, care a produs si distribuit 130 filme
În aprile 2013, s-a anuntat că Billy Graham Evangelistic Association a renuntat la programul denumit "My Hope With Billy Graham", un program care încuraja membrii bisericii să răspăndeasca Evanghelia la grupuri mai mici cum făcuse discipolul Matei.

Miscarea de eliberare civilă

Graham nu a fost preocupat de segregare decăt cănd miscarea de eliberare civilă a început să capteze atentia natională în anii 1950. Multe din cruciadele sale erau segregate. Răspunzănd miscarii de eliberare civilă, Graham începe să se schimbe. La unele adunari vorbea desi erau segregate, iar la altele nu. În 1953 el dă jos frănghiile puse de organizatori pentru a separa audienta în zone segregate pe rase. În memoriile sale mentionează că el le spune celor ce pazeau usa, “ori faceti asta ori nu mai vorbesc”. Dar mai tărziu vorbeste la audiente segregate în Dallas, Texas si Asheville, North Carolina. Căateodată spunea că Biblia nu spune nimic de segregare iar altă dată avertiza audienta oamenilor albi “am fost măndrii si am crezut că suntem mai buni decăt alte rase. Doamnelor si domnilor vom cobora în iad pentru ca suntem măndrii” După anul 1954 U.S. Supreme Court si după procesul Brown v. Board of Education care stabileste că segregarea la scoala este neconstitutională, Graham insistă să nu mai aibă segregare în adunările sale.
Din mijlocul decadei 1950, Graham începe să se opună vizibil la segregare si rasism. De exemplu în 1957 îl invită pe pastorul Rev. Martin Luther King, Jr. sa predice împreună cu el în revival-ul de 16 săptămăni în
New York City, unde 2.3 milioane erau în Madison Square Garden, Yankee Stadium si Times Square ca să îi asculte. Graham nu a mai apărut după aceea în public cu King, dar a depus cautiunea pentru ca el să fie eliberat din închisoare în 1963 în timpul protestelor civile din Birmingham.
Graham se maturizează; el ii spune unui membru al KKK că integrarea este necesară în primul rănd datorită ratiunilor religioase: “nu există baza în scriptură legat de segregare”.

Graham devine din ce în ce mai popular si mai vizibil. Are pavilionul său la Expozitia Mondiala din 1964 de la New York . Este invitat în 1969 la emisiunea lui Woody Allen, unde are un schimb de idei cu actorul legat de subiecte teologice. În timpul războiului rece Graham devine primul evanghelist care va vorbi în spatele cortinei de fier, la mari adunări în Europa de Est si în Uniunea Sovietică si promovănd pacea. În timpul perioadei de Apartheid, Graham refuză să viziteze Africa de Sud pănă ce guvernul a permis adunări la care participarea să fie integrală (nesegregată). În timpul primei cruciade de aici din anul 1973 se pronuntă împotriva apartheidului.

În 1984 conduce o serie de adunări în timpul verii în Anglia, denumite Mission England, folosindu-se de spatiul oferit de terenurile de fotbal.
Graham doreste să vorbească despre evanghelism în toată lumea. În 1983, 1986 si 2000 el sponsorizează si plăteste conferinte de educatie pentru evanghelizare în toată lumea. Peste 157 natiuni se adună în anul 2000 la RAI Convention Center în Amsterdam, Olanda. La un revival în Seul, Coreea de Sud, Graham reuseste să atragă un million de oameni într-o singură adunare. Predică în China în 1988 iar pentru sotia sa Ruth era ca si cum s-ar fii întors acasă, deoarece ea era născută în China avănd părinti misionari. De asemeni merge si în Coreea de Nord în 1992.

La 15 octombrie 1989 Graham primeste o stea pe celebrul trotuar de la Hollywood (Walk of Fame). Graham este singurul pastor care a fost onorat în acest fel.
La 22 septembrie 1991 Graham organizează cel mai mare eveniment din America de Nord la the Great Lawn din orasul New York din parcul Central Park. Se estimează că au participat mai mult de 250.000 persoane. În 1998, Graham vorbeste la TED în fata unei adunări de oameni de stiintă si filozofi.
La 14 septembrie 2001, după atacurile din 11 Septemberie , Graham este invitat să conducă serviciul de rugăciune din catedrala Washington National Cathedral, la care a participat presedintele George W. Bush căt si alti conducători mai vechi sau mai noi. A vorbit si la serviciul de înmormăntare după bombardarea din orasul Oklahoma City în 1995. În 24–26 iunie 2005, Billy Graham începe ultima cruciadă din America de Nord care a durat trei zile la Flushing Meadows–Corona Park din orasul New York. Dar în 11–12 martie 2006, Billy Graham participă la "Festivalul Sperantei" cu fiul său, Franklin Graham. Festivalul a avut loc în orasul New Orleans, care se refăcea după devastatorul uragan Katrina.

Probleme de sănătate

Graham a fost diagnosticat cu boala Parkinson din 1992. Graham a avut de asemeni hidrocefalie, pneumonie, sold rupt si cancer la prostată.

La pensie

Graham se pensionează din cauza problemelor de sănatate. În August 2005 este totusi prezent la inaugurarea bibliotecii din orasul Charlotte, North Carolina. În vărstă de 86 de ani, el foloseste un baston in timpul ceremoniei. La 9 iulie 2006, vorbeste la festivalul Metro Maryland Franklin Graham, din orasul Baltimore, Maryland, la Oriole Park din Camden Yards.
În aprilie 2010, Graham, în vărstă de 91 de ani cu probleme de vedere si pierzăndu-si auzul iese rar în public ca de exemplu la rededicarea unei biblioteci renovate “Billy Graham Library”.
S-a născut o dispută în legatură cu locul de veci al lui Graham. El a anuntat în iunie 2007 că el si sotia lui vor fii înmormăntati împreună la biblioteca Billy Graham Library în orasul său natal Charlotte din North Carolina. Băiatul mai mic a lui Graham, Ned nu era de acord cu băiatul mai mare, Franklin sustinănd că o biblioteca nu ar fii locul cum se cade de a fii înmormăntat. Ruth Graham spunea că ar dori să fie înmormăntată nu la Charlotte ci la munte lăngă Asheville, North Carolina, unde a locuit timp de multi ani de zile; Ned sustine alegerea mamei sale. Scriitoarea Patricia Cornwell, o prietenă de familie se opune de asemeni înmormăntării la o bibliotecă, deoarece este o atractie turistică.
Franklin doreste ca părintii lui să fie îngropati la bibliotecă. Cănd Ruth Graham a murit s-a anuntat ca vor fii îngropati la bibliotecă.

Graham a predicat despre crestinism la o audientă de 215 milioane de oameni în mai mult de 185 de tări si teritorii în diferite adunări, inclusiv la BMS World Mission si Global Mission. De asemeni a predicat la mii de oameni prin intermediul televiziunii, videourilor, prin film si prin internet.

Politică

Graham este membru al Partidului Democratic. În 1960 el s-a opus candidaturii lui John F. Kennedy pentru că acesta era catolic si a manevrat din culise pentru a încuraja pastorii protestanti să se opună acestuia. Graham s-a întalnit cu alti pastori protestanti la o conferintă în Montreux, Elvetia în timpul campaniei din 1960,ca să discute mobilizarea în vederea înfrăngerii lui Kennedy. Nu a comentat în public despre alegerea lui. În cursul programului de TV PBS Frontline “Dumnezeu în America” (God in America (2010), în Episodul 5, Graham a organizat un meeting în Washington, D.C., în luna septembrie a anului 1960 la care au participat sute de pastori protestanti unde Norman Vincent Peale a condus adunarea. Acest meeting a avut loc înainte de discursul lui Kennedy despre separarea puterilor în stat între biserică si stat care a avut loc în Houston, Texas, care a adresat problemele mai multor alegători.
Graham a simpatizat cu partidul republicanilor în timpul presedentiei lui Richard Nixon, presedinte pe care l-a întălnit si cu care s-a împrietenit cănd era vice presedinte în timpul presedentiei lui Dwight Eisenhower. Nu s-a aliat cu extrema dreaptă religioasă sustinănd că Iisus nu are partid politic. El si-a dat asentimentul pentru diferiti candidati politici de-a lungul timpului.
A refuzat să se alieze cu Majoritatea Morală a lui Jerry Falwell în 1979, spunănd: "Sunt pentru moralitate, dar moralitatea trebuie văzută mai departe decăt sexul, pănă la libertatea omului si pănă la justitie socială. Ca si pastor stim atăt de putine lucruri ca să putem vorbi cu autoriate despre canalul Panama sau despre superioritate asupra armamentelor.
“Evanghelistii nu pot fii indetificati cu un partid sau o persoană. Trebuie să stăm la mijloc si să predicăm la întreg poporul, care este si la stănga si la dreapta. Nu am fost asa de credincios în ceea ce am propovăduit în trecut. Voi fii mai atent în viitor”

În 2006 acordă un interviu în revista Newsweek "Pentru Graham, politica este secundară Evangheliei…cănd Newsweek l-a întrebat pe Graham dacă pastorii se cred evanghelisti sau pastori sau ambele— dacă ar trebui să petreacă timpul cu politica, el a replicat:’ Depinde de fiecare persoană asa cum este condusă de Dumnezeu. Multe lucruri despre care am făcut comentarii în trecut nu au venit de la Dumnezeu, dar sunt unele lucruri ca si comunismul si segregarea unde ai datoria să vorbesti despre ele”

În 2012, Graham a sustinut în mod public pe candidatul republican Mitt Romney. După ce s-au făcut referiri la Mormonism ca fiind un cult, aceste comentarii au fost sterse de pe website-ul lui Graham. Criticii au chestionat dacă faptul că Graham sustine republicanii în chestiuni ca casătoriile între persoane de acelasi sex sunt înca părerile lui Graham, care nu mai vorbeste în public, ci poate vin de la fiul său Franklin, care este acum la conducerea BGEA. Franklin a negat aceasta si continuă să vorbeasca cu acordul tatălui său ca purtător de opinie în loc de a tine conferinte de presă.

Pastorul presedintilor

Graham a fost primit în audientă personală de mai multi presedinti americani începănd cu Harry S. Truman pănă la Barack Obama. După întrunirea cu Truman în 1950, Graham a spus presei că l-a rugat pe presedinte să se opună comunismului din Coreea de Nord. Mai tărziu convorbirile au fost confidentiale. Lui Truman nu i-a placut de el si nu a mai vorbit cu acesta multi ani după întrunire.
Merle Miller îl citează pe Truman în legătură cu Graham în biografia orală “Plain Speaking”:
“Acest evanghelist Billy Graham, a deraiat. El este desi nu ar trebui să spun asta un fals. El pretinde că este prietenul tuturor presedintilor, dar niciodată nu a fost prietenul meu căt am fost presedinte. Este numai interesat să îi apară numele în ziare”

Graham l-a vizitat frecvent pe presedintelei Dwight D. Eisenhower. L-a convins să intervină cu trupe federale în cazul Little Rock Nine pentru a admite studentii negrii în scolile publice. Atunci el s-a întălnit si a devenit prietenul Vice-Presedintelui Richard Nixon. După ce s-a introdus o lege specială în 1952, Graham a avut primul serviciu religios pe treptele Capitol building. Eisenhower a cerut să vorbească cu Graham pe patul de moarte.
Pastorul era prieten cu Nixon. El l-a sustinut împotriva celuilalt candidat care era John F. Kennedy în 1960 presidential election. Graham simpatiza cu adiministratiile republicane.
El a petrecut ultima noapte de presedentie a lui Johnson în Casa Albă si a stat în prima noapte a presedentiei lui Nixon. După campania victorioasă a lui Nixon din 1968 Graham devine consultant, vizitănd în mod frecvent Casa Alba si facănd serviciile religioase private ale presedintelui. La o întrunire cu Golda Meir, Nixon îi ofera lui Graham să devină ambasador în Israel, dar el refuză.
În anul 1970 Nixon a participat la una din Graham revival în East Tennessee, care se credea a fii sigură din punct de vedere politic. A fost cea mai mare adunare de oameni din Tennessee si a fost adunarea cu cel mai mare număr de protestatari contra războiului din Vietnam. Nixon a fost primul presedinte care a vorbit de la o tribună la care vorbeau numai evanghelistii. Prietenia lor s-a răcit în 1973 cănd Graham l-a apostrofat pe Nixon pentru comportarea sa după afacerea Watergate si după profanitătile care au fost auzite pe înregistrările de pe benzile Watergate tapes; s-au impacat după ce Nixon si-a dat demisia.

Graham a fost criticat de unii ca era prea atras de puterea politică. Graham a tinut predica la o ingropare si la o înmormăntare prezidentială. A tinut servicii la mormăntul presedintelui Lyndon B. Johnson în 1973 si la elogiat pe presedintele anterior. Graham a tinut o elogie la serviciile funereare pentru fosta primă doamnă Pat Nixon în 1993 si la îngroparea lui Richard Nixon în 1994. Nu a putut să participe la îmormăntarea lui Ronald Reagan la 11 iunie 2004, deoarece tocmai avusese o operatie de înlocuire de sold. George Bush a mentionat aceasta în eulogia sa.













rubrica de Dana Mateescu     2/12/2020


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian